Sursa: www.loribalogh.ro
Intalnim din ce in ce mai des, folosita in presa, sintagma “furtul secolului”. Aflam de tot felul de jafuri, unele mai spectaculoase decat altele, concurand pentru un loc fruntas in topul furturilor. De fapt, sintagma “furtul secolului” ar trebui inlocuita cu o alta expresie, mult mai corecta: “secolul furtului”. De ce ? Pentru ca astazi, mai mult ca niciodata, se fura orice: bani, avioane, idei, poduri, identitatea personala, obiecte de arta, alimente, imbracaminte, tancuri, arme, persoane…Este si motivul pentru care cuvantul “furt” are ( cel putin in l. romana ) un numar impresionant de sinonime: hotie, hotomanie, sfeteriseala, pungasie, talharie, subtilizare, manglire, ciordire, furgasire. sustragere, jecmanire, pradare,
gainarie, furtisag, etc.
Ce spune Biblia despre furt ?
– Biblia este cat se poate de categorica si clara in privinta furtului, lucru ce reiese din porunca a opta a Decalogului: Exodul 20, 15. Dumnezeu a poruncit : “Sa nu furi !” Punct si fara comentarii ! Pentru ca in porunca nu exista nicio explicatie, ea are o aplicabilitate maxima, acoperind intregul spectru al necinstei umane. Porunca a opta condamna furtul din avutul privat sau public, furtul premeditat sau ocazional, cel calificat sau cel accidental, furtul prin comitere, dar si pe cel prin omitere. Oricare ar fi forma in care se manifesta, furtul nu are nicio scuza in fata lui Dumnezeu, Datatorul Legii morale.
De cand se fura pe pamant ?
– Biblia ne spune ca inca din Eden. Creatorul le daduse primilor nostri parinti intregul Paradis. Adam si Eva nu duceau lipsa nici de hrana, nici de imbracaminte; ei nu sufereau de frig si nici de singuratate; si nu cunosteau nesiguranta vietii atat de comuna vietii noastre. Un singur lucru le era interzis de Dumnezeu: sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului: Geneza 2, 16-17. Din nefericire, primii nostri parinti au fost amagiti de “sarpele cel vechi”, diavolul si Satana ( Apocalipsa 12, 9 ), luand ceea ce nu li se cuvenea: Geneza 3, 6. Ei au comis primul furt din istoria omenirii, cu consecinte pe care le traim cu totii: Psalmul 51, 5.
Care sunt cateva modalitati prin care un om poate calca porunca : “Sa nu furi !” ?
1) Furtul prin amanare ( neachitarea la timp a datoriilor ): Psalmul 15, 4 up. 2) Deturnarea de fonduri. Cei care ofera ajutor cu o destinatie precisa si care afla ca ajutorul lor a fost deturnat intr-o alta directie se simt inselati si furati. 3) Furtul comercial. Comerciantii care profita de o situatie de criza, marind nejustificat preturile bunurilor de stricta necesitate, se fac vinovati de furt. Biblia condamna aceasta practica, numind-o “castig scos prin stoarcere”: Isaia 33, 15. 4) Valorificarea serviciilor sfinte. Biblia ne invata principiul: “Fara plata ati primit, fara plata sa dati”: Matei 10, 8 up. 5) Furtul prin complicitate: Proverbe 29, 24. 6) Evaziunea fiscala. Biblia ne invata sa fim corecti in plata taxelor si impozitelor: Luca 20, 25; Romani 13, 6-7. 7) Necredinciosia in plata zecimii si a darurilor: Maleahi 3, 8-10. 8) Exploatarea celor saraci: Iacov 5, 1-5.
Mai pot fi amintite: furtul de idei, de persoane, sau de identitate, spionajul, copiatul la examen, furtul prin deteriorarea obiectelor imprumutate, furtul de la societatile de asigurari prin declararea unor daune nerealiste, deterioarea proprietatii publice si a naturii, furtul prin simularea falimentului etc.
Ce spune Biblia despre soarta celor ce se fac vinovati de calcarea poruncii a opta ?
– Hotii de orice fel se afla pe lista celor ce nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu:1 Corinteni 6, 10
Un singur hot admis in cer ar strica atmosfera de armonie si incredere care exista acolo. Dumnezeu este sfant si doar oameni sfinti vor putea locui o vesnicie in prezenta Lui: Leviticul 11, 45; 1 Petru 1, 15
Cateva ganduri de intelepciune legate de cinste si necinste:
“Cel care-si pierde cinstea nu mai are nimic de pierdut.” ( proverb englez )
“Talentul neintrebuintat este un furt.” ( Nicolae Iorga )
“Urmeaza drumul cel mai drept chiar daca trece prin varful muntilor.”( proverb african )
“Lucrul cel mai scump e cinstea, dar ce folos ca unii o vand prea ieftin ?” ( proverb romanesc )
“Mai mult valoreaza o speranta cinstita decat o avere necinstita.” ( proverb spaniol )
“Cel care-si pierde cinstea nu mai are nimic de pierdut.” ( proverb englez )
Lori Balogh