Doua metode noi de tratament al cancerului la prostata, criogenia si brahiterapia, au fost aplicate in premiera in Romania. Medicii de la Institutul Oncologic si de la cel de Urologie din Cluj au invatat noi metode de tratament pentru cancerul de prostata de la specialisti din Statele Unite, Belgia si Olanda, testandu-le in premiera pe pacienti romani.
Prima se numeste brahiterapie si consta in tehnici speciale de iradiere cu iod. Cea de-a doua poarta numele de criogenie si are la baza un proces de inghetare ce duce la distrugerea celulelor canceroase.Boala trebuie sa fie in stadiu incipient
Chirurgii au efectuat, in premiera, doua astfel de interventii la Institutul Oncologic si la cel de Urologie din Cluj. Interventiile s-au desfasurat simultan, de la ora 8.00, si au durat circa doua ore si jumatate, fiind operati doi pacienti de peste 50 de ani.
"Una dintre conditiile esentiale pentru ca aceste metode sa dea rezultate este ca boala sa fie depistata in fazele incipiente", a declarat Alvaro Martinez, doctorul care in 1991 a implementat aceste tehnici la nivel mondial.
Profesorul universitar Nicolae Ghilezan, directorul proiectului in care au fost prezentate noile metode, spune ca brahiterapia prevede introducerea in prostata, printr-o sonda, a unor surse de iradiere (iod), care pot fi permanente sau temporare, in functie de stadiul bolii.
In cea de-a doua metoda, se introduc in prostata pacientului globule care contin gaze ce produc frig. "Procesul de inghetare duce la distrugerea celulelor canceroase", a explicat profesorul Nicolae Ghilezan.
Medicii introduc in tumoare ace prin care circula argon si heliu lichid. Aceste gaze permit formarea la varful acelor a unor mici bule de gheata a caror temperatura va cobori la minus 195 de grade Celsius.
Zona este apoi incalzita brusc, iar ciclurile repetate de incalzire-racire si temperaturile extreme distrug tumoarea. Viteza de inghetare si dezghetare, precum si dimensiunea sunt controlate de un computer care actioneaza foarte precis si, astfel, se stie exact cat se distruge din tesutul tumoral, spun medicii. De multe ori mijloacele care distrug cancerul distrug si organele din jur, in acest caz insa leziunile organelor din jur sunt controlabile.
Operatiile presupun proceduri complexe, dar sunt foarte eficiente, pentru ca pacientii pot parasi spitalul la o zi dupa interventia chirurgicala.
Alti doi pacienti vor fi operati in zilele urmatoare
Alti doi pacienti vor fi supusi acestor tratamente in urmatoarele zile, dar extinderea lor este greoaie. Conducerea Institutului Oncologic mai are nevoie de diverse accesorii la aparatele folosite pentru aceste interventii, dar spera sa fie sprijinita de Ministerul Sanatatii pentru achizitionarea componentelor. Cancerul de prostata este a doua cauza de deces in randul barbatilor, dupa cel pulmonar.