Sursa: www.loribalogh.ro
Pamantul nostru este plin de temple si sanctuare. Fie ca vorbim de civilizatiile antice, fie de cele contemporane, sanctuarul a ocupat un loc important in viata spirituala a omului. La Ellore ( India ) de exemplu, pe o distanta de 2 km , au fost taiate in stanca ( intre secolele 5-9 d.Chr. ) nu mai putin de 34 de temple si manastiri, unele chiar cu mai multe etaje. Istoria biblica nu e nici ea straina de acest subiect, el strabatand intreaga Biblie ca un fir rosu.
Ce spune Biblia cu privire la primul Sanctuar pamantesc ?
Dupa caderea omului, in perioada patriarhala, timp de aproximativ 2500 de ani, nu gasim nicio porunca cu privire la necesitatea construirii unui sanctuar. Cu toate acestea, elementele principale ale sanctuarului: altarul, jertfa si preotul ( rol pe care il avea capul familiei ) au existat inca de la inceput: Geneza 4, 4; 8, 20; 35, 6-7 etc.
Necesitatea construirii unui sanctuar a aparut in timpul Exodului poporului evreu: Exod 25, 8.
Ce este sanctuarul in conceptia biblica ?
Sanctuarul pamantesc era un locas sfant dedicat intalnirii omului cu Dumnezeu. Numit “cortul intalnirii” ( Exod 33, 7 ) in perioada Exodului, apoi “templu” , dupa asezarea poporului in Canaan, sanctuarul era locul in care omul putea invata din simbolurile prezente intreaga desfasurare a Planului de Mantuire, pana la biruinta finala a binelui asupra raului : Psalmul 73, 16-17.
Construirea sanctuarului pamantesc
1) A fost construit in urma unei porunci divine: Exod 25, 8.
2) A fost construit dupa un plan dat lui Moise de catre Dumnezeu: Exod 25, 9.40; Evrei 8, 5. Modelul dupa care trebuia construit sanctuarului pamantesc era sanctuarul ceresc.
3) A fost construit din materiale donate de popor de bunavoie: Exod 25, 1-7.
Din ce parti era alcatuit sanctuarul ?
Fie ca e vorba de cortul intalnirii, fie de templul din Ierusalim, sanctuarul era alcatuit din doua incaperi, o curte si o poarta de acces. Prima incapere se numea Sfanta sau Locul Sfant, fiind orientata spre rasarit. A doua incapere se numea Sfanta Sfintelor sau Locul prea sfant, avea forma unui cub si era orientata spre apus. Accesul in Sfanta Sfintelor se facea numai din Sfanta: Exod 26, 33; Evrei 9, 1-3.
Din ce era alcatuit mobilierul sanctuarului ?
A) In Sfanta se gaseau urmatoarele obiecte de cult: 1) masa pentru paini, asezata spre nord si construita din lemn aurit. Pe ea erau asezate cele 12 paini: Exod 25, 23-30. 2) sfesnicul, asezat spre sud si confectionat din aur batut. Avea sapte candele care ardeau necontenit: Exod 25, 31-39. 3) altarul tamaierii, asezat in dreptul perdelei despartitoare dintre Sfanta si Sfanta Sfintelor si confectionat din lemn de salcam poleit cu aur. El servea la arderea tamaiei: Exod 30, 1-9.
B) In Sfanta Sfintelor se gasea un singur obiect: chivotul. El era confectionat din lemn de salcam aurit si avea rolul de a adaposti tablele Legii. El era acoperit cu capacul ispasirii, facut din aur masiv, avand pe el doi heruvimi la cele doua capete ale sale: Exod 25, 10-22.
C) In curtea sanctuarului se gasea altarul pentru jertfe si vasul de arama, asezat intre altar si intrarea in Sfanta: Exod 27, 1-8; 30, 17-21.
De retinut este faptul ca omul care venea sa se inchine la sanctuar statea cu spatele la soare, ceea ce simboliza intoarcerea lui de la practica pagana de inchinare la zeul soare.
Care erau serviciile care se faceau la sanctuar ?
Serviciile erau de doua feluri: zinice si anuale. Serviciul zilnic se oficia in curte si in Sfanta, intrand in atributia preotilor si levitilor. El consta din diferite jertfe care simbolizau jerfa Mantuitorului pentru iertarea pacatelor. Aceste jertfe incarcau simbolic sanctuarul cu pacatele marturisite, facand necesara o lucrare speciala de curatire a acestuia:Leviticul cap. 1-7. Serviciul anual era oficiat numai de marele preot, odata pe an, in “ziua ispasirii” si era punctul culminant al anului religios: Leviticul 16; 23, 26-32.
Lori Balogh