Introducere
Celor mai mulți dintre noi ne plac sărbătorile. Celebrăm aniversări, zile de naștere, sărbători religioase, zile naționale. Sărbătorim tot felul de realizări și împliniri – cum ar fi obținerea unui loc de muncă sau a unei promoții, intrarea la facultate. De asemenea celebrăm evenimente extraordinare cum ar fi căsătoria, nașterea copiilor, botezul sau hirotonirea cuiva și multe alte evenimente speciale.
Acesta este un seminar care celebrează căsătoria. Vă invităm să vă gândiți la moduri în care vă puteți celebra căsătoria – nu doar cu ocazia aniversării nunții, dar și în alte ocazii, din alte motive și în alte moduri.
Activitate pentru cupluri: Invitați cuplurile să reflecte la următoarele întrebări.
Ÿ Unde ați învățat despre căsătorie? Care dintre următoarele influențe a avut cel mai mare impact asupra concepției voastre cu privire la căsătorie și relaționare?
â—¦ Seriale TV
â—¦ Reality shows
â—¦ Cursuri
â—¦ Discuții în vestiarul școlii
â—¦ Părinții
â—¦ Biblia
â—¦ Altceva/altcineva
Ÿ Ce sfat v-au dat părinții cu privire la căsătorie? Ce sfat ați respins cândva pentru ca mai târziu să vă dați seama că era un sfat bun? Ce s-a întâmplat? Cu ce vă va schimba aceasta deciziile viitoare?
Ÿ Ați spus vreodată: „Numai dacă aș fi știut ceea ce știu acum.” Ce ați învățat din experiențele trecute și cum v-a schimbat aceasta viața maritală?
Apeluri la celebrare
În Biblie, celebrarea era ceva ce poporul lui Dumnezeu făcea în ocazii speciale și evenimente deosebite.
Ÿ Sabatul. Sabatul era o zi de sărbătoare. „De la apus la apus să sărbătoriți Sabatul vostru.” (Lev. 23:32, NKJV).
Ÿ Sărbătorile și zilele sfinte. Vezi folosirea cuvântului „celebrați” în Levitic 23:41, Estera 9:21:27.
Ÿ Ocaziile speciale. Iudeii au celebrat reconstruirea templului și a cetății Ierusalimului. „La sfințirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe Leviți din toate locurile în care locuiau și i-au adus la Ierusalim, ca să sărbătorească sfințirea cu laude și cântări, în sunet de chimvale, alăute și arfe.” (Neemia 12:27, NKJV).
Ÿ Nunți. Nunțile erau ocazie de celebrare: vezi ospățul de nuntă la care au fost prezenți și Isus și ucenicii (Ioan 2:1-11).
Așadar, găsim o bună susținere biblică în favoarea ocaziilor de celebrare. Și credem că mariajul merită să fie celebrat adesea, în moduri speciale. Deși Ellen White nu folosește cuvântul „celebrare”, a susținut că soții ar trebui să-și reafirme în mod repetat căsătoria:
„Continuați cu cele dintâi atenții. Pe orice cale, încurajați-vă unul pe celălalt în luptele vieții. Căutați să sporiți fericirea celuilalt. Atunci căsătoria, în loc să fie sfârșitul iubirii, este doar începutul ei. Căldura adevăratei prietenii, dragostea care leagă inimă cu inimă este o pregustare a bucuriilor cerului.” (Căminul adventist, pag. 106)
Celebrați-vă căsătoria în fiecare zi
Ÿ Sărutați-vă în fiecare zi. Sărutarea zilnică este unul dintre lucrurile fundamentale valabil pentru orice relație maritală, de-a lungul timpului.
Activitate pentru cuplu. Dați cuplurilor câte o coală de hârtie pe care să-și scrie răspunsurile la următoarele întrebări: Când se sărută de regulă cuplurile? Enumerați cât mai multe ocazii vă vin în minte, cum ar fi atunci când vă salutați după ce nu v-ați văzut un timp etc. Apoi enumerați ocaziile în care voi vă sărutați unu pe celălalt.
Cu trecerea timpului, multe din sărutările dintre soț și soție nu sunt decât niște atingeri fugitive cu buzele pe obraz sau pe gură. Însă, Ellen Kreidman, autoarea cărții The 10 Seconds Kiss, sugerează că pentru a menține o căsătorie sănătoasă, pasionantă, vibrantă, cuplurile ar trebui să se sărute câte 10 secunde. Scrie ea:
„Când cei doi stau la altar și își jură iubire unul altuia, „până când moartea ne va despărți”, consideră un lucru sigur că legătura lor intimă va rămâne până la sfârșit. Sărutul de la sfârșitul ceremoniei este simbolul acelei legături și pe tot parcursul relației, sărutul rămâne în centru. Sărutul este cea mai intimă conexiune posibile între doi oameni – chiar mai intimă decât actul sexual.” (pag. 19).
Sărutul exprimă relația. Este un barometru al felului în care stau lucrurile. Cuplul poate avea relații sexuale, dar fără să se sărute. Dacă nu se sărută cu pasiune, relația lor poate avea probleme serioase. Aproape fără băgare de seamă, cei doi pot ajunge simpli parteneri de cameră, încetând să mai fie iubiți. Kreidman susține că sărutul de 10 secunde poate fi un remediu pentru recăpătarea romantismului:
Sărutarea timp de 10 secunde în fiecare zi declară faptul că sunteți iubiți, nu doar colegi de cameră. Vă ajută să vă mențineți legătura dintre voi. Chiar dacă în fiecare zi îi spui partenerului tău că-l iubești, dacă îl mai oferi și un sărut de 10 minute, îi spui: „Și încă mai sunt îndrăgostită de tine.”
Sărutul de 10 secunde are un efect mai dramatic și mai imediat asupra relației decât orice altă temă am indicat. Administrat dimineața, dă tonul pentru întreaga zi. Administrat seara, devreme, dă tonul pentru întreaga noapte. Și indiferent de momentul zilei în care vă sărutați, vă va încălzi inimile, vă va face să vă simțiți apropiați și legați unul de altul. (pag. 23)
Dorim ca diseară, să vă apropiați de soț/soție și să îi dați un sărut pasional de 10 secunde. Când vă va întreba „Ce te-a apucat?”, puteți să-i spuneți: „De-acum încolo nu mai suntem doar colegi de cameră, ci din nou iubiți.”
Mai înainte de a vă săruta, este posibil să vă simțiți stânjeniți, tensionați, enervați și chiar distanți. Dar după ce o veți face, rezultatul este de cele mai multe ori același: vă veți simți mai apropiați, mai afectuoși, mai atașați. Când ne sărutăm, respirăm împreună. „Inspirăm fiecare energia și forța de viață a celuilalt. În acest fel devenim una.” (Kreidman, 1998, pag. 41)
Activitate pentru cupluri. Haideți să exersăm acest remediu simplu pentru o relație letargică. Ridicați, așezați-vă față în față, puneți-vă brațele unul în jurul celuilalt, iar eu am să număr până la 10 ca să știți când să vă opriți. Pe locuri, fiți gata, start!
Ÿ Acordați-vă 30 de minute de atenție totală, în fiecare seară. Ani de-a rândul am sugerat o formulă simplă pentru îmbunătățirea oricărei căsnicii:
Acordați atenție neîmpărțită soțului/soției, minimum:
â—¦ 30 de minute zilnic
â—¦ O seară întreagă săptămânal
â—¦ O zi întreagă lunar
â—¦ Un week-end întreg trimestrial
Pe parcursul acestui seminar, vom vorbi despre aceste perioade de timp esențiale pentru celebrarea mariajului. Mai întâi, vom vorbi despre minimul zilnic: 30 de minute de atenție neîmpărțită. Într-un articol de pe internet intitulat „Petreceți 30 de minute în fiecare zi vorbind”, Kreidman citează date șocante despre comunicarea în cuplurile americane:
Un cuplu american obișnuite petrece 20 de minute săptămânal vorbind, ceea ce înseamnă în medie 3 minute pe zi, în care intră și bună dimineața, ce avem la cină, a venit poșta, cum sunt copiii, cum a fost la serviciu?
Ce știți că poate supraviețui cu 3 minute de atenție? Ați putea studia 3 minute pe zi și totuși spera să treceți examenul? V-ați putea crește copiii 3 minute pe zi?V-ați fi îndrăgostit dacă ați fi petrecut 3 minute împreună zilnic?
Și atunci cum am putea crede că vorbind 3 minute pe zi vom avea o relație semnificativă? Este imposibil! (Kreidman, 2010 b)
Pe acest fundal, Kreidman face recomandarea să avem 30 de minute de conversație în fiecare zi. Iar noi o susținem. Considerăm că seara este timpul optim. Ar trebui să aveți un timp pe care să-l petreceți singuri, ca și cuplu, neîntrerupți, în care să vă acordați atenție neîmpărțită. Prin aceasta înțelegem: fără radio, fără TV, computer, telefoane mobile, reviste, cărți, treburi casnice, copii, prieteni, familie etc.
Activitate pentru cupluri. Invitați participanții să noteze pe o foaie de hârtie timpii pe care îi au la dispoziție pentru a-i petrece unul cu celălalt. Ce idei noi aveți cu privire la cum ați putea petrece cele 30 de minute zilnice celebrându-vă unul pe celălalt și relația? După câteva minute, invitați cuplurile să facă schimb de idei. Kreidman oferă următoarele sugestii care v-ar putea inspira și altele:
â—¦ Mergeți la plimbare, ținându-vă de mâini, bineînțeles.
â—¦ Mergeți la plimbare cu mașina și opriți-vă într-un loc retras.
â—¦ Mergeți la un local obișnuit și vorbiți la o ceașcă de ceai.
â—¦ Așezați-vă în camera voastră favorită; puneți muzică în surdină și vorbiți. (Kreidman, 2010b)
Ÿ „Îți mai aduci aminte când…” Un mod amuzant pentru a celebra căsătoria este prin evocarea amintirilor frumoase, unde ați fost și cum ați ajuns în stadiul actual. Ellen White scria către biserică: „Nu avem nimic de ce ne teme în viitor decât că am putea uita felul în care Dumnezeu ne-a condus și învățăturile pe care ni le-a dat în trecut” (White, 1893). Același lucru poate fi spus și despre căsătorie: nu avem nimic de ce ne teme decât că am putea uita tot ce a făcut Dumnezeu pentru noi, ca soț și soție.
Ați putea face din această evocare un joc al celebrării căsătoriei. Alegeți un eveniment special din viața voastră, adunați pozele pe care le aveți de atunci și vorbiți despre oameni, locuri, amintiri amuzante (sau chiar triste) care v-au adus laolaltă în acea ocazie.
Alte câteva idei:
â—¦ Planificați o seară de sâmbătă în care să vă uitați la vechi filme de familie.
â—¦ Uitați-vă împreună în albumul de familie.
â—¦ Realizați împreună un colaj cu fotografii personale.
â—¦ Scrieți-vă amintirile favorite pe bilețele. Puneți-le într-un vas destinat să fie recipientul acestor amintiri și urmăriți cum se umple cu trecerea anilor.
Celebrați-vă căsătoria săptămânal
Ÿ Dăruiți-vă săptămânal o seară întreagă. Puneți deoparte o seară pe săptămână pe care să o petreceți împreună. Å¢ineți-vă de acest angajament față de soț/soție. Respectați această „programare” din agendă, la fel ca pe oricare alta. Aranjați cu cineva să vină să stea cu copiii. Învățați-vă copiii că timpul petrecut de soți împreună este o prioritate.
Ÿ Ieșiți la întâlnire. Dați-vă din nou întâlnire. Curtați-vă soția. Faceți-i o surpriză cu o floare. Faceți o surpriză soțului cu bilete la un meci. Îmbracați-vă frumos și luați cina la lumina lumânărilor.
Activitate pentru cupluri. Invitați cuplurile să treacă pe o hârtie lucrurile pe care le făceau împreună, la întâlniri, înainte de căsătorie. Apoi acordați-le 5 minute pentru a planifica fiecare o întâlnire de o seară, în viitorul apropiat, după care rugați-i să-și împărtășească planul cu soțul/soția.
Celebrați-vă căsătoria lunar
Ÿ Petreceți o zi împreună. Petreceți împreună o zi întreagă, în fiecare lună. Planificați ceva – dar nu treburi sau proiecte casnice – care să integreze prietenia în căsnicie. Luați-vă o zi liberă, poate chiar practicând un nou hobby împreună sau pur și simplu plecând de acasă pentru a explora regiunea unde locuiți și pentru a vă bucura de peisaje. Aveți de ales din numeroase activități care nu vor suprasolicita bugetul familiei. Însă putem promite că răsplata pentru investiția de timp și bani în această celebrare lunară va fi una valoroasă.
Activitate pentru cupluri. Dați-le cuplurilor câte o coală de hârtie pe care o vor împărți în 4 secțiuni, prin pliere. Notați fiecare secțiune cu următoarele titluri: (1) Sporturi/exerciții; (2) Cultură locală /istorie/evenimente; (3) Cumpărături; (4) Hobby. Scopul este listarea în fiecare categorie a câtor mai multe activități pe care cuplurile le pot face împreună. De exemplu: la categoria Sporturi/exerciții, puteți trece ciclism, drumeții, patinaj, role; Cultură locală/istorie/evenimente – vizitarea muzeelor, grădini zoologice, târguri, vânzări de vechituri, licitații de antichități, show-uri de mașini de epocă, cules de fructe, teatru, concerte; Cumpărături – librării, magazine de curiozități, articole de grădinărit, gătit, artă; Hobby – pictură, aranjamente florale, grădinărit, păsări. După 10 minute, invitați cuplurile să citească cu glas tare listele și să adauge la listele lor activitățile interesante citite de ceilalți.
Ÿ Participați la evenimente de consolidare a căsniciei. Adesea trebuie să învățăm moduri noi de a ne conduce sau îmbogăți relațiile. Programele sau conferințele pe teme maritale le oferă cuplurilor o „doză de vitamine”. Astfel de evenimente oferă posibilitatea de abordare a unor probleme pe care altfel am evita să le tratăm. Sunt ocazii de creștere angajată.
Dacă astfel de programe nu sunt disponibile, alegeți o carte despre creșterea maritală și citiți-o împreună, oprindu-vă să discutați concepte noi și să vă gândiți la cum le-ați putea aplica în relația voastră. Căutarea de căi de creștere împreună, ca și cuplu, este un semn de tărie, nu de slăbiciune.
Celebrați-vă căsătoria trimestrial
Ÿ Plecați undeva în week-end. Un week-end trimestrial doar pentru voi doi este o parte definitivă a formulei noastre pentru un mariaj de succes. De ce nu ați pleca undeva în week-endul acela? Lăsați grijile și munca acasă! Un week-end vă oferă ocazia de a fi împreună unul cu celălalt într-o varietate de contexte, dormind, mâncând, relaxându-vă și închinându-vă împreună. Este un timp prelungit de reconectare unul cu celălalt și de focalizare asupra darului primit de fiecare în persoana celuilalt. Un week-end întreg vă oferă mai mult timp pentru a vă bucura de activități care nu ar putea încăpea într-o singură zi, lunar.
Ÿ Onorați o căsătorie care a schimbat ceva în viața voastră. Sigur vă puteți gândi la câteva cupluri din familia voastră sau din comunitate ale căror căsătorii au fost un exemplu pentru voi și au avut un impact pozitiv asupra vieții voastre personale sau de cuplu. De ce nu ați planifica o ocazie în care să le spuneți ce au însemnat pentru voi? Invitați rude și vecini la această ocazie.
Ÿ Cupoane de cadouri pentru celebrarea căsătoriei. Creați cupoane de cadouri pentru soț/soție, cum ar fi o seară în oraș, un spălat pentru mașină, o ședință la coafor etc.
Activitate pentru cupluri. Oferiți fiecărui soț/soție câte un exemplar din Fișa Cupoane de cadouri. Acordați-le câteva minute pentru a pregăti cupoanele din care vor dărui unul sau mai multe partenerului lor.
Celebrați-vă căsătoria anual
Ÿ Bucurați-vă la maximum de aniversarea căsătoriei voastre. Aniversarea nunții este evenimentul major al anului, în care să vă celebrați căsătoria. Planificați dinainte ziua ca să devină o ocazie memorabilă.
Ideile de celebrare a aniversării de nuntă abundă. Nu uitați că darurile cele mai apreciate sunt cele care reflectă gândurile intime pe care le aveți cu privire la soț/soție și căsnicia voastră. Iată câteva idei:
â—¦ Scrieți-i o poezie, un cântec sau o scrisoare de dragoste.
â—¦ Faceți-i din nou cererea în căsătorie, dar în alt fel. Soția va fi încântată să afle că ați mai face-o încă o dată!
â—¦ Creați o colecție foto aniversară, cu fotografii de la aniversările trecute și cele ce vor urma.
â—¦ Începeți un jurnal al aniversărilor de nuntă.
Celebrați-vă partenerul de căsătorie
Ÿ Celebrați persoana. Înțeleptul a scris: „Izvorul tău să fie binecuvântat și bucură-te de nevasta tinereții tale.” (Prov. 5:18) Spuneți-i partenerului de căsătorie în mod regulat că este o persoană pe care o respectați, o apreciați și o prețuiți.
Ÿ Celebrați-vă realizările. Marcați într-un mod special măririle de salariu, împlinirile educaționale, un loc de muncă nou, o idee avută de partenerul de căsătorie etc. Arătați-i că sunteți mândri de cele realizate și de modul în care a fost condus de Dumnezeu.
Faceți o listă cu toate lucrurile care vă plac și pe care le apreciați la partenerul de căsătorie. Ori de câte ori face sau spune ceva, obișnuit sau special, treceți pe listă (a tuns peluza, a pregătit cina, a fixat un tablou, a schimbat un scutec etc.) Arătați-i lista și adăugați mereu ceva la ea.
Ÿ Sărbătoriți-i ziua de naștere. Mulțumiți Domnului pentru încă un an de viață pe care l-a dăruit soțului/soției – încă un an ca să fie împreună cu voi.
Ÿ Sărbătoriți deosebirile dintre voi. Unii oameni cred că extremele se atrag, alții că extremele se atacă. Dumnezeu ne-a creat bărbați și femei, diferiți, dar complementari. Când a fost creat Adam, el a dat nume la toate animalele și păsările și la orice dobitoc de pe pământ. „Dar pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească.” (Gen. 2:20). Chiar dacă erau deosebiți, Adam și Eva erau potriviți. Termenul ebraic original înseamnă „corespunzător lui”, „corespondentul lui”, „complementul lui”. Un mod de a vă celebra căsătoria este să lăudați pe Dumnezeu pentru modul în care v-a făcut ca bărbat și femeie și v-a unit ca soț și soție.
Este mai ușor să celebrăm deosebirile dintre noi atunci când învățăm să le privim nu ca pe niște puncte vulnerabile, ci pe niște bunuri. Aceste bunuri ne-au fost date de Dumnezeu ca să ne capaciteze ca soț și soție să facem ceva semnificativ pentru El, ceva ce n-am fi putut face unul fără celălalt.
Activitate de cuplu. Împărțiți fișa Redefinirea deosebirilor dintre noi. Invitați cuplurile să analizeze lista caracteristicilor tipice pentru bărbați și femei. Bifați fiecare afirmație care vi se potrivește. Pe marginea acestor liste discutați despre modul în care aceste deosebiri au fost sau ar putea fi benefice pentru relația voastră. Cum ați putea accepta, respecta și chiar prețui mai bine aceste deosebiri?
Gânduri de încheiere
Vă mai amintiți ziua nunții? Pregătirile, ceremonia, masa de nuntă… Puneți-vă întrebarea: de ce ar trebui ca celebrarea să se termine după ce tortul a fost tăiat și oaspeții au plecat? Noi credem că celebrarea ar trebui să continue, în fiecare zi, întotdeauna! Iar cu o planificare angajată chiar o puteți transpune în fapt în viața voastră maritală.
Referințe:
Craig, B. (2004). Searching for intimacy in marriage. Silver Spring MD: Ministerial Association, General Conference of Seventh-day Adventists.
Craig, B. (2006, April). Reclaiming intimacy. Signs of the Times. http://www.signsofthetimes.org.au/archives/2006/april/article5.shtm
Kreidman, E. (1998). The 10 second kiss. New York: Random House, Inc.
White, E. G. (1893, January 29). We had a hard struggle. General Conference Daily Bulletin.
White, E. G. (1952). The Adventist home. Hagerstown, MD: Review and Herald Publishing Association.
Claudio & Pamela Consuegra (Departamentul Familie, Conferința Minnesota, Diviziunea Nord-Americană)
Sursa: http://resursepredici.blogspot.com