Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbati. Daca o femeie care descopera un nodul la sân se gândeste imediat la cancer mamar, un barbat care începe sa urineze tot mai des noaptea si caruia medicul îi spune ca are prostata marita se teme de cancer al acestei glande.
Din pacata nu se cunoaste cu exactitate cauza cancerului de prostata, însa s-au identificat mai multi factori de risc, adica elemente care cresc sansa de a face aceasta boala. Din fericire, destul de multi dintre acesti factori de risc, cum ar fi de pilda ceea ce mâncam, pot fi influentati de deciziile noastre. Ceea ce înseamna ca sta în puterea noastra sa prevenim cancerul de prostata!
Factori de risc
Vârsta Riscul de a face cancer de prostata creste o data cu înaintarea în vârsta, mai ales dupa 50 de ani.
Prezenta bolii în familie Barbatii care au rude apropiate ce au suferit de cancer de prostata au un risc mai mare de a face si ei aceasta boala. De exemplu, daca tatal dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. este de 2-3 ori mai mare. Daca fratele dvs. a avut cancer de prostata, riscul dvs. poate fi de pâna la 5 ori mai mare. Iar daca în familia dvs. a existat atât cancer de prostata cât si cancer ovarian sau de sân la rudele din partea mamei, riscul dvs. de cancer de prostata poate fi de 6 ori mai mare!
Alimentatia Unii factori alimentari par sa cresca riscul – de exemplu alimentatia bogata in carne rosie, grasimi si produse lactate. Dimpotriva, alte alimente par sa aiba un efect protector.
CANCERUL DE PROSTATA – RECOMANDARI
Specialistii de la American Cancer Society sunt de parere ca recomandarile cele mai importante care se pot face celor ce doresc sa previna cancerul de prostata sunt patru.
Iata-le:
• Alegeti cea mai mare parte a alimentelor din surse vegetale
• Limitati consumul de alimente bogate în grasimi, în special din surse alimentare de origine animala.
• Fiti activi fizic. Reveniti la si mentineti-va greutatea corporala normala .
• Evitati sau limitati consumul de bauturi alcoolice.
Celor care doresc mai multe detalii le ofer în cele ce urmeaza un "decalog" al prevenirii cancerului de prostata.
1. Reduceti consumul de carne si de alte alimente bogate în grasimi animale (aceasta are efect benefic si asupra sanatatii inimii).
2. Folositi cu moderatie toate grasimile , inclusiv cele vegetale (uleiul de masline nu pare sa creasca riscul de cancer de prostata).
3. Consumati mai multe fructe si legume , îndeosebi legume din familia verzei, precum si mai multe rosii si suc de rosii.
4. Folositi laptele si produsele lactate cu prudenta. Daca sunteti deschis la nou, încercati laptele de soia.
5. Evitati supra-alimentatia si excesul de kilograme corporale .
6. Gânditi-va si discutati cu medicul dvs. eventualitatea folosirii unui supliment cu vitamina E.
7. Consumati regulat cereale integrale pentru a va asigura un aport satisfacator de seleniu.
8. Verificati daca aveti un aport satisfacator de vitamina D.
9. Faceti regulat miscare si evitati consumul de alcool.
10. Nu neglijati controalele medicale periodice. Îdeosebi dupa 50 de ani se recomanda efectuarea anuala a unui control medical (tuseu rectal, eventual ecografie) si dozarea antigenului specific prostatic (PSA) a carui valoare în sânge creste în general mult în cazul unui cancer de prostata. Cu cât un eventual cancer este descoperit si tratat mai repede, cu atât sansele de supravietuire pe termen lung sunt mai mari.
CONCLUZIE: cancerul nu este o lovitura implacabila a unui destin vrajmas, ci rezultatul unor greseli repetate si (din nefericire) nestiute pe care le facem zi de zi, timp de ani de zile, pana ce organismul cedeaza.
Fata luminoasa a lucrurilor este ca depinde de noi sa schimbam cursul destinului…
Succes!
CANCERUL DE PROSTATA – ALIMENTE PROTECTOARE
Specialistii de la American Institute for Cancer Research estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de dieta. Organizatia Mondiala a Sanatatii , într-un raport epocal publicat la sfârsitul anilor ’80 intitulat Dieta, nutritie si prevenirea bolilor cronice merge chiar mai departe si afirma ca între 35 si 60% din toate formele de cancer (si exista peste 100) sunt legate de greseli în alimentatie.
Legatura dintre cancer si alimentatie este dubla, în sensul ca unele alimente si obiceriuri alimentare cresc riscul de cancer, iar altele îl scad.
Nici cancerul de prostata nu face exceptie. Studii recente au demonstrat existenta unei legaturi strânse între ceea ce mâncam si aceasta forma de cancer.
Factori alimentari protectori fata de cancerul de prostata
Fructele si verdeturile Exista numeroase argumente solide în sprijinul efectului protector fata de cancer al fructelor si legumelor. Un studiu recent al Fred Hutchinson Cancer Research Center din SUA a aratat ca un consum crescut de legume determina o scadere apreciabila a riscului de cancer de prostata. Astfel, barbatii care consumau în medie 4 sau mai multe portii de legume pe zi aveau un risc de cancer de prostata cu 35% mai mic comparativ cu cei care consumau mai putin de 2 portii zilnic. Legumele si verdeturile cu cel mai puternic efect protector au fost cele din familia verzei (varza, conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc.). Barbatii care consumau 3 sau mai multe portii pe saptamana din aceste alimente se bucurau de o scadere a rsicului de cancer de prostata cu 40% comparativ cu cei care mâncau astfel de alimente mai rar de o data pa saptamâna.
Rosiile si sucul de rosii Câteva studii au identificat licopenul (care se gaseste în cantitati mari în rosii si în sucul de rosii ca având un puternic efect protector. Un studiu efectuat pe 22.000 de barbati, urmariti timp de 13 ani a evidentiat la cei cu nivelul sangvin de licopen cel mai crescut un risc de cancer de prostata cu 60% mai mic comparatic cu cei cu niveluri joase.
Vitamina E Un studiu finlandez efectuat pe un grup de 29.000 de fumatori care au luat zilnic un supliment de 50 ui de vitamina E a evidentiat o scaderea cu 41% a deceselor prin cancer de prostata.
Vitamina D Vitamina D pare sa aiba un efect anti-tumoral fata de cancerul de prostata. Date extrase dintr-un studiu asupra unui mare numar de lucratori sanitari (peste 47.000 de barbati) au aratat ca vitamina D (si consumul de fructe) protejeaza intr-o buna masura impotriva cancerul de prostata.
Seleniul Seleniul este un element mineral cu proprietati antioxidante în organism. Datele studiului lucratorilor sanitari au aratat ca barbatii care consumau cel mai mult seleniu aveau un risc cu 51% mai redus de a face cancer de prostata comparativ cu cei care aveau cel mai redus aport din acest mineral.
Acelasi efect a fost evidentiat si de un studiu clinic experimental, în care unui grup de 1.312 persoane li s-a administrat 200 mcg de seleniu zilnic timp de 4,5 ani. S-a constatat o scadere a cancerului de prostata cu cca. 50% fata de grupul de control caruia nu i s-a administrat seleniu.
Alimentele cele mai bogate în seleniu sunt cerealele integrale si nucile braziliene (2 nuci braziliene sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de seleniu pentru o zi întreaga).
Atentie la cât mâncati! A nu mânca prea mult se dovedeste a proteja nu doar împotriva obezitatii ci si a canceruui de prostata. Cel putin asa reiese dintr-un studiu efectuat în 197 în Canada: barbatii care consumau cele mai multe calorii aveau un risc de cancer de prostata de 2,7 ori mai mare decât cei care consumau cele mai putin calorii.
Reduceti consumul de grasimi
Cei care consuma prea multe grasimi – atât animale cât si vegetale – au de înfruntat un risc de 2-3 ori mai mare de a se îmbolnavi de cancer de prostata. Exceptie fac uleiul de masline si grasimile de tip omega-3 (cum sunt cele din semintele de in si nuci).
Reduceti consumul de lapte si de produse lactate Unele studii au evidentiat o legatura între consumul de produse lactate si cresterea riscului de cancer de prostata. Cauza pare sa fie aportul mai mare de calciu la cei care consuma lactate.
Soia Soia – celebra soia – îsi dovedeste calitatile preventive si în dreptul cancerului de prostata. Astfel, unul din studiile mari (12.000 de participanti) au surprins prin constatarea ca barbatii care consumau zilnic soia se bucurau de o scadere a riscului de cancer de prostata cu 70%!
Asa cum puteti constata, se pot face foarte multe pentru a reduce riscul de cancer de prostata.