• Home
  • Despre noi
  • Resurse biblice
  • Link-uri
  • Contact

Cercetati Scripturile

Portal de resurse biblice

Ești aici: Acasă / Resurse biblice / Sanatate / Articole despre boli si tratamente / Prima frunza – autor dr. Constantin Dinu

Prima frunza – autor dr. Constantin Dinu

mai 1, 2011 By Site Editor

PRIMA FRUNZĂ‚

                       dr. Constantin Dinu
ViaÈ›a începe cu o primăvară a copilăriei È™i continuă cu vara tinereÈ›ii È™i a maturităÈ›ii. Iarna începe odată cu limitările. În miÈ™care, în gândire, în muncă. Dar toamna când începe? Când cade prima frunză È™tii că a început toamna… Cei tineri nu vor înÈ›elege metafora. AdulÈ›ii cred că va fi numai vară. Dar cei care au intrat în toamnă vor înÈ›elege. Ca È™i cei în vârstă care se trezesc încorsetaÈ›i de limite care, de regulă, nu le afectează înÈ›elegerea. La urma urmei, bătrâneÈ›ea este o atitudine!

Profilaxia secundară înseamnă depistarea bolii în primele faza ale ai, adică în momentul în care nu te deranjează cu nimic sau poate nici măcar nu È™tii că ai o boală. Profilaxia seundară este È™i o mentalitate. Dacă exersezi această atitudine zi de zi, dispozitia de a te investiga conform algoritmului specific vârstei È™i factorilor de risc la care eÈ™ti expus, devine o mentalitate, o a doua natură. De câte ori cineva spunea „ObiÈ™nuinÈ›a este a doua natură!” eu mă grăbeam să adaug: „Prima natură este neobiÈ™nuinÈ›a, iar a treia natură este dezobiÈ™nuinÈ›a!”.

Doream astfel să subliniez faptul că orice schimbare în stilul de viaÈ›ă este dificilă la început, dar dacă persiÈ™ti, obiceiul cel bun devine ceva natural, iar obiceiul riscant dispare. Desigur că există È™i niÈ™te efecte secundare posibile ale unei atitudini pro-sănătate manifestată prin dispoziÈ›ia de a te investiga la timp în faza de boală preclinică: rezultatele fals pozitive ale unor teste pot avea repercursiuni negative până la suprimarea inutilă a unui organ. Riscurile însă sunt mult mai mari pentru neinvestigare.

•         Cancerul de sân poate fi anunÈ›at de o mamografie ce evidenÈ›iază microcalcificările cu 2-4 ani înainte, motiv pentru care femeile care nu au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân trebuie să facă o mamografie cuplată cu o ecografie mamară la 1-2 ani după vârsta de 50 ani.

•         Cancerul de prostată poate fi detectat la timp dacă toÈ›i bărbaÈ›ii  sănătoÈ™i, între 50 È™i 70 ani, ani fac anual un tuÈ™eu rectal È™i un PSA (antigen specific de prostată).

•         Periodic se verifică greutatea È™i se calculează indexul de masă corporală.

•         Tensiunea arterială trebuie determinată cel puÈ›in o dată la 2 ani.

•        Colesterolul total È™i HDL-colesterolul se va testa o dată la 5 ani pentru orice bărbat ≥ 35 ani È™i orice femeie ≥ 45 ani È™i chiar înainte de aceste vârste pentru cei care au diverÈ™i factori de risc cardiovasculari.

•        Cancerul colorectal trebuie depstat în mod activ prin colonoscopie  o dată la 10 ani pentru toate persoanele  ≥ 50 ani.

•        Testul Papanicolau este indicat tuturor femeilor active sexual între 21 -65 ani la fiecare 3 ani pentru depistarea cancerului de col uterin.

•        Pentru a preîntâmpina ruptura unui anevrism de aortă se recomandă o singură examinare ecografică pentru bărbaÈ›ii 65-75 ani care fumează sau au fumat.

•        Osteodensitometria se va indica tuturor femeilor ≥ 65 ani È™i celor care au 60-64 ani, dar au factori de risc pentru scăderea densităÈ›ii osoase.

•        Auzul È™i văzul trebuie să fie evaluate la toate persoanele ≥ 65 ani.

•        Unii recomandă screeningul (depistarea prin teste) pentru diabetul zaharat începând de la 45 ani, deÈ™i beneficiul unei depistări timpurii pentru prevenirea retinopatiei, neuropatiei sau nefropatiei este minim. În schimb testarea pacienÈ›ilor care deja au hipertensiune arterială sau dislipidemie oferă rapid beneficii semnificative atunci când factorii de risc cardiovascular  sunt trataÈ›i în mod agresiv.

Și dacă vreuna dintre aceste investigaÈ›ii depistează un cancer în fază timpurie? Atunci cade prima frunză!
Din fericire există È™i toamne lungi È™i însorite!  Nu vă temeÈ›i de prima frunză!

Goldman, L. Ausiello, D. A. : Textbook of Medicine. 23rd ed, 2007,  Saunders. Screening for early disease or asymptomatic risk factors. www.mdconsult.com

Sursa: www.doctordinu.ro.

Din categoria: Articole despre boli si tratamente

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Categorii articole


SANO VITA - In armonie cu tine CONCELEX - Excelenta in constructii
Daniel Ionita - Lansarea Editiei a 2-a Testament - Antologie de Poezie Romana Moderna (versiune bilingva Romana/Engleza)

PARTENERI MEDIA

Vizitati profilul Intercer la Instagram - Our LWS Instagram photos

Orhideea Gardens - Apartamente business class la pret economy

Institutul Teologic Adventist - Sesiunea Iulie 2014

RESURSE CRESTINE

Noutati Intercer - Noutati din lumea crestina si stiri generale Director de link-uri Intercer - Fa cunoscut site-ul tau!
Website Intercer pentru mobil - intercer.mobi AdServ Intercer - Mica publicitate si reclama
Intercer Istoric - Pionierat, inovatie, voluntariat, consecventa Biblia pe telefonul mobil - mai mult de 60 de limbi, versiuni paralele
Biblia in limba romana online, text si audio Calea Catre Hristos, text si audio
Studii biblice - studiu, inspiratie, descoperire Scrieri E.G.White in format audio
Intercer English - Articles, news, video clips Intercer Video Clipuri de la Youtube, Vimeo, etc.

[footer_backtotop]

Intercer Romania · Intercer Canada · Lucian Web Service · Termeni · Polita confidentialitate · Autentificare