Sursa: www.loribalogh.ro
Cine suntem ? De unde venim ? Incotro mergem ? Iata trei din cele mai importante intrebari la care orice filozofie si religie trebuie sa raspunda. Filozofiile si religiile care nu sunt capabile sa raspunda la aceste intrebari nu-si merita numele.
Nu ne este indiferent daca suntem urmasii amibei, ai viermilor, reptilelor si maimutelor antropoide sau daca, dimpotriva, suntem fii de Dumnezeu. Nu ne este indiferent daca existenta noastra pe pamant este rezultatul hazardului sau daca, dimpotriva, este rezultatul unui plan plin de finalitate facut de un Tata ceresc iubitor.
Cine suntem ? Ce are de spus Biblia despre originea noastra ?
– Cu privire la aparitia omului pe pamant Biblia ne prezinta o viziune total opusa celei evolutioniste: omul este capodopera creatiunii lui Dumnezeu: Geneza 1, 26.
– Originea neamului omenesc se afla in sfatul divin: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Actionand in deplina unitate, Persoanele divine au adus la existenta prima pereche de oameni: Geneza 1, 27.
Ce deosebiri exista intre crearea omului si a celorlalte fiinte de pe pamant ?
– Spre deosebire de celelalte fiinte create, omul nu a fost adus la existenta printr-o porunca divina, ci el a fost facut, modelat, de mana lui Dumnezeu: Geneza 1, 20. 24; 2, 7.
– Toate fiintele din lumea animala ( pestii, pasarile, insectele si mamiferele ) au fost create”dupa soiul lor”: Geneza 1, 21. 24. 25. Spre deosebire de acestea, omul a fost creat dupa chipul divin: Geneza 1, 26. Din acest punct de vedere, exista o clara discontinuitate intre om si lumea animala.
Care au fost etapele crearii omului ?
– Biblia ne invata ca omul a fost adus la existenta in doua etape: 1) crearea trupului material si 2) insuflarea principiului vietii in trupul material: Geneza 2, 7.
Trup material ( tarana ) + Suflare de viata ( duh ) = Suflet viu ( om )
Potrivit raportului Genezei, sufletul omului nu este o parte a fiintei umane, ci fiinta umana in intregul ei: vezi si Ezechiel 18, 4.20; Faptele apostolilor 2, 41.
Ce mesaj ne transmite expresia “dupa chipul si asemnanarea” lui Dumnezeu ?
– Expresia “dupa chipul lui Dumnezeu’ arata spre originea nobila a neamului omenesc, in timp ce expresia “dupa asemanarea lui Dumnezeu” ne arata ca omul este totusi inferior Creatorului sau. Omul nu va fi niciodata egalul lui Dumnezeu, oricat si-ar dezvolta capacitatile primite de la Creator.
Ce spune Biblia despre natura omului atunci cand a iesit din mainile Creatorului ?
– Din punct de vedere moral, omul era desavarsit in caracter, fara pata, neprihanit: Eclesiastul 7, 29.
– Din punct de vedere fizic, omul a fost creat ca sa traiasca vesnic. Nemurirea lui era insa conditionata de deplina sa ascultare de vointa lui Dumnezeu: Geneza 2, 16-17.
Din nefericire, in viata rasei umane a intervenit drama caderii in pacat. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca atunci cand au cazut primii nostri parinti, au cazut nu doar ei, ci s-a prabusit si platforma pe care urmau sa se nasca toti descendentii lor: Iov 14, 4; Psalmul 51, 5; Romani 5, 12. Toti urmasii lui Adam si ai Evei s-au nascut in “prapastia “ pacatului.
Care este natura omului dupa caderea lui in pacat ?
– Din punct de vedere moral, omul a devenit pacatos, avand o fire pamanteasca, cu inclinatii spre rau: Romani 3, 23; 7, 18-19. 23; Galateni 5, 19-21.
– Din punct de vedere fizic, omul a devenit muritor: Geneza 3, 19; Iov 14, 1-2; Romani 5, 12.
In natura sa pacatoasa, omul nu mai suporta prezenta sfinteniei lui Dumnezeu si nici nu poate mosteni Imparatia lui Dumnezeu. De aceea, prevederile Planului Mantuirii cuprind o lucrare speciala, facuta doar de Dumnezeu in favoarea omului, prin care omul pacatos poate ajunge din nou sa fie socotit neprihanit, fiind astfel capabil sa stea in prezenta lui Dumnezeu si sa mosteneasca Imparatia cerului ( indreptatire prin credinta ). Aceasta este lucrarea de care avem nevoie cu totii, fara exceptie, si cat mai urgent posibil.
Lori Balogh