Sursa: www.loribalogh.ro
“E trupul meu si fac ce vreau cu el” – acesta e argumentul cel mai des folosit de cei care duc o viata dezordonata, in totala contradictie cu principiile sanatatii. Insa, mai curand sau mai tarziu, consecintele unei astfel de filozofii de viata nu vor intarzia sa apara. Chiar in conditiile pacatului, pe pamant ar fi existat mult mai putina suferinta si moarte daca oamenii ar fi tratat trupurile lor asa cum ne cere Creatorul.
Ce spune Biblia despre adevaratul proprietar al corpurilor noastre ?
– Sunt doua motive pentru care Dumnezeu este adevaratul Proprietar al corpurilor noastre: 1) El este Creatorul nostru: Geneza 1, 26-27; 2, 7. 2) El este Rascumparatorul nostru, prin pretul imens pe care l-a platit pentru salvarea noastra din blestemul pacatului: Efeseni 1, 7; Coloseni 1, 14; 1 Petru 1, 18-19.
Ce metafora foloseste Biblia pentru a zugravi importanta corpurilor nostre ?
– “Temple ale Duhului Sfant “ : 1 Corinteni 3, 16-17; 6, 19-20. Templul este locul intalnirii omului cu divinitatea, un loc de o curatenie si ordine desavarsite. Apostolul Pavel a avut in vedere toate aceste aspecte atunci cand asemana corpul omului cu un templu.
Ce consecinte decurg din faptul ca nu noi suntem adevaratii stapani ai corpurilor noastre, ci Dumnezeu ?
– Biblia ne invata ca avem o mare responsabilitate fata de propriile corpuri: Romani 12, 1;
1 Corinteni 3, 16-17; 2 Corinteni 7, 1. Exista o legatura foarte stransa intre spirit si trup. Un om sanatos este mult mai eficient in slujirea lui Dumnezeu, in timp ce un om bolnav este preocupat de propria boala. Duhul Sfant, Cel care se ocupa de desavarsirea caracterelor noastre, este mult impiedicat in lucrarea Sa daca omul neglijeaza principii elementare de sanatate.
Ce principii de sanatate ne prezinta Biblia in privinta alimentatiei ?
– Sunt doau aspecte legate de alimentatie: 1) calitatea hranei pe care o consumam si 2) cantitatea ei. In ceea ce priveste calitatea hranei, Biblia ne invata sa deosebim alimentele curate de cele necurate: Leviticul 11, 1-30; 20, 25-26; Deuteronom 14, 2-20. In ceea ce priveste cantitatea hranei pe care trebuie sa o consumam, Biblia ne indeamna sa dam dovada de cumpatare, chiar in cazul alimentelor sanatoase:
1 Timotei 3, 2; Tit 1, 8; 2, 12.
Ce are de spus Biblia cu privire la consumarea sangelui si grasimii animale ?
– Consumarea sangelui ca aliment, simplu sau in diferite preparate, este interzisa de Dumnezeu: Leviticul 7, 22-25; 17, 10-14; Faptele apostolilor 15, 20. Sangele este considerat in Scripturi sediul vietii. Consumarea grasimilor animale este de asemenea interzisa de Biblie. Medicina moderna confirma valabilitatea acestui principiu, orice medic sincer putand sa ne explice de ce nu este bine sa folosim sangele si grasimile animale in alimentatie.
Ce ne invata Biblia despre consumul bauturilor alcoolice ?
– Biblia recomanda abstinenta totala de la consumul bauturilor alcoolice. Chiar daca in Vechiul Testament israelitii consumau unele bauturi alcoolice, faptul nu este laudat, dimpotriva: Proverbe 20, 1; 23, 20. 29-35; Isaia 5, 11-12; Habacuc 2, 15; Galateni 5, 19-21. Consumarea alcoolului este numita de Pavel “destrabalare”: Efeseni 5, 18, iar betivii se afla pe lista celor ce nu vor fi mantuiti: 1 Corinteni 6, 9-10.
Ce ne invata Biblia despre tutun, droguri si alte vicii ?
– Pe vremea cand a fost scrisa Biblia, nu era cunoscut tutunul. De asemenea nu erau cunoscute multe din drogurile moderne. Principiul dupa care se calauzeste un crestin este acela de a se abtine de la orice lucru si obicei care ar dauna sanatatii, distrugand corpul, “templul Duhului Sfant”: 1 Corinteni 10, 31.
Exista extreme ?
– Neglijarea corpurilor noastre si a sanatatii este o extrema condamnata de Biblie. De asemenea, idolatrizarea corpului, prin exagerarea grijii fata de el, este o alta extrema condamnata. Dumnezeu ne cere sa avem un echilibru in tot ceea ce facem.
Lori Balogh