Sursa: www.loribalogh.ro
Biserica lui Christos care traieste in imediata apropiere a revenirii Mantuitorului are un mesaj special pentru un timp special. Acest mesaj este bine definit in Scriptura, fiind cunoscut sub titulatura de “cele trei solii ingeresti”: Apocalipsa 14, 6-12.
Cateva consideratii generale asupra celor trei solii ingeresti
– Purtatorii celor trei solii sunt trei “ingeri”. Sensul cuvantului “inger” ( “malachia” in ebraica si “angelos” in greaca ) este mult mai larg decat acela de fiinta supranaturala. Inger inseamna “sol”, “trimis”, “mesager”. Tinand cont de acest sens larg, termenul “inger’ din Apocalipsa 14, 6-12 poate insemna inger ceresc, un om cu o solie speciala, o miscare religioasa sau o biserica chemata de Dumnezeu cu o misiune speciala: Matei 28, 18-19; 2 Corinteni 5, 20.
– Zborul “ingerului” simbolizeaza repeziciunea cu care trebuie vestita solia lui Dumnezeu.
– Glasul tare al “ingerului” simbolizeaza puterea mesajului.
– Expresia “prin mijlocul cerului” ( la zenit ) se refera la culmea la care trebuie sa ajunga predicarea acestei solii.
– Obiectul predicarii ( esenta mesajului ) este “Evanghelia vesnica”, aceeasi Evanghelie care a fost predicata de la Adam pana la sfarsitul timpului.
– Intinderea mondiala a lucrarii este redata prin afirmatia “ pentru ca s-o vesteasca locuitorilor pamantului, oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod”: Apocalipsa 14, 6
– Timpul vestirii acestei triple solii este timpul sfarsitului. Acest aspect reiese din contextul in care sunt plasate cele trei solii ingeresti, precum si din continutul lor.
– Scopul vestirii celor trei solii ingeresti este pregatirea unui popor credincios care sa-L intampine pe Domnul Christos la a doua Sa venire: Tit 2, 14; 1 Petru 2, 9.
Care este continutul primei solii ingeresti ?
– Ii cheama pe oameni la adevarata temere de Dumnezeu. Nu groaza, ci respect, veneratie, loialitate si supunere fata de Creator: Apocalipsa 14, 7
– Anunta inceputul judecatii in cer, in timp ce pe pamant oamenii isi urmeaza cursul obisnuit al vietii.
– Ii indeamna pe oameni sa se inchine adevaratului Dumnezeu, Creatorul cerului si al pamantului. Aceasta portiune din solie se regaseste in continutul poruncii a patra: Exodul 20, 8-11
Care este continutul celei de-a doua solii ingeresti ?
– Ea proclama “caderea Babilonului” spiritual, acea confuzie existenta in sanul crestinismului de la sfarsitul timpului, cu sutele sale de confesiuni, doctrine si invataturi false: Apocalipsa 14, 8. Solia ne avertizeaza ca Dumnezeu va lepada orice biserica ce a parasit adevarul simplu al Bibliei, preferand minciuna. Solia a inceput sa fie predicata lumii incepand cu anul 1844, anul aparitiei miscarii advente. Solia continua sa fie predicata, atingandu-si apogeul in momentul in care bisericile crestine se vor uni pentru a persecuta poporul lui Dumnezeu, ceea ce va insemna caderea definitiva si deplina a Babilonului spiritual.
Care este continutul celei de-a treia solii ingeresti ?
– Este cea mai grozava amenintare data vreodata de un Dumnezeu al iubirii, dar si al dreptatii: Apocalipsa 14, 9-12. Solia aceasta este data in ceasul al 12-lea al istoriei, cand timpul harului este gata sa se inchida. De aici rezulta si solemnitatea ei deosebita.
Ce reprezinta “semnul fiarei” de care aminteste solia celui de-al treilea inger ?
– Biblia ne invata ca “semnul lui Dumnezeu” este adevarata zi de odihna de care aminteste cea de-a patra porunca din Decalog- Sabatul: Exodul 31, 13. 17; Ezechiel 20 12. 20. Prin analogie, “semnul fiarei” trebuie sa fie ziua falsa de odihna, poruncita de oameni, nu de Dumnezeu-duminica. Finalul istoriei pacatului va imparti omenirea in doua tabere: cei ce raman loiali lui Dumnezeu si cei ce primesc semnul fiarei, ascultand mai mult de porunci omenesti , decat de Dumnezeu.
Lori Balogh