Materialismul si lumificarea
Text :Apoc. 3:14-22
Subiect :Biserica lumeasca
Scop :Sa descoperim care sunt trasaturile specifice ale unei Biserici ce a ajuns sa
traiasca asemenea oamenilor din lume, si sa observam cum lumificarea
transforma biserica într-un cîmp de misiune.
Verset de memorat : Ap.3:16
Observatii generale
Laodicea era un oras din Asia Mica , situal la capatul vaii Licus, nu prea departe de Colose si Efes.Orasul era strabatut de cea mai importanta ruta comerciala care ducea din Efes spre interiorul provinciei, si avea o bogatie si o prosperitate deosebita, generata de comert , industrie si o intensa activitate bancara . Tot aici era o faimoasa scoala medicala , se producea vestita lîna neagra si un medicament renumit folosit în tratamentul ocular. Locuitorii acestui oras erau atît de bogati încît dupa ce orasul a fost distrus printr-un cutremur si-au permis sa refuze orice ajutor imperial , reconstruind toate cladirile numai din resurse proprii.
Nu se stie exact cum a luat fiinta biserica din Laodicea , dar îl gasim pe apostolul Pavel deplin preocupat de situatia ei: se roaga pentru cei din Laodicea ; Col 2:1, le transmite salutari ; Col.4:15 , si le-a adresat scrisori Col. 4:16. Ultima scrisoare pe care apostolul Ioan o transmite bisericilor din Asia Mica , este adresata aceleiasi biserici, care este descoperita ca fiind „o biserica lumeasca ; apostata .”
I. Îmtr-o biserica lumeasca Hristos este respins
Locul lui Hristos este în fruntea Bisericii sau în mijlocul ei . Pentru ca El este Capul si Domnul Bisericii Lui trebuie sa i se ofere întîietate:
„ El este capul trupului, al Bisericii. El este începutul , cel întîi nascut dintre cei morti , pentru ca în toate lucrurile sa aiba întîietatea”. Col.1:18 Vorbind celor din Efes, apostolul Pavel îl prezinta pe Domnul Isus în aceiasi pozitie de stapînire si autoritate : „ El I-a pus totul sub picioare, si L-a dat capetenie peste toate lucrurile Bisericii , care este trupul Lui , plinatatea celui ce plineste totul în toti.” Ef.1:22-23
În bisrica din Laodicea , Hristos a fost însa scos afara . Cînd se prezinta Bisericii El este la usa .Ap.3:20. Într-o biserica lumeasca locul lui Hristos este ocupat de altceva. Unul dintre sensurile numelui Laodicea , este : „ justitie umana” . Deoarece Hristos nu mai era recunoscut în autoritatea sa de Domn si Stapîn , conducerea bisericii era exersata de oameni. De aceea putem spune ca într-o biserica lumeasca nu mai este „teocratie” ci „democratie”; nu mai are autoritate vocea lui Dumnezeu , ci vocea poporului. Sunt si astazi biserici concentrate asupra drepturilor si libertatilor omului , în care se împlineste numai ceea ce a hotarît majoritatea. Pentru aceste biserici nu conteaza daca se aplica Cuvîntul lui Dumnezeu ; ci daca în decizii s-a obtinut majoritatea.
II. Într-o biserica lumeasca atitudinea membrilor este plina de aroganta
Parerea membrilor bisericii din Laodicea despre ei îsisi este bine subliniata în scrisoarea pe care acestia au primito : ei ziceau : „sunt bogat, m-am îmbogatit , si nu duc lipsa de nimic” Ap.3:17
Aceasta autoevaluare exprima mîndrie , aroganta, si o puternica încredere în resursele si realizarile proprii. Domnul Isus condamna acesta mîndrie spirituala , atunci cînd prezinta în contrast, atitudinea vamesului si-a fariseului de la templu ( Luca 18:9-14) . Plin de el însusi, fariseul a stat în picioare , a dispretuit pe ceilalti si s-a laudat cu realizarile personale. Spre deosebire de acesta ,vamesul deplin constient de masura vinovatiei , a aratat respect ; stînd departe, în smerenie n-a îndraznit nici chiar ochii sa si-i ridice spre cer si a marturisit pacatul , apelînd la mila si îndurarea lui Dumnezeu. Sunt multe biserici care asemeni celei din Laodicea se lauda cu cladirea, echipamentele, parcarea , conturile bancare , sau trofeele cucerite în competitiile sportive. Toate aceste facilitati, ar trebui sa fie doar resurse si nicidecum obiective , pentru ca Dumnezeu nu se uita la ceea ce izbeste ochii , ci la atitudinea si starea inimii.
III. Într-o Biserica lumeasca viziunea membrilor este deformata
Citind scrisoarea trimisa Laodiceenilor , observam ca este o mare diferenta între pretentii si realitate. Cei din Laodicea priveau spre ei însisi si lucrurile din jur , folosind o dioptrie gresita. Domnul Isus le descopera însa adevarata identitate spirituala spunîndu-le : „nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol…” Ap.3:17 Aceste cuvinte evidentiaza o severa boala spirituala de care cei din Laodicea nici macar nu stiau. Nu numai ca nu aveau o viziune pentru misiune sau pentru lumea de afara, ci si parerea despre ei însisi era deformata.Ceea ce are pret nu este ceea ce noi pretindem a fi ,ci ceea ce suntem în ochii lui Dumnezeu. Cei din Laodicea au fost gasiti înaintea lui dumnezeu în aceeasi stare spirituala ca oamenii din lume : fara putere (ticalosi) 2Tim 3:1-5, fara nadejde si binecuvîntare Ef.2:11-12 , în orbire spirituala 2 Cor.4:1-6 , fara haina neprihanirii Ap. 19:7-8, Isaia 61 :10.
IV. Într-o Biserica lumeasca , judecata lui Dumnezeu este iminenta
Penru Biserica din Laodicea Domnul Isus a anuntat judecata spunînd : „ ..fiindca esti caldicel , nici rece, nici în clocot , am sa te vars din gura Mea”! Ap.3:16 Starea bisericii din Laodicea era „caldicica”. Cînd a folosit aceasta expresie , Domnul Isus probabil s-a rferit la izvoarele termale a caror apa fierbinte era folosita ca tratament pentru vindecarea diferitelor boli.În viaductele prin care aceasta apa ajungea în oras, îsi pierdea temperatura si implicit calitatile ei curative.
Dupa cum apa caldicica si-a pierdut calitatile vindecatoare , si biserica Laodicea a pierdut din rîvna si înflacararea de altadata , fiind în pragul de a fi descalficata pentru slujire. Este de remarcat faptul ca apa la care se referea Domnul Isus n-a ajuns de la rece la caldicel, marcînd un progres, ci de la fierbinte la caldicel experimentînd regresul. Daca Biserica din Efes a fost atentionata ca si-a pierdut dragostea dintîi Ap. 2:4, Biserica din Laodicea era în pozitia de a fi lepadata de Hristos, pentru ca a continuat în aceiasi experienta. Pentru o biserica lumeasca judecata este iminenta, pentru ca este o împlinire fireasca a dreptatii lui Dumnezeu , este anuntata de Domnul Isus si este dovedita de experientele practice. Poporul Israel care n-a ascultat de Dumnezeu, a ajuns sa fie parasit de Dumnezeu. Trebuie sa ne cercetam înainte de a fi prea tîrziu , pentru ca vremea judecatii este aproape I Pet.4:17
În acelasi timp starea de caldicel exprima neutralitatea. Biserica din Laodicea a ales o cale de mijloc. Nu voia sa supere pe nimeni ; sa fie si cu Hristos si cu lumea. În multe biserici astazi, se întîlneste aceasta stare duplicitara. Sunt oameni care doresc sa fie cu Hristos duminica si cu lumea în timpul saptamînii. În Împaratia lui Dumnezeu nu exista însa cale de mijloc. De aceia cei caldicei sunt chemati sa fie în clocot: „Fii plin de rîvna dar, si pocaieste-te” Ap.3:19
Concluzie
Desi Biserica din Laodicea este prezentata a fi o biserica lumeasca aflata în pragul judecati, Hristos îi mai ofera o sansa. Putem spune acesta deoarece Domnul Isus se prezinta bisericii:Ap.3:14, cerceteaza biserica Ap. 3:15-17; este raspunsul nevoilor bisericii Ap.3:18; iubeste biserica Ap.3:19 , asteapta raspunsul bisericii Ap.3:20 si este gata sa rasplateasca Biserica Ap.3:21. Ce mari binecuvîntari asteptau la usa acestei Biserici ! Toate acestea reprezinta o mare sansa de care puteau sa beneficieze prin : pocainta Ap.19:20 , aceptarea lui Hristos prin credinta Ap. 3:20, ascultarea de Dumnezeu Ap.3:22 si trairea unei vieti de biruinta asemeni lui Hristos Ap.3:21.
Sansa oferita Bisericii din Laodicea o poate avea si orice biserica de astazi care înainte de a veni vremea judecatii se întoarce la Hristos cu pocainta , credinta, ascultare si dedicare .
Întrebari pentru discutie
-Ce lucruri crezi ca pot lua locul lui Hristos în viata ta ?
-Ce lucruri pot deveni o pricina de lauda în biserica în care slujesti ?
-Ce cuvinte ar folosi domnul Isus pentru a prezenta imaginea bisericii în care
slujesti ?
-Ce evenimente sau încercari le puteti considera bataia dragostei lui Hristos la usa încuiata a unei biserici
apostate ?
Dan Boingeanu