Biserica Misionara-solutia lui Dumnezeu pentru vitalitatea spirituala a credinciosilor
Text : Luca 10:1-24; Fapte 11:19-30
Subiect Vitalitatea spirituala
Scop : Sa observam care au fost marturiile din viata ucenicilor ce dovedesc ca au experimentat vitalitate spirituala, sa întelegem care au fost cauzele acestei schimbari si cum putem ajunge si noi sa traim ceiasi experienta.
Verset de memorat : Luca 10:17
Contextul lectiei :
Pasajele pe care le studiem descopar experientele traite în misiune de cei 70 de ucenici trimisi de Domnul Isus si de echipa de misiune trimisa de Biserica din Ierusalim. Atît ucenicii cît si echipa de misiune a bisericii din Ierusalim au fost antrenati în misiune în virtutea unei încredintari specifice. O anume autoritate i-a chemat pentru acesta slujire . În cazul ucenicilor cel care i-a trimis în misiune a fost însusi Domnul Isus (Luca 10:1), iar Barnaba si Saul si-au împlinit misiunea sub autoritatea Bisericii din Ierusalim (Fapte.11:22 )
Atît ucenicii cît si cei trimisi din Ierusalim, si-au împlinit misiunea ,lucrînd în echipa. Domnul Isus i-a trimis „doi cîte doi” (Luca 10:1) , iar lui Barnaba foarte curînd i s-a alturat si Saul. Fapte.11:25-26. Slijirea în echipa aduce partasie,întareste marturia confera responsabilitate si asigura sprijin . Barnaba a înteles aceasta nevoie si ca nu poate sluji de unul singur , de aceea si-a cautat repede un coechipier.(Fapte 11:24-26).
Atît misiunea ucenicilor cît si cea a lui Barnaba si Saul, au urmarit scopuri concrete. Domnul Isus I-a trimis pe ucenici în satele pe unde avea sa treaca (Luca 10:1) iar Barnaba a fost trimis la Antiohia (Fapte 11:22) Desi Domnul Isus a venit în mijlocul lumii nostre sa fie El însusi un misionar , El a echipat si-a trimis si pe altii în misiune. Cei dintîi misionari trimisi de Domnul Isus pot fi considerati cei 12 apostoli. Ei au fost antrenati într-o misiune zonala si nationala , pentru ca au fost trimisi numai la oile pierdute ale casei lui Israel (Mat 10:5-6 ).
Misiunea celor 70 , arata ca Domnul Isus a intentionat ca mult mai mlti dintre cei care îl urmau, sa guste experienta acestei slujiri. Aceasta trimitere poate fi considerata însa o misiune trnsculturala, penru ca celor 70 nu li s-a mai interzis sa mearga prin satele pagînilor, avînd chiar o porunca expresa sa mearga prin toate satele pe unde Domnul Isus avea sa treaca. Desi numarul celor trimisi era de 70, Domnul Isus arata ueniclor, ca acest numar înca nu-i suficient pentru împlinirea marelui seceris. De aceea chiar la începutul misiunii, El îi cheama pe ucenici la rugaciune, prin provocarea: „Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii ! Rugati pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Sau.(Luca 10:2)
Un raspuns al acestei rugaciuni poate fi considerata „ Marea Trimitere” care este de fapt angajarea pentru misiunea mondiala a tuturor credinciosilor. (Mat.28:19-20).
Urmarind aceste pasaje putem însa observa nu numai detalii despre misiunea pe care ucenicii au împlinit-o, ci si marturii care descopar o schimbare profunda a vietii lor. Desi în timpul misiunii ,ucenicii au savîrsit minuni si lucrari deosebite în numele Domnului Isus; au vindecat bolnavi sau au eliberat oameni de demoni , cea mai mare minune demna de luat în considerare este schimbarea din viata lor . Putem spune ca înainte de a schimba lumea , ucenicii au trait o proprie transformare a vietii, care confirma faptul ca misiunea conduce la vitalitate spirituala.
1. Dovada vitalitatii spirituale
Daca pîna atunci ucenicii au fost doar asistenti în lucrarea de misiune a Domnului Isus, slujirea pe care au împlinit-o i-a facut sa devina participanti activi în misiune. Desi aceasta implicare le-a cerut un sacrificiu , u mare efort fizic si o deosebita lupta spirituala , la întoarcerea din misiune în loc de descurajare sau nemultumire, îi vedem pe ucenici traind cea mai mare bucurie si împlinire spirituala.
Misiunea le-a revolutionat viata si ia ajutat sa traiasca o stre de plinatate. Dovada acestei experiente ne este descoperita de însasi marturisirea lor : . „ Cei saptezeci s-au întors plini de bucurie , si au zis : Doamne , chiar si dracii ne sunt supusi în Numele Tau” Luca 10:17.
În acesta misiune ucenicii chiar de la început au trait bucuria alegerii. Era o onoare pentru ei sa mearga înaintea Domnului Isus , prin satele pe unde avea El sa treaca . Numai Ioan Botezatorul si cei 12 apostoli s-au mai bucurat de aceasta cinste înainte . La bucuria oportunitatii, pentru ei s-a adaugat însa si bucuria autoritatii care le-a fost conferita . Au fost înzestrati cu putere divina ca sa vindece si sa faca acelesi lucrari pe care si Domnul Isus le-a facut. Acest fapt ne dovedeste ca atunci cînd Domnul Isus trimite pe cineva în slujire, îl echipeaza si îl înzestreaza mai întîi .
Mai mult decît atît Domnul Isus le-a cerut sa nu se întristeze din cauza opozitiei pe care o vor întîlni, pentru aceasta nu-i manifestarea oamenilor fata de ei, ci atitudinea pe care acestia o au fata de Domnul: „Cine va asculta pe voi, pe Mine ma asculta ; si cine va nesocoteste pe voi pe Mine Ma nesocoteste ; iar cine Ma nesocoteste pe Mine,nesocoteste pe Mine , nesocoteste pe cel ce M-atrimis pe Mine.” (Luca 10:16) .
Pe lînga bucuria oportunitatii si cea a autoritatii, ucenicii au trait însa si bucuria experientei. Au fost în prima linie a slujirii , au vazut cum oamenii primesc Cuvîntul, cum bolnavii se vindeca si cum diavolul pierde teren . Confirmînd aceasta lucrare însuși Domnul Isus a declarat: „ Am vazut pe Satana cazînd ca un fulger din cer” ! (Luca 10:17) Aceasta declaratie ne arata ca înaintea celor ce merg în Numele Domnului ,diavolul cade , iar din inimile care primesc Cuvîntul el este detronat.
Putem descoperi ca revigorarea spirituala din viata ucenicilor a fost o experienta reala nu numai dupa marturisirea pe care acestia au facut-o, ci si dupa constatarea si aprecierea facuta de Domnul Isus. La întoarcerea din misiune Domnu Isus a observat ca ucenicii nu mai erau aceiasi , de aceea le-a apreciat bucuria spunîndu-le „…Nu va bucurati de faptul ca duhurile va sunt supuse ; ci bucurati-va ca numele voastre sunt scrise în ceruri.(Luca 10:20).
2. Persoanele ce au trait vitalitate spirituala
În multe biserici astazi este o sare de somnolenta spirituala, de comoditate si automultumire Nu mai exista entuziasm si nici implicare în slujire.Pentru forte multi singura bucurie pe care o traiesc dupa trminarea slujbei , este ca au participat la biserica iar slujirea s-a încheiat la timp.. Urmarind exemplul si experienta ucenicilor putem spune ca traiesc o înviorare spirituala si au parte de-o revigorare a vietii, cei ce sunt gata sa mearga acolo unde sunt trimisi de Domnul. Ucenicii au fost gata sa asculte si sa actioneze prin credita, desi au fost trimisi într-un mediu ostil ; ca miei în mijlocul lupilor fara sa ia nimic pentru drum (Luca 10:3-4)
Ei aveau sa împlineasca misiunea în graba, fara sa întrebe pe nimeni de sanatate pe drum (Luca 10:4), dar cu o mare responsabilitate trebuiau sa duca mesajul pacii în orice casa (Luca10:5-6) Sunt multi cei pentru care misiunea înseamna numai o excursie. Acestia vor experimeta o înoire a vietii numai daca atunci cînd merg, vor fi gata sa si spuna ceea ce li s-a încredintat. Domul Isus a cerut ucenicilor acolo unde vor ajunge sa proclame un mesaj de veste buna, spunînd ca Împaratia lui Dumnezeu este aproape (Luca 10:9) si sa anunte o vreme a judecatii pentru toti cei împotrivitori (Luca 10:10-15)
Daca în biserica în care slujesti nu este vitalitate spirituala , aceasta stare este cauzata de neimplicarea în misiune . Se poate ca numai unii dintre membri sa slujeasca , iar ceilalti sa fie numai spectatori sau judecatori. Vitalitatea spirituala n-o pot avea însa perticipantii sau spectatorii, ci numai cei implicati activ . Angjeaza pe toti membrii bsericii în misiune si vei fi uimit de transformarea din viata lor.
3. Efectul vitalitatii spirituale
Urmarind exemplul ucenicilor si cel al crestinilor din Antiohia , putem observa ca experienta traita în misiune, nu numai ca a aprins inima si-a transformat viata, ci a avut si un mare impact asupra altora. Biruinta ucenicilor a adus bucurie în inima Domnului Isus :” În ceasul acela Isus S-a bucurat în Duhul Sfînt si a zis: Tata , Doamne al cerului si al pamîntului ; Te laud pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei întelepti si priceputi , si le-ai descoperit pruncilor….”(Luca 10:21).
Aceiasi bucurie a trait-o si Barnaba atunci cînd a ajuns în Antiohia :” Cînd a ajuns el , si a vazut harul lui Dumnezeu , s-a bucurat , si i-a îndemnat pe toti sa ramîna cu inima hotarîta alipiti de Domnul.” (Fapte.11:23)
Bucuria biruintei în misiune însa pregateste si calea pentru alte binecuvîntari : Domnul Isus i-a anuntat pe ucenici ca pentru ei este pregatita o bucurie mult mai mare; numele le sunt scrise în ceruri (Luca 10:20). Iar în cazul celor din Antiohia a antrenat si pe altii în misiune.Barnaba l-a cautat pe Saul care a fost adaugat în echipa slujitorilor, iar credinciosilor li s-a dat numele de crestini (urmsi ai lui Hristos ) (Fapte 11:25-26) . O viata înflacarata este molipsitoare conducînd si pe altii la aceiasi vitalitate spirituala.
Întrebari pentru discutie
– Pe o scara a prioritatilor de la 1-10 ; ce loc ocupa misiunea în biserica ta ?
– Care sunt lucrurile ce lîncezesc viata spirituala a membrilor bisericii?
– Care sunt pasii pe care hotarîti sa îi prcurgeti pentru ca fiecare membru al bisericii în care slujesti sa fie implicat în misiune ca astfel sa experimenteze vitalitatea spirituala ?