Depresia
Depresia mentala este cauza comuna a multor boli.
Tulburari gastrice, boli cronice, nemultumirile, tind in egala masura sa produca depresie si sa complice bolile. Depresia prelungita impiedica procesele vitale – digestia, absorbtia si eliminarea – si modifica calitatea si cantitatea de sucuri si enzime produse de organism pentru mentinerea masinariei vii.
Depresia prelungita duce la boli cronice si chiar la cancer. Un studiu la King’s College Hospital din Londra, a evaluat 100 de femei cu cancer de san. Jumatate din paciente suferisera de o situatie trista in ultimii cinci ani.
E.G.White afirma: "Multe din bolile de care sufar oamenii sunt rezultatul depresiei mintale. Dezgustul, tristetea, nemultumirea, remuscarile, vinovatia, neincrederea, toate tind sa consume fortele vitale si sa invite decadenta si moartea. Boala este de multe ori produsa si frecvent agravata prin imaginatie"
Depresia trebuie sa fie combatuta incepand cu cauzele ei. Depresia provenita de la unele tulburari gastrice sau de la vreo boala cronica dispare in masura in care tratamentul pentru vindecarea acestor tulburari obtine rezultate bune.
Pentru multi cauza este o profunda deficienta de unii nutrienti care poate fi remediata cu ajutorul vitaminelor din complexul B, laptisor de matca si o alimentatie nutritiva pentru a combate anemia. Sunt utile ceaiurile care ajuta la digestie si sistemului nervos.
Pentru depresia care isi are originea in nemultumiri cu copiii, sotia, sotul, prietenul sau prietena sau esecuri financiare, cu pierderea pozitiei sau salariului, pacientul trebuie sa se impotriveasca printr-o atitudine optimista, cautand sa inteleaga multele porti ce se deschid pentru solutionarea problemei.
Exista totusi depresie provenita din lipsa de pace cu Dumnezeu, de o consecinta perturbata de remuscare de infidelitate in afaceri si in familie. Marturisirea, cainta si increderea in Dumnezeu va produce minunea intoarcerii puterii si optimismului in toate aceste cazuri.
E.G.White sfatuia: "Bucuria, speranta, credinta, simpatia si iubirea promoveaza sanatatea si prelungeste viata. Un spirit multumit, bucuros, este sanatate pentru corp si forta pentru suflet. ‘O inima vesela este un bun leac’, zicea inteleptul Solomon (Prov. 17:22).
Nici o lucrare nu tinde sa promoveze mai multa sanatate pentru corp si suflet ca un spirit de a fi recunoscator si a da lauda. Este o datorie de a rezista la melancolie si la ideile si sentimentele de nemultumire – datorie la fel de mare ca si rugaciunea.
TRATAMENTE
• Nu ingerati stimulenti. Cafeaua, ceaiul, bauturile pe baza de cola, carnea, alcoolul, tutunul, berea, vinul sunt stimulenti care, dupa stimularea initiala, provoaca o reactie de depresie solicitand alta doza de stimulent si creand un cerc vicios.
• Vindecati inflamatia uterului – Conditia inflamatorie a uterului influenteaza atat starea fizica, cat si mentala.
RETETE SIMPLE SI EFICIENTE
• Bai reci. Baile reci normalizeaza circulatia si invioreaza mintea.
• Aerul de noapte. Intotdeauna cand este posibil, trebuie sa mentineti ferestrele deschise la dormitor. A dormi respirand aer care se reinnoieste vitalizeaza organismul, oferind o desteptare vesela.
• Mersul pe jos. A merge pe jos cativa km in fiecare dimineata facand exercitii respiratorii si profitand de razele de soare de dimineata aduce liniste mintii, echilibreaza emotiile si imbunatateste toate procesele fiziologice.
• Vindecati constipatia. Starea organelor digestive are mare legatura cu starea emotionala. Ficatul lenes, alimentele ce produc indigestie, ars ura la stomac si constipatia, provoaca incomoditati, tensiune nervoasa si stare mentala deprimata. Pe de alta parte cand ficatul, stomacul si intestinele functioneaza bine, cat de diferita este starea mentala! Fibrele, fructele si salatele crude, cu cereale integrale si legume corecteaza tulburarile digestive.
• Vitaminele din complexul B. Deficienta lor este unul din factorii principali ce duc la o stare depresiva. Eliminati din dieta alimentele rafmate, zaharul, produsele de patiserie, dulciurile, prajelile, care sunt deficiente in vitarninele din complexul B. Mancati alimente integrale, nuci, soia, cu varietate de fructe si verdeturi. Luati drojdie de bere in comprimate sau praf, impreuna cu mancarea.
• Vitamina C. Sucurile de fructe si verdeturi crude, bogate in vitamina C ajuta organismul sa invinga depresia, ofera nutrientii esentiali sanatatii si ajuta in procesul de dezintoxicare al sangelui, mentinand tesuturile curate. Amintiti-va ca un organism supraincarcat de toxine tinde sa produca depresie si tristete.
• Beti mai multa apa. Bauta din abundenta, apa este cel mai bun agent pentru a normaliza circulatia si functiile organice. Sase-zece pahare pe zi, inainte de mese si intre mese, contribuie mult pentru a invinge depresia.
• Sucul de varza. Beti 2 pahare pe zi (Jean Valnet).
.• Activitate. Angajati-va intr-o activitate profesionala producand resurse pentru bunastarea familiei; angajati-va in mod altruist in a oferi alinare altora mai putin favorizati; interesati-va a ajuta la rezolvarea problemelor acelora care sunt cufundati in incercari grele; aceasta produce sanatate si aduce pace.
• Citirea cartilor bune. Mintea noastra este influentata prin ceea ce citim. Este sanatos sa studiem carti bune de istorie, politica internationala, medicina naturala, geografie, resurse naturale, animale, biografii de eminente personalitati din istorie si pe deasupra tuturor Cartea cartilor, Biblia. Sfanta Scriptura este un izvor de poezie, istorie a natiunilor, profetii implinite si care se vor implini, biografii, cantari sfinte si psalmi. Este o carte deschisa pentru a se gasi raspunsuri la toate indoielile, incertitudinile si nelinistile ce supravietuiesc in omenire. Este Cartea care aduce un mesaj de iubire "balsam din Galaad" la sufletele ranite; este raspunsul potrivit pentru cei ce doresc salvare. Este Cartea ce descopera in special bolnavilor pe Medicul medicilor, Isus Hristos, Salvatorul care a venit sa ne elibereze de pacatele noastre. Puterea unei lecturi bune este magnifica; indeparteaza tristetea, inspira scopuri noi, sugereaza curaj, invinge depresiile.
PLANTE MEDICINALE
~ Ceai de sunatoare (pojarnita). Infuzie de 1 lingurita planta la 1 ceasca de apa.
~ Un tratament sustinut pe baza de plante medicinale, asociat cu microelemente; magneziu, cobalt, litiu, siliciu etc. si vitamine (A, B, C si D) are efecte favorabile in cazuri de depresie si nevroza.
~ Ceai calmant: Flori de Tei, Conuri de Hamei, Talpa gastii, Radacina de Valeriana si Fructe de Paducel, sunt plante cu actiune sedativa si de reglare a ritmului cardiac.
~ Se face infuzie din 1-1 si 1/2 lingurite de amestec la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
– Talpa gastii – 50 g
– Sovarv – 10 g
– Conuri de Hamei – 20 g