Sursa: www.loribalogh.ro
La baza invataturii crestine se afla Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu. Biblia a ajuns insa in mainile noastre prin intermediul darului profetic, unul din darurile Duhului Sfant pentru Biserica lui Christos:
Romani 12, 6; 1 Corinteni 12, 4-11.28.
Ce este darul profetiei in conceptia biblica ?
– Darul profetiei este o capacitate speciala cu care Dumnezeu ii inzestreaza pe unii oameni ai “trupului lui Christos”, numiti profeti. Aceasta capacitate speciala consta in posibilitatea de a primi si de a transmite mai departe o solie directa de la Dumnezeu catre poporul Sau.
– Profetul este port-vocea lui Dumnezeu. Dupa caderea in pacat, comunicarea directa dintre Dumnezeu si om nu a mai fost posibila: Isaia 59, 2. De aceea, datorita iubirii Sale fata de omul pacatos, Dumnezeu a continuat sa comunice cu omul prin diferite mijloace, unul dintre acestea fiind darul profetiei: Numeri 12, 6; Deuteronom 18, 18.
De ce este necesar darul profetic in biserica ?
– Dumnezeu a fost intotdeauna categoric atunci cand a tratat pacatul. Profetii aveau menirea de a-i avertiza pe pacatosi asupra consecintelor neascultarii. Rolul principal al darului profetic este acela de a infrana raul in lume: Proverbe 29, 18; Osea 12, 13.
– Autoritatea unui profet este data de chemarea sa directa de catre Dumnezeu. Din acest motiv, autoritatea unui profet era mai mare decat cea a unui preot sau a unui reprezentant al autoritatii civile. Istoria biblica cuprinde numeroase situatii in care profetii i-au mustrat pe imparati, dregatori, preoti sau oameni de rand: 1 Samuel cap. 3; 2 Samuel 12, 1-14.
Cum trateaza Dumnezeu darul profetic ?
– Prezenta darului profetiei este un criteriu dupa care poate fi identificata biserica adevarata in toate etapele ei istorice. Biserica din timpul sfarsitului, numita si “biserica ramasitei”, poate fi identificata si dupa acest criteriu: Apocalipsa 12, 17 (“marturia lui Iisus” este darul profetic.Vezi si Apocalipsa 19,10 )
– Darul profetic nu trebuie tratat cu dispret. Dumnezeu ii acorda importanta maxima: 1 Tesaloniceni5, 20
– Darul profetic trebuie testat pentru a-i deosebi pe adevaratii profeti de falsii profeti: Deuteronom 13,
1-5; Matei 7, 15-20; 24, 24-26; 1 Tesaloniceni 5, 21.
– Dumnezeu doreste sa avem incredere in profetii sai: 2 Cronici 20, 20.
Cum este prezent darul profetic in Biblie ?
– Intreaga religie mozaica si crestina, precum si Biblia in intregimea ei, se sprijina pe activitatea profetilor: Osea 12, 13. In activitatea acestora au existat mai multe perioade: 1) Perioada profetilor “vazatori”( Avraam, Moise, Samuel, Natan ). 2) Perioada profetilor facatori de minuni ( Ilie si Elisei )
3) Perioada profetilor scriitori ( Isaia, Ieremia, Daniel, Mica etc. ) 4) Tacerea profetica de circa 400 de ani, cuprinsa intre robia bailoniana si Ioan Botezatorul, in care nu avem indicii ca ar fi existat profeti.
5) Perioada lui Ioan Botezatorul, cel mai mare profet al tuturor timpurilor: Luca 7, 28 6) Perioada bisericii crestine primare( sec. I ) in care darul profetic s-a manifestat din plin ( Agab, fiicele lui Filip )
7) Perioada cuprinsa intre secolul I si timpul sfarsitului, in care nu avem o evidenta a existentei profetilor datorita conditiilor in care Biserica lui Christos si-a desfasurat activitatea in perioada Evului Mediu. 8) Perioada timpului sfarsitului in care darul profetic s-a manifestat din nou, conform celor prezise in Apocalipsa 12, 17 si 19, 10.
– Biserica Adventista recunoaste manifestarea darului profetic in randurile ei prin lucrarea si scrierile lui E. G. White, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima parte a secolului al XX-lea.
Care sunt criteriile de recunoastere a adevaratului dar profetic ?
1) Mesajul profetului va fi in acord cu Biblia: Isaia 8, 20. 2) Adevaratul profet da marturie despre intruparea si divinitatea lui Christos: 1 Ioan 4, 2-6. 3) Adevaratul profet nu se inalta pe sine, ci pe Christos: 2 Corinteni 10, 5. 4) El nu maguleste, ci mustra pacatul: Ieremia 23, 16-17. 5) Viata profetului va fi in concordanta cu cerintele lui Dumnezeu: Matei 7, 15-20.
Lori Balogh