dr. Constantin Dinu
ViaÈ›a începe cu o primăvară a copilăriei È™i continuă cu vara tinereÈ›ii È™i a maturităÈ›ii. Iarna începe odată cu limitările. În miÈ™care, în gândire, în muncă. Dar toamna când începe? Când cade prima frunză È™tii că a început toamna… Cei tineri nu vor înÈ›elege metafora. AdulÈ›ii cred că va fi numai vară. Dar cei care au intrat în toamnă vor înÈ›elege. Ca È™i cei în vârstă care se trezesc încorsetaÈ›i de limite care, de regulă, nu le afectează înÈ›elegerea. La urma urmei, bătrâneÈ›ea este o atitudine!
Profilaxia secundară înseamnă depistarea bolii în primele faza ale ai, adică în momentul în care nu te deranjează cu nimic sau poate nici măcar nu È™tii că ai o boală. Profilaxia seundară este È™i o mentalitate. Dacă exersezi această atitudine zi de zi, dispozitia de a te investiga conform algoritmului specific vârstei È™i factorilor de risc la care eÈ™ti expus, devine o mentalitate, o a doua natură. De câte ori cineva spunea „ObiÈ™nuinÈ›a este a doua natură!” eu mă grăbeam să adaug: „Prima natură este neobiÈ™nuinÈ›a, iar a treia natură este dezobiÈ™nuinÈ›a!”.
Doream astfel să subliniez faptul că orice schimbare în stilul de viaÈ›ă este dificilă la început, dar dacă persiÈ™ti, obiceiul cel bun devine ceva natural, iar obiceiul riscant dispare. Desigur că există È™i niÈ™te efecte secundare posibile ale unei atitudini pro-sănătate manifestată prin dispoziÈ›ia de a te investiga la timp în faza de boală preclinică: rezultatele fals pozitive ale unor teste pot avea repercursiuni negative până la suprimarea inutilă a unui organ. Riscurile însă sunt mult mai mari pentru neinvestigare.
• Cancerul de sân poate fi anunÈ›at de o mamografie ce evidenÈ›iază microcalcificările cu 2-4 ani înainte, motiv pentru care femeile care nu au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân trebuie să facă o mamografie cuplată cu o ecografie mamară la 1-2 ani după vârsta de 50 ani.
• Cancerul de prostată poate fi detectat la timp dacă toÈ›i bărbaÈ›ii sănătoÈ™i, între 50 È™i 70 ani, ani fac anual un tuÈ™eu rectal È™i un PSA (antigen specific de prostată).
• Periodic se verifică greutatea È™i se calculează indexul de masă corporală.
• Tensiunea arterială trebuie determinată cel puÈ›in o dată la 2 ani.
• Colesterolul total È™i HDL-colesterolul se va testa o dată la 5 ani pentru orice bărbat ≥ 35 ani È™i orice femeie ≥ 45 ani È™i chiar înainte de aceste vârste pentru cei care au diverÈ™i factori de risc cardiovasculari.
• Cancerul colorectal trebuie depstat în mod activ prin colonoscopie o dată la 10 ani pentru toate persoanele ≥ 50 ani.
• Testul Papanicolau este indicat tuturor femeilor active sexual între 21 -65 ani la fiecare 3 ani pentru depistarea cancerului de col uterin.
• Pentru a preîntâmpina ruptura unui anevrism de aortă se recomandă o singură examinare ecografică pentru bărbaÈ›ii 65-75 ani care fumează sau au fumat.
• Osteodensitometria se va indica tuturor femeilor ≥ 65 ani È™i celor care au 60-64 ani, dar au factori de risc pentru scăderea densităÈ›ii osoase.
• Auzul È™i văzul trebuie să fie evaluate la toate persoanele ≥ 65 ani.
• Unii recomandă screeningul (depistarea prin teste) pentru diabetul zaharat începând de la 45 ani, deÈ™i beneficiul unei depistări timpurii pentru prevenirea retinopatiei, neuropatiei sau nefropatiei este minim. În schimb testarea pacienÈ›ilor care deja au hipertensiune arterială sau dislipidemie oferă rapid beneficii semnificative atunci când factorii de risc cardiovascular sunt trataÈ›i în mod agresiv.
Și dacă vreuna dintre aceste investigaÈ›ii depistează un cancer în fază timpurie? Atunci cade prima frunză!
Din fericire există È™i toamne lungi È™i însorite! Nu vă temeÈ›i de prima frunză!
Goldman, L. Ausiello, D. A. : Textbook of Medicine. 23rd ed, 2007, Saunders. Screening for early disease or asymptomatic risk factors. www.mdconsult.com
Sursa: www.doctordinu.ro.