Sursa: www.loribalogh.ro
Au existat ( si probabil ca mai exista inca ) in istoria bisericii crestine voci care au sustinut ca biserica nu are nevoie de organizatie. Daca Duhul Sfant este Cel care o conduce, conform promisiunii Mantuitorului ( Ioan 16, 13 ) si conform experientei primei biserici ( Faptele apostolilor 16, 6-7 ), de ce mai este nevoie de o organizatie ? Biblia are insa ceva de spus si in aceasta privinta.
– Inca de pe primele pagini ale sale, Biblia ne vorbeste despre un Dumnezeu al ordinii. Cel mai evident argument in acest sens este raportul creatiunii: Geneza cap. 1-2; 1 Corinteni 14, 33. 40. Totul in natura, fie ca e vorba de macrocosmos, fie ca e vorba de microcosmos, dovedeste o ordine desavarsita, in ciuda conditiilor pacatului care au patruns pe planeta noastra: Isaia 40, 12. 26. Cerul insusi este un loc al ordinii, in care ingerii lui Dumnezeu lucreaza in mod armonios.
Ce ne spune Biblia despre organizatia in timpurile Vechiului Testament ?
– Poporul evreu a fost un popor deosebit de bine organizat, datorita instructiunilor date de Dumnezeu prin Moise: Exodul 18, 17-22; Numeri 2. Dumnezeu Insusi a fost centrul autoritatii si al guvernarii, Suveranul lui Israel. Moise era conducatorul vizibil, randuit de Dumnezeu, iar dintre batranii celor 12 semintii au fost alesi 70 de reprezentanti care l-au sprijinit pe Moise in problemele generale ale natiunii.
Ce ne spune Biblia despre organizatia bisericii in timpurile Noului Testament ?
– Din raportul Scripturii reiese ca biserica crestina a fost organizata pe baza a doua principii:
1) Darul spiritual, constand in chemarea divina la slujire si manifestata prin diferite talente si aptitudini necesare conducerii bisericii: 1 Corinteni 12, 28 si 2) Ordinatiunea bisericii, constand in vocatia externa, adica chemarea unor persoane in anumite slujbe de catre corupul bisericii, in functie de aptitudinile vizibile: Faptele apostolilor 6, 3-5. Ordinea instituita de Duhul Sfant in biserica crestina nu ingaduie ca o persoana sa-si ia o slujba cu de la sine putere; Evrei 5, 4.
Care erau slujbele din biserica primara amintite de Biblie ?
1) Apostolii: Efeseni 4, 11; 2) Evanghelistii si invatatorii: 1 Corinteni 12, 28. In general, acestia formau generatia a doua, fiind colaboratori apropiati ai apostolilor, tovarasii lor de drum si imputernicitii acestora. 3) Carmuitorii: 1 Tesaloniceni 5, 12. Ei stateau in fruntea comunitatilor, fiind exemple de fapte bune si de pastrare a ordinii. 4) Prezbiterii: Tit 1, 5. Ei erau conducatorii adunarilor crestine.
5) Supraveghetorii ( episcopii ): Tit 1, 7. Ei mai erau numiti si economi, avand misiunea de a fi supraveghetorii comunitatii. 6) Diaconii: 1 Timotei 3, 8.
Care este datoria credinciosilor fata de slujbasii bisericii ?
– Biblia indeamna la respect si consideratie fata de eforturile depuse de acesti membri ai bisericii :
1 Tesaloniceni 5, 12-13; 1 Timotei 5, 17; Evrei 13, 17.
Care sunt datoriile membrilor unei comunitati crestine ?
1) Sa traiasca in armonie cu principiile Bibliei, contribuind la indeplinirea sarcinilor acesteia: Romani 13, 13-14. 2) Sa participle la serviciile divine: Evrei 10, 25. 3) Sa se comporte in mod evlavios si cuviincios in sala de cult: Eclesiastul 5, 1-2. 4) Sa se supuna hotararilor bisericii; 2 Corinteni 2, 9.
5) Sa respecte organizatia si ordinea in comunitate. 6) Sa primeasca cu bunavointa observatiile care i se fac pentru indreptarea lui, iar la randul sau, sa exercite aceeasi raspundere morala fata de cei gresiti.
Care este scopul final al organizarii bisericii lui Christos ?
– Armonia si unitatea existand intre oamenii de diferite pregatiri si din diferite medii culturale este cel mai puternic argument in favoarea crestinismului: Ioan 17, 21. Doar Duhul lui Dumnezeu poate realiza o astfel de unitate deplina.
“Daca nu intelegem nevoia unei actiuni armonioase si daca suntem dezordonati, nedisciplinati si neorganizati in cursul actiunilor noastre, ingerii care sunt cu desavarsire organizati si se misca in desavarsita ordine nu pot lucra cu succes pentru noi…Cei care au ungere de sus vor face toate eforturile ca sa dezvolte ordinea, disciplina si unitatea de lucru. Atunci ingerii lui Dumnezeu pot lucra cu ei.” E. G. White, Testimonies vol. 1, pag. 649-650
Lori Balogh