Milioane de oameni sunt atacati periodic de o oarecare forma de guturai, la bronhii, plamani, mucozitatea stomacului, intestinelor, caile biliare, vezica, uter, etc. Multi nu inteleg totusi ca la originea acestor probleme este calcarea legilor naturii.
Mucozitatea se formeaza cand substantele straine sau o acumulare de impuritati din metabolism nu reusesc sa fie eliminate suficient pe caile normale. In aceste circumstante, explica Dr. Henry G. Bieler, "glanda tiroida forteaza inlaturarea toxinelor prin celulele mucoase.
Cand numai celulele superficiale pielii interne sunt invaluite si secretia este apoasa avem o boala caracterizata de o serie de descarcari pe care o numim raceala sau guturai.
Cand straturile mai profunde sunt afectate descarcarile devin muco-purulente (cu mucus si puroi), purulente (numai cu puroi) sau purulente hemoragice (cu puroi si sange). In aceste conditii pot aparea boli ca, sinuzita, bronsita, gastrita, enterita, apendicita, amigdalita, si alte "ite" in care se produc inflamatii de mucoase.
Alimentele acidificante (rafinate, zaharul, dulciurile, produsele de cofetarie, condimente iritante, prajelile de toate felurile, carne, excesul de fasole) tind sa produca mucozitate. A manca in exces chiar din alimentele nutritive, multa varietate si combinatiile rele, produc de asemeni mucozitate.
A ingera lichide impreuna cu alimentele la masa este un alt factor ce contribuie la producerea catarului. Tendintele formarii de gaze, de a avea indigestie si constipatie cronica, pe langa a manca in graba, cu preocupari si tensiune psihica, de asemenea duce la formarea mucozitatii.
RECOMANDARI
Congestiile de plamani, ficat, vezica si uter sunt prevenite sau vindecate prin simple metode de sculare devreme, a face scurte exercitii in aer liber, mersul pe jos, cultivarea florilor si verdeturilor.
Baia de abur, bai de mare, bai alternative la picioare, baia de soare, exercitii respiratorii, mersul pe jos, care produce multa transpiratie, baie rece, calda si fierbinte, sunt puternice si eficiente remedii pentru toate tipurile de congestie.
Pentru persoanele care au permis o acumulare de acizi toxici in organism si care sunt cu urechile, gatul si bronhiile inflamate nu exista metoda mai sigura si prudenta pentru a indeparta aceste inflamatii, decat a vitaliza plamanii, pielea, rinichii si intestinele, urmand o alimentatie naturala, dezintoxicanta si alcalina cu predominanta de fructe si verdeturi crude in dieta. Sucul de telina impreuna cu lapte batut este foarte benefic. Ceaiurile, regimul simplu, apa, baile, exertcitiile si respiratia profunda stimuleaza organele de excretie, rinichi, plamani, intestine, piele, ficat.
Organismul reactioneaza rapid si eficient cand este ajutat prin diverse metode naturale.
Alimentatia trebuie sa fie hranitoare si usor de digerat. Nu uitati sa mancati multa salata cruda si verdeturi fierte la masa, ceea ce ajuta organismul sa asimileze in mod corespunzator amidonuri concentrate (orez integral, paine, fasole).
SUCURI
Combinatii de sucuri:
morcov – 150 ml; telina – 150 ml; patrunjel- 50 ml; lamaie – 50 ml;
morcov – 150 ml; sfecla rosie – 125 ml; castravete – 125 ml;
morcov – 350 ml; spanac – 50 ml;
morcov – 300 ml; spanac – 100 ml; patrunjel – 50 ml;
morcov – 250 ml; ridiche – 75 ml.
Recomandam una sau mai multe combinatii pentru una sau doua zile.
PLANTE MEDICINALE
Pentru a ajuta membranelor si a ajuta la desprinderea mucozitatii catarale, se recomanda ceaiuri fierbinti de musetel, gengibre, menta, isop si scortisoara, combinate sau luate separat si indulcite cu miere. Beti 3 sau 4 cesti pe zi.
Silnicul.
Ceai preparat cu 10-15 g la 1l apa. Se beau 3 cesti pe zi. Este remediu excelent contra catarurilor cronice de piept, expectoratii cu sange si diareee si puroi si sange.
Nalba.
Infuzie, 15g flori la 1l apa, indicat pentru catar.
Trei frati patati.
Infuzie 10g flori si frunze la 250ml apa. Se beau 2 cesti de ceai fierbinte pe zi. Elimina catarul pulmonar.
Cicoarea, isopul, salata verde, inul, cimbrul, sunt indicate in aceasta boala.
Ciubotica cucului.
Infuzie din flori sau decoct din radacini, din 1 lingurita la 1 cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Soc.
Infuzie de 1-2 lingurite de flori la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Isopul.
Infuzie de 1-2 lingurite de planta la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sursa: Pasquale Lemmo, Sanatate pentru milioane, 2002
Traducere:Picu Fivi