• Home
  • Despre noi
  • Resurse biblice
  • Link-uri
  • Contact

Cercetati Scripturile

Portal de resurse biblice

Ești aici: Acasă / Resurse biblice / Carti online / Imbracaminte si podoabe - autor Samuele Bacchiocchi / Introducere

Introducere

octombrie 20, 2011 By Site Editor

Introducere

Istoria din spatele unei cărți poate uneori să fie la fel de interesantă pentru cititori, ca și subiectul respectiv. Această carte a început ca un capitol al unui studiu mai larg, intitulat "Stilul de viață creștin", în care voiam să examinez aspectele vitale ale vieții creștine ca: viața devoțională, munca și recreația, căsătoria, divorțul, sexul, muzica, sporturile, filmele, dansul, avortul, îmbrăcămintea și podoabele. În timp ce scriam capitolul "Îmbrăcămintea creștină", eram tot mai mult convins în inima mea de necesitatea de a publica separat acest capitol, dată fiind semnificația lui pentru comunitatea creștina în general.

Extinderea manuscrisului original. Am cerut câtorva colegi de la Universitatea Andrews să evalueze un prim proiect al acestei cărți, care consta din 60 de pagini. Comentariile lor au fost foarte prețioase pentru mine. Ei erau impresionați de cercetarea mea, dar unii m-au încurajat să lărgesc unele capitole prin analiza istorică a legăturii dintre folosirea bijuteriilor costisitoare, a cosmeticelor, a inelelor și a hainelor senzuale, pe de o parte, și a creșterii sau declinului spiritual al bisericilor creștine, pe de altă parte.

Fiind istoric prin pregătire și profesie, am acceptat bucuros provocarea. Am simțit că o survolare a istoriei îmbrăcămintei și a podoabelor în Biserica creștină în general, și în cadrul unor denominațiuni în special, poate oferi elemente semnificative pentru situația contemporană. Am citit, timp de câteva luni, surse primare și secundare, cercetând atitudinea creștinismului în trecut față de îmbrăcăminte și podoabe. Rezultatul a fost că primul meu manuscris de 60 pagini a crescut cam de trei ori, la mărimea prezentei cărți.

O carte dificil de scris. Trebuie să mărturisesc că, din cele zece cărți pe care le-am scris, aceasta a fost cel mai dificil de scris. Și nu datorită lipsei bibliografiei în principal, ci în primul rând din cauza naturii sensibile a subiectului. Îmbrăcămintea și podoabele nu sunt doar elemente exterioare, ci ele ating interiorul nostru. De fapt, acest studiu m-a atins pe mine și pe soția mea pe căi neașteptate, ducând la reanalizarea poziției noastre față de unele lucruri, inclusiv purtarea verighetei. Nici una din cărțile mele anterioare nu mi-a produs atâta cercetare de sine. Astfel, mărturisesc că prezint acest studiu într-un spirit al umilinței, nu cu scopul de a condamna pe cineva, ci de a ajuta pe prietenii mei credincioși, inclusiv pe mine, la o mai bună înțelegere și acceptare a acelor principii pe care Dumnezeu ni le-a descoperit în Cuvântul Său referitor la înfățișarea noastră exterioară.

Subiectul este sensibil datorită faptului că el atinge ceea ce unii oameni prețuiesc cel mai mult, și anume mândria și vanitatea. Ceea ce purtăm este o parte importantă a ceea ce suntem. Hainele noastre și podoabele pe care le purtăm descoperă nu doar nivelul nostru social, economic sau educațional, ci de asemenea și valorile morale. Ceea ce purtăm vorbește despre ceea ce dorim ca lumea să creadă despre noi. Cei mai mulți oameni doresc ca lumea să admire exteriorul lor, nu să-l critice. Dacă îți exprimi dezaprobarea față de unii prieteni sau de unii membri ai bisericii, pentru hainele lor senzuale sau bijuteriile extravagante pe care le poartă, există șansa să ți se spuna: "Ceea ce port eu nu e treaba ta! Dacă nu-ți place, nu te uita!"

Asemenea izbucniri emoționale nu prea încurajează predicarea sau scrierea în domeniul respectiv. De aceea nici nu ne mirăm de ce predicile sau cărțile despre îmbrăcămintea creștina sunt foarte rare. Astfel, realmente mă mir cum de am putut îndrăzni să scriu această carte! Vă asigur că nu a fost dintr-un "complex de martir". Am învățat din experiență că a scrie despre un subiect controversat poate fi prea păgubitor, emoțional sau financiar… Cine se implică în asemenea controverse poate să-și piardă prietenii sau să sufere penalități economice.

Conștiența nevoii. Criteriul după care m-am decis să scriu nu a fost niciodată popularitatea sau nepopularitatea unui subiect, ci relevanța sau importanța lui pentru Biserica de azi. Nevoia de a investiga învățăturile biblice referitoare la îmbrăcăminte și podoabe am simțit-o de mai multe ori, dar cel mai mult am simțit-o față în față cu situația congregațiilor pe care le-am păstorit în America de Nord și în alte locuri. Aproape ne-am obișnuit să vedem membri ai Bisericii care poartă fuste scurte, bluze decoltate, slițuri, pantaloni largi, cercei, coliere, brățări, inele și farduri.

În unele seminarii pe care le-am ținut, mi s-a spus: "Ce este rău în a purta cercei, coliere, brățări, inele sau haine la modă? Oricine le poartă! Bijuteriile fac parte din îmbrăcămintea oficială de damă, așa cum cravata face parte din îmbrăcămintea bărbătească. Creștinismul înseamnă mai mult decât discuția despre bijuterii și haine. Adventiștii nu trebuie să permită ca aceste lucruri minore să întunece adevărurile mai importante ale credinței creștine!"

Acestea sunt chestiuni reale care confruntă pe fiecare pastor și creștin preocupat să ajute pe credincioși ca să urmeze directivele Cuvântului lui Dumnezeu chiar în probleme de modă. De fapt, mulți pastori mi-au împărtășit simțământul lor de nefericire față de creșterea folosirii bijuteriilor, cosmeticelor și a hainelor lipsite de modestie în comunitățile lor. Unii pastori au ajuns la concluzia că nu avem prea mult de făcut în acest domeniu și că trebuie să învățăm să trăim cu aceste realități.

Motive de speranță. Sincer, nu împărtășesc aceste vederi pesimiste. Convingerea mea este că majoritatea creștinilor care își împodobesc corpurile lor cu cosmetice excesive, cu bijuterii scumpe și cu haine atrăgătoare pentru ochi, tânjesc după dragoste, după atenție și după acceptare din partea lui Dumnezeu și a oamenilor din jur. Când ei vor descoperi că Isus și comunitatea credinței îi iubește și îi acceptă așa cum sunt, în frumusețea lor naturală, treptat ei vor pierde dorința de a împodobi și a înzorzona corpurile lor. Când vor recunoaște că ceea ce iubește Isus nu este împodobirea exterioară cu ornamente și haine scumpe, ci podoaba "omului ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit" (1 Petru 3,4), ei vor dori să urmeze simplitatea stilului de viață al lui Isus, chiar în hainele și în înfățișarea lor.

Această convingere a fost cea care a motivat scrierea acestei cărți. Noi nu putem condamna pe membrii Bisericii pentru că poartă ceea ce este rău, dacă noi ca lideri nu-i ajutăm să vadă motivele biblice pentru a purta ceea ce este bun. Sunt mulți membrii sinceri care fac cu sinceritate ce este greșit. Ei cred cu sinceritate că nu este nimic rău în sexul premarital, de exemplu, dacă îți iubești partenerul. Ei cred cu sinceritate că creștinii pot urmări filme cu violență sau sex dacă nu sunt implicați emoțional. Ei cred cu sinceritate că pot asculta muzică rock dacă ritmul nu este prea puternic sau cuvintele nu sunt prea profane. Ei cred cu sinceritate că pot divorța dacă nu-și găsesc împlinire în relația lor de căsnicie. Ei cred cu sinceritate că pot consuma o cantitate mică de alcool sau alte droguri dacă nu devin dependenți. Ei cred cu sinceritate că pot purta diverse feluri de bijuterii, atâta vreme cât ele nu sunt prea țipătoare sau prea scumpe. Aceștia sunt oamenii care mă întreabă frecvent: "Ce este rău în…?"

Unii se miră cum de așa mulți creștini pot fi sinceri și totuși să greșească în aspecte vitale ale vieții creștine. Mi se pare că e vorba de o lipsă a înțelegerii cerințelor Evangheliei cu privire la viața zilnică. Preocuparea de căpătâi a bisericilor evanghelice de astăzi este de a învăța pe oameni cum să devină creștini, mai mult decât de a-i instrui cum să trăiască o viață creștină. Se evită și chiar se manifestă aversiune față de a ajuta pe oameni să înțeleagă cum acceptarea Evangheliei modifică și modul de a te hrăni, de a bea, de a te îmbrăca, de a te împodobi și de a te distra. Rezultatul este, ca să-l cităm pe Osea, că "Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință" (Osea 4,6).

Teama de legalism. Poate este și teama de a nu fi etichetați ca "legaliști", care face pe unii din noi să nu se atingă de acest subiect. Este teama că asemenea subiecte pot trezi simțăminte de vinovăție și nesiguranță în mintea celor care nu trăiesc după așteptările lui Dumnezeu. Pentru a evita consecințe neplăcute, mulți scriitori și pastori aleg să facă apel la dragostea și iertarea necondițională a lui Isus. Mesajul lor pare a fi: "Nu trebuie să fii nesigur cu privire la mântuirea ta, deoarece Hristos a făcut totul! El te primește, nu contează cum trăiești sau ce porți! Doar să te încrezi în ce a făcut El și în moartea Sa pentru tine și vei fi salvat!" Acest mesaj este adevărat, dar incomplet. Vestea bună a Evangheliei este că Isus ne acceptă așa cum suntem, DAR El dorește de asemenea să ne împuternicească să devenim ceea ce trebuie să fim!

Ca să fim credincioși mandatului biblic, noi trebuie să învățăm pe oameni nu numai cum să-și profeseze credința și dragostea lor pentru Hristos, ci de asemenea și cum să practice o asemenea credință și dragoste în viața de zi cu zi. Aceasta este motivația scrierii cărții de față despre haine și podoabe. În timpul celor 25 de ani pe care i-am petrecut învățând și predicând în toată lumea, de multe ori am văzut schimbări radicale în stilul de viață al oamenilor care au devenit convinși, prin Scriptură și prin Spiritul Sfânt, că unele acțiuni sau deprinderi din viața lor erau greșite. Există mulți creștini sinceri, care doresc să știe cum să trăiască o viață conformă cu principiile pe care Dumnezeu le-a descoperit în Biblie. Ei prețuiesc pe cineva care-și ia timp să le arate, din Biblie și din exemplul personal, cum să trăiască o viață creștină. Cartea de față este dedicată unor asemenea creștini.

Obiectivul cărții. Obiectivul acestui studiu este de a dezvolta unele principii fundamentale referitoare la îmbrăcăminte și podoabe, din exemple biblice, alegorii și sfaturi despre bijuterii, cosmetice și haine. Capitolele 5 și 6 se ocupă cu chestiuni specifice, cum ar fi verigheta și moda unisex, față în față cu relevanța lor pentru viața creștină de azi. Ultimul capitol sumarizează acest studiu prin stabilirea a 7 principii care decurg din materialul biblic analizat.

Scopul meu final în scrierea acestei cărți este de a ajuta pe membrii individuali și Biserica în general, ca să câștige bătălia împotriva tendințelor lumești în îmbrăcăminte și podoabe. Cred că această bătălie nu poate fi câștigată prin noi rezoluții. Această bătălie poate fi câștigată când fiecare creștin se hotărăște în inima lui ca să trăiască în armonie cu principiile biblice ale modestiei și simplității. Scopul acestei cărți este să ajute pe creștini ca să câștige bătălia printr-o înțelegere mai profundă a acestor principii.

Metoda și stil. Metoda pe care am urmat-o în scrierea acestei cărți a avut doi pași. Mai întâi am examinat pasajele relevante ale Vechiului și Noului Testament pentru a stabili principiile biblice despre îmbrăcăminte, cosmetice și bijuterii. În al doilea rând, m-am străduit să aplic aceste principii la situația contemporană. Pentru a avea o perspectivă istorică, am tratat pe scurt atitudinea creștinismului față de haine și podoabe în perioadele mari ale bisericii și înăuntrul unor denominațiuni.

Despre stilul cărții, trebuie menționat că am ales un stil simplu și un limbaj netehnic. Pentru a ușura citirea, am împărțit fiecare capitol în părți principale și subdiviziuni. Un scurt rezumat este dat la sfârșitul fiecărui capitol.

O privire generală a cărții. Capitolele istorice pot părea plictisitoare pentru unii, de aceea ele pot fi sărite.

Capitolul 1 se referă la importanța exteriorului, nu numai în lumea afacerilor, ci și în viața creștină. Hainele și înfățișarea spun ceva nu doar despre situația socio-economică, ci și despre caracter. Sunt un cadru în care descoperim imaginea Celui pe care Îl slujim. O schimbare interioară petrecută în viața unui creștin se reflectă și în înfățișarea exterioară.

Capitolul 2
examinează cele mai relevante pasaje VT referitoare la bijuterii, cosmetice și haine extravagante. Studiul descoperă o legătură strânsă între purtarea acestor lucruri și seducție, adulter și apostazie. O asemenea legatură, precum și pedeapsa divina venită ca urmare a folosirii acestor lucruri, constituie o solemnă avertizare pentru noi. Renunțarea la ornamente exterioare este o precondiție a curățirii interioare spirituale și a împăcării cu Dumnezeu. Datorită faptului că unii găsesc în câteva pasaje din Vechiul Testament suport pentru o folosire moderată a bijuteriilor, o atenție specială este acordată acestor pasaje și argumentelor derivate din acestea.

Capitolul 3
examinează pasajele din Noul Testament. Conține o scurtă privire asupra hainelor celor două femei simbolice din Apocalipsa: Marea desfrânată și Mireasa lui Hristos. Contrastul dintre exteriorul lor are semnificații pentru standardele creștine. Capitolul se ocupă și de sfaturile lui Pavel și Petru (1 Timotei 2:9-10; 1 Petru 3:3-4). Cei doi apostoli pun în contrast hainele unei femei creștine cu hainele unei femei lumești. Amândoi recunosc că podoabele strălucitoare exterioare nu se potrivesc cu podoabele interioare ale inimii. Pe baza acestor sfaturi apostolice, studiul dezvoltă unele principii fundamentale pentru creștinismul de astăzi.

Capitolul 4
survolează atitudinea creștinismului față de îmbrăcăminte și podoabe în perioadele importante ale istoriei bisericii. Unii poate vor sări peste primele două părți ale acestui capitol care se referă la Biserica primară și la Evul Mediu, ca să ajungă la perioada Reformațiunii și a timpurilor noastre. Studiul arată că creștinii n-au fost niciodată cu totul imuni față de moda extravagantă a timpului lor, dar și că în fiecare timp au existat creștini care s-au îmbrăcat modest și decent, dupa principiile creștine. O importantă lecție din acest studiu istoric este că redeșteptarea spirituală sau declinul bisericii sunt adesea reflectate în reforma în imbrăcăminte sau extravaganța în îmbrăcăminte a membrilor ei. Această istorie ilustrează oscilarea omului între mândrie, poftă, lăcomie, pe de o parte și umilință, modestie și generozitate pe de altă parte.

Capitolul 5
examinează întreaga problematică a verighetei de pe baze istorice, culturale și în perspectiva biblică. Capitolul prezintă informații despre evoluția semnificației, a folosirii și a influenței verighetei în Roma păgână, precum și în istoria creștină. O atenție specială este dată impactului religios al verighetei în istoria bisericilor Metodiste, Menonite și AZS. Acest studiu permite o bază de pe care putem reflecta dacă da sau dacă nu este îngăduit pentru creștini a purta verighetă în vremea noastră.

Capitolul 6
examinează dedesubturile filosofice ale modei unisex promovate astăzi și implicațiile în cămin, la locul de muncă și în Biserică. Studiul arată că forța din spatele modei unisex a timpului nostru este viziunea feministă a unei noi societăți fără genuri, în care hainele și rolurile sunt nediferențiate și interschimbabile. O asemenea societate fără genuri este clar condamnată de Biblie. Biblia ne învață să respectăm diferențierile de gen, atât în îmbrăcăminte, cât și în roluri, deoarece acestea sunt o parte a creațiunii divine. Deosebirile de gen sunt fundamentale pentru înțelegerea a ceea ce suntem și ce rol vrea Dumnezeu să îndeplinim. Capitolul se încheie prin îndemnarea creștinilor de a respecta masculinitatea și feminitatea dată lor de Dumnezeu, îmbrăcându-se într-un fel care să afirme identitatea lor de gen.

Capitolul 7
aduce în prim plan relevanța sfaturilor biblice despre haine și podoabe pentru timpul nostru, prin formularea a 7 principii care sumarizeaza studiul. Acest scurt rezumat ajută pe cititor să aibă o privire de ansamblu asupra chestiunilor discutate.

Capitolul 8
conține contribuția lui Laurel Damsteegt, care oferă aplicații practice ale principiilor capitolelor anterioare. Dânsa aduce 10 principii practice care arată cum se poate îmbrăca un creștin pentru slava lui Dumnezeu. A te îmbrăca pentru slava lui Dumnezeu nu este așa de dificil, dar se cere bunăvoință de partea noastră, ca să-L lăsăm pe El să ne schimbe atitudinea. Apelul ei este acela de a urma pe Isus chiar în asemenea lucruri mărunte ca hainele și ornamentele exterioare, care dau lumii o mărturie tăcută că noi trăim pentru a slăvi pe Dumnezeu și nu pe noi înșine.

Capitolul 9
conține contribuția lui Hedwig Jemison, care aplică la pastori aceste învățături. Ea arată că felul în care se îmbracă un slujitor al lui Hristos poate fi favorabil sau nefavorabil primirii mesajului său. Dânsa a slujit ca director al "White Estate Branch Office" la Universitatea Andrews. Eu o respect pe Hedwig Jemison ca o adevarată mamă in Israel.

Mulțumiri. Este dificil pentru mine să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la apariția acestei cărți. E vorba de autori de cărți și articole, de prieteni care m-au încurajat, de cei care și-au luat timp pentru a citi manuscrisul și au făcut diverse sugestii, soției mele, etc.

Speranța autorului. Este speranța mea fierbinte ca acest studiu, rod al unor cercetări aprofundate, să ajute pe mulți creștini să urmeze simplitatea și modestia stilului de viață al lui Isus, chiar în îmbrăcăminte și înfățișarea lor. Ca creștini, noi reflectăm frumusețea caracterului Său prin modestie în îmbrăcăminte, decență și bun gust, fără ornamente strălucitoare. Înfățișarea noastra este un martor tăcut a identității noastre creștine. Ea spune lumii că noi trăim pentru a proslăvi pe Dumnezeu și nu pe noi înșine.

Din categoria: Imbracaminte si podoabe - autor Samuele Bacchiocchi

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

septembrie 21, 2011 By Site Editor

Introducere

 

Istoria dezvoltării Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

 

Ca o împlinire a planului divin, Mișcarea Adventă și-a început călătoria profetică spre Împărăția Cerurilor în anul 1844. Puțini ca număr, adeseori cu amintirea neplăcută a faptului că au fost dați afară din bisericile lor din cauză că au acceptat doctrina adventă, pionierii mișcării au fost la început nesiguri în mersul lor. Ei erau convinși cu privire la doctrinele pe care le respectau, dar nesiguri cu privire la forma de organizare sau dacă trebuie să adopte vreo formă de organizare.

Într-adevăr, mulți dintre ei își aminteau atât de viu felul în care corporații bisericești puternice și bine structurate și-au folosit puterea pentru a se opune adevărului advent, încât ei aveau o teamă instinctivă față de orice disciplină și conducere centralizată. Cu toate acestea, anumiți pionieri conducători își dădeau seama, cu o claritate crescândă, că se impune un fel oarecare de conducere, dacă vor să mențină o bună ordine și pentru ca Mișcarea să devină puternică. Convingerea lor a fost întărită în mare măsură prin soliile transmise prin Ellen G. White.

Rezultatul a fost că în anul 1860 s-a ales un nume pentru biserică – Biserica  Adventistă de Ziua a Șaptea – și s-a creat o corporație legală pentru a administra proprietatea bisericii. Aceasta a fost urmată, în 1861, de organizarea primei noastre Conferințe, Michigan. Conferința a implicat organizarea de biserici locale, cu membri care au semnat un legământ față de biserică, și organizarea diferitelor biserici într-un corp unit pentru a constitui ceea ce se numește acum o conferință locală. S-a decis, de asemenea, să se dea documente de identificare pastorilor, protejând astfel bisericile de impostorii care ar fi putut încerca să le înșele.

În 1863, a fost organizată Conferința Generală, strângând astfel, într-o singură organizație, un număr de conferințe locale, care se creaseră între timp. Aceasta a dat Mișcării Advente un curs ordonat și organizat.

Istoria dezvoltării Manualului Bisericii

Deoarece Conferința Generală se întrunea anual, în sesiune, se luau hotărâri cu privire la subiecte variate referitoare la ordinea bisericii, în dorința de a exprima reguli corespunzătoare pentru diferitele situați din viața bisericii. Sesiunea Conferinței Generale din 1882 a votat să se pregătească „instrucțiuni pentru slujbașii bisericii și acestea să fie tipărite în Review and Herald sau într-o broșură” (Review and Herald, 26 dec., 1882). Hotărârea aceasta a dezvăluit creșterea conștienței că ordinea bisericească era un imperativ, pentru ca organizația bisericii să funcționeze în mod eficient, și că uniformitatea într-o asemenea ordine cerea ca principiile călăuzitoare să fie așezate într-o formă tipărită. În consecință, articolele respective au fost publicate. Dar, la sesiunea Conferinței Generale din 1883, când s-a propus ca aceste articole să fie tipărite și organizate într-un format permanent, ca un manual al bisericii, ideea a fost respinsă. Frații s-au temut că aceasta ar putea duce la formalism în biserică și i-ar putea priva pe pastori de libertatea de a trata problemele de disciplină din biserică, în felul în care ar dori fiecare.

Dar această temere – reflectând, fără îndoială, opoziția care a existat timp de douăzeci de ani față de orice fel de organizație – evident că a dispărut curând. Sesiunile anuale ale Conferinței Generale continuau să trateze probleme de natură organizatorică. Cu alte cuvinte, încet dar sigur, ei produceau material pentru un manual al bisericii. Uneori, anumiți frați cu influență au căutat să strângă într-un volum sau într-o broșură regulile general acceptate ale bisericii. Poate că cea mai importantă încercare de acest gen a fost cartea cu 184 de pagini, alcătuită de nimeni altul decât de pionierul J. N. Loughborough, intitulată „Biserica, organizarea ei, ordine și disciplină”, care a fost publicată în 1907. Cartea pastorului Loughborough, deși era, într-un anumit sens, o inițiativă personală, se ocupa de multe subiecte care acum sunt tratate de Manualul Bisericii și a fost multă vreme un rol însemnat în cadrul Mișcării Adventiste.

Între timp, Mișcarea continua să se dezvolte rapid, atât în Statele Unite, cât și în alte țări ale lumii. De aceea, era în interesul adevăratei ordini și a uniformității cuvenite – ceea ce de mult era ținta noastră – ca în comitetul Conferinței Generale să se ia hotărârea ca în anul 1931 să se publice Manualul Bisericii. J. L. McElhany, pe atunci vicepreședinte al Conferinței Generale pentru America de Nord, iar mai târziu, timp de 14 ani, președinte al Conferinței Generale, a fost rugat să pregătească manuscrisul. Acest manuscris a fost examinat cu grijă de comitetul Conferinței Generale și publicat apoi în 1932. Propoziția introductivă a prefeței de la acea ediție notează că: „A devenit tot mai evident că un manual cu privire la conducerea bisericii este necesar pentru a stabili și păstra practicile și politica noastră denominațională”. Notați cuvântul „a păstra”. Nu era o încercare de a crea o întreagă structură organizatorică, ci mai curând un efort, în primul rând, de a păstra toate hotărârile bune luate de-a lungul anilor și, în al doilea rând, de a adăuga și alte reguli pe care le cereau creșterea rapidă și complexitatea bisericii.

Vezi capitolul „Autoritatea Bisericii și Manualul Bisericii”, cu privire la rolul Manualului Bisericii în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Conținutul Manualului Bisericii

Sesiunea Conferinței Generale a autorizat reclasificarea unor materiale existente cu privire la Manualul Bisericii și a aprobat procesul de modificarea acestuia. Conținutul Manualului Bisericii, așa cum este prezentat în capitole și secțiuni în cadrul capitolelor, este împărțit în două tipuri de materiale. Conținutul principal al fiecărui capitol are o valoare general valabilă și este aplicabil fiecărei biserici. Recunoscând nevoia de anumite variante, materialul adițional, de natură explicativă, apare ca „Note” la sfârșitul unor capitole și este oferit pentru îndrumare. Notele au subtitluri care corespund capitolelor și sunt corelate cu numerele respectivelor pagini.

Procedura pentru schimbări în Manualul Bisericii

Dându-și seama tot mai mult de importanța ca orice lucru „să se facă în chip cuviincios și cu rânduială” în lucrarea noastră mondială și ca hotărârile cu privire la conducerea bisericii să nu exprime doar gândirea unei fracțiuni, ci să aibă deplina autoritate a bisericii, sesiunea Conferinței Generale din 1946 a adoptat următoarea procedură: „Toate schimbările și revizuirile regulamentelor care se fac în Manual să fie autorizate în sesiunea Conferinței Generale”. General Conference Report, nr. 8, 14 iunie 1946, p. 197

Totuși, condiții locale din diferitele părți ale lumii cer uneori hotărâri speciale. În consecință, consiliul de toamnă din 1948, care a hotărât să supună revizuirile sugerate cu privire la Manualul Bisericii pentru sesiunea Conferinței Generale din 1950, a mai votat și următoarele: „Fiecare diviziune, inclusiv Diviziunea Nord-Americană din câmpul mondial, să pregătească un „supliment” la noul Manual al Bisericii, nicidecum pentru a-l modifica în vreun fel, ci pentru a conține astfel de material adițional care să fie aplicabil condițiilor și circumstanțelor specifice existente în fiecare diviziune; manuscrisul pentru aceste suplimente trebuie să fie supus comitetului Conferinței Generale, în vederea aprobării înainte de tipărire” (Autumn Council Actions, 1948, pag. 19).

Schimbările sau revizuirile Manualului Bisericii, cu excepția notelor (vezi mai jos), pot fi făcute doar prin hotărârea Conferinței Generale, aflată în sesiune, în cadrul căreia delegații bisericii mondiale a credincioșilor întruniți au dreptul de a se pronunța în privința revizuirilor. Dacă se consideră că sunt necesare revizuiri ale Manualului Bisericii, la oricare nivel (e vorba de nivelul organizatoric al bisericii, n. trad. – vezi pag. 26), o asemenea revizuire trebuie să fie supusă nivelului următor pentru studiu și pentru o consfătuire mai largă. Dacă se aprobă, revizuirea sugerată trebuie supusă pentru evaluare nivelului următor de organizare. Orice propunere de revizuire trebuie să fie trimisă comitetului Manualului Bisericii de la Conferința Generală. Acest comitet va lua în considerare toate recomandările, amendamentele, revizuirile și, dacă se aprobă, pregătește prezentarea lor la Consiliul anual sau la sesiunea Conferinței Generale.

Dacă se consideră că sunt necesare revizuiri ale notelor de la sfârșitul vreunui capitol din Manualul Bisericii, la oricare nivel constitutiv (vezi pag. 26), asemenea revizuiri să fie supuse nivelului constitutiv următor pentru a fi luate în considerare. Dacă se aprobă, revizuirile sugerate să continue la nivelul constitutiv următor pentru a fi evaluate, până când se ajunge la comitetul Manualului Bisericii. Comitetul Manualului Bisericii va analiza cererea, și dacă este aprobată, revizuirea va fi hotărâtă de către comitetul executiv al Conferinței Generale la ultimul Consiliu anual din mandatul de cinci ani, pentru a le pune în acord cu schimbările conținutului principal, pentru ca apoi, comitetul executiv al Conferinței Generale să le recomande următoarei sesiuni a Conferinței Generale. Totuși, comitetul executiv al Conferinței Generale poate face modificări asupra Notelor, la orice Consiliu anual. După fiecare sesiune a Conferinței Generale se publică o nouă ediție a Manualului Bisericii. Se recomandă ca liderii de la toate nivelurile bisericii să lucreze totdeauna cu cea mai recentă ediție a Manualului Bisericii.

Clarificarea sensului

Bisericile locale trebuie să ceară sfat la conferința locală cu privire la funcționarea bisericii sau la problemele care apar în Manualul Bisericii. Dacă nu se ajunge la înțelegere reciprocă sau la un consens, subiectul trebuie transmis Uniunii pentru clarificare.

Folosirea termenilor în Manualul Bisericii

Fiecare biserică locală organizată este membră a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din cadrul bisericilor conferinței locale, care este un corp organizat al bisericilor dintr-un stat, țară sau dintr-un teritoriu. Până la deplina organizare a conferinței (vezi Working Policy al Conferinței Generale) se pot folosi termenii de misiune, câmp sau secțiune pentru a descrie organizarea colectivă a bisericilor locale. În Manualul Bisericii, termenul „conferință” sau „uniune de conferințe” poate fi, de asemenea, aplicat misiunii sau uniunii de misiuni.

În Manualul Bisericii, termenul „slujitor al bisericii” se referă la o persoană clericală, care poate sau nu poate să slujească cu funcția de pastor al unei biserici locale; cuvântul „pastor” se referă la un slujitor căruia o conferință/misiune/câmp îi încredințează responsabilități pastorale pentru o biserică sau pentru un anumit număr de biserici*.

Ediția prezentă

Prezenta ediție cuprinde toate revizuirile și completările adoptate de Conferința Generală, incluzând și pe cele ale sesiunii Conferinței Generale din anul 2005.

–––––––––––––––––––––––––––

* Această definiție a termenilor slujitor și pastor se referă la utilizarea lor numai în Manualul Bisericii și nu se referă la titlul folosit când ne adresăm unei persoane clericale. Este evident că folosirea acestor termeni poate varia în funcție de fiecare diviziune.

Sursa: www.adventist.ro

Din categoria: Manualul Bisericii

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 7, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Armonia declaratiilor cu privire la timp din Scriptura ne intareste convingerea cu privire la acuratetea Cuvantului inspirat, insa cronologia nu este esentiala pentru mantuire. De aceea este evident de ce Dumnezeu nu a gasit de cuviinta sa completeze toate amanuntele cronologiei. Exista unele puncte lasate libere pentru opinia personala cu privire la datele exacte, iar diferiti scriitori din mijlocul nostru au folosit diverse date la anumite ocazii. Acest lucru nu vrea sa spuna ca datele istorice nu ne ajuta uneori in cercetarea adevarurilor mai adanci, sau ca datele legate de perioadele profetice exacte sunt lipsite de importanta, dar semnele de hotar profetice sunt bine stabilite, iar alte date istorice sunt rareori chestiuni de insemnatate teologica.
         A fi dogmatici asupra cronologiei, sau a incerca sa se fixeze fiecare data istorica pentru totdeauna ar fi nu numai un lucru plin de incumetare, dar si imposibil. Articolul acesta si cele similare din volumele urmatoare se vor stradui sa ofere o schema generala si sa explice anumite principii fundamentale. Multe presupuse dificultati au fost clarificate prin cunoasterea tot mai mare a cronologiei antice. Desi nu ne putem astepta ca toti autorii sa fie de acord in interpretarea pe care o dau faptelor incomplete ale vremurilor antice, ne putem astepta in viitor ca cercetarile sa intareasca raportul biblic. Oriunde raportul acesta poate fi pus la proba in mod corespunzator, el este dovedit ca istorie vrednica de incredere. Declaratiile lui nu sunt neintemeiate sau fanteziste, ci armonioase si rezonabile.

                                                                     Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Cronologia istoriei biblice timpurii - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 7, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Perioada istorica discutata in acest articol a inceput prin 1400 i.Hr., cand Israelul a invadat vestul Palestinei, sub conducerea lui Iosua, si s-a sfarsit cu distrugerea Ierusalimului in anul 586 i.Hr. Inceputul acestei perioade coincide cu inceputul declinului puterii egiptene in Asia. Puterea cea mai mare in portile de nord era aceea a imparatiei hitite. Aceasta insa a disparut in urma atacurilor popoarelor maritime, doua secole mai tarziu. Dupa aceea asirienii au venit in linia intai si, prin forta bruta, au alcatuit un imperiu care cu timpul s-a intins din partile muntoase ale Iranului pana la hotarul de sud al Egiptului. Babilonia, care in tot acest timp a existat numai ca o umbra a imaginii sale ilustre de mai inainte, in cele din urma a lepadat catusele jugului asirian si i-a luat locul din nou, ca un imperiu de scurta durata, dar glorios.
         O intelegere a natiunilor acestora si a altora este absolut folositoare pentru o intelegere corecta a istoriei antice a poporului lui Dumnezeu, care s-a luptat pentru existenta lui in mijlocul diferitelor natiuni locale din Palestina mai intai, sub conducatorii de triburi, judecatori, apoi sub regi, care au fost in stare sa construiasca un regat respectabil si sa-l tina laolalta pentru mai mult de un secol. Acesta insa s-a despartit in doua regate rivale, fiecare dintre ele fiind prea slaba pentru a rezista la fortele care staruiau sa puna stapanire pe Palestina, puntea de uscat vitala dintre cele doua regiuni si civilizatii de cea mai mare importanta ale antichitatii, Egiptul si Mesopotamia. Regatul de nord al lui Israel a fost in cele din urma inghitit de catre asirieni si a disparut complet din istorie dupa distrugerea Samariei, in anul 722 i.Hr. Regatul de sud al lui Iuda a mai dainuit inca un secol si jumatate, dar in cele din urma s-a supus babilonienilor. Totusi vigoarea religioasa a iudeilor a pastrat unitatea nationala chiar si in exil, avand ca rezultat faptul ca Iuda a iesit din captivitate un popor puternic si unit.
         Scopul acestui articol este de a studia fundalul istoric al acestei perioade extrem de importante si interesante, de a examina aparitia, declinul si caderea regatelor si imperiilor si de a observa cum poporul lui Dumnezeu a fost influentat de evenimentele, culturile si civilizatiile vremii lor. De asemenea, este prezentat si un scurt istoric al poporului Israel, mai intai impartit in organizatii tribale, sub conducerea judecatorilor, apoi ca o organizatie unita sub trei regi succesivi si in cele din urma ca doua regate separate si rivale.
         Deoarece scriitorii Bibliei, care au procurat din diferite surse materiale pentru o reconstituire a istoriei lui Israel, au fost conducatorii si reformatorii lui religiosi, ei au privit istoria lui Israel in lumina ascultarii sau neascultarii lor fata de Dumnezeu si au relatat-o ca atare. Acesta e motivul pentru care in anumite perioade, cand poporul a trecut prin crize speciale sau din contra a avut conducatori eminenti, sursele noastre sunt bogate, in timp ce pentru altele sunt extrem de sarace si lasa goluri mari, pe care cunostintele noastre prezente nu le pot umple. De acea, cititorul trebuie sa fie constient ca o schita istorica a poporului lui Dumnezeu in vremurile Vechiului Testament e schematica in unele parti si completa in altele.
         Acelasi lucru e tot atat de adevarat cu privire la istoria natiunilor antice la care nu toate perioadele sunt la fel de bine acoperite de surse vrednice de incredere. In unele cazuri, evenimentele secolelor nu sunt inca cunoscute. Este necesara descoperirea mai multor surse originale pentru a deveni posibila o reconstituire a istoriei anitice in toate aspectele ei. Examinarea urmatoare reprezinta situatia prezenta a celor cunoscute, si se bazeaza pe:
         – in cea mai mare parte pe dovezi documentare devenite disponibile de cand au fost readuse la viata limbi vechi, scrise in diferite caractere hieroglife sau cuneiforme, la inceputul secolului al IX-lea.
         – pe bogatia de materiale conservata de nisipul si molozul secolelor, aduse recent la lumina de instrumentele arheologului.

                                                           Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Lumea antica de la 1400 la 586 i.Hr. - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 7, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Cadrul acestei perioade. – Articolul acesta se ocupa de perioada exilului si a intoarcerii din exil a iudeilor, in vremea a doua puteri mondiale, una succedand-o pe cealalta – Imperiile neo-babilonian si persan. Perioada aceasta incepe cu distrugerea regatului lui Iuda si a capitalei lui, Ierusalimul, de catre infernala masina de razboi a lui Nebucadnetar. Dupa catastrofa aceasta ii gasim pe iudei in captivitate in valea mesopotamiana, urmarind semnele care vesteau declinul politic al asupritorilor lor si ridicarea unor noi puteri in rasarit – mai intai mezii si putin mai tarziu persii. Cand Nebucadnetar, puternicul rege al Babilonului, a murit, trei imparati vremelnici au ocupat, pe rand, tronul lui. Dovada aceasta de slabiciune era evidenta pentru iudeii vigilenti, dupa cum era, probabil, raportul despre succesul unei noi stele aparute pe firmamentul politic – Cirus al Persiei, pe care Isaia il descrie ca viitorul lor eliberator. Cum trebuie sa le fi tresaltat inima cand au ajuns la ei vestile despre succesele incredibile ale lui Cirus, despre caderea Mediei si Ecbatanei, apoi a Lidiei cu capitala ei de necucerit, Sardes! In cele din urma ei au observat natiunea noua si puternica din rasarit cum anihileaza Imperiul babilonian slabit.
         Cirus, noul imparat, a fost un monarh marinimos, binevoitor, care a implinit in toate privintele sperantele iudeilor si profetiile. El a autorizat reintoarcerea iudeilor, restaurarea templului lor si a slujbelor. Sosind in vechea lor patrie, captivii reintorsi au avut de infruntat multe necazuri, indeosebi atitudinea si actiunile ostile ale vecinilor lor. Rezidirea templului s-a realizat cu mari dificultati, in aproximativ douazeci de ani. Dupa o serie de crize, in cele din urma s-a obtinut un statut de independenta partiala in interiorul Imperiului persan pe vremea lui Artaxerxe I, care l-a trimis pe Ezra in Iudea cu forte extraordinare, in anul 457 i.Hr. Lucrarea lui Ezra a fost impiedicata de vrajmasi nationali, dar finalizata in cele din urma de puternica conducere a lui Neemia. Sursele biblice inceteaza sa mai vorbeasca odata cu descrierea lucrarii lui, si se instaleaza astfel perioada inter-testamentala.
         Scopul articolului. – Scopul acestui articol este de a reda istoria putin numeroasei natiuni iudaice pe fundalul istoric al timpului. Istoria poporului lui Dumnezeu nu poate fi bine inteleasa daca este studiata ca un ansamblu izolat. De obicei, in Biblie evenimentele sunt descrise pe scurt si pot fi intelese pe deplin doar daca sunt studiate in lumina dovezilor istorice si arheologice.
         Materialul folosit ca izvor de informatii pentru aceasta perioada de aproximativ doua sute de ani este foarte bogat in ceea ce priveste unele perioade de timp si extrem de sarac in ceea ce priveste altele. Biblia nu spune aproape nimic despre evenimentele care au avut loc intre distrugerea Ierusalimului in 586 i.Hr. si inapoierea iudeilor dupa aprox. 50 de ani. Chiar si cartile istorice care ne furnizeaza informatii despre restaurarea natiunii (Ezra si Neemia) nu spun totul prin relatarile lor.
         Lucrul acesta este adevarat si cu privire la materialul din surse extra-biblice. El este foarte limitat pentru perioada Imperiului babilonian, ca si pentru anumite perioade persane. In plus, materialul acesta este foarte variat si nu totdeauna vrednic de incredere. Documentele oficiale babiloniene si persane sunt rare. Izvoarele cele mai bogate, si anume istoriile grecesti, sunt viciate de ura fata de persi, contradictorii si, uneori, nedemne de incredere. Cu toate acestea, in absenta a ceva mai bun, ele se dovedesc folositoare pentru istoricul care cauta sa refaca filmul evenimentelor acelei perioade.
         In ultimii ani, descoperirile arheologice au imbogatit mult cunostintele noastre despre aceasta perioada importanta a istoriei poporului lui Dumnezeu. Astfel, studiul urmator este bazat pe dovezile pe care le avem la dispozitie in momentul de fata. Este firesc ca tabloul istoric prezentat in paginile urmatoare sa sufere modificari in anumite privinte, pe masura ce vor aparea alte informatii in urma descoperirilor ulterioare de orice gen.
         Tabelul cronologic al perioadei. – Tabelul cronologic al perioadei acesteia este bine stabilit cu ajutorul unor texte astronomice si a unei multitudini de documente datate. Intrucat problemele de cronologie sunt suficient studiate in capitolul despre cronologie (p. 85-110), nu avem nevoie sa le tratam aici.
         Totusi, ar trebui sa se spuna aici ca incertitudinile legate de anumite evenimente, asa cum va fi evident in diferite cazuri din articolul acesta, nu sunt rezultatul incertitudinilor din cronologia acestei perioade, ci se datoreaza surselor incomplete sau naturii ambigue a datelor lor cronologice. Orice document clar datat al perioadei supuse discutiei, fie persan, grec, iudeu, egiptean etc., poate fi incadrat in schema cunoscuta a perioadei i.Hr. Dar in multe cazuri evenimentele raportate in sursele noastre biblice si extra-biblice nu sunt datate sau cel putin nu sunt exact datate. Astfel de evenimente trebuie sa fie asezate in schema cronologica printr-un studiu atent al tuturor factorilor implicati. Este de inteles ca in asemenea cazuri, concluziile invatatilor difera, si nimeni nu poate pretinde ca o data fixata in felul acesta este absolut corecta, ci doar aproximativ corecta.
         Deci, cititorul ar trebui sa inteleaga ca acolo unde sunt oferite doua date, ca de exemplu pentru infrangerea lui Astiages de catre Cirus, sursa care furnizeaza aceste date permite doua interpretari diferite. El ar trebui totodata sa nu uite ca o data furnizata in acest material, care difera de o alta, aflata intr-o alta lucrare care se ocupa de acelasi subiect, nu e neaparat mai buna sau mai corecta decat cealalta. S-ar putea ca in unele cazuri sa fie bazata pe dovezi mai recente, in alte cazuri pe o interpretare diferita a dovezilor care permit mai mult decat o singura interpretare. Desi datele sunt necesare istoriei si nu ne putem lipsi de ele, cititorul ar trebui sa nu uite niciodata ca multe date din istoria antica pot fi supuse modificarii datorita descoperirii de noi dovezi si de aceea sa nu fie surprins daca se dovedeste ca anumite date prezentate la un moment trebuie corectate ulterior.
         Din fericire, marja de eroare cu privire la datele perioadei in discutie este foarte mica si in nici un caz nu depaseste cativa ani. In cele mai multe cazuri diferentele intre datele cunoscute si cele prezentate in acest capitol nu vor mai mari de un an, multe date prezentate in paginile urmatoare fiind absolut corecte. In privinta aceasta, secolele al VI-lea si al V-lea sunt asezate cronologic pe o baza mult mai sigura decat unele perioade mai timpurii sau mai tarzii ale istoriei.
         Tabelul insotitor prezinta elemente sincronice intre diferitele case domnitoare ale acestei perioade. Datele furnizate pentru domniile regilor din Egipt, Babilonia si Persia (dupa 539 i.Hr.), ca si cele pentru conducatorii iudei sunt exacte, dar cele ale conducatorilor Mediei si Lidiei sunt nesigure.
         Vezi tabelul cronologiei lumii antice.

CRONOLOGIA LUMII ANTICE DE LA 586 LA ANUL 400 IN.HR.

Egipt                          Babilon                    Media si Persia                    Lidia                             Iudea

Amasis 570-526   Nebucadnetar 605-562    Ciaxares *625-585         Alyattes *617-560
                              Evil-Merodah 562-560     Astiage *­­585-550        Cresus *560-546
                                  (Amel-Marduc)           
                           Nergal-sar-usur 560-556
                                    (Neriglissar)
                             Labasi-Marduc 556
                              Nabonidus 556-539      Cir (ca imparat al mezilor
                                                                     si persilor) c. 553/2-530
                                Belsatar 553?-539             Cir (ca imparat al
                                    (coregent)                    Babilonului) 539-530                                         Zorobabel 537-…Psamtik III 526-525                                    Cambise 530-522
                                                                                 Bardiya 522
                                                                                  (Smerdis)
                                                                            Dariu I 522-486
                                                                             Xerxe 486-465
                                                                           Artaxerxe I 465-423                                        Ezra 457-…
                                                                                                                                                Neemia 444-
                                                                           Dariu II 423-405/4
                                                                       Artaxerxe II 405/4-359/8

 * Date incerte                                              † Sunt disponibile numai datele de urcare pe tron

Din categoria: Lumea antica de la 586 la 400 i. Hr. - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 7, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Cronologia cartilor istorice incluse in volumul acesta (pe langa aceea a Cronicilor, care e cuprinsa in prezentarea cartilor 1 si 2 Regi din volumul II) inglobeaza exilul babilonian si intoarcerea din robie – adica perioada cuprinsa intre domnia lui Nebucadnetar in Imperiul neo-babilonian si cea a lui Dariu II in Imperiul persan, care i-a urmat. In perioada aceasta, mai mult decat in oricare alta, naratiunea biblica poate fi armonizata cu succesiunea evenimentelor istorice si cu fluxul si refluxul fortelor politice, religioase si sociale din Orientul Apropiat. Lucrul acesta e posibil, deoarece arheologii moderni au scos la iveala multe inscriptii de pe monumente si mii de documente publice si particulare. Cele din urma au fost scrise mai ales pe tablite de lut in Mesopotamia, un numar mai mic pe papirusuri din Egipt, dintre care unele au fost gasite sub forma de sul si sigilate.
         Aceste documente antice originale cuprind contracte, testamente si alte documente legale, scrisori, chitante, texte literare, texte religioase, ordine guvernamentale si corespondenta diplomatice, scrise de scribi specializati, dar cele mai multe sunt legate de persoane individuale. Ele furnizeaza detalii importante cu privire la proprietate, datorii, sclavi, impozite si costul vietii. Ele arunca lumina asupra obiceiurilor sociale – sclavie, casatorie, divort – si ocazional descopera amanunte neasteptate de interes uman. Un simplu inventar de lucruri personale alcatuieste o imagine sugestiva a trusoului unei mirese – rochiile ei noi, una cu volane, o alta cu dungi si asa mai departe – completat de cufarul ei de haine, lucrat din nuiele de rachita, oglinda si vasele ei de bronz, impreuna cu borcanasele ei de cosmetice. O serie de chitante datate vorbesc despre un incident financiar in capitala. Si randurile cu date, sub forma de ani numerotati ai multor imparati succesivi, sunt deosebit de importante in datarea anilor.
         Aceste documente antice au fost puse in camerele de depozitare ale muzeelor mai repede decat au putut fi traduse si publicate. De pilda, papirusurile de la Muzeul Brooklyn, achizitionate cu mai bine de 50 de ani inainte de a fi fost publicate in 1953, furnizeaza o veriga in lantul dovezilor privind calendarul iudaic dupa exil, privind deci si datarea cartilor lui Ezra si a lui Neemia si, astfel, a decretului lui Artaxerxe de a "reface si zidi Ierusalimul", de care depind doua profetii importante.
         In Ezra si Neemia, in Ieremia si Daniel, in Hagai si Zaharia, sunt numeroase date sub forma de ani ale unor imparati din imperiile neo-babilonian si persan. Datele acestea pot fi fixate cu un mai mare grad de certitudine decat cele din oricare alta perioada a istoriei biblice, fie ea anterioara sau ulterioara. Unele dintre ele sunt legate de evenimente importante, ca de exemplu caderea Ierusalimului, sau de profetii, ca de exemplu captivitatea de 70 de ani sau cele 70 de saptamani.
         Multe evenimente ale captivitatii si intoarcerii din captivitate ale iudeilor pot fi datate cu certitudine, cu precizarea anului si deseori chiar a zilei, recunoscand totdeauna posibilitatea abaterii cu o zi in calcularea unei date a calendarului lunar si uneori a abaterii cu o luna in cazul incertitudinii privitoare la anul care a avut luna a 13-a . De aceea, in vol. III sunt uneori oferite date exacte i.Hr., existand un grad inalt de probabilitate ca ele sa fie exacte pana la zi. Datele babiloniene privind lunile sunt obtinute din Cronologia babiloniana  a lui Parker si Dubberstein, iar datele iudaice din secolul al V-lea provin din tabelele realizate de Horn si Wood si reproduse la p. 108,109. In unele cazuri exista posibilitatea diferentelor de opinie. Din cauza aceasta este de dorit o discutare a mijloacelor prin care s-a ajuns la datele acestea si a gradului probabil de certitudine. Scopul acestui capitol este de a explica datarea folosita in volumul III. Sectiunea II a acestui articol va arata cum izvoarele arheologice ofera baza pentru o datare relativ completa i.Hr. a acestor domnii. Apoi sectiunea III se va ocupa de problemele specifice de cronologie.

                                                      Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Cronologia exilului si a intoarcerii din robie - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 7, 2011 By Site Editor

Introducere

         Intre Vechiul Testament si inceputul naratiunii Noului Testament se intinde o perioada de aproximativ patru secole. O intelegere a vicisitudinilor prin care au trecut iudeii in decursul acestui timp, cu accent special asupra istoriei lor, sub domnitorii seleucizi tarzii si in decursul anilor cari au fost martori la aparitia puterii romane in Mediterana este necesara pentru o mai buna apreciere a Noului Testament, mai ales a Evangheliilor. Articolul acesta rezuma pe scurt experientele iudeilor sub puterea in curs de disparitie a Persiei si in decursul luptei prelungite pentru stapanirea Palestinei dintre seleucizii din nord si ptolemeii din sud. O consideratie mai detaliata este data evenimentelor produse de incercarile lui Antioh Epifanul de a eleniza pe iudei, extinderii puterii romane in cuprinsul lumii mediteraneene si situatiei politice din Palestina sub Hasmonei si sub Irod cel Mare.

                                                   Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Perioada dintre testamente - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 6, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Perioada tratata in acest articol a inceput cu moartea lui Irod cel Mare in anul 4 i.Hr. si s-a incheiat cu sfarsitul celei de a Doua Revolte iudaice in anul 135 d.Hr. Aceasta a fost perioada in care Ioan Botezatorul, Isus, si apostolii Sai au trait si au savarsit lucrarea lor publica. Toti barbatii acestia erau iudei care traiau in Palestina. Prin urmare istoria iudeilor in cursul acestei perioade este de prima insemnatate pentru o intelegere a crestinismului Noului Testament. Iudaismul primului secol a constituit mediul in care s-a nascut crestinismul.
         In decursul acestei perioade istoria iudeilor este marcata prin neliniste atat in domeniul religioas, cat si in cel politic. Iudaismul era impartit in mai multe secte protivnice, ale caror deosebiri erau adesea atat politice si sociale, cat si religioase. Astfel, Fariseii infatisau puritanismul legalist, Saducheii reprezentau aristocratia politica si sociala, Esenienii izolati asteptau pe Mesia in colonii monastice ale unei alte lumi, in timp ce Irodienii si Zelotii ocupau polii politici extremi ai colaborarii cu romanii si ai insurectiei contra lor.
         In decursul acestei perioade viata iudaica se concentra intr-o mare masura in sinagoga locala. Aici iudeii se adunau nu numai pentru a se ruga lui Dumnezeu, dar si pentru a citi si a talmaci Legea si Profetii. Adesea, sinagoga mai oferea si o scoala pentru instruirea tineretului iudeu. Atat prin scrierile lor, cat si prin felul lor de viata iudeii faceau o puternica impresie asupra lumii pagane din jurul lor. Ei savarseau lucrari active de prozelitism si castigau multi convertiti din paganism, fie ca simpatizanti, fie ca iudei deplini, circumcisi.
         Asteptarea mesianica era puternica printre iudeii din aceasta perioada. Multi credeau ca Cel Promis era gata sa Se arate si atat Fariseii, cat si Esenienii aveau doctrine destul de elaborate cu privire la venirea Lui. In consecinta era posibil ca diversi impostori, pretinzand ca sunt Mesia, sa adune in jurul lor o suita de adepti creduli. Asteptarea aceasta a unui izbavitor mondial a aparut nu numai in iudaism, dar, intr-o forma mai putin dezvoltata si in cercuri pagane.
         Nelinistea politica a iudeilor a fost agravata in cursul acestei perioade de o succesiune de procuratori romani lipsiti de scrupule care domneau in Iudea. Situatia s-a deteriorat in asa masura incat in anul 66 d.Hr., iudeii au inceput o revolta impotriva romanilor pe care au continuat-o pana in anul 73 d.Hr. La data aceea Ierusalimul cu Templul sau fusese distrus si natiunea dispersata. Dupa aceasta catastrofa nationala au urmat ani de recuperare linistita. In cursul primilor ani ai secolului al II-lea mai multe insurectii minore savarsite de iudei au avut loc in diferite parti ale Imperiului roman si in cele din urma, in anul 132 d.Hr., o rascoala pe scara intinsa a izbucnit din nou in Palestina. In decurs de trei ani iudeii au fost din nou plecati in fata carului idolatru roman care-i zdrobea sub rotile sale. Pentru a zadarnicii alta rebeliune, romanii au interzis sa mai intre vreun iudeu in cetatea Ierusalim. Dupa aceea iudaismul palestinian a incetat de a mai fi de prima insemnatate pentru istoria crestinismului.

                                        Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Iudeii primului secol crestin - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 5, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Cele sapte orase catre bisericile carora a scris Ioan de pe Insula Patmos binecunoscutele sale epistole se aflau in vestul Asiei Mici. Doua dintre ele, Efes si Smirna, erau mari orase portuare. Trei, Tiatira, Filadelfia si Laodicea, fiind centre de industrie si comert pentru regiunea unde se aflau situate, se bucurau de o mare prosperitate si importanta economica. Sardes si Pergam, foste capitale ale unor regate puternice, pe vremea lui Ioan erau inca importante centre politice. Toata regiunea in care se gaseau cele sapte biserici din Apocalipsa este bogata in rapoarte istorice din perioada timpurie a erei crestine si a jucat un rol insemnat in istoria antica. Dintre elementele istorice importante, doar putine pot fi mentionate in acest scurt articol.
         Multe din cetatile de pe litoralul apusean al Asiei Mici au fost intemeiate de triburile din Anatolia, dar inca de timpuriu ele au fost preluate de catre colonistii greci. Din aceasta cauza, Anatolia de vest a avut parte, timp de mai multe secole, de o puternica cultura greaca. In secolele al VI-lea si al VII-lea i.d.Hr. puternicul regat Lidia, care stapanea peste mai mult de jumatate din Asia Mica, isi avea capitala la Sardes, una din cele sapte cetati din Apocalipsa. Regatul acesta a facut loc stapanirii persilor atunci cand Cir l-a biruit pe Croesus si a luat, in anul 547 i.d.Hr., capitala acestuia, desi fusese socotita o fortareata de necucerit. De-a lungul urmatoarelor doua secole greci de pe tarmurile de vest ale Asiei Mici au dus o lupta continua, dar aproape fara succes, impotriva conducerii persane, pana cand Alexandru cel Mare i-a eliberat de jugul persan. Perioada elenistica de dupa moartea lui Alexandru a cunoscut de asemenea multe actiuni militare. In aceasta perioada a fost intemeiat bogatul regat al Pergamului. El a stapanit aceasta regiune timp de aproape 150 de ani, pana cand a fost luata in primire de catre Roma, in secolul al II-lea i.d.Hr. Timp de mai bine de patru secole Roma a administrat-o sub numele de "Provincia Asiei", avand capitala la Pergam.
         Aceasta a fost perioada cand unele orase, ale caror nume ne este bine cunoscut din cartea Apocalipsei, s-au bucurat de cea mai mare glorie si bogatie. Ele au trecut de asemenea printr-o importanta transformare religioasa, cand paganismul a cedat in fata religiei crestine. Apostolul Pavel a fost probabil primul misionar crestin care a adus Evanghelia in Asia Mica. In decursul diferitelor sale calatorii misionare el a vizitat unele din orasele acestui tinut (Faptele Apostolilor 18,19; 19,1; 20,17; 1 Timotei 1,3), si timp de trei ani a locuit in unul din ele, si anume in Efes (Faptele Apostolilor 20,31). Din acest oras Evanghelia s-a raspandit repede in alte locuri importante din vestul Asiei Mici. Bisericile din cel putin doua orase ale acestui tinut au fost favorizate, primind de la Pavel scrisori personale – Colose, Efes (vezi Introducerea de la Epistola lui Pavel catre Efeseni) si Laodicea (Coloseni 4,13).
         Mai tarziu Efesul a devenit pentru multi ani centrul bogatei activitati pastorale a lui Ioan, pana cand lucrarea acestuia a fost oprita de persecutia de care au avut parte crestinii in timpul domniei lui Domitian, catre sfarsitul secolului I. Dupa ce a fost torturat, batranul apostol a fost exilat pe Patmos, o micuta insula din Marea Egee (vezi capitolul Ioan pe Insula Patmos). Pe Patmosul vulcanic si stancos, care se afla la o departare de 35 de mile de coasta Asiei Mici si cam la 50 de mile de Efes, apostolul a privit in viziune istoria bisericii crestine de-a lungul istoriei pana la sfarsitul timpului, si tot pe Patmos a primit solii pentru cele sapte biserici (vezi Apocalipsa 2,3).
         Dupa ce in secolul I d.Hr. apostolii si alti misionari au pus o buna temelie, timp de mai multe secole Asia Mica a devenit o fortareata a crestinismului. Aceasta regiune a dat unii din parinti bisericesti vestiti, si tot aici s-au tinut cateva importante sinoade bisericesti. Insa treptat crestinismul rasaritean si-a pierdut vitalitatea si taria spirituala, drept urmare nemaifiind in stare sa reziste invadatorilor necrestini, care de-a lungul Evului Mediu au atacat cu hotarare Asia Mica si care in cele din urma au pus stapanire pe intregul tinut. Ultimii care au venit au fost turcii, care nu doar ca au ocupat tara, dar, fiind musulmani, au smuls atat de tare din radacina crestinismul incat astazi, desi se pot gasi ruine ale bisericilor crestine, in cele mai multe orase mai sunt folosite decat putine sanctuare crestine.
         Orasele celor sapte biserici se gasesc destul de aproape unul de altul. Distanta dintre oricare din aceste biserici si vecina ei cea mai apropiata nu depaseste niciodata 50 de mile, iar distanta in linie dreapta dintre biserica cea mai nordica, Pergam, si biserica cea mai sudica, Laodicea, este de numai 100 de mile. In harta din fata p. 33, din Vol. VI, se poate observa ca ele sunt asezate in asa fel incat pot fi vizitate in ordinea prezentata in Apocalipsa 2 si 3, fara a mai fi nevoie sa faci cale intoarsa. Din cele mai vechi timpuri au existat drumuri practicabile intre cele sapte orase, iar in timpul perioadei persane, dupa cum marturisesc autorii clerici, au fost construite sosele excelente. Romanii, care in lumea antica erau cunoscuti ca mari constructori de drumuri, de asemenea au imbunatatit si au extins sistemul existent de drumuri. De aceea, pe vremea apostolilor conditiile de calatorie intre cele sapte biserici erau relativ bune. Dar dupa caderea Imperiului Roman drumurile au ramas neglijate. Secole de-a randul turistii s-au plans de drumurile rele din Asia Mica, care faceau calatoria extrem de grea si obositoare. Conducerea actuala insa face eforturi serioase pentru a remedia aceasta situatie. In ziua de azi unele drumuri sunt bune, dar altele sunt inca atat de rele incat, pe timp de iarna, sunt aproape impracticabile pentru vehiculele moderne.
         Partea de vest a Asiei Mici este o regiune favorizata de natura. Deoarece este aproape de Marea Mediterana, clima este destul de blanda. Orasele de pe litoral, ca de pilda Efes, Smirna si Pergam, se bucura de un climat placut in tot timpul anului. Orasele din interior, ca Laodicea si Filadelfia, desi se bucura in mare parte de climatul continental al regiunii deluroase a Turciei, cu putina zapada in timpul iernii, sunt totusi destul de aproape de Mediterana pentru a beneficia de vanturile ei calde, in cea mai mare parte a anului. Tinutul este muntos, iar unele locuri sunt foarte accidentate. Agricultura este prospera. Cresc fructe de nord, ca de pilda cirese, mere, capsune, caise, dar si masline si curmale, fructe tipice zonei mediteraneene.
         Acest tinut este udat de cateva rauri de marime mijlocie, dintre care unele poarta nume vestite in istoria antica. Unul din ele, Maeander, curge catre mare atat de serpuit incat numele lui a fost imortalizat in expresia "a face meandre", care este folosita cu privire la cursul serpuit al unui rau, ca cel al Iordanului din Palestina.

                                                             Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Cele sapte biserici din Apocalipsa - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 3, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Articolul acesta reprezinta o privire generala asupra problemei fundamentale a interpretarii partilor profetice ale Vechiului Testament in raport cu solia lor pentru Israelul din vechime si pentru biserica de astazi. Se are in vedere rolul Israelului literal ca popor ales al lui Dumnezeu, modul in care planul Sau pentru ei urma sa fie implinit, modul in care acesta s-a realizat de fapt, si eventualul transfer al privilegiilor si responsabilitatilor Israelului literal catre Israelul spiritual, adica biserica crestina. O clara intelegere a acestor aspecte ale problemei este esentiala pentru formularea unei proceduri valabile pentru interpretarea soliilor profetilor Vechiului Testament. Orice interpretare care nu acorda acestor chestiuni atentia cuvenita violeaza Scripturile.
         Putine pasaje ale Scripturii sunt mai adesea gresit intelese si diferit interpretate decat acelea care contin fagaduintele divine facute vechiului Israel prin profeti. Este un fapt istoric de netagaduit ca, pana in zilele noastre, majoritatea acestor preziceri nu au fost implinite. In stradania lor de a explica aceasta aparenta enigma, comentatorii Bibliei au inaintat diferite explicatii:
         1. Scoala modernista de interpretare tagaduieste cu totul caracterul predictiv al profetiei, sustinand fie ca "prezicerile" erau scrise dupa ce evenimentele, astfel "prezise" avusesera loc, fie ca astfel de "preziceri" reflectau nimic mai mult decat sperantele pentru viitor ale profetului sau acelea ale poporului sau.
         2. Scoala de interpretare futurista afirma ca numeroasele fagaduinte de restaurare si de stapanire mondiala facute vechiului Israel inca asteapta sa fie implinite in legatura cu infiintarea Israelului modern in Palestina.
         3. Miscarea Israelului britanic sustine ca popoarele anglo-saxone sunt descendentii literali ai celor zece asa-numite "triburi pierdute" ale regatului de nord si ca fagaduintele se vor realiza in mare masura pentru descendentii lor moderni.
         4. O scoala de interpretare mai putin precis definita isi bazeaza abordarea partilor profetice ale Vechiului Testament pe teoria ca profetul, purtand solii pentru contemporanii sai, cateodata mai facea si incursiuni in viitorul indepartat, cu rezultatul ca multe din previziunile lui nu se aplicau nicidecum la Israelul dupa trup, ci erau destinate exclusiv "Israelului spiritual", adica bisericii de azi. Urmand aceasta directie de interpretare, unii au trecut la extrema de a propune o migratiune crestina in Palestina.
         5. Adventistii de ziua a saptea cred ca, in general vorbind, fagaduintele si prezicerile date prin profetii Vechiului Testament s-au aplicat initial Israelului literal si urmau sa fie realizate fata de ei cu conditia ca ei sa asculte de Dumnezeu si sa-I ramana credinciosi. Insa Scripturile consemneaza faptul ca ei mai degraba nu I s-au supus lui Dumnezeu si s-au dovedit necredinciosi fata de El. In consecinta, ceea ce El avusese in plan sa faca pentru lume prin Israelul din vechime va realiza in cele din urma prin Biserica Sa de pe pamant de astazi, iar multe din fagaduintele facute initial Israelului literal vor fi implinite fata de poporul ramasitei Sale la sfarsitul timpului.
         Scoala modernista de interpretare isi intemeiaza pozitia pe presupunerea a priori ca orice cunoastere a viitorului este imposibila, si ignora orice dovada a contrariului. Scoala futurista ignora atat elementul conditional al profetiei predictive, proclamat in mod clar si raspicat de insisi profetii, cat si declaratiile tipice ale Noului Testament care afirma ca privilegiile si responsabilitatile vechiului Israel, au fost transferate, prin Hristos, asupra bisericii. Interpretarea Scripturii incercata de sustinatorii teoriei Israelului britanic consta dintr-un amestec format din pasaje biblice selectate, legende, povestiri populare si speculatii. A patra scoala de interpretare poate uneori sa ajunga la aplicatii valabile ale partilor predictive ale profetiei Vechiului Testament cu privire la biserica de azi si la experienta ei viitoare, insa neglijeaza aplicatia primara a acestor solii in cadrul lor istoric, si purcede, intr-un mod destul de arbitrar, sa stabileasca ca anumite pasaje selectate au fost scrise mai mult sau mai putin exclusiv pentru biserica de azi. Intr-un fel sau altul fiecare din aceste incercari de a interpreta soliile profetilor Vechiului Testament neglijeaza invataturi semnificative ale Scripturii, ocoleste principiile fundamentale ale exegezei, si prezinta o imagine deformata a sectiunilor predictive profetiei. Discutia urmatoare scoate in evidenta principiile de interpretare expuse la punctul "5" si acceptate in comentariul acesta, impreuna cu bazele biblice pe care aceste principii sunt intemeiate.

                                                         Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Rolul lui Israel in profetia Vechiului Testament - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 3, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Cele patru secole de istorie iudaica de la cucerirea lui Alexandru cel Mare (332 i.Hr.) pana la distrugerea Templului (anul 70 d.Hr.) au fost o perioada de considerabila activitate religioasa, politica si intelectuala. Deci nu este surprinzator ca ele au fost caracterizate si printr-o cantitate demna de luat in seama de productii literare, dintre care multe exista si astazi. Lucrarile acestea sunt religioase in natura, deoarece religia era tesuta in orice faza a viatii iudaice. In acelasi timp ele reflecta puternic miscarile politice si intelectuale ale vremurilor lor. Literatura din aceasta perioada consta din 1) carti cunoscute ca apocrife si pseudoepigrafe, constand din literatura de invatatura, istorisiri patriotice, istorii si lucrari apocaliptice; 2) scrierile comunitatii Qumran (probabil Esenieni), din care cele mai multe provin din pesterile recent descoperite in apropiere de Marea Moarta si sunt inca in curs de publicare; 3) tractatele alegorice ale lui Philo din Alexandria, filosoful-teolog elenistic; si 4) lucrarile lui Iosif.
         Dupa distrugerea Templului si chiar si mai mult dupa inabusirea revoltei condusa de Bar Cocheba (anii 132-135 d.Hr.) (vezi p.79), viata si gandirea iudaica au suferit schimbari drastice. Cu ritualul Templului si cu existenta lor ca entitate politica terminate, iudeii si-au indreptat energiile lor intelectuale inlauntru intr-o incercare de a se ocroti spre a nu fi inghititi cultural si rasial de lumea Neamurilor. Ei au realizat lucrul acesta accentuand si elaborand aspectele legale ale vietii lor religioase – o tendinta, intr-adevar, care avea deja o lunga istorie, mai ales printre Farisei. In timp ce primele lor reglementari legale au fost pastrate mai ales prin traditie orala, incepand din secolul al III-lea ele au luat o forma literara definita si prin secolul al VI-lea se dezvoltase in ceea ce este cunoscut ca Talmudul, compilatie traditionala cu privire la legea iudaica. Alaturi de Talmud a aparut un extins comentariu traditional iudaic asupra Scripturii, cunoscut sub numele de Midras. Mare parte din acesta s-a dezvoltat in legatura cu explicarea Vechiului Testament in sinagoga. Literatura midrasica nu si-a atins forma finala decat pe la 1000 d.Hr.
         In paginile urmatoare fiecare din aceste tipuri de literatura iudaica va fi tratat pe scurt.

                                              Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Literatura iudaica antica - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 3, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         [Partea din acest articol care se ocupa cu critica Vechiului Testament a fost pregatita la origine pentru volumul I. Limitele spatiului au impiedicat inserarea lui acolo. Articolul de fata combina materialul pentru Vechiul Testament cu acela pentru Noul, si este deci inserat in acest volum, care introduce partea de Nou Testament a comentariului. – Redactorii]

         Critica Bibliei poate fi impartita in ceea ce este adesea denumit critica "inferioara" si "superioara". In sensul cel mai larg, critica inferioara se ocupa atat cu limba (vocabular, gramatica sintaxa), cat si cu istoria transmiterii textului, inclusiv cu incercarea de refacere a variantei autografelor originare. Insa, asa cum e folosita in articolul de fata, expresia "critica inferioara" este marginita la studierea textului biblic si asa este echivalenta cu termenul mai precis, "critica textuala". Ea cuprinde studiul si comparatia manuscriselor existente, determinarea inter-relatiilor lor istorice si geografice, si, lucrul cel mai important din toate, dezvoltarea si aplicarea de criterii si tehnici de refacere, cat mai apropiat cu putinta, a formularii originale a textului Bibliei. Asadar, inainte ca Cuvantul lui Dumnezeu sa poata fi studiat cu exactitate, critica inferioara, sau textuala, trebuie sa-si faca lucrarea pentru a pune la indemana cercetatorului un text cat mai demn de incredere cu putinta; considerata astfel, critica textuala poate fi vazuta ca fundamentala pentru studiul exact al Bibliei. (In ce priveste o definitie a "criticii superioare" vezi p. 147).

                                                 Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Critica inferioara si superioara - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

mai 3, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Evenimentele relatate in Noul Testament au avut loc in secolul I al erei noastre o perioada pentru care cronologia Imperiului roman este bine stabilita – totusi datele lor nu pot fi precizate dincolo de orice discutie deoarece scriitorii nu ne-au dat destule informatii. Unica mentionare din Noul Testament a unui an specific (anul al XV-lea al lui Tiberiu) a fost supusa la diferite interpretari. Epistolele nu poarta data, iar scriitorii Evangheliilor erau interesati mai mult de insemnatatea evenimentelor decat de datarea lor.
         Savantii moderni scriu uneori dogmatic cu privire la cronologia vietii lui Hristos, dar scrisul lor este bazat pe interpretari subiective ale unor dovezi care nu sunt destul de clare pentru a fi concludente. Cititorul acestui comentariu va vedea ca desi scriitorii Noului Testament ne dau destule informatii cu privire la precizarea timpului pentru a arata ca ei nu erau in nesiguranta, nu ne dau totusi destule pentru ca pe ele sa reconstruim mai mult decat o schema cronologica aproximativa a evenimentelor. Chiar si ordinea evenimentelor, asamblata din cele patru Evanghelii, este cateodata incerta. Trebuie sa se tina seama de variatiuni posibile.
         Problemele cronologice ale Noului Testament sunt fie interne, cu privire la interpretarea textului insusi, fie externe, cu privire la relatia dintre evenimentele Noului Testament si cronologia laica. Scopul articolului acestuia este de a prezenta faptele care pot fi cunoscute si de a atrage atentia la concluziile la care se poate ajunge in chip logic asupra problemelor cronologice externe cele mai importante din cuprinsul competentei volumului V: datarea inainte si dupa Hristos a 1) nasterii lui Hristos, 2) botezului Sau si, astfel, a inceputului lucrarii Sale si 3) rastignirii si invierii Sale. Ca o prefata la aceasta este necesar sa se explice diferitele ere cronologice si metode de a calcula anii in antichitate.

                                              Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: O baza pentru cronologia Noului Testament - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

aprilie 30, 2011 By Site Editor

1. Introducere

         Termenul "medieval" se refera la acea perioada a istoriei cunoscuta de obicei sub numele de Evul Mediu, cuprinsa intre perioada antica si cea moderna. De obicei istoricii considera caderea Imperiului Roman ca sfarsit al perioadei antice, iar Renasterea si Reforma ca inceput al perioadei moderne. Scopul acestui articol este de a oferi un fundal pentru studiul acelor profetii din Apocalipsa care se ocupa cu aceasta perioada a istoriei. Lucrul acesta este valabil si pentru articolul urmator, Reforma si mai departe. In ce priveste perioada mai timpurie a istoriei bisericesti, vezi Vol. VI, pp. 17-70, iar in ce priveste biserica din timpul Reformei si din vremurile mai recente, vezi Vol. VIII, pp. 41-79.

         Declinul Imperiului Roman. – Declinul si caderea Imperiului Roman se intind pe o perioada de cateva secole. Domnia stralucita a primului imparat, Augustus (27 i.d.Hr.-14 d.Hr., vezi Vol. VI, pp. 72-75), a marcat epoca de aur a istoriei romane. Cu cateva exceptii de seama, cum ar fi Traian (98-117 d.Hr.), Adrian (117-138), Marcus Aurelius (161-180), Diocletian (284-305), Constantin (306-337) si Teodosiu (379-395), imparatii de la Augustus la Romulus Augustus (detronat in 476) rareori au depasit mediocritatea, iar istoria Imperiului Roman de Apus, aproape de-a lungul intregii sale existente de cateva secole, mai ales incepand de la Marcus Aurelius, a dat pe fata un declin continuu. La sfarsitul secolului al III-lea d.Hr., procesul dezintegrarii ajunsese la un stadiu avansat. Este adevarat ca reorganizarea imperiului de catre Diocletian si Constantin (vezi subcapitolul Ascensiunea Papalitatii), a servit, pentru un timp, la oprirea tendintei de declin, dar mai apoi procesul dezintegrarii a continuat intr-un ritm extrem de rapid. O data cu secolul al IV-lea a inceput lunga serie a navalirilor barbare dinspre nord (vezi subcapitolul amintit mai sus, la Invaziile barbare), care au accelerat foarte mult acest proces.
         Desi ultimul imparat din Apus a fost detronat in 476, in Rasarit, la Constantinopol, a ramas la tron un imparat, lucrul acesta petrecandu-se incepand cu anul 330, cand Constantin a mutat sediul guvernului de la Roma la Constantinopol. De fapt, Imperiul Roman de Rasarit a mai dainuit timp de aproape o mie de ani, pana in 1453. E adevarat ca anul 476 este data traditionala pentru caderea Romei antice, si deci pentru inceputul Evului Mediu, dar este evident faptul ca inceputul acestuia poate fi considerat oricare alt eveniment insemnat fie de inainte, fie de dupa acest an. De aceea, unii sustin ca domnia lui Constantin cel Mare (primul dintr-o lunga serie de asa-zisi imparati crestini) este un hotar intre perioada antica si cea medievala, si tinand cont de faptul ca in Vol. VI articolul care se ocupa de biserica timpurie traseaza evenimentele aproximativ pana la domnia lui Constantin, articolul de fata va continua sirul evenimentelor incepand cu aceasta data. Altii sugereaza ca domnia lui Iustinian cel Mare (527-565) desparte istoria antica de cea medievala. Totusi, istoricii in general considera ca pontificatul papei Grigore cel Mare (590-604, vezi subcapitolul Evul Mediu Timpuriu) este cel mai potrivit eveniment pentru inceputul Evului Mediu. Cele mai importante doua institutii din perioada medievala au fost Biserica Romano-Catolica, si, incepand cu anul 800, Sfantul Imperiu Roman.

         Dezvoltarea Bisericii. – Pe masura ce Imperiul Roman apunea treptat, biserica se intindea si crestea in putere. Asa cum fusese infiintata de Fondatorul ei Divin, biserica a fost caracterizata la inceput printr-o admirabila puritate si prin claritatea doctrinei (vezi comentariul de la Apocalipsa 2,2-6). In contrast cu sistemul complicat monarhic care a caracterizat papalitatea medievala, ea era organizata destul de simplu si eficient. Incepand ca o secta proscrisa, lepadata si hartuita de iudei, batjocorita si defaimata de paganii culti si persecutata intermitent de guvernul roman pagan hotarat sa o extermine, biserica crestina a crescut totusi numeric, s-a raspandit (vezi hartile din fata p. 289, Vol. VI si din fata p. 17,193, Vol. VII) si a castigat stima ganditorilor vremii. Vezi Vol. IV, pp. 834-838; Vol. VI p. 61.
         Din secolul al III-lea biserica a inceput sa aiba propriile ei locasuri de inchinare si, desi nu era recunoscuta legal, a inceput sa detina proprietati. Organizatia ei a devenit mai complicata. Prezbiterii care prezidau congregatiile din orasele mari au capatat o pozitie aparte, ca "supraveghetori" si apoi ca episcopi conducatori, stalpi ai autoritatii ecleziastice in dezvoltare (vezi Vol. VI, pp. 37-43). Cand neintelegerile cu privire la doctrina au sfasiat biserica si au aparut secte, episcopii au inceput sa fie priviti ca modele ale perfectiunii si fiecare la randul sau a inceput sa priveasca inapoi la predecesori, cautand precedente in interpretarea si aplicarea traditiilor bisericii. In disputele doctrinale care au devenit tot mai numeroase si au luat amploare tot mai mare, increderea in Biblie, ca unica autoritate doctrinara, a slabit si s-a apelat din ce in ce mai mult la traditie. Pe masura ce se extindea, biserica a imprumutat, constient sau inconstient, diferite elemente de la paganii pe care ii cucerea, iar unele practici cu totul necunoscute in timpurile apostolice au devenit parte din viata bisericeasca (vezi Vol. VI, pp. 64-67). In felul acesta, in timp ce pe plan extern biserica se consolida si se extindea, pe plan intern ea a inceput sa-si piarda simplitatea si curatia apostolica, si chiar inainte de a ajunge la un statut legal fusesera deja puse temeliile a ceea ce avea sa fie ea in Evul Mediu: o biserica ingamfata si inclinata spre cele lumesti.

                                                              Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Biserica medievala - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

aprilie 27, 2011 By Site Editor

Cronologia profetilor Vechiului Testament

         Cei saisprezece profeti – de la Isaia la Maleahi – ale caror scrieri au ajuns pana la noi au trait in decursul a patru secole, de la aproximativ 800 pana la 400 i.Hr. Cei mai multi dintre ei au lasat date cronologice prin care durata slujirii lor poate fi determinata, cel putin cu aproximatie. Pentru doi dintre ei (Ioel si Obadia), totusi, nu exista dovezi concludente cu privire la timpul lucrarii lor, iar invatatii difera foarte mult in ce priveste intelegerea lor cu privire la chestiunea aceasta.
         Multe solii si profetii pot fi intelese corect numai daca sunt privite pe fundalul vremurilor in care au slujit profetii si in lumina evenimentelor petrecute in decursul vietii lor.
         In masura in care este posibil a data domniile regilor lui Iuda si Israel, indeosebi ale celor din urma, cu o acuratete relativ inalta, diferitele domnii in cursul carora au slujit acesti saisprezece profeti au fost introduse in tabelul acesta in conformitate cu schema cronologica propusa in prezentul comentariu. De asemenea, imparatii Asiriei, Babiloniei si Persiei, ale caror date pentru perioada aceasta sunt bine atestate, sunt asezati intr-o coloana separata. Majoritatea acestora sunt mentionati in Biblie, fie in cartile profetice, fie in cele istorice. O coloana ofera o lista a anumitor evenimente speciale ale acestei perioade – unele de natura politica, cu privire la natiunile care inconjurau pe Iuda si pe Israel, altele cu caracter intern. Tabelul acesta contine numai acele evenimentele care sunt mentionate in Biblie si care sunt de insemnatate pentru intelegerea soliilor profetice.
         Urmatoarele scurte rezumate contin dovezile pe baza carora diferitii profeti au fost asezati in pozitiile cronologice in care se gasesc in tabelul acesta.
 
                                                 Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania

Din categoria: Cronologia profetilor Vechiului Testament - autor Biserica Adventista

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

aprilie 26, 2011 By Site Editor

Introducere

     1. Titlu.
     Cele mai timpurii manuscrise grecești încă existente, alături de scrierile câtorva părinți bisericești începând cu Irineu (c.130 – c.202 d.Hr.), intitulează această carte simplu “Apocalipsa lui Ioan”. Mai târziu, manuscrisele medievale au elaborat titlul de “Apocalipsa lui Ioan Teologul si Evanghelistul” si “Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul”. Termenul grecesc apokalupsis, “apocalipsa”, “descoperirea,” înseamna literal “o dezvaluire”, iar în literatura religioasa, în mod special, o dezvaluire a viitorului. Apocaliptica era o forma literara caracteristica printre evreii perioadei inter-testamentale si a vremurilor crestine timpurii , si de asemenea printre anumiti scriitori ai bisericii primare (vezi mai jos la “tema”).

     2. Autorul

    Autorul Apocalipsei se identifica repetat drept “Ioan” (cap. 1:1,4,9; 21:2; 22:8). Forma greceasca a acestui nume, Ioannes (vezi Luca 1:13), reprezinta numele ebraic comun Yochanan, “Iohanan”, care apare de numeroase ori în cartile târzii ale Vechiului Testament, Apocrife si Iosif Flavius. Aceasta identifica autorul ca fiind evreu.

    Diferite marturii certifica clar faptul ca numele Ioan era cel al autorului, si nu un pseudonim, asa cum purtau multe lucrari apocaliptice evreiesti sau crestine timpurii. Primul argument este acela ca, în identificarea personala ca Ioan, autorul Apocalipsei nu face nici o încercare de a se prezenta ca având vreo pozitie în biserica. Diferite apocalipse evreiesti si crestine sunt atribuite unor patriarhi evrei, profeti sau apostoli crestini.

    Daca Apocalipsa ar fi fost scrisa sub pseudonim, ar fi fost de asteptat ca autorul sa încerce sa se identifice în mod special ca fiind un apostol. Dar simpla afirmatie a autorului, ca numele sau este Ioan, “fratele vostru” (Apoc. 1:9; cf. Referinta lui Petru cu privire la Pavel, 2 Petru 3:15), este o dovada ca el îsi prezinta adevaratul sau nume. Evident ca autorul era atât de bine cunoscut bisericilor încât simplul sau nume era suficient sa îl identifice si sa îi acorde încredere cu privire la înregistrarea viziunilor pe care acesta le-a avut. Mai mult decât atât, se pare ca practica pseudonimelor nu a fost înfloritoare atunci când exercitarea darului profetiei era plina de putere.

    Pe de alta parte în timpul perioadei inter-testamentale, când, dupa cum stim, nu a fost prezent nici un profet recunoscut între evrei, scriitorii religiosi simteau adesea necesar sa alature lucrarii lor numele unui personaj din vechime de înalta reputatie pentru a primi acceptiunea generala. În mod evident nu a fost nici un profet care sa vorbeasca pentru Dumnezeu asa cum o facusera profetii Vechiului Testament. Dar cu venirea crestinismului darul profetiei a înflorit din nou. În biserica crestina a primului secol presupusa nevoie de pseudonim nu a existat; crestinii erau convinsi ca apostolii si profetii vorbeau direct de la Dumnezeu. Dar când autoritatea profetica între crestini a capatat o faima proasta, iar în final a si disparut în secolul al II-lea, lucrarile pseudonime purtând diferite nume ale apostolilor au început sa apara (vezi Vol. VI, p. 41,42). În lumina acestor fapte este rezonabil sa concluzionam ca Apocalipsa, venind din primul secol, nu este o creatie sub pseudonim, ci este lucrarea unui om al carui nume real era Ioan.

    Cine era acest Ioan? Noul Testament mentioneaza câtiva barbati cu acest nume, Botezatorul, fiul lui Zebedei, care era unul dintre cei doisprezece, Ioan numit si Marcu, o anumita ruda a marelui preot Ana (vezi Faptele Ap. 4:6). Evident autorul Apocalipsei nu putea fi Ioan Botezatorul, pentru ca acel Ioan a murit înainte de rastignirea lui Iisus; nu este nici o probabilitate credibila ca el sa fi fost ruda cu Ana, despre care nu avem nici un indiciu ca ar fi devenit cândva crestin. De asemenea, putine indicii l-ar arata pe Ioan Marcu drept autorul Apocalipsei. Stilul, alegerea cuvintelor, abordarea celei de-a doua Evanghelii sunt diferite de cele ale Apocalipsei, si nu avem nici un indiciu ca cineva din biserica primara ar fi facut vreo legatura serioasa între Apocalipsa si Marcu.

     Printr-un proces de eliminare, Ioan fiul lui Zebedei si fratele lui Iacov ramâne de luat în considerare. El nu a fost doar unul dintre cei doisprezece, ci chiar un membru al cercului intim al lui Iisus. Aproape în unanimitate traditia crestina timpurie îl recunoaste drept autor al Apocalipsei. De fapt fiecare dintre scriitorii crestini de pâna la mijlocul secolului al treilea, ale caror lucrari exista si astazi si care mentioneaza cât de cât problema, atribuie Apocalipsa lui Ioan apostolul. Acesti scriitori sunt Iustin Martirul din Roma (c.100–c.165 d.Hr.; Dialogue With Trypho 81), Irineu din Lyon (c.130–c.202 d.Hr.; Against Heresies iv. 20. 11), Tertulian din Cartagina (c.160–c.240 d.Hr.; On Prescription Against Heretics 36), Hipolit din Roma (mort c.220 d.Hr.; Who Is the Rich Man That Shall Be Saved? xlii). Aceste marturii demonstreaza puternica si larg raspândita credinta a bisericii primare ca autorul Apocalipsei era apostolul Ioan.

     Mai mult decât atât, câteva traditii crestine timpurii asociaza ultimii ani ai lui Ioan cu cetatea Efesului. Astfel Irineu (op. cit. iii. 3. 4; ANF vol. 1, p. 416) declara ca în tineretea sa îl vazuse pe batrânul Policarp din Smirna care “vorbise cu multi ce îl vazusera pe Hristos”, printre ei fiind si Ioan, ramas permanent la Efes pâna în zilele lui Traian (98–117 d.Hr.). Policrat (130–c.200 d.Hr.), episcop al Efesului, al optulea într-o familie de episcopi crestini, certifica faptul ca Ioan, “cel care se rezemase pe pieptul lui Iisus, … se odihneste le Efes”. (Epistle to Victor and the Roman Church Concerning the Day of Keeping the Passover; ANF, vol. 8, p. 773). Aceste afirmatii coincid cu faptul ca Ioan se adreseaza personal catre Efes si altor biserici din Asia (Apoc. 1:4,11).

     Singura marturie a acestei perioade care pare sa priveasca cu neîncredere faptul ca Ioan ar fi autorul Apocalipsei vine de la un parinte bisericesc timpuriu, (mort c.163 d.Hr.). Lucrarile lui Papias sunt pierdute, si tot ceea ce mai exista din lucrarile lui este continut într-o forma fragmentara, în citarile ramase de la scriitori de mai târziu. Doua din aceste fragmente se refera la moartea lui Ioan. Primul, un manuscris datând din secolul al VII-lea sau al VIII-lea d.Hr., care pare sa fie un rezumat al Cronicii lui Filip din Side (secolul al V-lea), declara: “Papias în cea de-a doua sa carte spune ca Sfântul Ioan si Iacov, fratele sau, au fost omorâti de evrei” (R. H. Charles, Apocalipsa [International Critical Commentary], Vol. 1, p. xlvi).

    De asemenea, un manuscris al Cronicii lui Georgius Hamartolus (c.860 d.Hr.) spune, “Caci Papias, episcopul Hierapolisului, fiind un martor ocular al acesteia, în a doua carte a spuselor Domnului, zice ca el [Ioan] a fost omorât de evrei, împlinind pe deplin, împreuna cu fratele sau, predictia lui Hristos cu privire la ei” (Textul grecesc în H. B. Swete, The Apocalypse of St. Ioan, p. clxxv).

    La prima vedere aceste însemnari ar parea sa indice faptul ca un oficial crestin traind la sfârsitul secolului I si începutul secolului al II-lea, undeva în apropiere de Efes, mentioneaza ca apostolul Ioan a fost, asemeni fratelui sau, omorât de evrei prea devreme pentru a mai scrie Apocalipsa, fie în timpul lui Nero, fie al lui Domitian, perioade în care învatatii, de obicei, plaseaza cartea (vezi mai jos la “context istoric”). La o observare mai de aproape, câteva întrebari trebuie ridicate cu privire la aceste însemnari.

    Faptul ca pasajul din manuscrisul de la Oxford se refera la Ioan ca fiind “teologul” arata ca pasajul a suferit modificarea scribului medieval, caci acest titlu nu este aplicat lui Ioan în nici un manuscris existent al Bibliei datat înainte de secolul al VIII-lea, si este practic de neimaginat ca Papias l-ar fi putut folosi. A doua însemnare, a lui Georgius Hamartolus, este gasita într-un singur manuscris al acelui scriitor. Alte manuscrise din lucrarile lui afirma simplu ca Ioan a murit în pace, dar în mod evident nu îl citeaza în nici un fel pe Papias. Prin urmare este dificil a sti exact ce a spus Papias cu privire la moartea lui Ioan. Daca a scris ca Ioan, la fel ca si Iacov, a fost omorât de evrei, de aici nu rezulta obligatoriu ca moartea lor a survenit în acelasi moment, sau macar apropiat. Apocalipsa însasi descopera faptul ca, la vremea scrierii ei, evreii provocau înca multe necazuri crestinilor, iar daca Ioan a suferit în final o moarte de martir, acesta ar putea fi foarte bine un rezultat al masinatiunilor evreiesti.

    A treia însemnare a lui Papias este înregistrata de istoricul bisericesc Eusebiu (340 d.Hr.): “Iar eu nu voi ezita sa adaug interpretarilor tot ce am învatat bun de la prezbiteri, si ceea ce îmi amintesc bine, caci sunt sigur de adevarul lor… Dar daca a venit cineva care a urmat pe prezbiteri, m-am interesat de cuvintele prezbiterilor, ce a spus [Gr. eipen] Andrei sau Petru sau Toma sau Iacov sau Ioan sau Matei, sau oricare ucenic al Domnului, si ce spuneau [Gr. legousin] Aristion sau prezbiterul Ioan, ucenicii Domnului. Caci nu cred ca informatiile din carti ma vor ajuta atât de mult ca si cuvintele unei voci vii si ramasa în viata” (Ecclesiastical History iii. 39.3,4; Loeb ed., vol. 1, p. 291,293).

    Acest pasaj a fost subiectul multor interpretari. Eusebiu l-a interpretat ca însemnând faptul ca erau doi oameni cu numele de Ioan ce traiau în Asia la sfârsitul secolului I – apostolul, si un altul care era prezbiter, sau batrân. Opinia lui Eusebiu era aceea ca acest din urma barbat era cel pe care Papias îl cunoscuse personal si care scrisese Apocalipsa, în timp ce apostolul era autorul Evangheliei.      Este posibil, în orice caz, sa interpretam cuvintele lui Papias si în alt mod. Dupa cum afirma teologul german de Noul Testament Zahn (Introduction to the New Testament, 2d ed., vol. 2 p. 451–453), în afirmatiile lui Papias nu este facuta o reala distinctie între prezbiteri si apostoli. Papias spune ca s-a “interesat de cuvintele prezbiterilor” si imediat însiruie nume de apostoli, apoi, când îl mentioneaza pe “prezbiterul Ioan” îl identifica pe loc drept unul din “ucenicii Domnului”.

     Adevarata deosebire între cele doua grupuri mentionate sta în cuvintele eipen, “a spus”, si legousin, “spuneau”, care sugereaza ca cei din primul grup mentionat erau ucenici ai lui Iisus care au trait si au dat marturie înainte de timpurile lui Papias, în timp ce cei din al doilea grup înca traiau, iar informatiile lor mai erau înca valabile pe vremea sa. Daca marturia lui Irineu este acceptata, apostolul Ioan ar fi inclus în ambele grupuri, si astfel s-ar explica prezenta sa de doua ori.

     Efortul lui Eusebiu de a deduce doi Ioan din afirmatiile lui Papias devine mult mai usor de înteles din faptul ca concluziile sale erau influentate de lucrarea lui Dionisius, episcop de Alexandria (mort 265 d.Hr.; vezi Eusebius op. cit. vii. 24,25). Ca reactie la accentuarea unui mileniu literal facuta de anumiti crestini, Dionisius a scris o lucrare intitulata “Tratat despre fagaduinte”, în care încerca prin argumente teologice sa sustina ca Apocalipsa nu a fost scrisa de apostolul Ioan, ci de un alt om cu acelasi nume. Dionisius este primul parinte bisericesc care pune sub semnul întrebarii autoritatea apostolica a Apocalipsei, iar argumentele sale au ramas clasice pentru toti teologii care i-au împartasit punctul de vedere.

    Dionisius si-a concentrat criticile sale în mod special asupra faptului ca exista diferente evidente între limbajul Evangheliei si cel al Apocalipsei. Fondul de cuvinte al celor doua carti indica diferente consistente; un numar de cuvinte care apar frecvent într-una apar si în cealalta, dar cu frecventa redusa. Urmatoarele exemple prezinta diferente evidente: kosmos, “lume”, apare în Ioan de 79 de ori, iar în Apocalipsa doar de 3 ori; aletheia, “adevar”, in Ioan de 25 de ori, iar în Apocalipsa nu apare deloc; phos, “lumina”, în Ioan de 22 de ori, în Apocalipsa de 3 ori; agapao, “a iubi”, în Ioan de 37 de ori, în Apocalipsa de 4 ori; pisteuo, “a crede”, în Ioan de 100 de ori, în Apocalipsa nu apare deloc; alla, “însa”, în Ioan de mai mult de 100 de ori, în Apocalipsa de 13 ori; enopion, “înainte”, în Ioan o data, în Apocalipsa de 36 de ori; emos, “al meu”, în Ioan de 42 de ori, în Apocalipsa o data.

    Referindu-se la Hristos ca “Mielul”, Evanghelia foloseste întotdeauna cuvântul amnos, în timp ce Apocalipsa foloseste întotdeauna arnion, ambele însemnând “miel”. În Evanghelie, Ierusalim este întotdeauna Hierosoluma, în timp ce în Apocalipsa este în permanenta Hierousalem.
       
    Dionisius a mai scos în evidenta si faptul ca greaca din Evanghelia lui Ioan este corecta si idiomatica, în timp ce aceea din Apocalipsa contine un numar de pasaje care nu sunt uzuale si nu pot fi explicate în termenii corecti ai gramaticii si sintaxei limbii grecesti. În lumina acestor diferente marcante dintre Evanghelie si Apocalipsa, Dionisius a concluzionat ca cele doua lucrari nu au acelasi autor.

    Aceste critici par a avea o larga influenta asupra gândirii Bisericii Rasaritene cu privire la apostolicitatea si implicit la canonicitatea Apocalipsei. Eusebiu nu numai ca a înregistrat detaliile argumentelor lui Dionisius, dar a si cautat sa le întareasca prin pasajele din Papias citate mai sus. În mod asemanator, cu privire la canonicitatea Apocalipsei, el raporta: “Din lucrarile lui Ioan, adaugate la Evanghelie, prima dintre epistolele sale a fost acceptata fara controverse, de antici si moderni deopotriva, dar celelalte doua sunt disputate si, asemeni Apocalipsei, ele au multi avocati ai parerilor diferite de pâna acum” (op. cit. iii. 24. 17,18; Loeb ed., vol. 1, p. 255,257).

   Desi dovada înaintata de Dionisus în indicarea a doi Ioan are greutate, alte câteva dovezi trebuie luate în considerare înainte de a se face o judecata. Punctul de vedere al lui Dionisius si Eusebiu se bazeaza în principal pe doua argumente – citarea ambigua din Papias si argumentele lui Dionisus privitoare la diferentele lingvistice între Evanghelie si Apocalipsa. Desi nu se poate dovedi ca Papias nu s-a referit la doua persoane cu numele de Ioan, daca a facut-o totusi, atunci marturia sa – atât cât se poate folosi pentru dovedirea paternitatii apostolice a Apocalipsei – este contrazisa de jumatate de duzina de Parinti bisericesti. De o importanta deosebita cu privire la aceste punct sunt declaratiile lui Irineu, care a avut un contact personal cu Policarp, contemporan atât cu Ioan cât si cu Papias. El pare a fi stiut de un singur Ioan si afirma clar ca acesta este cel care a scris Apocalipsa. Din acest punct de vedere pare rezonabil sa concluzionam ca afirmatia ambigua a lui Papias nu trebuie exploatata la refuz ca o dovada a existentei a doi Ioan.

    Diferentele lingvistice între Evanghelie si Apocalipsa sunt semnificative. Desi diferentele de subiect si stil, care apar evident între cele doua carti, pot sa fie aduse pâna la un anumit punct în favoarea diferentelor de fond de cuvinte, un scriitor nu difera atât de mult în uzul unor cuvinte ca alla, enopion, si emos. Indiferent de subiectul si forma literara, acelasi scriitor foloseste sau omite astfel de cuvinte aproape involuntar. Când doua lucrari difera atât de mult ca Evanghelia si Apocalipsa în angajarea acestor cuvinte, ar parea dificil la început sa crezi ca reprezinta lucrarea aceluiasi scriitor.

    Oricum, faptul în sine nu demonstreaza obligatoriu ca Ioan nu este autorul ambelor lucrari. Circumstantele sub care s-ar parea ca au fost scrise cele doua lucrari pot conta în favoarea unor astfel de diferente. În Apocalipsa Ioan declara ca a primit viziunile în timp ce se afla “în ostrovul care se cheama Patmos, din pricina Cuvântului lui Dumnezeu si din pricina marturiei lui Iisus Hristos” (cap. 1:9). Faptul ca Ioan se afla în exil ar implica si conditia de a fi obligat sa se bazeze doar pe abilitatile sale lingvistice în compunerea Apocalipsei. De aceea nu este surprinzator ca limbajul nu este întotdeauna idiomatic, ca elementele semitice se reflecta în greaca, ca autorul nu a fost întotdeauna sigur de gramatica folosita. O astfel de situatie este graitoare vizavi de circumstantele sub care se stie ca Ioan si-a scris Apocalipsa. Mai mult decât atât, viziunile au fost scrise pe masura ce scenele se derulau cu vioiciune înaintea ochilor profetului (vezi cap. 10:4). Ioan a putut evita constient revizuirea acestora pentru a nu pierde sensul dramei.

     Pe de alta parte traditia crestina timpurie indica faptul ca Evanghelia a fost scrisa în conditii total diferite. Fragmentul Muratori, compus la Roma probabil la 170 d.Hr. – doar la câteva decenii dupa ce ucenicul lui Ioan, Policarp a vizitat cetatea, declara: “A patra dintre Evanghelii este a lui Ioan, unul dintre ucenici. Când a fost încurajat de ucenicii sai si de episcopi, el le-a spus: “Postiti împreuna cu mine urmatoarele trei zile, si orice va fi descoperit fiecaruia dintre noi, sa spunem si celorlalti.” În acea noapte i-a fost descoperit lui Andrei, unul dintre apostoli, ca în timp ce ei vor revizui, Ioan va trebui sa scrie totul sub în numele sau propriu.” (textul latin în S. P. Tregelles, ed., Canon Muratorianus, p. 17,18).

     Desi aceasta istorisire prezinta în mod evident si parti imaginative, asa cum este prezenta lui Andrei si a altor apostoli alaturi de Ioan la momentul scrierii Evangheliei s-ar putea sa fie aici si un sâmbure de adevar, sugerându-se ca în compunerea Evangheliei, Ioan ar fi putut avea asistenta. Ca ar putea fi asa este indicat de asemenea de o afirmatie atribuita lui Papias, pastrata într-un manuscris din secolul al X-lea.

     Aceasta Evanghelie deci, este clar, a fost scrisa dupa Apocalipsa, si a fost data bisericilor din Asia de Ioan, pe când înca traia, dupa cum episcopul de Hieropolis, Papias dupa numele sau, un ucenic iubit al lui Ioan, care a scris aceasta Evanghelie cu Ioan prin dictare, îsi aduce aminte în Exoterica, adica în ultimele cinci carti (textul latin în Wordsworth and White, Novum Testamentum, vol. 1, pp. 490, 491).

    Desi detaliile acestei însemnari nu pot fi privite ca dovedite, aceste doua afirmatii sugereaza cu putere faptul ca în secolul al II-lea circula pe larg ideea ca Ioan si-a compus Evanghelia cu asistenta câtorva persoane. În lumina acestei foarte timpurii traditii, afirmatia de la sfârsitul Evangheliei sale, “Ucenicul acesta este cel ce adevereste aceste lucruri, si care le-a scris. Si stim ca marturia lui este adevarata” (cap. 21:24) ar parea drept un juramânt scris al ajutoarelor lui Ioan cu privire la adevarul celor însemnate. Daca aceasta reconstructie a dovezii este corecta, nu este dificil sa justificam diferentele literare si lingvistice existente între Apocalipsa, scrisa probabil când Ioan se afla singur pe Patmos, si Evanghelie, scrisa cu ajutorul unuia sau mai multor credinciosi din Efes.

     La aceasta dovada mai poate fi adaugat si faptul ca exista câteva paralele literare elocvente între Apocalipsa si Evanghelia lui Ioan care sugereaza identitatea paternitatii. Astfel Apocalipsa vorbeste despre “apa de viata” (cap. 21:6; 22:17), iar Evanghelia despre “apa vie” (cap. 4:10; 7:38). Apocalipsa invita, “Celui ce îi este sete, sa vina” (cap. 22:17), iar Evanghelia declara, “Daca înseteaza cineva, sa vina” (cap. 7:37). Cuvântul opsis, “înfatisare”, sau “fata”, este folosit în Noul Testament numai în scrierile lui Ioan (Ioan 7:24; 11:44; Apoc. 1:16).

     Acelasi lucru este adevarat cu privire la expresia terein ton logon, “pazeste cuvântul Meu” (Ioan 8:51,52,55; 14:23,24; 15:20; 17:6; 1 Ioan 2:5; Apoc. 3:8,10; 22:7,9), si onoma auto, “numele lui”, literal, “un nume al lui” (Ioan 1:6; 3:1; Apoc. 6:8). Cu exceptia directelor referinte la simbolismul Vechiului Testament, Hristos este caracterizat ca Miel doar în Evanghelia lui Ioan si în Apocalipsa (Ioan 1:29,36; Apoc. 5:6; si în 28 alte locuri).

     De aceea, desi se poate prezenta o marturie împotriva paternitatii ioanine a Apocalipsei, trebuie recunoscut ca argumentul pentru punctul de vedere traditional, cel care afirma ca autorul Apocalipsei este Ioan, este rezonabil si sanatos. Acest comentariu accepta punctul de vedere traditional. .

3. Cadrul istoric

       Teologii moderni sunt divizati în ceea ce priveste atribuirea scrierii Apocalipsei unei date comparativ timpurii, în timpul domniei lui Nero (54–68 d.Hr.) sau celei a lui Vespasian (69–79 d.Hr.), sau unei date de mai târziu, spre sfârsitul domniei lui Domitian (81–96 d.Hr.).

       În general, teologii care prefera o data timpurie pentru Apocalipsa identifica persecutia la care se face referire în epistolele adresate celor sapte biserici cu cea suferita de crestini sub Nero (64 d.Hr.), si posibil dupa aceea sub Vespasian, desi nu este clar pâna la ce limite acest din urma împarat a persecutat biserica. Ei cred ca lumea dezorganizata descrisa în Apocalipsa reflecta problemele care tulburau cetatea Romei în ultimii ani ai lui Nero si primii ani ai lui Vespasian. Ei vad în fiara care sufera o rana de moarte si care este vindecata (cap. 13:3) si în fiara care “era, si nu mai este. Ea are sa se ridice din Adânc” (cap. 17:8) o reprezentare a lui Nero, despre care, dupa moartea sa, o legenda populara declara ca va reaparea într-o zi. De asemenea ei vad în misticul numar 666 (cap. 13:18) un simbol al Cezarului Nero, atunci când se scriu consoanele ebraice ale numelui (Nrwn Qsr). Aceste dovezi au dus un numar de teologi remarcabili sa dateze Apocalipsa undeva între anii 60 sau 70 ai primului secol.

       Acest rationament, desi aparent bazat pe episoade istorice, depinde de interpretarea câtorva afirmatii din Apocalipsa pentru a capata credibilitate. Dar o astfel de interpretare este desigur subiectiva, si nu a fost acceptata de multi alti teologi capabili din trecut. Nu este acceptata nici de acest comentariu, care crede ca profetiile din Apocalipsa au si o aplicatie dincolo de ceea ce este o situatie locala si imediata (cf. cap. 1:11). Orice dovada privitoare la scrierea Apocalipsei trebuie sa fie sprijinita în primul rând, cel putin, pe alt fel de dovezi si rationamente.

       Marturia scriitorilor crestini timpurii este aproape unanima cu privire la faptul ca Apocalipsa a fost scrisa în timpul domniei lui Domitian. Irineu, care pretinde ca a avut o cunoastere personala cu Ioan prin Policarp, declara despre Apocalipsa, “Caci aceasta nu a fost vazuta târziu, ci aproape chiar în zilele noastre, spre sfârsitul domniei lui Domitian” (op. cit. v. 30. 3; ANF, vol. 1, p. 559,560). Victorinus (mort 303 d.Hr.) spune, “Când Ioan a spus aceste lucruri era în insula Patmos, condamnat la munca în mina de cezarul Domitian. Acolo, deci, a vazut Apocalipsa” (Commentary on the Apocalypse, cap. 10:11; ANF, vol. 7, p. 353; vezi Apoc. 1:9). Eusebiu (op. cit. iii. 20.8,9) noteaza ca Ioan a fost trimis în Patmos de Domitian, iar când cei ce fusesera persecutati pe nedrept de Domitian au fost eliberati de catre succesorul sau, Nerva (96–98 d.Hr.), apostolul s-a reîntors la Efes.

       O astfel de marturie crestina timpurie conduce pe autorii acestui comentariu la plasarea scrierii Apocalipsei în timpul domniei lui Domitian, care s-a sfârsit în anul 96 d.Hr.

       Este interesant de aceea sa mentionam pe scurt câte ceva despre conditiile existente în imperiu, cu particularitate asupra celor ce afectau crestinii din timpul lui Domitian. Sub domnia acestui împarat problema închinarii cezarului a devenit, pentru prima oara, o chestiune cruciala pentru crestini. Nicaieri nu era mai spinoasa problema decât în provincia romana Asia, zona spre care erau destinate în primul rând epistolele catre cele sapte Biserici. Vezi cap. 1:1,11.

       Închinarea adusa împaratului a existat în câteva teritorii mediteraneene înainte de Alexandru cel Mare. El a fost zeificat, si la fel si succesorii sai. Când romanii au cucerit Rasaritul, generalii si proconsulii erau adesea salutati ca zeitati. Acest lucru era cu deosebire adevarat în provincia Asia, acolo unde romanii fusesera întotdeauna populari. Era ceva obisnuit sa înalti un templu zeitei Roma, o personificare a spiritului imperiului, si, cu închinarea adusa ei a fost asociata si cea adusa împaratilor. În anul 195 î.Hr. un templu i-a fost înaltat la Smirna.

      În 29 î.Hr. August a acordat permisiunea de a construi un templu la Efes, pentru închinarea comuna adusa Romei si lui Iulius Cezar, si unul la Pergam pentru închinarea adusa Romei si lui însusi. Acesta a fost prima ocazie de manifestare a cultului unui împarat în viata. August nu a silit la închinare adusa siesi, dar, în contextul dorintelor locuitorilor provinciei, el a considerat, fara îndoiala, o astfel de închinare drept o masura înteleapta din punct de vedere politic. Treptat, în aceste culte, închinarea adusa Romei a pierdut din importanta, iar închinarea adusa împaratului a devenit partea evidenta. Cultul cezarului nu îl înlocuia pe cel al zeilor locali, ci era adaugat, si servea ca un mijloc de mentinere a unitatii imperiului. Ritualurile din închinarea adusa împaratului nu erau întotdeauna usor de distins de ceremoniile patriotice. În acelasi timp închinarea adusa unui împarat în viata era descurajata la Roma, desi Senatul zeificase oficial câtiva împarati decedati.

       Gaius Caligula (37–41 d.Hr.) a fost primul împarat care a silit închinarea acordata siesi. El i-a persecutat pe evreii ce au refuzat sa îi aduca închinare si, fara îndoiala, si-ar fi directionat mânia si asupra crestinilor daca acestia ar fi constituit un segment semnificativ pentru el la acea vreme. Succesorii sai au fost mai îngaduitori în aceasta problema si nu au persecutat nonconformistii.

       Urmatorul împarat care a facut o problema din închinarea adusa siesi a fost Domitian (81–96 d.Hr.). Crestinismul se afla înca fara o recunoastere legala din partea guvernului roman, dar chiar si o astfel de religie nu avea sa fie persecutata de romani pâna la momentul conflictului deschis cu legea. Iar acum crestinismul a facut exact acest lucru. Domitian a încercat cu zel sa stabileasca pretentia sa de divinitate în mintea poporului, si si-a fortat supusii sa i se închine. Suetonius mentioneaza ca a emis o circulara în numele magistratilor sai, care începea cu aceste cuvinte “Stapânul nostru si Dumnezeul nostru ne porunceste sa facem acest lucru” (Domitian xiii. 2; Loeb ed., Suetonius vol. 2, p. 367).

       Un pasaj intrigant din lucrarea istoricului roman Dio (Roman History lxvii. 14. 1–3; Loeb ed., vol. 8, p. 349) pare sa arunce ceva lumina asupra acestei persecutii:
       “În acelasi an [95 d.Hr.] Domitian a ucis, alaturi de multi altii, pe consulul Flavius Clemens, desi acesta îi era var si avea ca sotie pe Flavia Domitilla, care era o ruda a împaratului. Acuzatia adusa amândurora era aceea de ateism, o acuzatie sub care erau condamnati multi din cei ce se îndreptau spre caile iudaice. Unii erau omorâti, iar restul erau cel putin deposedati de proprietatile lor. Domitilla a fost exilata pe insula Pandateria, actualmente Ventotene.”

       Desi la prima vedere ar parea ca acest pasaj vorbeste despre o persecutie a evreilor (si conform istoricului evreu H. Graetz, varul lui Domitian era un prozelit evreu [History of the Jews, vol. 2, p. 387–389]), teologii au sugerat ca Flavius Clemens si sotia sa au fost în realitate persecutati pentru crestinism. Din punctul de vedere al unui istoric pagân, necunoscator de aproape al crestinismului, “caile iudaice” ar fi o logica descriere a crestinismului, iar “ateismul” ar putea foarte bine sa reprezinte refuzul crestinilor de a aduce închinare împaratului. Eusebiu (op. cit. iii. 18.4), evident confundând relatia dintre Domitilla si Clemens, spune ca Domitian a exilat o nepoata de-a lui Clemens, pe nume Flavia Domitilla, pentru ca era crestina. Probabil ca cele doua referinte sunt facute cu privire la aceeasi persoana si sugereaza faptul ca persecutia a implicat chiar si familia imperiala.

       Astfel de conditii de persecutie pentru refuzul închinarii aduse la altarul împaratului constituie fara îndoiala contextul exilului lui Ioan în Patmos, si astfel al scrierii cartii Apocalipsa. Evident toti cei doisprezece apostoli, fara Ioan, erau morti, iar el se afla exilat pe insula Patmos. Crestinismul intrase în cea de-a doua sa generatie. Majoritatea celor ce Îl cunoscusera personal pe Stapânul erau acum în mormintele lor. Biserica se confrunta cu cea mai grava amenintare externa pe care o cunoscuse pâna atunci, si avea nevoie de o noua descoperire a lui Iisus Hristos. Astfel, viziunile date lui Ioan au întâlnit o nevoie specifica a timpului lor. Prin ele cerul s-a deschis bisericii suferinde, iar crestinilor, care refuzasera sa se închine înaintea împaratului, le-a fost redata asigurarea ca Domnul lor, acum înaltat la ceruri si sezând la tronul lui Dumnezeu, era, atât în maiestate cât si în putere, infinit mai mare decât monarhul pamântean care le cerea închinare. Vezi AA 581–583. Pentru semnificatia închinarii aduse împaratului în relatie cu afirmatia lui Ioan privitoare la “Ziua Domnului” vezi cap. 1:10.

4. Tema

       Înca de la început (cap. 1:1) aceasta carte se anunta pe sine a fi o apocalipsa, o descoperire a tainelor viitorului culminând cu victoria lui Iisus Hristos. Scrierile apocaliptice fusesera tipul proeminent în literatura religioasa ebraica pentru mai bine de doua secole. De fapt prima apocalipsa cunoscuta, cartea lui Daniel, a aparut în timpul robiei babiloniene în secolul al VI-lea î.Hr. Când razboaiele macabeilor au adus înca o data evreilor independenta politica 400 de ani mai târziu, asteptarile mesianice privitoare la un nou regat iudaic s-au dezvoltat si au dat nastere unui set de literatura apocaliptica, care deriva mai mult sau mai putin de la forma literara si simbolurile din Daniel. Când, în urmatorul secol, romanii au naruit sperantele evreilor pentru realizarea unui regat mesianic sub Hasmoneeni (vezi Vol. V, p. 34), asteptarile mesianice au devenit tot mai intense, pe masura ce evreii asteptau un Mesia care sa îi doboare pe romani. În timpul primului secol î.Hr. si al primului secol d.Hr., astfel de asteptari continuau sa fie incitari pentru tot mai multe lucrari apocaliptice. Pentru o privire de ansamblu asupra literaturii apocaliptice vezi Vol. V, p. 87–90 [ Comentariile AZS].

       Nu este surprinzator deci ca în Noul Testament, scris în mare parte, daca nu în totalitate, de evrei pentru o biserica ce avea în esenta un fundament religios iudaic, Dumnezeu va aseza o apocalipsa care sa pregateasca si sa inaugureze împaratia mesianica. În soliile Sale catre oameni prin profeti, Dumnezeu îsi exprima voia Sa prin limbaj omenesc si în forme literare cu care cei carora le-au fost adresate initial aceste solii sunt familiarizati.

       Desi apocalipsa este în fapt profetie, ea difera de alte profetii biblice (cum sunt cele din Isaia, Ieremia, Ezechiel, si profetii mici) în câteva aspecte importante, iar aceste trasaturi distinctive sunt semnele originale ale literaturii apocaliptice. Cu o semnificatie deosebita între aceste caracteristici distinctive se numara urmatoarele:

       1. Literatura apocaliptica are o raza de actiune cosmica.
În timp ce cea mai mare parte a profetiei se ocupa pe larg de problemele nationale si internationale concentrându-se cu prioritate asupra istoriei lui Israel si a gloriosului viitor pe care l-ar fi putut avea (vezi Vol. IV, p. 25–38), apocaliptica are în atentie marea scena a universului, si ia ca tema centrala marea lupta dintre Dumnezeu si Hristos pe de-o parte, si Satana de cealalta parte.

       2. Temelia literaturii apocaliptice este în vise si viziuni
. Scriitorul apocaliptic înregistreaza vise si viziuni ce i-au fost date “în Duhul” (vezi cap. 1:10). El este adesea rapit si dus în locuri îndepartate, unde contempla scene de o maiestate si o grandoare ce nu pot fi transpuse pe de-a întregul în limbajul omenesc, si unde converseaza cu îngerii. Desi astfel de experiente sunt gasite în mod repetat si în cazul altor profeti, ele sunt caracteristici particulare scrierilor apocaliptice, atât de mult încât, de fapt, ele formeaza practic întregul continut al sectiunilor apocaliptice din Daniel si Apocalipsa.

       3. În literatura apocaliptica este folosita alegoria
. În profetie, general vorbind, simbolurile sunt lucruri obisnuite de zi cu zi; de exemplu vasul si lutul (Ier. 18:1–10), jugul (Ier. 27:2) si caramida (Eze. 4:1, 2). În profetia apocaliptica însa, simbolurile prezentate sunt aproape întotdeauna creaturi nemaivazute în viata de zi cu zi, cum ar fi fiare cu mai multe capete, îngeri zburând prin cer, animale care vorbesc si actioneaza dovedind inteligenta. De asemenea, perioadele de timp, desi rare în profetia conventionala sunt date în ani literali (vezi Ier. 29:10), în timp ce în Daniel si Apocalipsa, perioadele de timp sunt folosite repetat, si de obicei trebuie întelese conform principiului an-zi.

       4. Forma literara a literaturii apocaliptice. Mare parte din profetie este data într-o forma poetica, în timp ce profetia apocaliptica (si asemanator literatura necanonica) este aproape în întregime în proza, cu doar ocazionale inserari poetice, în special în cazul unor imnuri (vezi Apoc. 4:11; 5:9,10; 11:17,18; 15:3,4; 18:2–24; 19:1,2,6–8).

       Aceste consideratii dau consistenta regulii ca, pentru a fi corect interpretata, literatura apocaliptica trebuie înteleasa în termenii si structura literara caracteristica ei si importantei teologice. În solia ei locul central este ocupat de marea lupta, cu o focalizare speciala asupra sfârsitului cataclismic al acestei lumi si înfiintarea uneia noi. Toata aceasta tema este portretizata într-un adevarat limbaj simbolic, care s-ar putea sa nu admita întotdeauna o interpretare exacta (vezi Eze. 1:10). Vorbind despre lucruri ceresti limbajul literal este adesea inadecvat pentru a traduce rafinatele realitati ceresti. În unele aspecte limbajul figurativ al apocalipticii este similar cu cel al parabolelor, si aceleasi precautii sunt de avut în seama în interpretarea amândurora. (vezi Vol. V, p. 204; cf. Vol. III, p. 1111 – Comentariul AZS).

        Cartea este o Desoperire a lui Iisus Hristos ce lucreaza pentru desavârsirea unui popor pe acest pamânt care sa reflecte caracterul Sau desavârsit, si Îsi calauzeste biserica prin vicisitudinile istoriei spre o împlinire a scopului Sau din vesnicie. Aici, mai mult decât în oricare alta parte a Sfintelor Scripturi, cortina care separa invizibilul de vizibil este data la o parte pentru a descoperi “în spatele, deasupra si printre toate actiunile si contra-actiunile intereselor, puterilor si dorintelor omenesti, agentii Celui Atotmilostiv împlinind în tacere si cu rabdare îndrumarile vointei Sale” (Ed 173).
    

       Continutul Apocalipsei se împarte în patru mari diviziuni, sau linii profetice: (1) cele sapte biserici, cap. 1–3; (2) cele sapte peceti, cap. 4 pâna la 8:1; (3) cele sapte trâmbite, cap. 8:2 pâna la 11; si (4) evenimentele finale ale marii lupte, cap. 12–22.

       În lumina faptului ca limbajul acestei carti este adesea cu adevarat simbolic, este esential sa descoperim intentia si scopul scriitorului inspirat, si întelesul cartii transpus cititorilor carora cartea le-a fost adresata în primul rând. Altfel interpretarea figurilor sale, si implicit a mesajului va fi doar o simpla reflectare a unei opinii personale. Acei primi destinatari erau crestini vorbitori de limba greaca care, indiferent daca erau evrei sau dintre neamuri, considerau scrierile canonului Vechiului Testament drept Cuvântul lui Dumnezeu (vezi Ioan 5:39; Faptele Ap. 24:14; 2 Tim. 3:16,17), si care ar fi fost înclinati sa interpreteze noua Apocalipsa în termenii celei vechi. Ca atare, urmatoarele observatii si principii se vor dovedi folositoare în interpretarea cartii.

       “În Apocalipsa se întâlnesc si se sfârsesc toate cartile Bibliei”, si într-un sens special este “completarea cartii lui Daniel”
(AA 585). Mare parte din ceea ce a fost pecetluit în cartea lui Daniel (vezi Dan. 12:4) este descoperit în cartea Apocalipsei, iar cele doua carti trebuie studiate împreuna. Apocalipsa contine citari din sau aluzii la 28 din cele 39 de carti ale Vechiului Testament. Conform unei pareri cu autoritate sunt 505 astfel de citari sau aluzii dintre care 325 sunt din cartile profetice ale Vechiului Testament – Isaia, Ieremia, Ezechiel, si în special din Daniel. Din profetii mici, referintele la Zaharia, Ioel, Amos, si Osea sunt cele mai întâlnite. Din cartile Pentateucului, cea mai folosita este Exodul, si din sectiunile poetice, Psalmii. (vezi Luca 24:44). Unii au gasit reflectari ale Noului Testament din cartile lui Matei, Luca, 1 si 2 Corinteni, Efeseni, Coloseni, si 1 Tesaloniceni. Pentru ilustrarea felului în care Ioan împrumuta limbajul si figurile Vechiului Testament vezi Note aditionale la capitolul 18; vezi Isa. 47:1; Ier. 25:12; 50:1; Eze. 26:13. O examinare a citarilor si aluziilor dovedeste ca el a tradus direct din ebraica Vechiului Testament, desi uneori sub influenta Septuagintei sau a unei versiuni grecesti de mai târziu.

       O clara întelegere a acestor citari si aluzii în contextul lor istoric din Vechiul Testament este primul pas pentru întelegerea pasajelor unde ele apar în Apocalipsa. Se poate studia apoi contextul în care le foloseste Ioan, pentru a afla sensul lor adaptat. În mod special aceasta se aplica numelor de persoane si locuri, lucrurilor, întâmplarilor, evenimentelor. Din moment ce multe simboluri ale cartii Apocalipsa erau deja cunoscute în literatura evreiasca apocaliptica existenta, aceasta literatura este uneori ajutatoare în clarificarea acestor simboluri. Cei familiarizati cu istoria romana contemporana acelor vremuri vor observa de asemenea ca limbajul lui Ioan este adesea descriptiv pentru Imperiul Roman si pentru experientele bisericii sub stapânirea sa. De aceea, un studiu al istoriei romane a acestei perioade va clarifica alte pasaje obscure. În final, atentia ar trebui acordata modului de gândire si expresie contemporan acelor vremuri, în lumina fundamentului cultural al timpului.

       În determinarea importantei scenelor succesive ce au trecut înaintea lui Ioan în viziune, este bine sa ne amintim ca Apocalipsa a fost data sa calauzeasca, sa mângâie, sa întareasca biserica, nu doar în zilele acelea, ci pentru toata era crestina pâna la sfârsitul timpului (vezi AA 581,585). Aici a fost descrisa istoria bisericii pentru beneficiul ei, si sfaturi esentiale au fost adresate credinciosilor din timpurile apostolice, crestinilor din veacurile urmatoare si celor ce vor trai în zilele din urma ale istoriei pamântului, pentru ca cu totii sa aiba o întelegere clara a pericolelor si luptelor dinaintea lor (vezi AA 583,584). Spre exemplu, numele celor sapte Biserici sunt simbolice pentru diferite perioade ale istoriei. Biserica locala a Efesului a devenit un simbol pentru întreaga crestinatate a vremurilor apostolice, dar solia adresata ei a fost înregistrata pentru încurajarea credinciosilor din orice timp (vezi AA 578,585).

      Este rezonabil sa concluzionam ca aceasta caracterizare si sfatul dat bisericii din Efes a fost o împlinire a nevoilor bisericii la timpul când a fost scrisa. De asemenea a fost si o împlinire a nevoilor întregii crestinatati din epoca apostolica, si astfel, pe scurt, reprezinta experienta acelei perioade din istoria bisericii. A fost înregistrata pentru inspiratia si încurajarea credinciosilor din orice vreme, caci în circumstante similare se aplica principii similare. Prin analogie, acelasi lucru este adevarat cu privire la soliile celorlalte Biserici. Observând faptul ca atentia fiecareia dintre cele patru linii profetice este concentrata asupra scenelor finale ale istoriei pamântului solia Apocalipsei are o importanta deosebita pentru biserica de astazi.

       Este evident faptul ca un singur pasaj profetic poate avea mai mult de o împlinire. (vezi Deut. 18:15). Astfel de profetii au atât o împlinire imediata cât si una mai îndepartata, în plus continând principii care sunt general aplicabile pentru toate timpurile. Mai mult decât atât, “trebuie reamintit ca fagaduintele si amenintarile lui Dumnezeu sunt deopotriva conditionale” (EGW MS 4, 1883).

       Astfel unele predictii care si-ar fi putut cunoaste împlinirea lor totala într-o perioada timpurie a istoriei pamântului au fost întârziate din pricina incapacitatii bisericii de a se ridica la nivelul privilegiilor si oportunitatilor sale. (vezi Vol. IV, p. 30–34).

5. Cuprinsul

I. Prologul,
1:1–3.

II. Epistolele catre cele sapte biserici,
1:4 la 3:22.

A. Salutul, 1:4–8.
B. Introducerea: viziunea lui Hristos, 1:9–20.
C. Catre Efes, 2:1–7.
D. Catre Smirna, 2:8–11.
E. Catre Pergam, 2:12–17.
F. Catre Tiatira, 2:18–29.
G. Catre Sardes, 3:1–6.
H. Catre Filadelfia, 3:7–13.
I. Catre Laodicea, 3:14–22.

 
III. Tronul lui Dumnezeu si cartea cu cele sapte peceti,
4:1 la 8:1.

A. Tronul ceresc, 4:1–11.
B. Victoria Mielului, 5:1–14.
C. Primele sase peceti, 6:1–17.
1. Prima pecete: calul cel alb, 6:1,2.
2. A doua pecete: calul cel rosu, 6:3,4.
3. A treia pecete: calul cel negru, 6:5,6.
4. A patra pecete: calul cel galbui, 6:7,8.
5. A cincea pecete: strigatul martirilor, 6:9–11.
6. A sasea pecete: ziua mâniei lui Dumnezeu, 6:12–17.
D. Pecetluirea celor 144.000, 7:1–8.
E. Marea multime, 7:9–17.
F. A saptea pecete: lupta ia sfârsit, 8:1.

 
IV. Judecata lui Dumnezeu:
Cele sapte trâmbite, 8:2 la 11:19.

A. Introducerea, 8:2–6.
B. Primele sase trâmbite, 8:7 la 9:21.
1. Prima trâmbita: grindina, focul, sângele, 8:7.
2. A doua trâmbita: muntele de foc, 8:8,9.
3. A treia trâmbita: steaua cazatoare, 8:10,11.
4. A patra trâmbita: soarele, luna, stelele sunt lovite, 8:12,13.
5. A cincea trâmbita: lacustele, 9:1–12.
6. A sasea trâmbita: îngerii de la Eufrat, 9:13–21.
C. Îngerul cu carticica, 10:1–11.
D. Masurarea templului, 11:1,2.
E. Cei doi martori, 11:3–14.
F. A saptea trâmbita: victoria lui Dumnezeu, 11:15–19.


V. Conflictul final din marea lupta,
12:1 la 20:15.

A. Satana face razboi cu ramasita, 12:1 la 13:14.
1. Fundalul conflictului, 12:1–16.
2. Declaratia de razboi a Satanei, 12:17.
3. Rolul fiarei cu chip de leopard, 13:1–10.
4. Rolul fiarei cu doua coarne, 13:11–14.
B. Chestiunile implicate în ultimul conflictul final, 13:15 la 14:20.
1. Ultimatumul Satanei fata de poporul lui Dumnezeu: icoana fiarei si semnul fiarei, 13:15–18.
2. Victoria celor 144.000 asupra fiarei, icoanei si semnului ei, 14:1–5.
3. Ultimatumul lui Dumnezeu fata de locuitorii pamântului: întreita solie îngereasca, 14:6–12.
4. Înfrângerea celor ce vor refuza apelul final al lui Dumnezeu, 14:13–20.
C. Ultimele sapte plagi: judecatile divine asupra celor rai, 15:1 la 17:18.
1. O afirmare a justitiei divine, 15:1–4.
2. Pregatire pentru mânia lui Dumnezeu, 15:5 la 16:1.
3. Ultimele sapte plagi, 16:2–21.
4. Judecarea Babilonului celui mare, 17:1–18.
D. Exterminarea raului, 18:1 la 20:15.
1. O afirmare a milei divine, o ultima chemare de parasire a Babilonului, 18:1–4.
2. Sfârsitul opozitiei religioase organizate: pustiirea Babilonului, 18:5–24.
3. Încoronarea lui Hristos ca Împarat al împaratilor, 19:1–10.
4. A doua venire a lui Hristos si cucerirea pamântului, 19:11–21.
5. Mileniul: exterminarea pacatului si a pacatosilor, 20:1–15.


VI. Noul Pamânt si locuitorii sai
, 21:1 la 22:5.

A. Noul Ierusalim, 21:1–27.
B. Râul si pomul vietii, 22:1, 2.
C. Stapânirea vesnica a sfintilor, 22:3–5.


VII. Epilogul: Mustrarea si invitati
a, 22:6–21.

A. Primirea cartii si a soliei ei, 22:6–10.
B. Un apel de pregatire pentru venirea lui Hristos, 22:11–21.

 

Din categoria: Comentarii AZS la Cartea Apocalipsei - traducere Christian Salcianu

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

aprilie 25, 2011 By Site Editor

Introducere

 
Un băiețel corean era împins de-a lungul unui drum plin de biciclete, care cu boi, oameni pe jos, toți încercând să scape de armatele invadatoare. Deodată, el privi în sus la fețele celor din jur. Tatăl și mama lui nu erau cu el, se rătăcise. Găsindu-se singur într-o lume care-l îngrozea, băiatul s-a speriat rău. Zile întregi a rătăcit, dormind în gropi, mâncând coji de alimente, tot timpul strigând după părinții lui.
Apoi, într-o zi, micul rătăcit simți mâna mare și caldă a tatălui său apucând mâna lui mică și rece. În strângerea aceasta el a simțit toată protecția și dragostea de care avea nevoie ca să înfrunte viața fără frică.

Într-o lume plină de ură, bănuială, luptă și temeri, câteodată noi toți suntem copleșiți de simțământul că suntem singuri și pierduți. Distrugerea atârnă deasupra capetelor noastre, dar nu avem niciun loc unde să ne ascundem. Și în fața fiecărei dintre marile probleme ale vieții, stăm singuri.

Ne simțim singuri când legăturile căsătoriei s-au rupt și când dragostea s-a răcit. Ne simțim singuri când o boală groaznică ne strânge în ghiarele ei și nu există tratament pentru ea. Ne simțim singuri când stăm în fața morții.

Nu este nimeni să ne ia de mână și să meargă cu noi în viață? Nu este niciunul mai mare, mai puternic și mai înțelept ca noi pe care să contăm în orice situație? La cine să ne întoarcem pentru sprijin?
Nu e nevoie să mergi de unul singur. Există o mână mare întinsă de sus ca să o prindă pe a ta – mâna lui Dumnezeu. Dumnezeu va sta lângă tine în sărăcie și bogăție, în boală și sănătate, în întristare și bucurie, viață și moarte. Pe acest Dumnezeu, Dumnezeul Bibliei vrem să ți-L prezentăm în ghidurile din seria ALTĂ‚ VIAÅ¢Ă‚. El este Dumnezeul care are soluția la marile probleme ale vieții. Aceste soluții, aceste răspunsuri se află în Biblia sfântă, Cuvântul lui Dumnezeu.

Oamenii se întreabă: Are viața vreun sens? Se descoperă Dumnezeu omului? Cum? Care este scopul lui Dumnezeu să intre în relații personale cu mine prin rugăciune? Este speranță de viață după moarte? Există un păcat care nu se iartă? De ce îngăduie Dumnezeu ca eu să sufăr? De ce s-a născut Isus pe lume ca ființă omenească? Ce ascunde viitorul? Trebuie să existe totdeauna războaie pe lume? Există un cer și viață veșnică? Ce vom face în cer? Există un diavol adevărat și un iad adevărat? Va veni Isus iarăși pe lume? Cum pot primi răspuns la rugăciune? Biblia conține răspunsuri la toate aceste întrebări. În ea și în ghidurile din seria ALTĂ‚ VIAÅ¢Ă‚ vei găsi răspunsurile lui Dumnezeu la acestea și la alte sute de întrebări vitale, atunci când întinzi mâna ca să apuci viața.




Preluat de la Intercer: http://www.intercer.net/article.php?id=420




Din categoria: Seria de studii biblice "Alta viata" - autor necunoscut

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Introducere

aprilie 24, 2010 By Site Editor

Introducere

Acest volum se ocupă de subiectele istoriei biblice, subiecte ce nu sunt în ele însele noi, dar care sunt astfel prezentate în aceste pagini, încât li se dă o semnificație nouă, revelând izvoare ale acțiunilor, înfățișând semnificația importantă a unor mișcări și aducând într-o lumină mai puternică unele laturi, care sunt numai pe scurt menționate în Biblie. În acest fel, scenele capătă o vioiciune și o importanță care fac ca ele să lase noi și dăinuitoare impresii. O astfel de lumină este în acest fel revărsată asupra raportului Sfintelor Scripturi, pentru ca acestea să descopere pe deplin caracterul și planurile lui Dumnezeu; de asemenea, să prezinte vicleșugurile lui Satana și mijloacele prin care, în cele din urmă, puterea sa va fi nimicită; să aducă în atenție slăbiciunea inimii omenești și să arate cum harul lui Dumnezeu îi face pe oameni în stare să biruiască în lupta cu cel rău. Toate acestea sunt în armonie cu ceea ce Dumnezeu prezintă a fi scopul Său în desfășurarea, înaintea oamenilor, a adevărurilor Cuvântului Său. Instrumentul prin care ne sunt date aceste descoperiri este văzut a fi – atunci când este testat cu Sfintele Scripturi – una dintre metodele pe care Dumnezeu încă le folosește pentru a da sfaturi, instrucțiuni, fiilor oamenilor.

Deși astăzi nu este așa cum era la început, când omul, în sfințenia și nevinovăția sa, primea sfaturi direct, personal, din partea Făcătorului său, totuși el nu este lăsat fără un Învățător divin, Duhul Sfânt, pe care Dumnezeu L-a dat ca reprezentant al Său. Astfel se face că îl auzim pe apostolul Pavel declarând că o anumită "iluminare" divină este privilegiul urmașilor lui Hristos și că ei sunt "luminați" prin faptul că "s-au făcut părtași Duhului Sfânt" (Evr.10,32; 6,4). Apostolul Ioan spune, de asemenea: "Dar voi ați primit ungerea din partea Celui sfânt" (1 Ioan 2,20). Iar Hristos a făgăduit ucenicilor, când era gata să-i părăsească, că El avea să le trimită Duhul Sfânt ca Mângâietor și Călăuzitor, ca să-i conducă în tot adevărul (Ioan 14,16,26).

Pentru a arăta cum avea să se împlinească această făgăduință în biserică, apostolul Pavel, în două dintre epistolele sale, declară că unele daruri ale Duhului Sfânt au fost date bisericii, pentru edificarea și instruirea ei până la sfârșitul veacurilor (1 Cor.12; Ef.4,8-13; Mat.28,20). Dar aceasta nu este totul; un număr de profeții clare și explicite declară că în zilele din urmă va fi o deosebită revărsare a Duhului Sfânt și că, la data revenirii lui Hristos, biserica va avea – în timpul experiențelor ei de la sfârșit – "mărturia lui Isus Hristos", care este Spiritul Profetic (Fapte 2,17-20.39; 1 Cor.1,7; Apoc.12,17; 19,10). În aceste fapte vedem o dovadă a grijii și iubirii lui Dumnezeu pentru poporul Său; pentru că prezența Duhului Sfânt, ca Mângâietor, Învățător și Călăuzitor, este necesară bisericii nu numai în metode de acțiune obișnuite, ci și în cele extraordinare, când aceasta intră în pericolele din zilele din urmă, mai mult decât în orice altă parte a experienței ei.

Scripturile scot în evidență diferite canale prin care Duhul Sfânt va opera în inimile și mintea oamenilor, spre a ilumina înțelegerea lor și a le călăuzi pașii. Printre acestea notăm viziunile și visurile. În acest fel, Dumnezeu va continua să comunice încă cu fiii oamenilor. Iată făgăduința Lui cu privire la acest lucru: "Ascultați bine ce vă spun: Când va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul, Mă voi descoperi lui într-o vedenie sau îi voi vorbi într-un vis" (Num.12,6). Prin aceste mijloace i-au fost comunicate lui Balaam cunoștințe supranaturale. Astfel, el spune: "Așa zice Balaam, fiul lui Beor, așa zice omul care are ochii deschiși, așa zice cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu, cel ce cunoaște planurile Celui Prea Înalt, cel ce vede vedenia celui Atotputernic, cel ce cade cu fața la pământ și căruia îi sunt ochii deschiși" (Num.24,15.16).

În acest fel, cercetarea mărturiilor Sfintelor Scripturi devine o problemă de un foarte mare interes cu privire la aria întinderii la care Dumnezeu a plănuit ca Duhul Sfânt să Se manifeste în biserică, în timpul perioadei de punere la probă a neamului omenesc.

După ce Planul de Mântuire a fost întocmit, Dumnezeu, așa cum am văzut, a putut încă să comunice cu oamenii, prin lucrarea Fiului Său și a sfinților îngeri, peste abisul pe care păcatul îl produsese. Uneori, El a vorbit cu oamenii față către față, ca în cazul lui Moise, dar mai frecvent prin visuri și viziuni. Exemple de astfel de comunicări găsim pretutindeni în raportul sfânt, în decursul ambelor dispensațiuni. Enoh, al șaptelea patriarh de la Adam, privind – prin Spiritul Profeției – înainte, la a doua venire a lui Hristos în putere și slavă, exclamă: "Iată că a venit Domnul cu zecile de mii de sfinți ai Săi" (Iuda 14). "Căci nici o proorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt" (2 Petru 1,21). Dacă lucrarea Spiritului Profetic părea uneori că aproape a dispărut, în măsura în care spiritualitatea poporului slăbea, cu toate acestea ea a marcat toate marile crize din experiența bisericii, cum și epocile ce au fost martore trecerii de la o dispensațiune la alta. Când a sosit timpul marcat prin întruparea lui Hristos, tatăl lui Ioan Botezătorul a fost umplut de Duhul Sfânt și a profetizat (Luca 1,67). Lui Simeon i s-a descoperit că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Domnul; și când părinții L-au dus pe Isus la Templu, L-a luat în brațe și L-a binecuvântat, în timp ce rostea profeții cu privire la El. Iar Ana, o profetesă, venind în același moment, vorbea despre El tuturor acelora care priveau la Ierusalim pentru mântuire (Luca 2,26.36).

Revărsarea Duhului Sfânt, care trebuia să însoțească vestirea Evangheliei de către urmașii lui Hristos, a fost anunțată în următoarele cuvinte de către profet: "După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii și fiicele voastre vor avea vedenii.

Chiar și peste robi și peste roabe voi turna Duhul Meu, în zilele acelea. Voi face să se vadă semne în ceruri și pe pământ: sânge, foc și stâlpi de fum; soarele se va preface în întuneric, și luna în sânge, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare și înfricoșată" (Ioel 2,28-31).
Petru, în Ziua Cincizecimii, a citat această profeție în legătură cu evenimentul minunat ce avusese loc atunci. Niște limbi ca de foc s-au așezat câte una pe fiecare ucenic și ei au fost umpluți cu Duh Sfânt și au început să vorbească în alte limbi. Iar atunci când cei batjocoritori i-au acuzat că sunt beți, Petru a răspuns: "Oamenii aceștia nu sunt beți, cum vă închipuiți voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi. Ci aceasta este ce a fost spus prin proorocul Ioel". Apoi el citează în mod substanțial din această profeție, așa cum se găsește în Ioel, ca în cele de mai sus, adăugând însă cuvintele: "în zilele de pe urmă", în loc de "după aceea", făcând ca profeția să sune astfel: "În zilele de pe urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste orice făptură…" (Fapte 2,17).

Este evident faptul că numai acea parte a profeției care se referă la revărsarea Duhului Sfânt, numai aceea s-a împlinit în acea zi; căci nu erau atunci, în ziua aceea, bătrâni care să viseze visuri, nici tineri și tinere care să aibă vedenii și să profetizeze; și nici arătări extraordinare de sânge, foc și stâlpi de fum; soarele nu s-a întunecat atunci, iar luna nu s-a prefăcut atunci în sânge; și, cu toate acestea, cele la care cei de atunci erau martori erau o împlinire a profeției din Ioel. De asemenea, este evident că această parte a profeției, cu referire la revărsarea Duhului Sfânt, n-a fost epuizată în acea singură manifestare; căci profeția acoperă toate zilele, tot timpul până la marea zi a revenirii Domnului.
Dar Ziua Cincizecimii a fost o împlinire și a altor profeții, în afară de aceea a lui Ioel. Ea a fost o împlinire chiar a cuvintelor lui Isus Hristos. În ultimul cuvânt adresat de El ucenicilor înaintea crucificării Sale, El le-a spus: "Și Eu voi ruga pe Tatăl, și El vă va da un alt Mângâietor… și anume Duhul adevărului" (Ioan 14,16-17). "Dar Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul" (Ioan 16,13).

Și după ce Hristos a înviat din morți, El a spus ucenicilor: "Și iată că voi trimite peste voi făgăduința Tatălui Meu; dar rămâneți în cetate până veți fi îmbrăcați cu putere de sus" (Luca 24,49).

În Ziua Cincizecimii, ucenicii au fost îmbrăcați cu putere de sus. Dar această făgăduință a lui Hristos n-a fost dată, ca de altfel și profeția lui Ioel, numai pentru ocazia respectivă. Căci El le-a dat aceeași făgăduință, dar într-o altă formă, asigurându-i că El va fi cu ei totdeauna, până la sfârșitul lumii (Matei 28,20). Marcu ne spune în ce sens și în ce mod avea să fie Domnul cu ei. El spune: "Iar ei au plecat și au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei și întărea Cuvântul prin semnele care-l însoțeau" (Marcu 16,20). Iar Petru, în Ziua Cincizecimii, mărturisea în legătură cu continuitatea lucrării Duhului Sfânt, experiență pe care ei o trăiseră. Când iudeii, străpunși în inimile lor, i-au întrebat pe apostoli: "Ce trebuie să facem?", Petru a răspuns: "Pocăiți-vă și fiecare dintre voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri și pentru toți cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru" (Fapte 2,37-39). Aceasta are în vedere prezența și activitatea Duhului Sfânt în biserică, chiar în manifestarea Lui deosebită, și aceasta întotdeauna, atâta timp cât harul lui Dumnezeu îi cheamă pe oameni să primească iubirea iertătoare a lui Hristos.

Douăzeci și opt de ani mai târziu, în Epistola sa către Corinteni, Pavel așază înaintea acestei comunități un argument formal în legătură cu această problemă. El spune: "În ce privește darurile duhovnicești, fraților, nu voiesc să fiți în necunoștință" (1Cor.12,1) – atât de important considera el aceasta, încât trebuia ca acest subiect să fie înțeles de Biserica Creștină. După ce arată că deși Duhul este unul singur, dar sunt diferite daruri, diferite lucrări ale Duhului, și după ce le explică, el folosește figura de stil a corpului omenesc cu diferitele componente, spre a arăta cum este constituită biserica, diferitele ei slujbe și daruri. Și după cum corpul omenesc are diferite membre, fiecare dintre ele având lucrarea sa specială de dus la îndeplinire, dar toate lucrând pentru același scop, constituind un tot armonios, tot astfel Duhul avea să lucreze prin diferite canale în biserică, pentru a constitui un desăvârșit corp religios. Apoi apostolul Pavel continuă: "Și Dumnezeu a rânduit în biserică, întâi, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, învățători; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor, vorbirii în felurite limbi" (1 Cor.12,28).
 
Declarația că Dumnezeu a rânduit în biserică pe unii… etc. implică ceva mai mult decât faptul că a fost lăsat liber, pentru ca darurile spirituale să fie prezentate în biserică, dacă condițiile le favorizează. Ea înseamnă mai degrabă că ele aveau să fie în mod permanent părți componente ale ființei bisericii și că, dacă aceste daruri nu sunt active, nu operează în biserică, aceasta se datorează – ca și în condițiile corpului omenesc – situației în care unele membre, datorită unui accident sau unei boli, devin de nefolosit, în stare de infirmitate. Fiind așezate în biserică, aceste daruri trebuie să rămână acolo, până când ele urmează să fie îndepărtate. Dar nu avem nici un raport că ele ar fi fost cândva retrase.

Cinci ani mai târziu, același apostol le scria efesenilor cu referire la aceleași daruri, declarând în mod deschis scopul lor, înfățișând astfel în mod indirect faptul că ele trebuia să continue să fie prezente și active, până va fi atins obiectivul propus. El spunea: "De aceea este zis: ‘S-a suit sus, a luat robia roabă și a dat daruri oamenilor’… Și El a dat pe unii apostoli, pe alții prooroci; pe alții evangheliști; pe alții păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos" (Ef. 4,8.11-13).

Biserica n-a atins unitatea despre care se vorbește aici, în timpul perioadei apostolice; căci, foarte curând după această perioadă, umbra unui mare întuneric spiritual a început să întunece biserica; și cu siguranță că, în timpul acestei stări de declin, această plinătate a lui Hristos și unitatea credinței n-au fost realizate. Și nici nu vor fi atinse până când ultima solie de har nu va strânge din fiecare neam și popor, din toate clasele sociale și din fiecare grupare religioasă neconformă adevărului, un popor în care să se realizeze toate reformele Evangheliei, așteptând revenirea Fiului omului. Și într-adevăr, dacă vreodată în experiența ei biserica va avea nevoie de aportul fiecărui dar ce i-a fost atribuit pentru mângâierea și călăuzirea ei, pentru încurajarea și ocrotirea ei, atunci aceasta va fi în timpul și-n mijlocul primejdiilor din zilele din urmă, când puterile răului, desăvârșite prin experiență și educare pentru îndeplinirea lucrării lor nefaste, vor înșela, dacă va fi cu putință, chiar și pe cei aleși, prin măiestritele lor acțiuni amăgitoare. Deci, foarte potrivite și necesare sunt profețiile cu privire la revărsarea Duhului Sfânt, spre folosul bisericii din zilele din urmă.

Cu toate acestea, în literatura curentă a lumii creștine se învață că darurile Duhului au fost numai pentru perioada apostolică; că ele au fost date numai pentru înrădăcinarea Evangheliei; și că, o dată ce Evanghelia a fost răspândită și fixată, darurile spirituale nu mai erau necesare și, în consecință, au dispărut – nu după mult timp – din biserică. Dar apostolul Pavel îi avertizează pe creștinii vremii sale de faptul că "taina fărădelegii" era deja la lucru și că, după plecarea lui, lupi răpitori aveau să intre între ei, necruțând turma, și că din mijlocul lor se vor scula oameni care vor învăța lucruri stricăcioase, ca să-i atragă pe ucenici de partea lor (Fapte 20,29-30). Deci nu poate fi adevărat faptul că darurile spirituale, așezate în biserică s-o păzească chiar împotriva acestor rele, erau de acum gata să dispară când acest timp a venit, ca și cum și-ar fi împlinit lucrarea pe care o aveau de făcut; căci prezența și ajutorul lor vor fi necesare în aceste condiții mai mult decât atunci când apostolii erau ei înșiși prezenți și activi.
Găsim o altă declarație a apostolului Pavel în epistola sa către comunitatea din Corint, care arată că populara concepție a activității temporare a darurilor spirituale nu poate fi corectă. Există contrastul acesta între starea prezentă, imperfectă, și cea glorioasă și nemuritoare, la care – în final – vor ajunge cei mântuiți. El spune: "Căci cunoaștem în parte și proorocim în parte; dar când va veni ce este desăvârșit, acest ‘în parte’ se va sfârși" (1 Cor.13,9.10). Mai departe, el ilustrează această stare, comparând-o cu perioada copilăriei, cu fragilitatea și imaturitatea ei în gândire și acțiune; iar starea de desăvârșire o compară cu starea de om mare, cu viziunea ei tot mai clară, cu maturitatea și puterea ei. El clasează darurile spirituale printre acele lucruri care sunt necesare în această stare prezentă de imperfecțiune, dar de care nu vom mai avea nevoie atunci când vom ajunge în acea desăvârșită stare. "Acum", spune el, "vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea față către față. Acum cunosc în parte; dar atunci voi cunoaște pe deplin așa cum am fost și eu cunoscut pe deplin" (1Cor.13,12). Apoi, el arată ce daruri sunt adaptate pentru starea de nemurire și care vor exista, și anume credința, nădejdea și dragostea, "aceste trei… dar cea mai mare dintre ele este dragostea" (v.13).

Aceasta explică limbajul din versetul 8: "Dragostea nu va pieri niciodată", harul iubirii divine va rămâne pururi; el este slava care va încorona viitorul omului, în starea sa de nemurire; dar "proorociile se vor sfârși", adică va veni un timp când profețiile nu vor mai fi nicidecum de trebuință, și darul profetic, ca unul dintre instrumentele ce au ajutat biserica, nu va mai fi nevoie să fie exercitat; "limbile vor înceta", aceasta înseamnă că darul limbilor nu va mai fi niciodată de trebuință; "cunoștința va avea sfârșit", deci cunoștința, nu înțeleasă în mod abstract, ci cunoștința care este un dar al Duhului Sfânt, se va dovedi inutilă, datorită desăvârșitei cunoașteri cu care vom fi înzestrați în Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu.
Acum, deci, dacă ne situăm pe poziția că darurile spirituale au încetat să se mai manifeste o dată cu încheierea perioadei bisericii apostolice, nemaifiind necesare, atunci acceptăm concepția că perioada bisericii apostolice a fost perioada slabă, copilărească a bisericii, când totul era văzut ca într-o oglindă, în chip întunecos; iar perioada care a urmat, când lupii răpitori aveau să intre în biserică și să nu cruțe turma, când aveau să se ridice oameni, chiar în biserică, ce vor învăța lucruri stricăcioase ca să-i atragă pe ucenici de partea lor, ar fi fost perioada unei desăvârșite lumini și cunoașteri, când ceea ce fusese nedesăvârșit și copilăresc, care întunecase cunoștința perioadei apostolice, trecuse. Căci, să nu uităm, darurile spirituale încetează numai atunci când se atinge o stare spirituală desăvârșită și, deoarece se realizează o asemenea stare spirituală, face ca ele să nu mai fie necesare. Dar nimeni, nici o gândire matură, sobră, nu va căuta nici pentru o clipă să susțină faptul că perioada apostolică a fost inferioară, din punct de vedere al nivelului ei spiritual, oricărei perioade care i-a urmat. Și, dacă darurile spirituale au fost necesare atunci, cu siguranță că ele sunt necesare și acum.
Printre instrumentele folosite și pe care apostolul le enumeră în capitolele sale, atât în Epistola către Corinteni, cât și în cea către Efeseni, ca "daruri" în biserică, găsim "pastori", "învățători", "pe cei care au darul ajutorărilor, cârmuirilor", și toate acestea sunt recunoscute de toți, ca existând în biserică. Atunci de ce oare și celelalte daruri, inclusiv credința, vindecarea și profeția, să nu fie prezente? Cine este competent să tragă linie și să spună că darurile au fost "scoase" din biserică, atâta timp cât – la început – toate acestea au fost în mod egal așezate în biserică?

Apocalips 12,17 este prezentat ca fiind o profeție a faptului că darurile spirituale vor fi – în zilele din urmă – restabilite în biserică. O examinare a mărturiei lui va confirma acest punct de vedere. Textul vorbește despre "rămășița seminței ei". Femeia fiind un simbol al bisericii, sămânța ei vor fi membrii ei, care compun biserica în oricare timp; iar "rămășița" seminței ei va fi ultima generație de creștini, sau aceia care trăiesc pe pământ la a doua venire a lui Hristos. Mai departe, textul declară că aceștia "păzesc poruncile lui Dumnezeu și au mărturia lui Isus", iar "mărturia lui Isus" este înfățișată în capitolul 19,10 ca fiind "Spiritul Profeției", care trebuie să fie înțeles ca acela care, între celelalte daruri, este numit "darul proorociei" (1 Cor.12,9-10).

Așezarea darurilor spirituale în biserică implică faptul că orice persoană va trebui să le exercite. În privința aceasta, apostolul Pavel spunea: "Oare toți sunt apostoli? Toți sunt prooroci? Toți sunt învățători?" (1 Cor.12,29). Răspunsul este categoric: Nu, nu sunt toți. Darurile spirituale însă sunt împărțite între membri, după cum voiește Dumnezeu.
Și totuși, aceste daruri sunt date în biserică, iar dacă un dar este dat chiar și numai unui membru al bisericii, se poate spune că acel dar este "în biserică" sau că biserica "îl are". Astfel, ultima generație trebuie să-l aibă și cu certitudine are mărturia lui Isus Hristos sau darul profeției.

O altă parte a Sfintelor Scripturi, scrisă în mod evident cu referire la zilele din urmă, aduce în atenție același fapt (1 Tes.5). Apostolul deschide capitolul cu aceste cuvinte: "Cât despre vremi și soroace, n-aveți trebuință să vi se scrie, fraților. Pentru că voi înșivă știți foarte bine că ziua Domnului va veni ca un hoț noaptea" (vers.1-2). În versetul 4 adaugă: "Dar voi, fraților, nu sunteți în întuneric, pentru ca ziua aceea să vă prindă ca un hoț". Apoi le adresează avertizări în legătură cu acest eveniment, printre care amintim: "Nu stingeți Duhul. Nu disprețuiți proorociile. Ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun" (vers.19-21). În versetul 23, el se roagă ca aceia care au legătură cu profetizarea să fie păstrați fără prihană până la venirea Domnului.

În virtutea acestor considerații, nu suntem noi oare îndreptățiți să credem că darul profeției se va manifesta în biserică în zilele din urmă și că prin el multă lumină va fi transmisă și vor fi date instrucțiuni la timp?

Toate lucrurile trebuie tratate în conformitate cu regula apostolului: "Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun" și probate, de asemenea, după standardul Mântuitorului: "După roadele lor îi veți cunoaște". Apelând la acest etalon, în legătură cu ceea ce pretinde a fi o manifestare a darului profetic, recomandăm acest volum spre studiere acelora care cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu și că biserica este trupul al cărui cap este Hristos.
                                                                                                                         U. Smith

Din categoria: Patriarhi si profeti

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Categorii articole


SANO VITA - In armonie cu tine CONCELEX - Excelenta in constructii
Daniel Ionita - Lansarea Editiei a 2-a Testament - Antologie de Poezie Romana Moderna (versiune bilingva Romana/Engleza)

PARTENERI MEDIA

Vizitati profilul Intercer la Instagram - Our LWS Instagram photos

Orhideea Gardens - Apartamente business class la pret economy

Institutul Teologic Adventist - Sesiunea Iulie 2014

RESURSE CRESTINE

Noutati Intercer - Noutati din lumea crestina si stiri generale Director de link-uri Intercer - Fa cunoscut site-ul tau!
Website Intercer pentru mobil - intercer.mobi AdServ Intercer - Mica publicitate si reclama
Intercer Istoric - Pionierat, inovatie, voluntariat, consecventa Biblia pe telefonul mobil - mai mult de 60 de limbi, versiuni paralele
Biblia in limba romana online, text si audio Calea Catre Hristos, text si audio
Studii biblice - studiu, inspiratie, descoperire Scrieri E.G.White in format audio
Intercer English - Articles, news, video clips Intercer Video Clipuri de la Youtube, Vimeo, etc.

[footer_backtotop]

Intercer Romania · Intercer Canada · Lucian Web Service · Termeni · Polita confidentialitate · Autentificare