Mimetism – Însușire dobândită de unele animale, de a avea ori de a lua culoarea sau forma unor obiecte din mediul înconjurător (pentru a se confunda cu acestea și a nu fi recunoscute de dușmani)
Iepurele arctic prezinta un camuflaj sezonier. In nordul indepartat, blana iepurelui, cu exceptia urechilor care au varful negru, devine in intregime alba iarna, pentru a se confunda cu zapada; in timpul lunilor de vara, capul si corpul animalului sunt acoperite de o blana de culoare brun-cenusie, la fel ca terenul si rocile, in timp ce picioarele raman albe.
Paianjenul-crab (Misumena) isi datoreaza numele perechii de picioare anterioare mai lungi si obisnuintei de a se deplasa lateral. Traieste pe flori si captureaza prin ambuscada insectele, schimbandu-si culoarea in functie de mediu. Veninul puternic ii permite paianjenului-crab sa vaneze insecte cu dimensiuni mult mai mari decat ale sale.
Molia vierme-de-matase (Automeris) se confunda perfect cu frunzele moarte. Cele doua pete negre in forma de ochi de pe aripi sunt folosite pentru intimidarea si distragerea atentiei pradatorilor. Aceasta specie de molie nu are gura si nu se poate hrani, singura sa functie fiind aceea de reproducere
Sepia latimanus se foloseste de ochii sai bine dezvoltati pentru a identifica pericolele, situatie in care isi poate modifica instantaneu culoarea si textura pielii. Acest comportament este utilizat si ca forma de comunicare sau pentru derutarea victimelor. Camuflajul este posibil gratie celulelor colorate din piele (cromatofore). Sepia latimanus se hraneste cu creveti, pe care ii vaneaza cu ajutorul a doua mici tentacule, ascunse intre cele opt brate
Bothus lunatus, locuitor al marilor din zonele tropicale, se foloseste de forma sa plata si de camuflajul cromatic pentru a se face una cu nisipul. Poate fi intalnit la adancimi de pana la 100 de metri, masoara aproape 50 de centimetri lungime si se hraneste cu pesti mici si crustacee ( www.descopera.ro )
Unele viețuitoare sunt specialiste în deghizare! A te deghiza nu este un simplu joc pentru ele, ci o problema de viata si de moarte.
Gândește acum la propria ta viață! Dumnezeu te-a adus la existență, (nu ai fost doar o greșală de calcul a părinților tăi!), te-ai dezvoltat fizic mintal, dar viața e grea, nu e simplu să trăiești aici și acum! Avem nevoi – reale, legitime, vitale care trebuiesc împlinite!
Datorită faptului că “așa fac toți”, “astea sunt vremurile”, “trebuie să trăim și noi”, “trebuie să te adaptezi mediului”, “toată lumea face la fel” putem ajunge să dobândim însușiri pe care Dumnezeu nu ni le poate tolera.
Daniel la masa împăratului. Eu nu pot mânca aceste mâncăruri ce au fost închinate idolilor! O hotărâre fermă și 10 zile iar rezultatele se văd!
In anul 1951, psihologul Solomon Asch a realizat un experiment cu rezultate socante. Ideea esentiala a experimentului consta in testarea gradului de conformare pe care fiecare din noi il detine intr-o masura mai mare sau mai mica. In acest exercitiu au fost testati mai multi studenti, fiecare din ei trebuia sa intre intr-o incapere, in mijlocul careia se afla o masa rotunda, la care erau asezati «complicii», persoanele ce aveau sa creeze deruta in mintea si comportamentul celui testat. Dupa o serie de situatii banale, de recunoastere a unor desene, la care raspunsul tuturor a coincis, subiectii au primit o foaie, pe care erau trasate 3 linii de dimensiuni vizibil diferite. Intrebarea era care din ele avea cea mai mare lungime. Studentul supus testului trebuia sa raspunda ultimul. Toti «complicii» au facut o afirmatie evident gresita indicand linia cea mai scurta. «Oare ce se petrece ? Nu am inteles eu cerinta ?» Probabil ca acestea erau intrebarile pe care si le punea fiecare participant. Din cauza fricii de a fi altfel, de a nu fi considerat antipatic, de a nu fi exclus din grup tinerii au raspuns in proportie de 40% eronat, copiindu-i pe ceilalti, trezind astfel uimirea organizatorilor care nu au prevazut un astfel de rezultat.
Curajul de a fi altfel e o calitate demna de luat in considerare. De ce sa nu ne sustinem parerile, ideile atunci cand chiar avem ceva de spus?
În societatea actuală să fii diferit – te costă!
Nazireatul – semne distinctive!
Samson (Judecători 13,4.5); Samuel (vezi la 1 Samuel 1,22), Ioan Botezătorul.
Israeliților – le-au fost date semen distinctive în toate domeniile vieții! (Inclusiv trupul lor purta un semn că sunt diferiți!)
De la nașterea acestei biserici, s-au dat semne distinctive!
Pe măsură ce ne apropiem de încheierea timpului, delimitarea dintre copiii luminii È™i copiii întunericului va deveni din ce în ce mai categorică. Ei se vor deosebi tot mai mult. – Special Testimony to the Battle Creek Church (Ph.155), 1882, p. 3
Când Lot i-a avertizat pe membrii familiei sale despre distrugerea Sodomei, ei nu au vrut să ia în considerare cuvintele sale, ci l-au privit ca pe un entuziast fanatic. Nimicirea care a venit i-a găsit nepregătiți. La fel va fi și atunci când va veni Hristos.
Poate, dea lungul timpului ai dobândit acea însușire de a te adapta mediului! Crezi poate că această însuțire îți va simplifica viața! Te înșeli!
Nu da vina pe starea în care te aflii – ești ca un criminal care și-a omorât părinții apoi a cerut clemență instanței pentru că este… orfan!
Isus condamnat de toți – dar tot cerul era cu El!
Sunt multe lucruri nerezolvate în viața noastră, neclare, Doamne deschide-ne ochii ca să vedem și atunci cand te-am văzut să Te iubim.
( Iancu Fiat )
Sursa: http://resursepredici.blogspot.com