Sursa: www.loribalogh.ro
In lumea crestina se acorda o importanta majora botezului. Cand se naste un copil intr-o familie instarita, se cheltuiesc, uneori, sume fabuloase pentru “increstinarea” lui prin botez. Fiind un act de o asemenea importanta spirituala, este imperios necesar a se face delimitarea intre ceea ce este biblic si ceea ce nu este biblic in felul in care este implinit acest act evanghelic.
Ce este botezul in conceptia crestina ?
– Botezul este o oranduire evanghelica prin care este simbolizata renuntarea la viata de pacat. Omul care se boteaza incepe o viata noua, traita in Christos, avand valori noi, aspiratii noi, perspective noi. Este o oranduire evanghelica deoarece a fost instituit de Dumnezeu, nu de oameni. Ca etimologie, cuvantul “botez” provine de la grecescul “baptizo”, care inseamna “a scufunda in apa” , “a acoperi cu un lichid”.
Ce spune Biblia despre semnificatia botezului ?
– Botezul semnifica moartea, ingroparea si invierea impreuna cu Christos. Este vorba de moartea “omului vechi”, a firii pamantesti, pacatoase, si invierea la o viata noua, traita prin si pentru Christos:
Romani 6, 3-4; Coloseni 2, 12.
– Botezul semnifica curatirea de pacat prin sangele lui Christos: Faptele apostolilor 22, 16.
– Botezul semnifica intrarea in legamantul harului, in marea familie a lui Dumnezeu: Matei 28, 19; Luca 10, 20; Ioan 1, 12; 1 Corinteni 12, 13. Cel botezat devine in mod public un copil al lui Dumnezeu, fiind primit in marea familie cereasca. Numele lui este inscris in cartea vietii.
In concluzie, botezul este o marturisire de credinta publica, in fata bisericii si a intregului univers, prin care omul in cauza declara ca renunta la viata de pacat, dorind sa inceapa o viata noua.
Ce informatii despre botez ne ofera Biblia ?
– Botezul este o oranduire a Noului Testament, fiind practicat de unele comunitati in preajma primei veniri a Mantuitorului ( esenienii ). Primul care a practicat botezul in timpurile Noului Testament a fost Ioan Botezatorul: Marcu 1, 4.
– Botezul nu a fost initiat de Ioan, ci de Dumnezeu: Ioan 1, 33. Cel care a randuit actul botezului in biserica crestina a fost Iisus Christos: Matei 28, 19.
Care sunt conditiile primirii botezului ?
Dumnezeu cere implinirea catorva conditii inainte de actul botezului. Insusi Ioan Botezatorul a refuzat sa boteze o anumita categorie de oameni care nu era pregatita pentru acest act solemn: Luca 3, 7.
1) Credinta celui care cere botezul: Marcu 16, 16; Faptele apostolilor 16, 31; Evrei 11, 6. 2) Pazirea poruncilor lui Dumnezeu: Matei 28, 20. 3) Fapte care dovedesc schimbarea vietii: Luca 3, 8; Iacov 2, 17.
Care sunt caracteristicile botezului biblic ?
– Botezul biblic inseamna scufundare in apa, nu stropire: Ioan 3, 23; Faptele apostolilor 8, 26-40; Romani 6, 3-4.
– Ordinea fireasca a lucrurilor ce trebuie sa se intample in cazul unui botez este: 1) Credinta; 2) Invatarea cerintelor lui Dumnezeu ; 3) Botezul prin scufundare, singurul recunoscut de Dumnezeu. Pot fi urmarite aceste etape in cazul botezului famenului etiopian: Faptele ap. 8, 26-40.
Recomanda Biblia botezul copiilor ?
– In Biblie nu exista niciun indiciu ca s-ar fi practicat botezul copiilor in biserica crestina a primului secol. Nici secolul al doilea nu ne aduce dovezi in acest sens. De abia in secolul al treilea apar primele indicii ca unii parinti ai bisericii ( Origen ) au inceput sa incurajeze botezul copiilor mici. Cele cinci pasaje biblice din Noul Testament ( Faptele apostolilor cap. 10; 11, 1-18; 16, 11-15; 16, 16-34; 18, 8;
1 Corinteni 1,16 ) , in care se vorbeste despre botezul unui om impreuna “cu toata casa lui”, ne sugereaza ca cei care au fost botezati au primit mai intai Evanghelia, au crezut in ea si s-au pus in slujba lui Dumnezeu . Ceea ce nu poate fi pus in dreptul unui copil…
Lori Balogh