Masina noua?
Esti la poalele Fagarasilor; e vacanta. Pe cerul de un albastrul intens se profileaza varfurile si crestele inzapezite, stralucind in bataia razelor soarelui. Ziua de azi este ideala pentru a urca pe Trasfagarasan. Un traseu pe cinste! Trebuie sa recunosti ca e o provocare cam indrazneata pentru batrana ta Dacie, dar totusi, indraznesti.
Prietenul tau sta pe scaunul din dreapta si incepeti sa urcati serpentinele. Acul turometrului coboara vertiginos la prima panta. Schimbi in viteza a treia, dar motorul se chinuieste si tuseste. Incerci viteza a doua. Va tarati cu viteza melcului. In urma voastra se formeaza o coloana de automoblie cu mai multi cai putere. Soferii sunt din ce in ce mai nervosi. Pentru ei, depasirea este imposibila; doar motociletele trec tasnind pe langa tine.
Prietenul tau iti arata indicatorul radiatorului, care este deja pe rosu. Dar inca n-ati parcurs nici jumatate din drum. Iata, in sfarsit, un loc de parcare. De sub capota ies aburi. Tragi brusc pe dreapta. Masina trebuie sa se raceasca. O lasi in parcare, ca nu cumva sa se supraincalzeasca. Ridici capota. Era si timpul.
Aburii sfaraie sub capacul usor desfacut al vasului de expansiune. Fiindca n-ati ajuns la zapada, trebuie sa-ti sacrifici apa minerala pentru a completa lichidul de racire.
Privesti in vale. Peisajul ar putea fi si mai frumos. Astazi nu vei mai putea ajunge in varf; in mod sigur nu cu aceasta masina. Nu stii nici macar daca vei putea ajunge acasa cu aceasta rabla. Un lucru insa iti este tot mai clar: a sosit timpul sa-ti schimbi masina.
Ce marca, ce tip?
Dupa doua saptamani de cercetari, a sosit momentul dificil al deciziei. In acest rastimp, toti comerciantii de masini din oras au ajuns sa te cunoasca. Ai revenit de nenumarate ori bombardandu-i cu tot felul de intrebari. Dealerii sunt iritati pentru ca nu te-a interesat doar culoarea, forma si cum se comporta masina la drum, ci ai cerut tot felul de informatii marunte. Vroiai sa fii sigur ca vei lua o decizie buna. Astfel, nu ti-a fost usor nici tie si nici comerciantilor. In capul tau se invalmasesc o multime de cifre, rezultatele incercarilor facute pe masini, observatiile critice ale prietenilor. In aceste conditii este intr-adevar greu sa decizi.
Sa fie o masina robusta, indigena, sau o masina straina, tip sport? Sa fie de marca asiatica, sau o limuzina americana, sau poate o masina japoneza de serie? Trebuie sa decizi!
Suntem sigur ca ti-ai dat seama demult ca in aceste cursuri nu discutam despre circulatia de pe o strada obisnuita, ci despre traseul vietii, despre drumul vietii tale. Daca vrei sa inaintezi pe acest drum, ai nevoie de o masina sigura, de o conceptie de viata care nu te va lasa in pana la primul urcus si care se va dovedi inutila, atunci cand pe drum apar primele greutati si obstacole.
Probabil ai luat deja o decizie si ai ceva experienta. De asemenea ai constatat ca actualele conceptii de viata pe care le ai, nu te vor ajuta sa atingi telurile vietii tale. Daca lucrurile stau asa, nu te multumi sa-ti traiesti viata la niste cote joase! Schimba masina conceptiilor tale! Cauta un alt tip care te va ajuta sa ajungi in varf!
Merita sa faci comparatia
Multe conceptii de viata promit un viitor mai fericit. Dar daca te uiti mai aproape, acestea pot fi calificate doar intr-un singur mod: nerecomandabile. Cu alte cuvinte, caute ceva mai bun! Regimurile politice, promit deseori un viitor stralucit, dar nu sunt in stare sa faca fatza problemelor actuale. Urmarile egoismului, consecintele distrugerii naturii, bolile sau moartea, obstructioneaza promisiunile de fericire. Daca intr-adevar s-ar realiza intr-o buna zi noua lume promisa, atunci cei care astazi au crezut in ea si au crezut in ea, ar fi deja morti. Pentru ei nu mai exista viitor fericit. Au avut ghinion. Acest lucru este valabil pentru toate metodele de imbunatatire a lumii care nu-L iau in considerare pe Dumnezeu. Sa observam deci regulile. (Bineinteles ca urmatoarele afirmatii nu pot fi aplicate la marcile de masini reale.)
De cativa ani exista si pe la noi oferte de masini asiatice. In spatele multora dintre ele sta Budism SRL (Societate cu Raspundere Limitata). N-ar trebui sa ai incredere in toate promisiunile aflate in prospect, pentru ca fondatorul acestei “firme” este Budha, care a avut urmatoarea conceptie: “Viata este suferinta. Daca vrei sa termini cu suferinta, trebuie sa termini cu dorintele”. Chiar de la prima vedere aceasta idee suna ciudat. Cu alte cuvinte, daca renunti la dorinta de a avea un loc de munca exceptional, ma voi multumi sa scotocesc zilnic dupa mancare prin containerele de gunoi din oras, nu voi mai avea de suferit. Totul e in regula.
Imediat poti sa constati ca cine porneste cu o astfel de conceptie in viata trebuie sa-si reprime orice dorinta. Pentru ca orice dorinta implica suferinta.
Aceasta este o masina spartana, cu care orice calatorie este o autoflagelare. Budha nu l-a inclus pe Dumnezeu in religia sa. Daca apare o defectiune, omul ramane singur si nimeni nu raspunde strigatului sau dupa ajutor. Comportament pacatos, teama, boala, saracie? Ce conteaza! Ai toate sansele ca intr-o viata viitoare sa te transformi intr-un sofer mai bun. Si odata pentru totdeauna vei preda cheia de contact la intrarea in Nirvana. Acolo nu vai mai dori nimic. S-a terminat cu suferinta. Si poate chiar si viata.
Altii cred ca pentru ei se potriveste masina vietii de tip – Orientul apropiat, productie Islam SRL. Fondatorul firmei, Mahomed, a afirmat ca in spatele lui este o putere deosebita, care e dovada autoritatii sale si a unei vieti lungi. Cu litere marunte, apare si ideea ca doar barbatii pot ajunge pe varful muntelui. Inainte de a ajunge la statia finala, toate femeile trebuie sa coboare. Dupa Mahomed, ele nu au suflet, de aceea singura lor datorie este de a-si sprijini cu fapta sotii, in drumul lor spre tinta. Sus, in varf, conducatorii de raliuri sunt asteptati de super-femei recreate.
Inca o observatie cu litere marunte: daca masina ta are pana si nu poate fi reparata, poti astepta pana la adanci batranete, pentru ca nimeni nu te va ajuta. Chiar daca esti barbat. N-ai avut noroc! |Aceasta a fost voia lui Allah. El e seful. In varful piramidei puterii, el decide daca ajungi la tinta sau te prabusesti de pe o stanca in prapastie. Nici guvernul si nici opozitia nu te pot ajuta cu nimic. Drumul tau este hotarat dinainte, iar masina ta e condusa prin telecomanda.
Invingatorul testului
As vrea acum sa-ti prezint alt tip, credinta crestina. Acest tip este fabricat, sub licenta, in aproape toate tarile lumii. Unii au adus masinii doar mici modificari. Altii au incercat sa o faca mai aerodinamica, sau mai luxoasa. Altii au deformat-o pana n-a mai putut fi recunoscuta. N-au vrut un Volkswagen solid, o masina a poporului, ci o masina sport Strandbugg.
Totusi numai originalul, cel nemodificat de nimeni, este demn de incredere. Cel care doreste sa-si aleaga crestinismul ca si conceptie de viata, este avantajat. Isus Insusi ni l-a prezentat, si poti verifica acest lucru in primele patru carti din Noul Testament.
Isus nu a fost prea pretentios pentru a veni pe pamantul nostru si pentru a incerca El Insusi aceasta masina, folosind-o in viata de fiecare zi. Nu a sarit peste nici o etapa dificila. A trebuit sa treaca pe fiecare sosea ingusta si plina de gropi, ca si noi. Isus stie cum e sa fii cu doua roti deasupra prapastiei.
In aceasta incercare dura, El ne-a demonstrat faptul ca doar credinta crestina ne pote duce cu adevarat la tinta. Aceasta este vestea cea buna a credintei crestine.
Si inca ceva! Isus nu a intemeiat un SRL, ci Si-a asumat intreaga raspundere pentru lucrarea Sa. Aceasta Il deosebeste de toti ceilalti fondatori de religii. El Si-a dat propria viata ca garantie pentru siguranta noastra. O astfel de oferta e vrednica de incredere. Ce-ar fi putut investi mai mult decat propria viata?
Sa recapitulam: Toti intemeietorii de religii au vrut sa demonstreze cum se poate ajunge la Dumnezeu si cum se poate obtine viata vesnica. Dar si ei au fost doar niste oameni. Fireste ca aici se nasc cateva intrebari: Oare nu cumva au gresit si ei? Oare drumul lor n-a fost o fundatura?
Isus insa este chiar Dumnezeu. El nu asteapta sa trecem prin meditatii, rugaciuni, jertfe pentru a ajunge la El. Dimpotriva! El insusi a coborat la noi, pentru a ne impaca cu Dumnezeu. Pentru aceasta a platit cu propria SA viata.
El iti garanteaza ca Dumnezeu te iubeste. Nu trebuie sa muncesti din greu pentru a obtine bunavointa Sa. El vrea sa te stie langa El. Vrea sa-ti dea viata vesnica, si te ajuta sa nu gresesti drumul. Aceasta este intr-adevar o veste buna!
Dar mai multe despre aceasta vei putea citi la:
Urmatoarea oprire: ACUM INCOTRO?