Testul dragostei
Fiecare dintre noi am trait emotiile caracteristice unui test. Ne amintim de anii de scoala sau de facultate, cînd profesorul anunta : “scoateti o foaie de hîrtie” ! sau “veniti de va extrageti subiectul”! Atunci inima începea sa bata mai repede, iar emotiile si curiozitatea pentru întrebarile ce urmau, nu-si mai aveau limite. O astfel de provocare a trait si apostolul Petru la întîlnirea cu Domnul Isus la marea Tiberiadei. Pentru el aceasta întîlnire a însemnat “testul dragostei “!
De multe ori rezultatul unui test poate aduce transform?ri radicale sau chiar poate influenta întreaga viata.
Cu ani în urma , am întîlnit pe strazile orasului un medic stagiar. Era originar din Arad si fusese repartizat într-un sat neînsemnat din Moldova. Parea îngîndurat de aceea l-am întrebat : ce este cu tine ? Frate pastor mi-a raspun el ; saptamîna viitoare am testul vietii mele. M-am înscris la secondariat si acest examen îmi poate influenta total viata.!
Daca îl voi trece, atunci voi continua sa învat într-un anumit domeniu, devenind medic specialist ; cu sanse sa aleg vre-un oras sau sa ma întorc acasa. Daca nu voi trece examenul, atunci trebuie sa-mi cumpar cizme si sa ma obisnuiesc cu noroiul de aici. De aceea rugati-va pentru mine !
În urmatoarea saptamîna m-a cautat , venind la noi acasa. Cum am deschis usa , a început sa sara de bucurie , spunîndu-mi : am luat examenul si pentru specialitatea pe care mi-am dorit-o. Am trait împreuna cu el emotiile acelui moment si apoi am multumit lui Dumnezeu , pentru biruinta.
La marea Tiberiadei , dupa ce a trait un succes deosebit la pescuit si a avut parte de bucuria unei reîntîlniri cu Domnul Isus dupa înviere, apostolul Petru este chemat deoparte, pentru a raspunde testului dragostei. Era un moment crucial al vietii si carierei lui .
El a mai sustinut si alte teste : în Cezarea lui Filip, ucenicii au fost supusi unui ” test al cunostintelor” !. Domnul Isus a folosit pentru ei doua întrebari : ” Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul omului ? ” Dar voi “, le-a zis El, ” cine ziceti ca sunt “? La acest test a fost usor de gasit raspunsul ! Ucenicii au prezentat parerile oamenilor spunînd: “Unii zic ca esti Ioan Botezatorul, altii :Ilie, altii Ieremia, sau unul dintre prooroci “. Mat 16:13-18.
Cînd apostolul Petru a dat raspunsul la cea de-a doua întrebare spunînd : “Tu esti Hristosul , Fiul Dumnezeului celui viu” ! Mat 16:16, acesta , i-a fost descoperit de Dumnezeu Tatal !. Mat. 16:17. “ ferice de tine , Simone , fiul lui Iona; fiindca nu carnea si sîngele ti-a descoperit lucrul acesta, ci Tatal Meu care este în ceruri”. Testul cunostintelor a fost trecut cu brio ! Domnul Isus însusi , exprima apreciere spunînd : “ferice” sau într-un alt mod de exprimare “ felicitari” !
Dupa aceasta reusita a mai urmat un alt test : ”cel al loialitatii “. Acesta a fost un test practic. Domnul Isus I-a anuntat c? în Ierusalim va fi arestat si va patimi mult din partea preotilor celor mai de seama. Pentru a fi biruitori în aceasta încercare ucenicii si în mod special , Petru , Iacov si Ioan , au fost chemati sa vegheze si sa se roage împreuna cu Domnul. în Ghetsimani . Ucenicii în loc sa vegheze si sa se roage, au adormit ; au cazut la acest test ,desi au fost treziti de trei ori ! Mat 26:40-45. Mai mult; promisiunile si angajamentele lor au fost ca nu vor gasi în Domnul nici o pricina de poticnire si îl vor urma pîna la moarte. Petru în mod special a raspuns : “ Chiar daca ar trebui sa mor cu Tine, tot nu ma voi lepada de Tine” Si toti ucenicii au spus acelasi lucru .! Mat.26:35
Ce promisiuni marete ! Si ce fagaduinta de loialitate ! Numai ca supusi la proba practica toti au picat la examen : toti au fugit cînd Domnul Isus a fost arestat în Ghetsimani, iar în curtea marelui preot, Petru s-a lepadat si a facut-o de trei ori ! Ce mare diferenta între cuvînt si fapta ! Promisiuni si angajamente marete , dar neîmplinite în practica. Sunt foarte multi asemenea ucenicilor si astazi : tari în cuvînt, dar slabi în împlinirea acestuia. Promisiunile facute nu sunt niciodata onorate. Iar în fata celor mai mici probleme si încercari , dau bir cu fugitii si nu-i mai gasesti !
La Marea Tiberiadei am putea spune ca apostolul Petru, a avut parte de un Re ! Re!. Domnul Isus îi mai ofera o sansa , organizînd o sesiune speciala chiar pentru un singur candidat ! (student cazut ). Ce mare har pentru apostolul Petru ; sa mai dea odata examenul ! Domnul Isus nu-i respinge pe cei cazuti. Todeauna le mai ofera o sansa. Poate ai cazut si crezi ca ai pierdut ultima sansa. Nu uita : la Domnul Isus si atunci cînd totul pare pierdut , mai exista una ! El îti ofera harul unui nou examen si tie. Pentru apostolul Petru acest examen a fost “ testul dragostei “! .
Daca urmarim cu atentie ceea ce s-a întîmplat în timpul întrevederii lui Petru cu Domnul Isus, putem observa ca :
a. “testul dragostei” este personal.
Domul Isus foloseste o adresatie directa : “ Simone , fiul lui Iona” Ioan 21:15. La fel cum elevii sunt chemati sa-si treaca numele pe lucrarile de examen, si apostolul Petru a fost identificat personal. Este surprinzator numele pe care îl foloseste Domnul Isus . Nu foloseste numele “Petru “ sau “Chifa”, asa cum era în mod obisnuit chemat Petru. Domnul Isus foloseste numele de “Simon”, numele lui de evreu ; cel mai des folosit înainte de chemarea sa la ucenicie Ioan 2:41 si Mat . 16:17. Rostirea acestui nume arata ca Domnul Isus îi cunostea obîrsia sa evreiasca si familia din care provine.Mai mult decît atît , rostirea acestui nume cu siguranta, a trezit în gîndirea lui Petru amintirea altor doua evenimente importante cînd acesta I-a fost rostit : “ Chemarea la ucenicie” Ioan 2:41 si timpul marturisirii Mat.16:17 . Acest nume este rostit din nou acum în timpul rededicarii, aratînd ca aceasta noua experienta are aceiasi importanta.
b. testul dragostei este specific .
Domnul Isus îl întreaba pe Petru : “M? iubesti “ ! Întrebarea are nu numai o adresatie directa , ci si un continut concret . În original Domnul Isus foloseste termenul “ agapeo” ce identifica acea dragoste ce are originea în Dumnezeu.Întrebarea sugereaza nu numai ce fel de dragoste, ci si fata de cine este exprimata . Domnul Isus nu întreaba : daca Petru iubeste compania celorlati apostoli, minunile pe care Domnul le-a facut , sau perspectiva pe care El I-o ofera ! Întrebarea este o examinare a dragostei pe care apostolul Petru o are specific, pentru Domnul.
c. testul dragostei este evaluativ
Întrebarea pusa de Domnul Isus cuprinde si o anume evaluare . Domnul Isus îl întreaba pe Petru : ma iubesti tu “mai mul decît acestia “? Ioan 21:15. Întrebarea îi cere lui Petru sa dea un raspuns în comparatie cu raspunsul pe care l-au dat ceilalti apostoli. Acesta implica o mare responsabilitate ; dar în acelasi timp si o evaluare a felului cum apostolul Petru si-a împlinit angajamentele pe care le-a facut . El însusi a declarat :”chiar daca toti ar avea un prilej de poticnire , eu nu voi avea “.Marcu 14:29. Prin acest angajament Petru a pretins ca are o dragoste fata de Domnul Isus mai mare decît toti ceilalti. O fagaduinta cu care s-a angajat fata de Domul, iar în vremea testului dragostei el trebuia sa raspunda cum a împlinit-o .
d. testul dragostei este repetat
Întrebarea pusa de Domnul Isus este repetata de trei ori. Oridecîteori este folosita repetitia , acesta arata ca este ceva important. Apoi repetitia este folosita pentru a sublinia un adevar , ca sa fie bine înteles. Pe lînga aceste semnificatii ale repetitiei , în cazul lui Petru, întrebarea repetata de trei ori arata ca Domnul Isus asteapta un raspuns complet. Pentru a-l obtine ; pe Petru a trebuit sa-l întrebe de trei ori .Întîia data apostolul Petru a raspuns : “Da Doamne….stii ca te iubesc “! Ioan 21:15 .
Raspunsul lui Petru este afirmativ , dar exclude comparatia cu ceilalti ucenici si defineste un alt fel de dragoste . Petru raspunde folosind termenul “fileo” care tradus pentru noi ar avea corespondentul :” îmi place de tine “ Desi dupa acest raspuns el a primit încredintarea de a paste mieluseii turmei Domnului Isus , la a doua întrebare el repeta raspunsul în mod identic.
Acest raspuns arata într-un fel; superficialitate, dar cu mai multa greutate acesta subliniaza : statornicia. ! Cu alte cuvinte Petru ar fi vrut sa spuna : “ am spus-o odata , stii ca tin la Tine ! ” Pentru aceasta statornicie în dragoste , el primeste o încredintare suplimentara “ paste oitele mele” ! Ioan 21:16.
Domnul Isus repeta întrebarea si a treia oara .De data aceasta foloseste acelasi termen pentru dragoste pe care l-a folosit Petru în primele doua raspunsuri : (pentru limba romana ar putea fi corespondentul 🙂 “ Simone fiul lui Iona , tii la Mine cu adevarat “?
Aceasta a treia întrebare l-a facut pe apostolul Petru sa depaseasca superficialitatea. Launtrul I-a fost rascolit si el s-a întristat !Aceasta întristare nu-I acea nemultumire si revolta pentru faptul ca nu a fost crezut dupa afirmatiile anterioare ; sau pentru faptul ca este provocat înc? odata. Ci acea întristare cauzata de neputinta de a-L iubi pe Domnul mai mult , (atît cît ar dori) si expresia durerii cauzata de esecurile trecute . Cercetat profund, el prezinta raspunsul dragostei sincere , care doreste , dar care nu poate mai mult ! Acea dragoste ce regreta greselile trecute , dar care ramîne statornica în dependenta de ajutorul Domnului Isus .
Raspunsul Lui Petru a fost : “ Doamne tu toate le stii ; stii ca te iubesc “! Ioan 21:17. Într-un fel prin aceasta declaratie, încearca sa-si recunoasca înfrîngerile, sa-si ceara iertare , sa arate dependenta sa de Domnul Isus si ca doreste sa confirme ca ceea ce spune , este adevarul. Asa cum la a treia marturisire din timpul lepadarii sale, el a vrut sa demonstreze ca ceea ce spune este adevarat blestemînd ; la aceasta a treia întrebare a dragostei, el vorbeste despre dragostea , ce va fi demonstrata în atitudini si fapte .
Putem spune ca masura ei este dovedita de : pretul renuntarii; (la cît a renuntat pentru a-L urma pe Domnul, , masura dedicarii ( cît de mult este predat Domnului ) , precum si felul cum îsi va împlini slujirea . Desi apostolul Petru era curios sa afle ce se va întîpla cu Ioan , Domnul Isus îi spune c? acum este pregatit sa demonstreze dragostea marturisita, prin viata, slujire si moarte. Ioan 21:18-19.
Un test al dragostei pe care apostolul Petru l-a trecut ; primind mari încredintari. Citind aceste rînduri încearca sa pui în locul lui Petru numele tau. Ce raspuns ai da tu la întrebarile Domnului Isus ?. Cît de mare este masura dragostei tale pentru Domnul ?
În vremea aceasta cînd dragostea celor mai multi se va raci; chiar daca ai cazut si nu ai demonstrat ca îl iubesti pe Domnul asa cum ai dorit , reînoieste declaratia dragostei tale pentru El, si vei primi noi încredintari.