.
DESPRE VITAMINE
Vitaminele sunt substante organice cu un rol important in cresterea si buna functionare a organismului, in lipsa lor neputindu-se desfasura anumite procese ale metabolismului.
Organismul le fabrica in cantitate insuficienta pentru a-si acoperi nevoile si ca urmare trebuiesc asigurate din alimente sau suplimente nutritive. Deci, scopul principal al alimentatiei trebuie sa fie acela de a asigura elementele esentiale pentru o functionare optima a organismului.
In anumite perioade ale anului( de exemplu primavara) si in anumite perioade ale vietii( in perioda cresterii, in gravidanta si cand se cere depunerea unui efort mare) organismul are nevoie de mai multe vitamine.In aceste cazuri ar trebui sa suplimentam ratia zilnica .
E posibil ca unele vitamine sa creasca pofta de mancare, dar ele nu au nici un efect direct asupra greutatii corpului daca mancam in mod echilibrat (nu mai mult decat avem nevoie).
Vitaminele sunt esentiale pentru a avea un corp sanatos si vegetarienii le gasesc in cantitate suficienta in legume si fructe.
Nu este indicat sa avem o alimentatie bazata pe proteine, lipide si glucide, dar saraca in vitamine.
Vitaminele cunoscute sunt:
A, B1, B2,B3sau(PP), B5, B6, B8,B9(acid folic), B12, C, D, E, K)
Ele sunt impartite in doua grupe importante:
Vitamine hidrosolubile ( care se dizolva in apa).
Vitamine liposolubile (care se dizolva in grasimi).
Vitaminele hidrosolubile ( care se dizolva in apa) ) grupeaza vitamina C si vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B8, B12, PP),.Cantitatea necesara de vitamine din acest grup trebuie asigurata zilnic,pentru ca ele se dizolva usor in apa ca urmare nu se depoziteaza in organism, fiind eliminate prin urina. Deci pot fi luate in orice cantitate pentru ca orice surplus vine eliminat, neprezentand un pericol pentru sanatate.
Vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi) grupeaza vitaminele A, D, E si K. Pe linga rolul nutritiv, au de asemenea, si un rol important in apararea organismului contra bolilor. Ele sunt destul de stabile si rezistente si nu trebuiesc luate in cantitati mult mai mari decit este necesar pentru ca organismul nu le elimina rapid ca pe cele hidrosolubile ci se depoziteaza in tesutul gras si ficat, devenind toxice. Este cazul vitaminelor A si D. Desi aceste vitamine sunt destul de rezistente la prelucrarea termica isi pierd totusi din calitati sau vin distruse in totalitate in timpul prajirii alimentelor. Deasemenea antibioticele sau steroizii impiedica absorbtia lor din alimente.