Moartea spirituala-cauzata de esecul în misiune
Text :Ap. 3:1-6
Subiect: Biserica pe moarte
Scop : Sa descoperim care sunt simtomele mortii spirituale si sa observam ca
moartea spirituala este cauzata de esecul în misiune.
Verset de memorat: Ap. 3:2
Observatii generale :
Sardesul , a fost capitala vechiului regat al Lidiei . Era un oras situat pe un platou înalt spre care era o singura cale de acces. Faptul ca era înconjurata de vai abrupte a facut ca cetatea sa fie imposibil de cucerit. Aceasta pozitie strategica,a determinat locuitorii din Sardes sa aiba o încredere falsa , considerîndu-se la adapost de orice pericol.
Cu toate acestea ,cetatea a fost cucerita de catre Cir în anul 549 În.Hr, si mai tîrziu de catre Alexandru Macedon. De fiecare data cuceritorii i-au luat pe locuitorii cetatii prin surprindere . Un grup de soldati au escaladat peretele muntelui si zidul cetatii, dupa care au deschis portile pentru colegii lor ,care au jefuit cetatea si au darîmat constructiile impunatoare. Dupa aceste incidente , cetatea a continuat sa fie locuita, dar nu a mai ajuns niciodata la stralucirea si faima pe care a avut-o altadata.
Desi nu se cunoaste modul în care biserica din Sardes a luat fiinta, urmarind scrisoarea care i-a fost adresata, putem constata ca la început aceasta Biserica a avut o vreme de progres si biruinta spirituala. Domnul Isus le spune celor din Sardes sa-si aduca aminte de felul cum au auzit si au primit Cuvîntul lui Dumnezeu.Ap. 3:3. Odata cu trecerea vremii, viata spirituala a acestei Biserici a decazut, iar isoria ei s-a asemanat cu cea a orasului . Biserica a pierdut stralucirea si faima de altadata, ajungînd în ruina spirituala. Cineva a identificat aceasta Biserica numind-o „mormînt spiritual” dealungul timpului în Biserica din Sardes s-au conturat tot mai mult semnele mortii spirituale , de aceea studiind acest capitol putem descoperi trasaturile spirituale ale unei bisericii aflate în pragul mortii spirituale.
I . Biserica aflata în pragul mortii spirituale este o biserica numai cu numele
Bisericii din Sardes, Domnul Isus îi spune : „ îti merge numele ca traiesti , dar esti mort” Ap.3:1 Tot ceea ce a ramas despre Biserica din Sardes a fost numai numele ; „eticheta”. Sardis înseamna . „cei salvati”, sau „cei ce au iesit afara” .Desi acest nume înca mai era pomenit , viata lor practica era departe de a fi la aceiasi înaltime . În spatele etichetei si a lucrurilor de suprafata, în Sardes se ascundea „moartea”. Sunt asa de multi si astazi cei care atunci cînd sunt întrebati despre identitatea lor spirituala se ascund sub numele de „crestin”în timp ce viata lor nu confirma ceea ce spun. Apostolul Ioan arata ca este un mare har sa fii numit crestin , dar adevarata binecuvîntare o traiesc numai cei ce traiesc ca si crestini.
„ vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal , sa ne numim copii ai lui Dumnezeu ! Si suntem.Lumea nu ne cunoaste pentru ca nu l-a cunoscut nici pe El …… dar stim ca atunci cînd se va arata El , vom fi ca El; pentru ca îl vom vedea asa cum este „ I Ioan 3:1-2
Biserica din Sardes era preocupata mai mult de imagine si de aparente decît de realitate. Si astazi sunt crestini preocupati de ambalajul vietii lor spirituale mai mult decît de continutul acesteia. Un exemplu în acest sens poate fi împaratul Saul. Acesta era preocupat de reputatie, pe cînd Samuel era interesat de caracter I Sam . 15:10-35
II. Biserica aflata în pragul mortii spirituale este o biserica numai cu trecut
În viata unei biserici pot fi întînite mai multe etape. Acesta începe cu un om care l-a cunoscut pe Dumnezeu, continua devenind o miscare, se maturizeaza devenind un monument si apune ajungînd un mausoleu. Biserica din Sardis era la stadiul de mausoleu. Cînd am vizitat o faimoasa catedrala din Londra , ghidul mi-a vorbit numai de istoria trecuta a acelei biserici. Mi-a aratat mormintele preotilor si-a martirilor care au slujit cîndva în acea catedrala, precum si cartile vechi scrise si folosite de acestia. Pentru acea biserica eroii erau în mormînt, iar sfintii în vitrina. În prezent era un puternic miros de tamîie ce crea o atmosfera de mormînt. Biserica din Sardes a avut un început frumos , de care Domnul Isus i-a îndemnat sa-si aduca aminte Ap.3: 3; dar prezentul nu mai era la înaltimea începuturilor. În viata lor spirituala ,cei din Sardis înaintau pe drumul care duce spre moarte , la fel ca toti ceilati ce nu-l cunosteau pe Dumnezeu.
III. Biserica aflata în pragul mortii spirituale este o biserica fara marturie
Prin scrisoarea care le-a fost adresata ,cei din Sardes au fost anuntati ca sunt numai cîteva nume ale membrilor bisericii care nu si-au patat hainele. Toti ceilalti aveau hainele mînjite . Ap.3:4 .Aceasta subliniere era o referire clara la starea de pacat si compromis în care a ajuns biserica. Domnul Isus le-a aratat ca cei neprihaniti trebuie sa-si pastreze hiana sufletului curata , iar cei biruitori vor fi îmbracati în haine albe Ap.3:4-5. Pentru a fi pregatita sa întîmpine pe Domnului Isus , biserica trebuie sa poarte acest vesmînt al neprihanirii Ap.19:8-9 , Mat. 22.11-12 .Într-o biserica aflta în pragul mortii spirituale vesmîntul inimii este însa murdarit iar marturia credinciosilor este compromisa.
IV. Biserica aflata în pragul mortii spirituale este o biserica fara faptele credintei
Cînd Domnul Isus a cercetat Biserica din Sardes, a declarat „n-am gasit fatele tale desavîrsite înaintea Dumnezeului Meu” Ap. 3:2. Faptele pe care le savîrsim nu pot fi ascunse de Dumnezeu. În repetate rînduri în scrisorile adresate bisericilor din Asia Mica asa cum este relatat în cartea Apocalipsei, întîlnim marturisirea : „ Stiu faptele tale „! Ap.2:2, 2:19, 3:1, 3:8, 3:15. Pentru Bisrica din Sardes, Domnul Isus nu numai ca stia ceea ce ei au facut, ci cunostea si faptul ca faptele lor nu erau desavîrsite. Nu erau fapte ale pocaintei si ale credintei ci mai degraba fapte ale firii pamîntesti. Prin fapte nedesavîrsite putem întelege si ca ei nu au terminat cee ce au început. Ps.1:3
IV. Biserica aflata în pragul mortii spirituale este o biserica fara puls spiritual
Bisericii din Sardes Domnul Isus îi pune diagnosticul cel mai sever spunînd : „esti mort” ; „vegheaza , si întareste ce ramîne , care e pe moarte” Ap.3:1-2 În aceasta biserica erau mai multe semne ale mortii spirituale decît ale vietii din Dumnezeu. Biserica nu poate trai prin programe sau prin activitati , viata spirituala vine prin prezenta si lucrarea Duhului Sfînt. Domnul Isus a spus :” Eu am venit ca oile mele sa aiba viata , si s-o aiba din belsug „ Ioan 10:10, În Biserica aflata pe moarte acesta viata nu mai este o manifestare evidenta ci abia mai pîlpîie.
Conclizii
Sunt si astazi biserici care se afla în pragul mortii spirituale. Dumnezeu însa nu doreste moartea pacatosului, de aceea pentru cei cupinsi de somnul spiritual, Domnul Isus ,asemenea mesajului pe care l-a trimis Bisericii din Sardes, suna desteptarea Ap.3:2. Acest semnal al desteptarii cuprinde o cheamare la pocainta si cercetare Ap.3:3 si o chemare la umblarea în lumina si adevar : Ap.3:3-5. Pentru cei ce vor birui ,umblînd în ascultare si curatie, promisiunile Domnului Isus sunt marete : „vor fi îmbracati în alb Ap.3:4, vor fi împreuna cu El Ap.3:4 , nu li se va sterge numele din cartea vietii Ap.3:5 iar numele lor va fi marturisit înaintea Tatalui si înaintea îngerilor Ap.3:5 .Pentru cei care vor continua în aceiasi stare de pacat si neveghere , judecata va veni însa ca un hot . ap.3:3
Întrebari pentru discutie
– care sunt lucrurile sub care astazi oamenii încearca sa-si ascunda identitatea ?
– de ce lucrurile din trecut pot avea un impact asupra bisericii?
– ce lucruri împiedica viata din belsug a membrilor unei biserici ?
– care sunt lucrurile cele mai fregvente care stirbesc marturia membrilor din biserica în
care slujesti ?
Dan Boingeanu