Principiul protestant “Sola Scriptura” ( “Biblia si numai Biblia” ) presupune recunoasterea doar a acelor doctrine, invataturi si acte de cult care isi au originea in Cuvantul lui Dumnezeu. Mantuitorul ne invata ca “orice rasad ( invatatura, obicei, datina ) pe care nu l-a sadit Tatal Meu cel ceresc va fi smuls din radacina” ( Matei 15, 13 ). Conform acestui principiu, Biserica Adventista nu recunoaste decat acele invataturi, doctrine si acte de cult care au origine biblica. Sfanta Cina este unul din actele de cult lasate de Dumnezeu pentru biserica Sa.
Ce ne spune Biblia despre instituirea Sfintei Cine ?
– Sfanta Cina a fost instituita de Domnul Iisus in timpul sarbatorii pascale: Matei 26, 26-28;
1 Corinteni 11, 23-26. Din relatarea celor patru evanghelisti, intelegem ca in seara zilei de joi Mantuitorul se afla impreuna cu ucenicii Sai pentru sarbatorirea Pastelui iudaic. Folosindu-Se de painea nedospita si vinul nefermentat pe care le avea pe masa, Iisus a instituit un nou act de cult comemorativ pentru biserica crestina. In fapt, in acea seara memorabila, Mantuitorul a inlocuit Pastele iudaic cu Sfanta Cina.
Exista o porunca clara cu privire la practicarea acestui cult in biserica ?
– Instituind Sfanta Cina, Domnul Iisus a dat si o porunca clara cu privire la acest nou act de cult: Luca 22, 19; 1 Corinteni 11, 24.
Care este temeiul inlocuirii Pastelui cu Sfanta Cina ?
1) Pastele era o sarbatoare nationala a poporului evreu, in amintirea eliberarii din robia egipteana: Exodul 12, 26-27. Biserica crestina, fiind alcatuita din toate popoarele lumii, nu mai avea motiv sa respecte o sarbatoare nationala iudaica.
2) Pastele iudaic arata in viitor spre Mielul lui Dumnezeu care urma sa ridice pacatul lumii. Or acest Miel al lui Dumnezeu ( Ioan 1, 29 ) era pe punctul sa fie adus ca jertfa in Persoana lui Iisus Christos. Prin urmare, aceasta semnificatie a Pastelui iudaic urma sa dispara odata cu moartea Mantuitorului:1 Corinteni 5, 7 . La Cruce, simbolul mielului pascal s-a intalnit cu realitatea si, din acel moment, jertfele de animale nu mai aveau sens, caci Christos a devenit jertfa suprema.
Ce semnificatie are Sfanta Cina ?
– Sfanta Cina are o dubla semnificatie: 1) Ne reaminteste de jertfa Mantuitorului si 2) Ne reaminteste de fagaduinta revenirii Lui : 1 Corinteni 11, 26.
Care sunt elementele care compun Sfanta Cina ?
– Sfanta Cina este compusa din doua elemente: painea nedospita si vinul nefermentat. Sfanta Cina a fost instituita in prima zi a saptamanii azimilor, perioada in care evreii nu foloseau niciun aliment fermentat. Fermentul era pentru evrei un simbol al pacatului, fapt pentru care, in timpul sarbatorii pascale, pe masa pascala nu puteau fi gasite nici paine dospita, nici vin fermentat. Un alt motiv pentru care painea trebuie sa fie nedospita, iar vinul nefermentat este faptul ca acestea sunt simboluri ale “Mielului fara cusur si fara prihana” ( 1 Petru 1, 19 ). De aceea, simbolurile folosite la Sfanta Cina trebuiau sa fie curate , lipsite de orice aluzie la pacat.
Ce ne spune Biblia despre pregatirea pentru Sfanta Cina ?
1) Pregatirea sufleteasca este deosebit de importanta: 1 Corinteni 11, 28-31. Ea consta intr-o profunda cercetare de sine, marturisirea pacatelor si rezolvarea tuturor neintelegerilor cu semenii.
2) Actul umilintei care consta in spalarea picioarelor: Ioan 13, 1-17. Acest act a fost indeplinit pentru prima data de Insusi Mantuitorul in seara mesei pascale si ne-a fost lasat ca porunca pentru intreaga biserica crestina. Rostul acestui act al umilintei este acela de a indeparta neintelegerile dintre membrii bisericii, de a-l scoate pe om din egoismul sau si de a-l cobora pe om de pe picioroangele inaltarii de sine. Fiind controversat de-a lungul timpului, actul umilintei a fost abandonat de majoritatea bisericilor crestine. Participarea la actul solemn al Sfintei Cine este expresia credintei in jertfa ispasitoare a lui Iisus Christos, precum si in fagaduintele Sale cu privire la revenirea Sa: Matei 26, 29.
Lori Balogh