Celor obisnuiti cu felul strict logic si faptic in care sunt construite celelalte stiinte, precum astronomia, fizica sau chimia, raportul istoric pe care l-am studiat li s-a parut cu siguranta de necrezut. Dar ni se vor infatisa si alte conditii de necrezut, cand vom cantari teoriile geologice care inca mai predomina. Raspunderea principala pentru aceasta o poarta metodele vechi folosite in domeniul geologiei. Cuvintele lui Sir Henry Howorth sunt tot atat de adevarate acum, ca atunci cand au fost scrise, cu o jumatate de secol inainte:
"Este un fapt singular si de luat in seama ca, in timp ce celelalte ramuri ale stiintei s-au emancipat din plasa gandirii metafizice, stiinta geologiei ramane inca prizoniera teoriilor „a priori’". (The Glacial Nightmare and the Flood, vol. I [1893], Prefata, p. vii).
Termenul "teorii a priori" se refera la teoriile de la care se incepe in mod constient, sau cel mai adesea inconstient, si din care se trag concluzii. Aceasta este o metoda a parerii ipotetice, a presupunerii, sau o metoda metafizica ce poate da doar rezultate ca acelea care rezulta din urma parerilor.
Dupa cum am vazut din istoria geologiei, metodele speculative sau conjuncturale au predominat mereu pana acum. Werner a crezut, sau a presupus, ca rocile s-au format prin precipitarea chimica din solutia aflata intr-un ocean universal si, natural, ar trebui sa urmeze anumite rezultate. Cuvier si Smith au crezut, sau au presupus, ca fosilele vor fi intotdeauna aflate in aceeasi ordine relativa ca in Franta si in Anglia. Ei au mai crezut, sau presupus, ca fosilele nu au existat in acelasi timp, ci numai cateva soiuri odata, in serii, cu lungi intervale de timp intre ele. El i-a oferit lumii o forma biologica a teoriei foilor de ceapa, in care, in locul mineralelor index, fosilele index slujeau pentru a ne spune varsta fiecarei grupe de roci nou-descoperite. Hutton si Lyell au crezut, sau presupus, ca procesele prezente pe pamant, din aer si din ocean au predominat intotdeauna in trecut, fara nici o intrerupere datorata unui eveniment neobisnuit ca potopul. Deci, proiectand inapoi, in trecut, aceste procese ale timpului prezent, ei spuneau ca pot explica totul cu privire la roci si la fosile, potrivit cu acest principiu al uniformitatii.
Rezultanta combinata a tuturor acestora este, natural, teoria evolutiei organice, care are suportul ei principal in presupusa acuratete a ordinii seriale a fosilelor. Tabelul alaturat va ajuta la explicarea acestei ordini seriale. Pentru cititorul care s-ar intampla sa nu fie familiarizat cu subiectele geologiei, trebuie sa se explice ca partile importante ale acestui tabel, in ce ne priveste, sunt primele doua coloane, grupele si sistemele. Acestea sunt privite ca prezentând lista modurilor succesive de viata care au locuit pe globul pamantesc din vremurile cele mai timpurii, probabil un milion de ani inainte, pana in prezent. Bineinteles, tabelul acesta se citeste incepand de jos in sus.
Unele dintre numele sistemelor, cum ar fi Cambrian, Devonian si Jurassic, sunt derivate de la numele tinuturilor unde s-au gasit grupe reprezentative din aceste fosile. Altele, de exemplu Carbonifer si Cretacic, sunt numite dupa materialele care caracterizeaza rocile acestor sisteme.
Atunci cand s-au adoptat fosilele ca adevarata cheie pentru varsta rocilor, s-a considerat ca este de cea mai mare importanta sa se determine capatul seriilor, primele, sau cele mai vechi fosile. Cu mai bine de un secol in urma, doi oameni de stiinta englezi ,Sedgwick si Murchison, au plecat in cautarea acestor prime fosile. Cand unul dintre ei a descoperit in Wales (Tara Galilor) unele care pareau a fi ce se cauta, rocile si fosilele pe care le contineau au fost numite cambriene, dupa vechiul nume al tinutului Wales. De atunci, oridecateori s-au descoperit fosile asemanatoare in oricare parte a lumii, au fost la randul lor numite cambriene si s-a spus ca sunt de aceeasi varsta cu acelea gasite in Wales. Aceasta este metoda prin care fosilele index, ca acelea din tinutul prim sau reprezentativ, sunt folosite pentru a determina varsta geologica a fiecarui nou tinut cercetat.
Acum stim ca a fost doar o intamplare geografica prin care Sedgwick si Murchison au aflat aceste feluri aparte de fosile intr-o pozitie de adancime, sau sprijinindu-se pe cristalinele vechi, primitive in Wales. Daca ar fi inceput in Georgia si in Statele sud-estice ale Statelor Unite, in loc de Wales, ei ar fi gasit fosile cretacice in aceeasi situatie de adancime, straturile avand toata infatisarea si toate caracteristicile fizice ale celor mai vechi de pe pamant si cu mult mai mare extindere decat cele din Wales. Sau, daca ar fi inceput lucrarea in California de Sud, ar fi aflat fosile tertiare in aceeasi pozitie de adancime si prezentand aceleasi semne de mare vechime. Si asa mai departe, in diferite parti pe intreaga fata a globului.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania