Accesul interzis
Unii soferi gonesc pe strazi de parca s-ar grabi spre sinucidere. Altii parca ar fi calai. Nu iau in considerare limitele de viteza, doar daca banuiesc prin apropiere vreun politist. Se pare ca propria lor siguranta conteaza tot atat de putin pentru ei ca si sanatatea celorlalti oameni.
Putem spune acelasi lucru si despre acei biciclisti care apar dintr-o data in fatza noastra din intuneric, pe mountainbike-urile lor neiluminate. Desi nu toti sfarsesc pe capota unei masini sau intr-un carucior de handicapat, insa registrele spitalelor de urgenta ar putea spune multe despre acesti indivizi.
Respecterea regulilor de circulatie nu mai este la moda. Cine mai circula astazi regulamentar? Poate un incepator, altii in nici un caz. Si ce daca parchezi pe trotuar? Pe cine deranjeaza? Cel putin pana iti blocheaza masina! Sa tai curba? Sa nu acorzi prioritate? Sa nu acorzi atentie indicatorului…? Toate acestea sunt la ordinea zilei. Deviza celor mai multi este: “Conduc cum imi place!”
Asumarea responsabilitatii
Am vorbit deja despre aceasta. Iti amintesti? Multi vad in Biblie doar indicatoare de interdictie a oricarei actiuni si distractii. Ei considera ca legile si regulile nu fac decat sa restranga libertatea, ca ii sufoca si ii apasa. Oare chiar asa sa fie?
Ai aflat deja ca a deveni adult inseamna a-ti forma un stil propriu, plin de responsabilitate. Cel care imita pe altii, fara a avea o parere proprie, acela ramane mereu un copil. A verifica, a gandi, a decide, a infaptui si a-ti asuma reponsabilitatea, acestea il fac pe un om sa fie adult. A lasa in voie hormonii si simtamintele, este ceva ce pote face orice tanc.
Ce inseamna sa-ti asumi responsabilitatea? Inseamna sa recunosti ca ai depasit limita de viteza si sa accepti sa platesti amenda? Sa recunosti in caz de accident, greseala ta, pentru ca Asigurarea sa plateasca pagubele? Asta ar fi prea putin.
Simtul responsabilitatii inseamna sa cantaresti consecintele faptelor tale si, in mod constient, ascultand de constiinta ta, sa iei decizii si sa actionezi. Asta probabil ca iti suna ca si cum de azi inainte, nimic nu se va mai intampla in mod spontan. S-a strans cercul libertatii. Parca toate bucuriile vietii ar trebui ingropate. Totusi punand in practica aceasta responsabilitate, vei ajunge sa nu mai gandesti deloc in felul acesta. Uneori un exemplu potrivit spune cat o mie de explicatii.
Sa presupunem ca esti la volan si treci printr-o mica localitate cu 70 km/ora. Pentru cele cateva case nu merita sa reduci viteza la 60. In gandul tau iti spui ca “Pana sa reduc viteza, satul a si disparut din oglinda retrovizoare”. Dar subit, in fata bolidului tau, apare ca din senin o fetita cu par balai. Rochita ei falfaie in bataia usoara a vantului de vara. Franezi brusc. Rotile lasa urme adanci pe asfaltul fierbinte. Cauciucul scartaie si simti miros de pneuri arse. Fetita a incremenit in fatza masinii de parca ar fi prins radacini. Cu ochii bulbucati de spaima se uita tinta la tine prin parbriz. Apoi urmeaza o bufnitura scurta. Micul trup e proiectat in aer, se rasuceste si cade pe trotuar. Inima ti s-a facut ca un purice si simti ca ti se face rau. Mainile, picioarele, iti sunt moi ca guma si in launtrul tau ceva striga cu disperare: “O nu! N-am vrut sa se intample asta!”
Crezi ca nu ti s-ar putea intampla si tie asa ceva? Am fost odata martor ocular la un semenea accident provocat de o conducatore auto neglijenta. Niciodata nu voi uita disperarea ei, si nici imaginea corpului neinsufletit al copilului in mijlocul strazii.
Intelegi in sfarsit ce inseamna sa fii responsabil de faptele tale? Sa te gandesti dinainte la consecinte, sa procedezi potrivit cu informatiile de care dispui si sa iei in considerare glasul constiintei? Isus doreste sa ne vina in ajutor tocmai in acest sens.
De ce legi si interdictii?
Daca Dumnezeu a pus un indicator de interdictie, daca a spus: “virajul interzis”, daca semaforul arata culoarea rosie, inseamna ca cineva a analizat consecintele spre binele nostru. Daca totusi mergi mai departe, te vei lovi de altii sau te vei infunda undeva. Ai putea sa-ti pierzi chiar si viata. Dumnezeu nu doar ca stie mai bine, dar mereu si mereu a trebuit sa fie martorul situatiilor in care neglijenta si neascultarea oamenilor i-a condus la ruina si disperare.
Citeste acum cele 10 reguli de baza care te conduc la o viata plina de succes si la un final fericit! Acestea pot fi gasite in Exodul 20,1-17.
De buna seama ai observat ca aceste reguli de baza pot fi impartite in doua grupe. Prima se refera la relatia ta cu Dumnezeu, iar cealalta la relatia ta cu ceilalti oameni.
Poate gandul ca tu nu ai nevoie de asa ceva, iti persista inca in minte si iti spui: “Vreau sa traiesc dupa placul meu?” Cel ca gandeste in acest fel se va accidenta si va pune in pericol si viata semenilor sai. Cine isi doreste sa intalnesca pe autostrada un astfel de sofer, care nu tine cont de nici o regula de circulatie?
Prin indicatoarele de limitare si restrictie, Dumnezeu vrea sa protejeze viata, proprietatea si cinstea omului, precum si relatia Sa cu el. El doreste sa te increzi in altii, dar totodata si altii sa se increada in tine. Deci cel care afirma ca aceste reguli il limiteaza si ii rapesc bucuriile vietii, acela n-a inteles nimic. Poate se va trezi la realitate, cand va afla ca limuzina sport pe care a cumparat-o cu mari eforturi si economii, i-a fost furata de curand. Sau cand va fi coplesit de acuzatii si barfe neadevarate, cand cineva il va ameninta cu un cutit mare. Poate va intelege atunci de ce a pus Dumnezeu pe drumurile vietii indicatorul: “Accesul interzis!”
Iubire in loc de reguli?
Mereu si mereu apar oameni care sustin ca Dumnezeu a sters cele 10 porunci si a instituit dragostea in locul lor (Matei 22,37-40). La prima vedere aceasta pare frumos si credibil. Dar citeste tu insuti textele! Nu ti se pare nimic ciudat? Isus citeaza aici din Vechiul Testament. Porunca “sa-l iubesti pe aproapele tau” nu este noua. Citeste pasajele paralele (daca ai o Biblie cu trimiteri, le vei gasi foarte usor) si versetul 40. Isus foloseste aici imaginea unui pod suspendat. Poruncile sunt podul, iar elementele de sustinere reprezinta iubirea fatza de Dumnezeu si fatza de aproapele. Ce inseamna aceasta?
Fara iubire, pazirea celor 10 porunci nu valoreaza nimic. Podul se prabuseste in prapastia egoismului. Si noi impreuna cu el. Fara pod elementele de sustinere nu ajuta prea mult. Nu ajungem nicaieri. De ce? Pentru ca nu stim ce inseamna a iubi. Sau nu cumva credeti ca din iubire cineva ar putea ucide sau ar putea sa-si distruga casnicia?
Vezi deci ca e nevoie de reguli de baza ale lui Dumnezeu. Asa putem stii cum se poate pune in practica iubirea fatza de El si fatza de aproapele. De aceea, Dumnezeu nu a sters aceste reguli si interdictii. El nu a demontat semnele de ciculatie si semafoarele, ci ne-a aratat adevarata lor semnificatie. In Matei 5,17-20, El spune tocmai acest lucru (“a implini” poate fi tradus si prin “a arata adevarata semnificatie”) in versetele urmatoare aminteste cateva afirmatii din Vechiul Testament, pentru a arata care este scopul poruncilor lui Dumnezeu.
Citeste acum Matei 5,21.22! In legatura cu porunca “Sa nu ucizi!” evidentiaza faptul ca pacatul incepe deja in gand. Daca cineva loveste pe semenul sau cu un levier, se poate astepta sa fie dat in judecata. Dar Isus spune ca si cel care care spune apropelui sau “nebunule” sau rosteste cuvinte prin care desfiinteaza pe cineva ca persoana, este vrednic de judecata. Toate acestea sunt echivalente intr-un fel cu crima, chiar daca sunt infaptuite doar in gand.
Cel care iubeste, nu intra cu viteza in masina aproapelui sau. Deci, iubirea este implinirea regulilor vietii. Ne ajuta sa nu ne tamponam cu ceilalti.
De ce sa merg doar cu 60 km/ora in localitati? Nu pentru ca mi-ar fi teama ca politistul imi va lua carnetul. Frica de pedeapsa nu e o motivatie corecta. Nu, ci adevaratul motiv este ca pentru mine viata semenilor este mult mai importanta decat placerea de a conduce in viteza. Nu pot uita copilul fara viata de pe marginea drumului. Intelegi acum de ce pune Dumnezeu limite conducerii libere?
Urmatoarea oprire: VERIFICARE TEHNICA