PROTECÅ¢IE ÎN LUNA LUI CUPTOR
Vacanță, mare sau munte, apă, soare….. Dar ce fel de soare? Se pare însă că nu avem de ales, soarele pare că arde mai tare cu fiecare an care trece peste acest pământ obosit. Să fie de vină stratul de ozon, exploziile solare, experții așa își dau cu părerea. Clima se schimbă.
Sunt tot mai dese zilele caniculare, fie că suntem la mare sau la munte, soarele ne mângâie pielea însă nu într-un mod prea delicat, ci chiar produce arsuri.
Arsura solară, este o formă particulară de arsură a pielii, produsă de radiațiile ultraviolete. Acestea produc înroșirea pielii (eritemul) și senzația de usturime locală.
Radiațiile ultraviolete sunt clasificate în 3 tipuri: A, B și C, în funcție de lungimea lor de undă și de penetranța lor, ele acționând în mod diferit asupra pielii. Radiațiile de tip A sunt cele mai nocive. Ele au puterea cea mai mare de penetrare în profunzimea pielii și produc îmbătrânirea acesteia. Radiațiile de tip B sunt cele care produc arsurile solare și insolația. Radiațiile C sunt mai puțin importante pentru om.
În expuneri moderate la soare, acesta produce o pigmentație a părților descoperite ale pielii prin creșterea pigmentului melanic, substanță care determină colorația brună-arămie a pielii, așa numitul bronz. Din păcate însă, obținerea unui bronz de calitate poate fi zădărnicită datorită unor greșeli elementare de expunere la soare, din prea mult zel sau din prea multă nerăbdare.
Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, începând cu câteva minute zilnic, dimineața și după-amiază, evitând perioadele de la mijlocul zilei, cu soare foarte agresiv. Între orele 10-16, expunerea la soare trebuie asociată obligatoriu cu măsuri de protecție a pielii, plus expuneri de durată mai mică. Pentru a preveni insolația, purtați pe cap o pălărie de culoare deschisă. Pentru prevenirea deshidratării, consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi.
Folosiți, obligatoriu în primele zile, creme de protecție a pielii de calitate (vă recomand să le cumpărați din farmacii, căci sunt foarte multe creme contrafăcute sau de proastă calitate la prețuri mici și depozitate în condiții nepotrivite pe care le găsiți mai ales pe la tarabele de lângă plaje). Întindeți crema pe tot corpul sau măcar pe zonele expuse mai intens. Aceste creme, numite și ecrane antisolare, pe de o parte hidratează pielea supusă unui proces acut și intens de deshidratare prin căldură, iar pe de altă parte protejează pielea de factorii fizici înconjurători care pot duce la asprirea ei (vânt, apă, nisip). Produsele de protecție solară trebuie aplicate înainte, în timpul și după expunerea la soare.
Citiți eticheta acestor produse și căutați dacă este menționată prezența factorului SPF (factorul de protecție solară). Dacă da, atunci acel produs este eficient împotriva razelor ultraviolete de tip B (cele care produc arsura). Cu cât valoarea SPF este mai mare, cu atât protecția este mai eficientă. La copii se recomandă produse cu factor SPF cât mai mari 40-60. Nu utilizați farduri, rujuri sau alte creme cosmetice pe timpul expunerii la plajă. Sub acțiunea razelor solare, ele pot deveni iritante sau chiar fotosensibilizante.
Calitatea bronzului, culoarea frumoasă și uniforma, țin nu numai de modul de expunere la soare, ci și de caracteristicile pielii fiecărei persoane. Astfel persoanele blonde, având o cantitate mai mică de pigment melanic, sunt mai sensibile la expunerea la soare, necesitând măsuri de protecție mai mari. Persoanele brunete, având mai mult pigment, se bronzează mai frumos și au o sensibilitate mai redusă, soarele fiind mai prietenos cu ele. Persoanele cu păr roșcat au tendința de a se bronza neuniform și sunt mai expuși arsurilor.
Dacă totuși arsura s-a produs, pielea este în stare să se vindece singura doar dacă îi dați răgazul necesar. Întrerupeți expunerea la soare în zilele următoare, sau expuneți-vă numai dimineața, cu zonele arse acoperite. Puteți aplica pe acele zone comprese umede cu ceai de mușețel, pulverizări cu spray-uri care conțin amestecuri de cortizon și antibiotice cu efect local (Bioxiteracor). De cele mai multe ori însă nu este necesar un tratament medicamentos. Poate fi suficientă o loțiune care conține și factori care diminuează inflamația. Timp de o săptămână după arsură continuați să aplicați această loțiune hidratantă pentru a evita ca pielea să se usuce și să înceapă să se cojească.
Părul necesită îngrijire când acesta este expus la soarele puternic. Dacă este lung, strângeți-l într-o coadă sau într-un coc. Cei cu părul scurt pot utiliza aplicarea unui gel de păr care are un efect protector. Purtați șepci, pălării. Dacă înotați în piscină, folosiți casca de păr. Clorul din apă poate da părului, îndeosebi celui blond, o nuanță verzuie.
Ochelarii de soare au un rol important în protejarea ochilor de razele solare. Atenție însă, nu orice sticlă colorată este o lentilă potrivită. Pentru a oferi o protecție maximă față de razele ultraviolete, este bine să folosiți ochelari de soare care pe eticheta lor au mențiunea ‘UV 400’.
Există o serie de afecțiuni care au indicații majore pentru expunerea la soare: rahitismul apărut la copii, în perioada de creștere, unele forme de acnee sau de eczemă atopică. Există însă și boli în care expunerea la soare este contraindicată: melanomul malign, herpesul recidivant, lupusul eritematos sistemic. Persoanele care au epitelioame sau persoanele cu efelide (pistrui) vor trebui să ia măsuri sporite de precauție/protecție față de expunerile prelungite.
Expunerea la soare a nevilor (acele puncte sau pete brune pe care le are fiecare, unii în număr mai mare decât alții, necesită mai multă precauție, știut fiind că unul dintre factorii care determină mărirea numărului de nevi al unei persoane sau creșterea în dimensiuni a acestora îl reprezintă expunerea la soare).
Expunerea la soare este benefică atâta timp cât e facută cu cumpătare.
Vă doresc ca razele soarele lui cuptor doar să vă mângâie.
Dr. Dragoș Vișan