Moto: “Dumnezeu i-a zis: “Cresteti, înmultiti-vă, umpleti pământul si supuneti-l.” (Gen. 1:28)
Atunci când Dumnezeu l-a creat pe om, întocmindu-l cu migală din tărâna pământului, a prevăzut si organe care să asigure mentinerea speciei umane si înmultirea ei, organe de reproducere, care sunt diferite la cele două sexe, dar care sunt complementare în asa fel încât atunci când se formează familia conform legii căsătoriei enuntate de Însusi Dumnezeu în Eden – “De aceea va lăsa omul pe tatăl său si pe mama sa si se va lipi de nevastă-sa si cei doi vor fi un singur trup”(Gen, 2,24) – să se realizeze conditiile potrivite pentru conceperea, nasterea si cresterea copiilor.
Odată cu aparitia bolilor ca urmare a păcătuirii omului au fost necesare cunoasterea si respectarea unor reguli care să prevină aparitia bolilor aparatului reproducător (genital). Cuvântul lui Dumnezeu prezintă atât în Vechiul cât si în Noul Testament sfaturi si reguli care dacă sunt respectate ne vor feri de multe necazuri si suferinte în această privintă.
Toti suntem de acord că relatiile de familie între sot si sotie includ si relatii sexuale. Însă foarte putini părinti discută cu copiii lor aceste probleme înainte de căsătorie si cu mult mai putin după căsătoria copiilor lor. Slujbasii Bisericii se implică foarte rar în astfel de discutii, cel mai frecvent doar atunci când apar divergente mari între soti care sunt membri ai Bisericii.
Astfel, în general, în aceste probleme predomină ignoranta, copiii învată de la “profesorii” lor de pe stradă sau arareori la scoală; majoritatea cunostintelor sunt însotite de idei gresite si comportamente vicioase si rareori tinerii pot găsi o carte bună care să-I informeze în legătură cu viata sexuală, astfel încât sănătatea lor si a tovarăsilor lor de viată să fie păstrată. Anatomia si fiziologia organelor sexuale nu este cunoscută si tinerii practică ceea ce au prins din zbor de la prietenii de pe stradă sau ceea ce îsi închipuie că este bine, fără a fi documentati însă, si astfel aduc pe lume copii care vor creste în acelasi fel sau poate mai rău, mărind suferinta si chinul în această lume.
Dumnezeu vrea însă ca “sănătatea noastră să sporească tot asa cum sporeste si sufletul nostru” si “trupul nostru si sufletul nostru să fie păzite întregi , fără prihană”. De aceea Biblia desi nu este în sine o carte de sănătate a trupului, contine multe indicatii pentru păstrarea sănătătii trupului inclusiv a organelor aparatului genital. Vom reveni asupra acestora în aceste articole.
Din punct de vedere anatomic, organele genitale se împart în organe genitale interne si externe.
Organele genitale interne au ca element de bază organele în care se formează gametii (ovulul si spermatozoidul) care prin unire vor da nastere zigotului (celula care prin multiplicare rapidă va deveni o nouă fiintă umană).
La femeie ovarul este organul unde se formează ovocitele care se maturizează pe rând si sunt eliminate din foliculul ovarian care se rupe în cavitatea peritoneală de unde sunt preluate de trompele uterine si sunt transportate în uter de unde sunt eliminate în timpul menstruatiei în cazul că nu au fost fecundate.
Această eliberare a ovocitelor se realizează periodic în general la intervalul de 21-28 sau 30 zile, perioadă care se repetă regulat generând asa numitul ciclu menstrual care este socotit de la prima zi a menstruatiei până la prima zi a menstruatiei următoare. Ovulatia (eliberarea ovocitelor) are loc între a 12-a si a 14-a zi a ciclului menstrual la o persoană cu un ciclu cu o durată de 28 de zile (în general are loc cu aproximativ 14 zile înaintea începerii ciclului menstrual următor).
Spermatozoizii se formează în testicule, din care ajung printr-un sistem de canalicule în veziculele seminale unde împreună cu alte secretii formează sperma, un lichid ce contine în mod normal milioane de spermatozoizi / ml. De aici lichidul spermatic este eliminat în cursul ejaculării în uretră si apoi în exterior. Ejacularea apare în cursul contactului sexual, dar uneori si în lipsa acestuia, îndeosebi la pubertate si la tinerii necăsătoriti în cursul somnului când veziculele seminale supraîncărcate se descarcă (asa numitele polutii nocturne). Polutiile nu apar regulat la toti băietii cu aceeasi frecventă. La unii apar mai des, la altii mai rar, dar acest aspect nu are importantă.
Atât ovocitele cât si spermatozoizii au numărul de cromozomi redus la jumătate, fată de restul celulelor corpului, astfel încât în momentul unirii lor se realizează în zigot numărul complet de cromozomi caracteristic speciei umane.
Unirea ovocitului cu spermatozoidul (fecundatia) se realizează în interiorul trompei uterine unde spermatozoizii odată eliminati prin ejaculare în vagin se deplasează prin miscări proprii către locul de întâlnire cu ovocitul. De memorat că desi mai multi spermatozoizi ajung în contact cu ovocitul, numai unul singur va penetra membrana ovocitului, realizând fecundarea acestuia pentru a forma astfel oul (zigotul). Zigotul se va deplasa apoi în uter datorită miscărilor cililor mucoasei trompei uterine unde se produce nidatia (cuibărirea) în mucoasa uterină, care se dezvoltă si se realizează conditiile potrivite pentru hrănirea embrionului astfel încât la vârsta de trei luni toate organele sunt formate si are aspectul de fiintă umană, iar la nouă luni se declansează în mod normal nasterea. (“Tu m-ai tesut în pântecele mamei mele… Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, tesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului. Când nu eram decât un plod fără ochi, ochii Tăi mă vedeau.” – Ps. 139:13,15,16).
Ce ne învată Biblia în legătură cu relatiile sexuale? Are importantă pentru sănătate respectarea regulilor prezentate de Biblie în privinta relatiilor sexuale?
Iată câteva întrebări la care încercăm să răspundem înaintea abordării capitolului referitor la bolile organelor genitale. Unor întrebări asemănătoare căuta să le răspundă si apostolul Pavel în epistola către Corinteni. “Cu privire la lucrurile despre care mi-ati scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femei. Totusi din pricina curviei, fiecare bărbat să-si aibă nevasta lui si fiecare femeie să-si aibă bărbatul ei. Bărbatul să-si îndeplinească fată de nevastă datoria de sot si tot asa să facă si nevasta fată de bărbat… Să nu vă lipsiti unul pe altul de datoria de soti, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciti cu postul si cu rugăciunea, si apoi să vă împreunati iarăsi, ca să nu vă ispitească Satana din pricina nestăpânirii voastre.” (1 Cor. 7,1-5)
Se întelege din aceste versete că Biblia recomandă practicarea relatiilor sexuale numai în cadrul căsătoriei. Respectarea acestei recomandări ar pune capăt bolilor cu transmitere sexuală care constituie astăzi un flagel pentru omenire. Nu există altă metodă mai eficientă pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală decât castitatea. Desi se practică pe scară largă, relatiile sexuale înaintea căsătoriei nu au nici un temei justificat în legătură cu faptul că ar fi benefice pentru sănătate, ci chiar dimpotrivă, relatiile sexuale începute în adolescentă duc chiar la o degradare a organismului, la o maturizare prea timpurie si la deteriorarea trăsăturilor fizionomice.
“Începerea timpurie a vietii sexuale determină o crestere serioasă a cheltuielilor energetice ale organismului si o suprasolicitare multilaterală a acestuia, în special a sistemului nervos… Tulburările endocrine în ceea ce priveste dezvoltarea oaselor, a staturii, unele afectiuni neuropsihice ce se observă adesea la tinerii ce încep prematur viata sexuală sunt cauzate de aceste dereglări ale functiilor organismului. În schimb nici o cercetare stiintifică nu a ajuns la concluzia că abstinenta poate determina îmbolnăviri.” (Educatia sexuală – P. Penciu, V. Pavlid).
O altă regulă biblică referitoare la relatiile sexuale este interzicerea acestor relatii în timpul menstruatiei. “dacă un om se culcă cu o femeie care este la sorocul femeilor… amândoi să fie nimiciti din mijlocul poporului lor.” (Lev.20,18) “Să nu te apropii de o femeie în timpul necurătiei ei, când este la soroc.” (Lev.18,19)
De remarcat că această perioadă de “necurătie în mod obisnuit dura 7 zile de la începutul ciclului menstrual (Lev.15,19), însă în cazurile patologice când sângerarea dura “mai multe zile, afară de sorocul ei obisnuit”, femeia era considerată curată abia după 7 zile de la oprirea sângerării. (vezi Leviticul 15,25-28)
Cu mare probabilitate frecventa mare a infectiilor organelor genitale la femei si poate chiar si a cancerelor de col si corp uterin din zilele noastre este si în legătură cu nerespectarea acestor reguli.
Cu totii stim că Biblia condamnă cu fermitate perversiunile sexuale cum ar fi onanismul, relatiile homosexuale sau relatiile sexuale cu animale. Desi în zilele noastre relatiile sexuale de acest fel (mai ales homosexuale) sunt practicate si de persoane din clasele sociale înalte, desi un mare număr de persoane chiar religioase sunt practicanti sau / si apărători ai acestui tip de relatii, aceste relatii sunt în contradictie cu planul lui Dumnezeu în ce priveste crearea omului si în ce priveste scopul relatiilor sexuale de a da nastere si de a educa copiii în familia organizată asa cum a organizat-o Dumnezeu. Fără să mai vorbim de frecventa extrem de mare a bolilor cu transmitere sexuală prin relatii homosexuale (îndeosebi HIV care produce SIDA), acest tip de relatii distrug celula de bază a societătii care este familia.
O altă problemă referitoare la relatiile sexuale este anticonceptia. Desigur toti, sau aproape toti cei căsătoriti vor să aibă copii, dar nu prea multi. Unii se limitează la un singur copil, altii la 2 sau 3. Cum se pot preveni sarcinile nedorite? În acest moment există multe metode de prevenire a sarcinii, însă cu exceptia calendarului (adică abstinenta în acele perioade în care ovulul poate fi fecundat de spermatozoid – această perioadă întinzându-se în general până în ziua a-16-a a ciclului numărată din prima zi a menstruatiei, la o femeie cu ciclu de 28 de zile), aproape toate celelalte au efecte negative asupra sănătătii.
Pilulele anticonceptionale produc dereglări hormonale, cresc riscul bolilor cardiovasculare si al tromboflebitelor, cât si riscul unor cancere.
Folosirea steriletului provoacă de fapt mici avorturi pentru că el împiedică nidatia oului format prin unirea ovulului cu spermatozoidul (de fapt ucide viata cea nouă care a apărut deja). Desigur conform învătăturilor biblice suntem împotriva avortului care este de fapt o formă de călcare a poruncii a 6-a.
O remarcă mai trebuie făcută în legătură cu relatiile sexuale între rude apropiate. Riscul de boli grave determinate genetic la copii este cu atât mai mare cu cât relatia de rudenie între soti este mai mare. Faptul că numărul membrilor din poporul nostru este mic creste riscul de căsătorie cu rude. De aceea este necesară o atentie sporită în respectarea acestor prevederi care au fost notate de Moise în Leviticul, capitolul 18.
După cum putem observa, dacă aceste prevederi nu erau atât de stricte la începutul istoriei omenirii (de ex. Sara era sora lui Avraam după tată – Gen 20,12) datorită înmultirii bolilor prin modificarea genelor din cromozomi, pe măsura trecerii anilor, acest risc este tot mai mare si este important de avut în vedere chiar si relatiile de rudenie de sânge mai îndepărtate decât cele prezentate în Leviticul.
Relatările prezentate în acest articol răspund cu sigurantă, cel putin în parte, unor întrebări, poate nerostite, pe care multi le aveam în inimile noastre.
Dr. Răileanu Valerian