Sursa: www.loribalogh.ro
Credinta populara ( dar nebiblica ! ) in nemurirea sufletului atrage dupa sine intrebari inerente: Daca sufletul continua sa existe dupa moarte, ce se intampla cu el ? Cele mai multe religii au rezolvat problema, trimitand sufletele celor nelegiuiti in iad, iar pe cele bune in rai. Biserica occidentala a inventat inca un loc- purgatoriul – pentru acele suflete care nu sunt cu totul rele si carora li se ofera o a doua sansa. Dincolo de traditiile si prejudecatile omenesti, pentru noi este mult mai important ce spune Biblia despre acest subiect.
Ce a promis Dumnezeu ca rasplata celor credinciosi: cerul sau pamantul ?
– Desi crestinismul traditional considera cerul ca fiind recompensa celor mantuiti, Biblia nu promite niciodata cerul ca recompensa. Mostenirea celor mantuiti va fi Noul Pamant, recreat dupa incheierea istoriei pacatului: Isaia 65, 17; Matei 5, 5; 2 Petru 3, 13; Apocalipsa 21, 1.
– De ce ar crea Dumnezeu un pamant nou, daca nimeni nu ar locui pe el ? Cui i-ar folosi aceasta noua creatiune ? Pamantul asa cum este el, cu amintirile legate de trista istorie a pacatului, este totusi caminul nostru. Oricat de frumos ar fi cerul, cu sutele de milioane de galaxii ce ascund frumuseti nebanuite, pamantul va ramanea totusi caminul nostru si un dor inexplicabil ne va conduce mereu gandurile spre el.
Cum se explica afirmatia Bibliei ca cei mantuiti “vor imparati cu Christos o mie de ani” ( Apocalipsa 20, 4 up. ) ?
– Faptul ca cei mantuiti vor imparati cu Christos o mie de ani, dupa prima inviere, nu schimba cu nimic afirmatia anterioara. Biblia ne asigura ca dupa mileniu, dupa curatirea pamantului de orice urma a pacatului si dupa ce Dumnezeu va crea un Nou Pamant din cenusa celui vechi, cetatea Noul Ierusalim se va cobora din cer pe pamant , iar acesta va deveni pentru totdeauna caminul celor mantuiti: Apocalipsa 21, 1-27.
Exista un loc ( rai ) in care sufletele celor drepti ar putea merge dupa moarte ?
– Biblia sustine in tot cuprinsul ei ca sufletul este muritor si ca in starea de moarte nu exista constienta de sine, nici intelepciune, nici activitate: Psalmul 6, 5; 88, 10-12; 115, 17; Eclesiastul 9, 5-6.10; Ezechiel 18, 4 up. 20 pp. Prin urmare, daca sufletele sunt muritoare, existenta unui loc pregatit pentru ele devine inutila. Raiul, asa cum este el prezentat in credintele populare, nu exista acum.
Totusi Biblia vorbeste despre rai, in trei pasaje din Noul Testament. Ce semnificatie are termenul de “rai” in cele trei pasaje biblice ?
-1) 2 Corinteni 12, 2-4: Pavel relateaza o experienta personala in timpul careia a fost rapit pana la al treilea cer. Este evident ca el vorbeste aici despre cer ca locuinta a lui Dumnezeu, insa nu aminteste nimic ce ar putea sa ne conduca la concluzia ca sufletele celor drepti s-ar duce acolo imediat dupa moarte.
– 2) Apocalipsa 2, 7: Pomul vietii se afla acum in cer. Insa Apocalipsa ne invata ca, dupa mileniu, cetatea Noul Ierusalim va cobora din cer pe pamant, impreuna cu tronul lui Dumnezeu si cu pomul vietii: Apocalipsa 21, 1-4; 22, 1-5.
– 3) Luca 23, 42-43: Iisus ii promite talharului pocait ca va fi cu El in rai. Problema care se ridica este urmatoarea: Cand urma sa se implineasca fagaduinta facuta talharului: imediat dupa moartea acestuia sau la revenirea lui Christos ? Biblia ne spune ca Mantuitorul nu S-a suit la cer in ziua mortii Sale pe cruce: Ioan 20, 17. Prin urmare, nici sufletul talharului nu putea sa ajunga in rai imediat dupa moarte. Un studiu aprofundat al pasajului biblic amintit ne conduce la o corecta interpretare a lui: “Adevarat iti spun astazi, vei fi cu Mine in Paradis”. Ceea ce inseamna ca raiul nu este o realitate prezenta, ci una viitoare. De fapt, marea problema care il framanta pe talhar nu era cand va ajunge in rai, ci daca va ajunge si el acolo. Domnul Iisus il asigura ca, desi era complet lipsit de merite, el putea fi mantuit prin meritele jertfei de pe Calvar. Prezenta Mantuitorului pe cruce este garantia mantuirii tuturor pacatosilor care isi pun nadejdea in marea jertfa a Fiului lui Dumnezeu.
Lori Balogh