Radacini adanci
Daca ai privi un lan de secara, imediat ce plantutele au rasarit, ai fi surprins de culoarea lui. Campul nu este verde, ci rosiatic-violet. Trebuie sa treaca ceva timp pana ce colorantul dispare si lanul capata culoarea verde.
Secara este mult mai inalta decat graul. Daca, din greseala, cateva seminte de secara au fost amestecate cu cele de grau si semanate impreuna pe camp, ea va fi usor recunoscuta mai tarziu, deoarece paiul ei elegant se ridica deasupra celorlalte spice.
Nepretentioasa, secara creste in locuri sarace, nisipoase, lipsite de humus, in regiuni umede si reci, acolo unde graul nu poate rodi. Insamantata din toamna, ea suporta si gerul cel mai naprasnic, daca plantele care au rasarit sunt acoperite cu un strat de zapada.
Prin urmare, secara domina natura prin rezistenta, iar graul prin viteza de crestere. In schimb, in privinta solului, secara este incomparabil mai modesta decat nobilul grau. Cum se explica „modestia” si rezistenta deosebita a secarei?
Secretul ei este sistemul de radacini, capabil sa traga apa si din piatra seaca. El acopera o suprafata cu diametrul de 20-35 cm, iar in adancime poate cobori pana la 2 metri. Un adevarat record pentru o planta anuala, ierboasa. Un biolog a avut rabdarea sa numere si sa calculeze lungimea radacinilor unei plante de secara. El a gasit aproape 14 milioane de radacini, care puse cap la cap insumau 600 km. Dar, numarand si perisorii de pe acestea, a constatat ca sunt 15 milioane. Lungimea lor totala: 10.000 km; cat un sfert din lungimea Ecuatorului!
Secara isi impanzeste radacinile si la suprafata, dar mai ales in adancime. De acolo, din adancime, ea isi extrage seva atat de necesara cresterii.
Dumnezeu a lasat un teren foarte hranitor care ofera tot ceea ce este necesar omului pentru ca sa supravietuiasca. Acesta este Cuvantul Sau. Conditia este sa cercetam in adancime ceea ce El a zis pentru ca sa stim ce trebuie sa facem si de ce trebuie sa ne ferim. Apostolul Iacov, inspirat de Dumnezeu, scria:
Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui. (Iacov 1:25)
Autor: Mirela Dascalu