Sursa: www.loribalogh.ro
Dumnezeu doreste ca viata noastra sa fie caracterizata prin idealuri inalte. Dintre acestea, cel mai inalt ideal pentru fiinta umana este dobandirea unui caracter desavarsit, asemanator Domnului Christos. O viata in care se manifesta un asemenea caracter este argumentul cel mai puternic ce poate fi adus in favoarea crestinismului. Prin contrast, un caracter “crestin” de mica valoare aduce mai mult rau in lume si in biserica decat un caracter lumesc.
Care este idealul lui Dumnezeu pentru copiii Sai ?
– Biblia ne invata ca idealul lui Dumnezeu pentru noi este sa fim lumini in lumea in care traim, dovedind credinciosie si integritate in cele mai mici lucruri: Matei 5, 14; Luca 16, 10.
Care sunt acele valori care aduc bucurie durabila in viata unui crestin ?
– Biblia enumera o multime de valori care infrumuseteaza viata: pacea ( Ioan 14, 27 ), prietenia cu Dumnezeu ( Ioan 15, 14 ), fericirea ( Iov 22, 21 ), bunastarea ( Psalmul 128, 1-2 ), siguranta
( Psalmul 91 ), iertarea si rezolvarea problemei pacatului ( Psalmul 32, 1-5 ), etc. Contrar unor prejudecati, viata de credinta este plina de realizari si bucurii: Ioan 15, 11; 1 Tesaloniceni 5, 16; 1 Ioan 1, 4.
Cum trebuie sa priveasca un crestin recreerea si distractiile ?
– Biblia ne ajuta sa intelegem ca Dumnezeu nu este impotriva bucuriilor nevinovate: Ioan 15, 11; Filipeni 4, 4. Dumnezeu este insa impotriva placerilor si distractiilor vinovate care submineaza sanatatea corpurilor, dar mai ales sanatatea sufletelor noastre: Romani 13, 12-14; Tit 2, 11-13; 1 Petru 4, 2-5. Un crestin adevarat va evita orice distractie si placere in care nu-L poate invita si pe Dumnezeu cu el.
Ce atitudine trebuie sa aiba un crestin fata de lectura si cultura generala ?
– Prima porunca data de Creator primilor nostri parinti a fost: “Cresteti !”: Geneza 1, 28. Porunca a fost data in Eden, inainte de caderea in pacat si oglindeste dorinta lui Dumnezeu de a ne dezvolta permanent, pe tot parcursul vietii, pe toate planurile: fizic, intelectual si spiritual: Eclesiastul 3, 11. Lectura unui crestin nu va cuprinde carti politiste, romane ce preamaresc viciul, violenta si desfraul, reviste cu imagini si subiecte decadente. In schimb, el va aprecia lucrarile care ii vor imbogati cunostintele de cultura generala, va aprecia poezia buna, precum si o corecta informare asupra evenimentelor ce se petrec in lume.
Cum sunt privite artele in lumina Bibliei ?
– Dumnezeu este cel mai mare Artist: Eclesiastul 3, 11pp. El a daruit oamenilor iubirea pentru frumos, dar si inzestrari speciale pentru a produce frumosul: Exodul 31, 1-6. Un crestin va iubi si aprecia frumosul, fie in natura, fie cel exprimat artistic. Biblia ne da insa si criteriile morale dupa care trebuie sa apreciem frumosul creat de om: Filipeni 4, 8.
Ce spune Biblia despre casatorie ca ideal crestin ?
– Casatoria este prezentata in Biblie ca fiind o institutie divina, daruita omului inca din Eden, inaintea caderii in pacat: Geneza 2, 18. 24; Matei 19, 4-5. Insusi Mantuitorul a intarit institutia casatoriei prin participarea Lui la nunta din Cana, unde a facut si prima Sa minune: Ioan 2, 1-12. Biserica trebuie sa apere aceasta institutie divina, urmarind ca familia sa devina un colt de rai, o pregustare a bucuriei vesnice din cer. Din acest motiv, divortul nu este acceptat de Dumnezeu, cu o singura exceptie: adulterul: Maleahi 2, 16 pp.; Matei 19, 6.
Ce spune Biblia despre imbracamintea unui crestin ?
– Biblia nu ne prezinta sabloane, ci principii: 1 Timotei 2, 9-10; 1 Petru 3, 3-5. Se recomanda o imbracaminte sanatoasa, modesta, lipsita de extravaganta, cu gust si rafinament, care sa oglindeasca frumusetea unui caracter nobil. Principiul valabil in orice aspect al vietii este cel pe care il enunta apostolul Pavel in 1 Corinteni 10, 31:
“Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva, sa faceti totul spre slava lui Dumnezeu !”
Lori Balogh