A nu se confunda cu "noaptea stramtorarii lui Iacov", care va fi ca rezultat a persecutiei poporului lui Dumnezeu, chiar inainte de revenirea Domnului Hristos pe norii cerului (vezi "Cernerea").
Este nevoie de rugaciuni, de cele mai serioase, de cele mai fierbinti, de cele mai staruitoare rugaciuni, de astfel de rugaciuni cum inalta David cand zicea: "Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!" (Ps.42:1); "Doresc dupa invataturile Tale; am dorit dupa mantuirea Ta". "Sufletul meu suspina si tanjeste de dor dupa curtile Domnului, inima si carnea mea striga dupa Dumnezeul cel Viu!" (Ps.84:3). Acesta este spiritul rugaciunii luptatoare pe care il avea regele psalmist.
Marturii IV, p.534
Un crestin isi biruie trasaturile firesti, pasiunile. Exista un remediu pentru sufletul bolnav de pacat. Acest remediu este in Isus. Ce Mantuitor pretios! Harul Lui este indestulator chiar si pentru cel mai slab; iar cel tare, de asemenea, trebuie sa aiba parte de harul Sau, caci, daca nu, va pieri. Am vazut cum poate fi obtinut acest har. Du-te in camaruta si acolo, singur cu Dumnezeu, cere-I cu staruinta: "Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule; pune in mine un duh nou si statornic." Fii sincer, deschis. Rugaciunea arzatoare e de mare folos. Ca si Iacov, luptati-va in rugaciune. Luptati-va! Domnul Isus a suferit in gradina, incat sudoarea ii cadea ca niste picaturi mari de sange; si voi trebuie sa faceti un efort. Nu plecati din camaruta pana ce nu va simtiti puternici in Dumnezeu… cautati pe Domnul din toata inima voastra. Veniti inaintea Lui cu staruinta… Marturii I, p.170
Este nevoie de multa rugaciune si de cele mai riguroase exercitii ale mintii daca vrem sa facem lucrarea pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o. Multi nu ajung niciodata la pozitia pe care ar trebui s-o ocupe, pentru ca asteapta ca Dumnezeu sa lucreze in locul lor. Toti aceea ce pot fi de folos trebuie educati prin cea mai severa disciplina mintala si morala. Atunci Dumnezeu le va ajuta sa uneasca puterea dumnezeiasca cu eforturile omenesti.
Marturii IV, p.611
Puterea care a zguduit lumea in marea reformatiune a venit din locul tainic al rugaciunii. Acolo, slujitorii lui Dumnezeu si-au sprijinit picioarele cu calm sfant pe stanca fagaduintelor Sale. In timpul luptei de la Ausburg, Luther "nu a lasat sa treaca nici o zi fara sa consacre cel putin trei ore pentru rugaciune si alegea orele cele mai favorabile pentru studiu." In camaruta lui retrasa, el era auzit revarsandu-si sufletul inaintea lui Dumnezeu in cuvinte "pline de ardoare, teama si speranta, ca atunci cand cineva vorbeste unui prieten." Tragedia Veacurilor, p.210
Numai lucrarea insotita de multa rugaciune, sfintita prin meritele lui Isus, va fi o puternica marturie pentru adevar.
Hristos Lumina Lumii, p.362
Dumnezeu nu spune: "Cereti o data si vi se va da". El ne invita sa cerem, sa staruim neobosit in rugaciune. Cererea staruitoare aduce pe cel ce cere intr-o atitudine mult mai serioasa, mai plina de zel, si face sa creasca dorinta de a primi lucrurile pentru care se roaga. Dar multi nu au o credinta vie. De aceea ei nu primesc o masura mai mare din puterea lui Dumnezeu… Fac planuri si proiecte, dar se roaga putin si au intr-adevar putina incredere in Dumnezeu. Ei gandesc ca au credinta, dar ceea ce au nu este decat un impuls momentan. Incapabili de a-si da seama de propriile lipsuri sau de bunavointa lui Dumnezeu de a binecuvanta, ei nu staruiesc in a-si mentine cererile inaintea lui Dumnezeu.
Parabolele Domnului Hristos, p.145,146
Roaga-te cat poti de serios, de arzator pentru viata vesnica, deoarece aceasta este in joc. Stai inaintea Domnului pana cand inauntrul tau ia nastere un dor de nedescris dupa mantuire si obtii dovada scumpa a iertarii pacatului. Marturii I, p.175
Efortul personal pentru binele altora trebuie sa fie precedat de multa rugaciune in taina, pentru ca el cere o mare intelepciune spre a intelege stiinta mantuirii sufletelor…
Sa lasam inima sa tanjeasca de dorinta pe care o are pentru Dumnezeu, pentru Viul Dumnezeu. Viata Domnului Hristos a aratat ce poate face omul atunci cand ajunge partas naturii divine.
Sa cerem deci si vom primi. Cu credinta staruitoare a lui Iacov, cu insistenta nesovaielnica a lui Ilie, sa cerem pentru noi tot ceea ce Dumnezeu ne-a fagaduit.
Parabolele Domnului Hristos, p.149
Rugaciunea credintei este cea mai mare putere a crestinului prin care va birui cu siguranta pe Satana. Marturii I, p.296
Dumnezeu a notat rugaciunile lor serioase, sfasietoare, in agonie, pentru ca ei sa poata avea lumina. Marturii I, p.432
– Cu toate ca nu le sunt ascultate rugaciunile imediat, credinta nu le slabeste, ci se lupta cu Dumnezeu in rugaciune.
– Sufera cea mai intensa neliniste, groaza si amaraciune.
– Continua sa se roage si sa se umileasca inaintea lui Dumnezeu.
– Se prind de puterea lui Dumnezeu ca si Iacov prins de Inger.
Sfintii trec printr-o lupta sufleteasca (mentala) luptandu-se cu Dumnezeu pentru ajutor.
Iacov s-a luptat cu ingerul si a fost biruitor la Iaboc. Oare cati cunosc astazi ce inseamna a te lupta cu Dumnezeu? Cati cunosc Iabocul? Cine primeste binecuvantarea divina?
Liviu Olteanu – "Inchiderea harului", p.142
Timpul de suferinta si chin din fata noastra va cere o credinta care sa suporte oboseala, amanarea si foamea – o credinta care nu va slabi, desi va fi aspru incercata. Timpul de har este acordat tuturor ca sa se pregateasca pentru timpul stramtorarii. Iacov a biruit pentru ca a fost staruitor si hotarat. Biruinta lui este o dovada a puterii rugaciunii staruitoare. Toti cei care se vor prinde de fagaduintele lui Dumnezeu, cum s-a prins el, si vor fi seriosi si staruitori cum a fost el, vor reusi asa cum a reusit el. Aceia care nu sunt dispusi sa se lepede de sine, sa se lupte inaintea lui Dumnezeu, sa se roage mult si staruitor, pentru binecuvantarea Sa, nu o vor primi. A te lupta cu Dumnezeu – cat de putini stiu ce inseamna lucrul acesta! Cat de putini sunt aceia care si-au inaltat sufletul catre Dumnezeu, cu o dorinta atat de puternica, pana ce toata puterea a ajuns la limita. Cand valurile disperarii, pe care nici o limba nu o poate exprima, se revarsa peste cei ce se roaga, cat de putini se prind cu credinta statornica de fagaduintele lui Dumnezeu?
"Tragedia Veacurilor", p.622
Aceia care amana pregatirea pentru ziua Domnului nu o pot castiga in timp de stramtorare, sau in oricare alt timp dupa aceasta. Cazul tuturor acestora este fara nadejde. Liviu Olteanu, "Inchiderea harului", p.142
John Wesley scria: Ridica mainile obosite, prin credinta si rugaciune; sprijina genunchii slabanogiti. Ai postit si te-ai rugat cateva zile? Asalteaza tronul harului, persevereaza fara incetare si vei avea parte de mila.
(E.M. Bounds, "Purpose in prayer", p.75)
Rugaciunea mai multa si de calitate va aduce cel mai sigur si mai rapid triumf pentru cauza lui Dumnezeu.
(John Foster, citat in Bounds, "Purpose in prayer", p.20)
Se spune ca Martin Luther ar fi zis: Am atat de multe lucruri de facut astazi incat trebuie sa petrec primele patru ore din zi in rugaciune. Edwin Gelafar, "Ganduri despre rugaciune", p.34
Martin Luther sau Jonathan Edwards – care obisnuiau sa petreaca ore si ore intregi in rugaciune…
Edwin Gelafar, "Ganduri despre rugaciune", p.48
Stabiliti-va o zi pentru rugaciune intensiva. Puteti fi singur sau impreuna cu altii. Folositi intreaga zi pentru rugaciune continua. Petreceti-va timpul intr-o conversatie activa cu Dumnezeu…
Un singur scop: sa va aduca mai aproape de Mantuitorul si sa va puna in legatura cu El intr-o forma de relatie permanente prin rugaciune. Kriss Coffin Stevenson, "ABC-ul rugaciunii necurmate", p.47 (Prelegeri pentru saptamana de rugaciune a tineretului, 1995)
John Welch, ginerele lui Jhon Knox, a fost unul dintre cei mai inflacarati oameni ai rugaciunii pe care i-a cunoscut vreodata lumea noastra. El considera ca o zi in care nu petrecea sapte sau opt ore cu Dumnezeu, in rugaciune si in studiul Scripturii, era o zi pierduta.
H.M.S.Richards, Jr, Daniel R. Guild, "Vesti mai bune ca niciodata", p.105 (Devotional 2002).
tel. +40722952229
simacv@yahoo.com
www.viorel-simac.com
www.azsromania.org/viorel