E toamna. Afara bate vantul iar in casa e destul de rece, astfel incat Costin iese sa sparga lemne pentru foc. Are patruzeci de ani, si desi e in floarea varstei este supraponderal. Loveste puternic, lemnele se despica; in scurta vreme se simte “ incins” si scoate haina; tricoul umed i se lipeste de spate dar el loveste si iar loveste… Dupa un timp se apleaca , insfaca cu ambele brate o duzina de lemne si se ridica greoi. Brusc o “ sagetare” ii fulgera spatele si coboara pe picior pana in varful degetului mare. Se arcuieste ca la comanda, arunca lemnele din maini si se grabeste in casa; acolo, ceilalti membri ai familiei privesc nedumeriti la omul care, cu miscari rigide, se indreapta greoi spre pat unde se aseaza rapid cu fata in sus, nemiscat. E bine, respira dar se stramba de durere la ce mai mica miscare; ce-i de facut?
Sciatica este un termen care desemneaza o durere joasa de spate care iradiaza in fesa, coapsa, gamba, pana la laba piciorului. Deseori durerea este asociata cu amorteala sau scaderea fortei musculare a membrului respectiv. De obicei apare brusc si poate persista zile sau saptamani. Sciatica poate fi cauzata de o suma de situatuii in care apare iritatia sau compresiunea nervilor sciatici la locul de iesire din canalul spinal . Persoanele cel mai frecvent afectate au varste cuprinse intre 30 si 50 ani. In 80-90% din cazuri, persoanele afectate se recupereaza progresiv, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala.
Cauze :
• Cea mai frecventa cauza a sciaticii e data de situatia in care partea interna, gelatinoasa a discului dintre doua vertebre herniaza prin inelul fibros care-l inconjoara. Aceasta situatie este descrisa adesea ca “hernie de disc”. Discul herniat irita prin contact nervii din regiunea lobara joasa, cel mai adesea fiind afectati nervii sciatici.
• Modificari artrozice – “de imbatranire” reprezinta uzura partilor osoase ale coloanei vertebrale care, in timp, iau aspect de “ciocuri” care pot patrunde in canalul vertebral si pot irita la randul lor nervii regiunii implicate.
• Probleme vasculare – aparute la nivelul vaselor de sange din jurul si din canalul vertebral.
• Tumorile – se pot dezvolta, desi foarte rar, la nivelul formatiunilor din jurul canalului vertebral, cu acelasi potential de a afecta nervii regiunii implicate.
• Traumatismele, infectiile, inflamatia- pot interesa formatiunile nervoase.
Diagnosticul este stabilit de medic, pe baza unui istoric specific si a examinarii atente a pacientului afectat. Radiografia lombara e rareori utila, intrucat nu poate decela discul herniat; in schimb, poate deveni utila la persoanele in varsta, pentru a pune in evidenta leziunile de “ imbatranire” a coloanei. Cea mai utila, comoda pentru pacient, dar din pacate cea mai scumpa metoda de a pune in evidenta “ discul herniat”, este RMN.
Tratamentul consta in prescrierea de catre medic de analgezice pentru inlaturarea durerii: antiinflamatoare nesteroidiene. Dupa ce durerea a disparut, sunt indicate exercitii ale coloanei pentru a corecta eventualele vicii de postura si pentru a intari musculatura paravertebrala. Interventia chirurgicala se impune cand, in ciuda terapiei amintite, durerea nu a cedat, s-a marit in intensitate, sau cand apar disfunctii ale sfincterului anal sau urinar (pacientul scapa involuntar urina sau materii fecale).
In cazul nostru:
Costin va sta cat mai calm si va chema ambulanta. Probabil ca medicul ii va administra medicatia pentru calmarea durerii. Cel mai probabil, dupa cateva zile sau saptamani de tratament si dupa reluarea treptata a activitatii fizice, durerile vor disparea; in aceasta situatie, Costin va incerca sa scada in greutate (coloana vertebrala va suporta astfel o greutate mai mica) si va face exercitii pentru intarirea musulaturii vertebrale. De asemenea, nu se va expune in aer rece cu pielea umeda (acest lucru i-a declansat necazul). In ceea ce priveste ridicatul de greutati – acest lucru poate fi realizat “fara riscuri” daca este efectuat “din genuflexiune”.
In cazul in care totusi situatia devine mai rea decat la inceput, o vizita medicala va fi considerata drept urgenta pentru stabilirea concreta a cauzei si a tratamentului adecvat.
DoctorU
Sciatica – autor dr. U
Sciatica