Pastreaza-ti greutatea in limite normale (IMC<25). Chiar si 5 kg in plus cresc riscul.
Fa regulat miscare fizica. Tinta este sa efectuezi 60 minute/zi de activitate fizica de intensitate moderata, cum ar fi mersul pe jos, in majoritatea zilelor saptamanii. Exercitiile intense pot conferi beneficii in plus in prevenirea cancerului.
Evita carnea (inclusiv cea de peste) conservata cu sare.
Evita consumul de alcool.
Consuma din belsug fructe si zarzavaturi – cel putin 400 g pe zi (sau un minim de 5 portii/zi).
Ne-vegetarienii sunt incurajati sa limiteze consumul de derivate din carne cum sunt mezelurile, salamul, sunca, slanina, etc.
Nu consuma alimente sau bauturi fierbinti.
Nu consuma alimente mucegaite (pentru a evita ingestia de aflatoxine cancerigene).
Sursa: WHO, Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Disease, 2003.
Stil de viata si cancer
30-35% din cancere sunt cauzate de greseli alimentare (prea putine fructe si zarzavaturi, fibre, etc.). Un studiu important a aratat ca cei care fac miscare si au forma fizica buna au o mortalitate prin cancer redusa la jumatate comparativ cu sedentarii. 30% din cancere sunt cauzate de fumat.
Studii recente implica obezitatea in 14-20% din cancerele din SUA, alcoolul e responsabil de cel putin 3% din decesale cauzate de cancer. Factorii de mediu, cum ar fi poluarea si radiatiile, cresc si ei riscul. Se estimeaza ca 90% din decesele prin cancer colorectal sunt prevenibile prin colonoscopie si alte investigatii de depistare precoce. Mortalitatea prin cancer poate fi redusa de testele de screening pentru depistarea cancerelor de col uterin, prostata si mamar.
Sursa: Institute for Cancer Prevention, National Cancer Institute (NCI), USA.