Optsprezece secole de interpretare. – Din timpul lui Irineu din Galia cele doua "fiare" simbolice din Apocalipsa 13 primesc de-a lungul secolelor o atentie nemaipomenita in ce priveste interpretarea. In biserica timpurie gasim parerea ca cele doua fiare simbolizeaza, conform lui Irineu, Antihristul si "profetul mincinos" al sau, sau, conform lui Victorinus, o fiara romana si una antihrista. Cele zece coarne erau viitoarele subimpartiri ale Imperiului Roman. Cele 42 de luni erau, dupa cum inca se intelegea atunci, un timp literal, iar numele legat de 666 (din v. 18) putea fi Lateinos sau Teitan, sau Diclux. Se credea ca aici este inclusa Roma.
In secolul al V-lea, Tichonius si Augustin au introdus o conceptie mistica cu privire la conceptul de corpus diaboli al "cetatii nelegiuite" (sau al comunitatii nelegiuite) a lumii, cu Antihrist fiind profetul mincinos. Dar interpretarea mai timpurie, conform careia antihrist si profetul sau mincinos erau reprezentati de cele doua fiare, era sustinuta de arhiepiscopul grec Andreas din Caesarea, pe la 632, de Berengaud, din secolul al IX-lea, si de altii din aceasta perioada. Venerabilul Bede sustinea ca fiara a doua era definita felurit, ca reprezentandu-i pe apostolii sau predicatorii lui Antihrist, sau pe fratii mincinosi. Unul sau doi se intrebau daca nu cumva fiara ar fi un necredincios, un pagan sau un sarazin. Valdenzii insa declarau pe fata ca fiara este Biserica Romano-Catolica. Iar Ioachim de Floris considera prima fiara din Apocalipsa 13 ca o combinatie a celor patru fiare din Daniel – iudei, pagani, eretici si sarazini. El credea ca a doua fiara este secta proorocilor mincinosi, incluzandu-l si pe Antihrist. Si considera ca numele pentru numarul 666 nu fusese inca descoperit.
Inocent al III-lea, cautand sa abata acuzatiile crescande la adresa papalitatii, sustinea ca Mohamed este omul faradelegii si ca numarul 666 reprezinta numarul anilor stapanirii lui, care, sustinea el, aveau sa se incheie in curand.
Fiara identificata cu antihristul papal. – Printre ioachimiti gasim noi interpretari, ca de pilda la Pierre Jean d’Olivi, care credea ca cele doua fiare sunt conducatorii civili si prelatii falsi, iar chipul fiarei este un pseudo papa; Ubertino de Casale considera ca cele doua fiare sunt Bonifacio VIII si Benedict XI, iar "666" inseamna "Benedict". Apoi scriitori pre-Reformei: Matthias de Janow (mort in 1394), Wyclif al Boemiei, John Purvey, conducatorul lollard, si Ioan Hus al Boemiei (1369-1415) sustineau ca prima fiara este cu siguranta Antihristul papal. Unii atasau numarul 666 la papa.
Roma in profetie, cele doua conceptii. – In Reforma din secolului al XI-lea peste douazeci de interpreti au predicat despre una din fiare sau despre amandoua, majoritatea prezentand Roma papala ca fiind prima fiara (Andreas Osiander, Alphonuss Conradus, George Joye, John Bale si altii). O minoritate considera ca e vorba de Roma pagana, sau imperiala, si ca a doua fiara este Roma papala (Martin Luther, Johann Funck, John Foxe si altii). Pentru ambele grupe fiara cu doua coarne reprezenta in general un alt aspect al Antihristului papal, sau predicatorii lui Antihrist – ierarhia sau clerul papal.
Cele 42 de luni profetice erau privite ca fiind 1260 de ani. Numarul 666 era interpretat diferit; Martin Luther, Bullinger si cativa altii considerau ca numarul acesta indica anii, dar Melanchton, Flacius, Foxe, Napier, Pareus si altii sustineau ca "666" reprezinta un nume, ca de pilda ebraicul Romith (Romiith), sau grecescul Lateinos (ca echivalent pentru Romanus). Unii socoteau ca "semnul" inseamna slujire, ascultare, inchinare fata de fiara. Dar interpretarile acestea erau numai incercari.
Majoritatea sustinea ca papalitatea este prima fiara. – Exegetii Lumii Vechi din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea dadeau pe fata aceeasi disputa in interpretare, majoritatea considerand ca papalitatea este prima fiara. Dar in ambele grupe gasim o a doua fiara care este Roma papala – sau pur si simplu un al doilea aspect al Romei, desi unii, ca de pilda Sir Isaac Newton, socoteau ca ar putea fi biserica greaca; John Wesley (1703-1791) credea ca ea va aparea din Asia; Johann Bengel (1687-1725) considera ca ea ar putea reprezenta iezuitismul.
Acum se faceau incercari tot mai staruitoare de a plasa datarea celor 42 de luni – ca de pilda 396-1656, 437-1697, sau probabil 454-1714, 538-1798, sau chiar 606-1866. Dintre numeroasele nume latine, grecesti si ebraice pentru "666", dintre care majoritatea au fost aplicate la papalitate, Lateinos este ales cel mai frecvent; Vicarius Filii Dei este introdus o singura data, de catre profesorul german Andreas Helwig.
Protestantismul ca a doua fiara. – Thomas Goodwin (1600-1680), a fost probabil cel dintai care a sugerat ca asa cum prima fiara simboliza papalitatea, tot asa chipul simboliza, evident, chipul protestant al papalitatii in bisericile reformate. Interpretarea aceasta avea sa castige apreciere mai tarziu. In perioada coloniala si cea nationala timpurie, peste treizeci de scriitori din America, avand felurite meserii, au publicat interpretari la Apocalipsa 13, de la John Cotton, in 1639, la Timothy Dwight, in jurul anului 1800, considerand ca papalitatea sau Biserica Catolica reprezinta prima fiara. A doua fiara apare ca o noua faza a papalitatii, cele doua coarne fiind probabil tirania civila si cea religioasa. Dar a doua faza este aplicata la protestantism, de catre Isaac Backus, istoric baptist, cele doua coarne reprezentand cenzura bisericeasca si pedepsele temporare. John Bacon, cleric congregationalist, sustinea o parere destul de asemanatoare.
Accentul persista in secolul al XIX-lea. – La inceputul secolului al XIX-lea in Lumea Veche si in cea Noua au existat numerosi interpreti ai cap. 13 din Apocalipsa. Inca mai erau neintelegeri – unii tinand la ideea ca prima fiara este Roma civila sau pagana. Aproape toti prezentau papalitatea, ierarhia, preotia, iezuitii sau inchizitia ca fiind fiara a doua, desi unii considerau ca este Franta necredincioasa (ca Joseph Galloway si Samuel Toovey); cativa credeau ca este vorba de protestantismul sau sectarismul protestant (ca Samuel M. McCorkle, si Elias Smith in America), iar unele glasuri izolate sugerau biserica greaca sau Franta, dar se spunea putin cu privire la cele "doua coarne" sau cu privire la "semn". O datare favorita a celor 1260 de ani era intre 533 si 1792/3; alte datari erau 529-1789, 534-1797, 587-1847, sau 606-1866, acestea fiind doar printre cele mai importante.
In America de Nord, printre cercetatorii non-mileriti ai profetiei, intre 1800 si 1844, unii considerau Roma civila sau seculara ca fiind prima fiara; marea majoritate considerau ca este papalitatea. Unii priveau cele sapte capete ca fiind sapte forme ale carmuirii romane, sau cele zece coarne ca fiind cele zece subimpartiri ale imperiului.
666 – Ani sau un nume? -In Lumea Veche s-a spus doar putin cu privire la "666" ca ani (133 i.d.Hr.-533 d.Hr; 533-1198; un altul considera ca ei se incheie la 1843). In America numai doi interpreti considerau ca "666" se refera la ani. Cei care credeau ca reprezinta un nume, de obicei alegeau numele Laetinos. Pastorul prezbiterian Anzi Armstrong si cel din biserica episcopala, Richard Shimeall, adaugau numele Vicarius Filii Dei ca o a doua posibilitate.
Mileritii sustin in unanimitate anii 538-1798. – William Miller sustinea ca prima fiara este Roma civila sau pagana, dar asociatii sai au ajuns sa creada ca ea este papalitatea. Milleritii erau de acord cu privire la cele sapte capete ca fiind forme ale guvernarii romane, cu privire la cele zece coarne ca fiind zece regate sau subimpartiri ale Imperiului Roman, si cu privire la perioada 538-1798 ca fiind cei 1260 de ani din profetie. In afara de Miller, aproape nimeni nu se ocupa de fiara a doua – trei se intrebau daca nu e cumva Franta. Putinele referiri la numarul "666" il urmau pe Miller, care considera ca este vorba de ani, si anume de la 158 i.d.Hr. pana la 508 d.Hr.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania