Astazi lumea se afla in plina criza economica. Nu este o noutate, s-a prevazut aceasta criza si iata ca a venit timpul sa o simtim si sa o traim si noi. Lumea spune ca de-alungul istoriei au mai fost astfel de crize iar omenirea le-a depasit. Cu siguranta asa se va intampla si acum, spera lumea… Din punctul nostru de vedere ca AZS-isti, raspunsul este rezevat.
De ce aceasta criza mondiala? Printre multele raspunsuri la aceasta intrebare, as aminti un motiv important si anume ca oamenii si-au construit viata si afacerile pe datorii, pe credite, pe imprumuturi. Oamenilor le-a placut sa pofteasca si sa doreasca bunuri , sa intre in posesia lor intr-un timp cat mai scurt, sa viseze si visul sa devina peste noapte realitate, fara sa fi muncit banii pentru procurarea bunurilor sau indeplinirea visurilor lor: o casa noua si moderna, o masina de firma, o vacanta de vis, bunuri electronice si electrocasnice, si alte lucruri pe care oamenii nu le-ar fi dobandit niciodata, daca nu ar fi existat aceasta pomana a creditelor.Un stimulant l-au reprezentat si reclamele mass-media care te imbiau sa-ti realizezi visul platind cand vei avea bani.
Chiar Domnul Hristos a prevazut aceste timpuri ale sfarsitului atunci cand spunea: ”Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau,vindeau, zideau.” Luca 17,26
Iata 5 elemente esentiale ce ii caracteriza pe locuitorii din Sodoma, dar si societatea actuala: oamenii mananca, beau, cumpara, vand, zidesc. Doresc sa ma refer doar de ultimele trei caracteristici: "cumpara, vand, zidesc", la care as mai adauga un element ce nu exista sau nu era dominant in zilele lui Lot, dar pana mai ieri le intrecea pe toate:oamenii se imprumutau, se indatorau..
Si iata acest carusel al economiei de consum: imprumuturi, tranzactii, constructii , alergand fara oprire din ce in ce mai repede pe acelasi traseu: creditare la banci (castiga si creditorii si debitorii), investitii,constructii, tranzactii imobiliare si iarasi de la capat…Asa se naste cerculul vicios . Unii si-au vazut dorintele implinite si visurile realitate peste noapte. Cu ce bani? Cu ce pret? Bineinteles, nu din economii, nu din munca cinstita, nu din profit, ci din banii altora, din imprumuturi. Daca inainte munceai o viata ca sa ai o casa, nu demult asteptai o luna ca sa ai o casa. E frumos, e super, dar ramaneai indatorat o viata, platind acea casa de nu stiu cate ori valoarea ei.
Un alt aspect ce se observa din aceasta activitate efervescenta a constructiilor, a cumpararii si a vanzarii lor : in aceasta goana nebuna de a castiga cat mai mult in cel mai scurt timp, au existat nenumarate situatii in care din cauza lacomiei si a iresponsabilitatii, constructorii au sacrificat calitatea constructiei , achizitionand materiale de constructie cat mai ieftine, nerezistente si de proasta calitate pe de o parte, iar pe de alta parte nu au respectat proiectul cladirii asa cum a fost avizat de autoritatile competente in acest domeniu.(De ex. o cladire care era prevazuta cu 12 etaje, cu o inaltime a etajului de 3,5 m , la inspectie s-a constatat ca inaltimea era de 3m/etaj, astfel castigandu-se 2 nivele, asa incat cladirea avea 14 etaje in loc de 12.)
Si caruselul afacerilor economico-financiare a aleargat din ce in ce mai repede pe acelasi traseu ani si zeci de ani pana intr-o zi a acestui an al secolului al XXI-lea, cand mecanismul s-a stricat si s-a oprit. Caruselul nu mai putea functiona la infinit ca un perpetuum mobile, deoarece principiile dupa care functiona nu erau bune . Totul are o limita. Fiecare mecanism are o durata de viata apoi se uzeaza moral si fizic, se strica, se caseaza. Trebuie schimbat , trebuie inlocuit.
Se impun cateva observatii:
1. Cercul vicios al imprumuturilor, investitiilor si tranzactiilor imobiliare s-a rupt pt.ca mecanismul nu era bun.
2. Rezistenta , confortul si calitatea constructiilor au fost afectate.
Mentalitatea, modul de viata, valorile care guverneaza aceasta lume nu sunt vesnice.Ele sunt limitate si au un final; un final nu cu “happy end” ci un final tragic, dramatic, vesnic.
Nu mi-am propus sa va tin o lectie de economie sau de politica in aceasta ocazie.Dar poate invatam si noi ceva din ceea ce se intampla in jurul nostru, poate mai putem indrepta lucrurile ca sa nu ajungem la finalul dramatic a societatii actuale.
Veti spune ca nimeni nu e implicat intr-o activitate de constructii. Fiecare ne castigam existenta din alte activitati…Si totusi, ca membrii ai acestei biserici, suntem constructori si avem de- a face cu aceasta indeletnicire. Iata trei pasaje biblice:
Mat. 7,24.26:”De aceea, pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele si le face, il voi asemana cu un om cu judecata care si-a zidit casa pe stanca. Insa orisicine aude aceste cuvinte ale Mele si nu le face, va fi asemenea unui om nechibzuit, care si-a zidit casa pe nisip.”
1 Petru 2,5p.p.:”Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca…”
1 Cor. 3,16 :”Nu stiti ca voi sunteti Templul lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi?”
Iata cateva idei ce se desprind din textele cititie:
1- Pe de o parte fiecare din noi,ca indivizi si membrii ai acestei biserici zidim,construim. PE CE CONSTRUIM? Pe ce temelie, isi ridica fiecare propria constructie? Domnul Hristos ne prezinta 2 alternative : pe stanca sau pe nisip.
2 – Pe de alta parte, fiecare din noi, individual, reprezentam un material de constructie. Pe vremea ap. Petru, piatra, granitul reprezenta importantul material de constructie. El sustine ca fiecare dintre noi suntem niste pietre vii cu care se construieste o cladire ,“o casa duhovniceasca”. Ap. Petru foloseste aceasta figura de stil, avand in memorie momentul in care Isus i-a spus:” Tu esti Petru (petros-piatra care se rostogoleste),si pe aceasta Piatra (petra–stanca) voi zidi Biserica Mea,si portile locuintei mortilor nu o vor birui.”Mat. 16,18.
CU CE MATERIALE CONSTRUIM? CE FEL DE MATERIAL DE CONSTRUCTIE SUNTEM?
3 – Ap. Pavel ne aduce la cunostinta adevarul ca noi si ca indivizi ,dar si ca membrii si ca biserica in ansamblu, suntem TEMPLUL LUI DUMNEZEU. CUM CONSTRUIM TEMPLUL LUI DUMNEZEU?- fie templul sufletului nostru sau templul bisericii Sale .
Daca privim in jurul nostru , observam ca exista diferente intre constructori si constructii,cu alte cuvinte diferenta o da:
1 – temelia pe care este asezata constructia,
2 – materialul din care este realizata constructia ,
3 – proiectul intocmit de architect.
PE CE ZIDIM? CU CE ZIDIM? CE ZIDIM?
Se impune o precizare: La prima vedere se pare ca parabola lui Isus nu are nicio legatura cu ceea ce spune Petru si Pavel, adica figura de stil din cuvantarea lui Hristos nu se armonizeaza cu cea a lui Petru si Pavel. Daca vom privi mai atent imaginile de stil, vom observa ca Biblia este un intreg in care totul se armonizeaza si se completeaza perfect.
I – TEMELIA, FUNDATIA
Inca de la inceput observam ca exista diferente intre constructori: diferenta intre cladiri in parabola lui Isus este data de temelia pe care este asezata cladirea: 1- stanca; 2 – nisip
STANCA– reprezinta o temelie rezistenta, solida care corespunde cu proiectul constructiei si sustine cladirea in caz de calamitati ale naturii:furtuna, inundatii,cutremure. Ea, STANCA, IL simbolizeaza pe Isus Hristos.
1 Cor. 3,11 : "Caci nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa si care este Isus Hristos.”
NISIPUL– reprezinta un material instabil, nesigur, mobil fiind luat de vant si apa, nu ofera siguranta in fata naturii dezlantuite: furtuna, inundatii si cutremure. El simbolizeaza orice altceva in afara de Cuvantul lui Dumnezeu scris si intrupat.
La ce se refera cuvantul "casa" din cuvintele lui Isus “si-a zidit casa…”?
In aceasta viata fiecare isi construieste propriul caracter, care se reflecta in propria relatie cu Dumnezeu, propria religie si propria relatie cu semenii . Pe ce temelie isi construieste fiecare din noi caracterul? Pe Stanca veacurilor, pe Isus Hristos, care reprezinta singura si cea mai sigura temelie sau pe nisipul instabil al filozofiei acestui veac, pe nisipul miscator al spiritismului modern, al religiilor , traditiilor si secularismului care exista in lumea din jurul nostru?
Realitatea ne confirma :Ca indivizi si ca Biserica putem construi o biserica sau o religie, care sa nu aiba temelia nici pe stanca, nici pe nisip. Pe NIMIC. Ati vazut constructii fara temelie? Exista destule si acestea sunt ridicate de la nivelul solului. In caz de inundatie,
sunt luate de ape si plutesc in deriva pana se sparg una de cealalta.
Asadar, exista si constructii fara temelie – ASEZATE pe NIMIC – exista religii fara Isus Hristos. Satana, arhitectul acestei lumi a pacatului, ii amageste pe oameni ca se poate construi o viata religioasa, un sistem religios si fara Isus: islamismul, religiile pagane, credinta in mantuirea ce se capata prin indreptatirea prin fapte , amestecul dintre crestinism si paganism reflectat in anumite religii moderne cum ar fi New Age si altele etc.
Fie ca temelia e pe nisip sau pe nimic, totuna e. La sfarsit vor fi doar doua clase.
DE CE EXISTA ATATEA RELIGII CRESTINE DACA EXISTA O SINGURA BIBLIE LA TEMELIA FIECAREIA?
Fiecare religie si-a pus o alta temelie,si nu aceea pe care Arhitectul universului a indicat-o: pe Isus Hristos. F.A. 4,12: ”In nimeni altul nu este mantuire, caci nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti.”
1 Ioan 4,1-3 Ap. Ioan ne sfatuieste sa cercetam duhurile (temeliile) pe care se construieste un sistem religios.
Daca privim atent Cuvantul scris, vom observa ca totul graviteaza in jurul Cuvantului intrupat. In Vechiul testament, intregul sistem religios ceremonial (sistemul jertfelor) Il avea in centru pe Domnul Isus Hristos. In Noul Testament, intreaga Evanghelie in care credem si pe care o propovaduim Il are in centru pe Domnul Isus Hristos.
Ca membrii ai acestei biserici, pe ce temelie ne construim caracterul? El rezulta din relatia noastra cu Dumnezeu? Templul sufletului nostru isi are temelia pe Isus Hristos sau pe nisipul instabil al firii noastre pamantesti si a credintelor ce promoveaza indreptatirea prin fapte, prin respectarea traditiei si a normelor bisericesti, sau poate fiecare isi construieste credinta pe temelia ce crede el ca este stanca, dar in realitate este cu totul altceva?
II – MATERIALUL DE CONSTRUCTIE
Diferenta intre constructii este data in afara de temelie si de materialul din care este realizata constructia, dar si de respectarea proiectului.
1Cor. 3,12 “ Iar daca cladeste cineva pe aceasta temelie, aur,argint, pietre scumpe,lemn, fan, trestie…” Iata cateva “ materiale de constructie” pe care ni le prezinta ap. Pavel.
Aceasta insiruire de materiale de constructie reprezinta practic doua caategorii de materiale : 1-aur,argint pietre scumpe; 2- lemn, fan, trestie. Putem sa privim aceste materiale de constructie din doua perspective: al valorii lor, dar si a reziztentei lor. Avand in vedere valoarea materialelor,ilustratia descrisa de ap. Pavel poate fi inteleasa ca reprezentand :
1 – invatatura spirituala sanatoasa ,invatatura lui Hristos sau invatatura apostolilor– simbolizata prin aur, argint, pietre scumpe –valoarea invataturii este data de prezenta Domnului Hristos in jurul caruia graviteaza aceasta; invatatura hristocentrica.
2 – invatatura falsa, “invatatura Nicolaitilor sau a lui Balaam”, invatatura defectuoasa – simbolizata prin lemn, fan, trestie.
Avand in vedere rezistenta materialelor de constructie, ilustratia sugerata de ap. Pavel ne spune ca membrii care alcatuiesc biserica lui Dumnezeu se impart in doua clase:
– persoane hotarate sa rezistre intemperiilor si incercarilor vietii de credinta simbolizate de aur,argint,piatre scumpe; nu se compara rezistenta argintului cu a fanului sau a diamantului cu a trestiei; sau
– persoane nestatornice, instabile, membrii ai bisericii cu experienta indoielnica care se dezic de Dumnezeu si Cuvantul Sau atunci cand calamitatile vietii sau poate si prosperitatea vietii le coplesesc simbolizate de lemn, fan, trestie.
Cele doua idei sunt strans legate una de cealalta si erau amandoua in mintea lui Pavel cand a folosit metafora aceasta.Buna instruire spirituala a membrilor cu invatatura lui Hristos, duce la formarea de caractere crestine sanatoase, rezistente probei credintei la constructia rezistenta a Bisericii lui Dumnezeu.
“ Sunt multe doctrine si învătături eronate care nu vor suporta proba Cuvântului lui Dumnezeu si nu vor contribui la formarea de caractere care să reziste la judecată.” E mult fanatism, multă bogătie, , multă atentie exagerată fată de formele exterioare, mult entuziasm si multă excitare lipsită de continut religios autentic, care vor fi date pe fată în ziua cea mare a lui Dumnezeu.”E. G. White
DE CE EXISTA ATATEA RELIGII CRESTINE DACA EXISTA O SINGURA TEMELIE – ISUS HRISTOS?
Pentru ca fiecare a folosit alt material de constructie si nu acela pe care l-a indicat Marele Arhitect- traditia, secularismul, spiritismul si-au pus amprenta si la acest capitol.
1 Petru 2,5p.p.:”Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca…” Iata un material de constructie revolutionar, nemaiintalnit pana acum.
Pietre vii. Apostolul folosește pentru credincioși același termen pe care l-a aplicat la Domnul Hristos in v. 4 “Apropiati-va de El, Piatra vie , lepadata de oameni, dar aleasa si scumpa inaintea lui Dumnezeu.” Datorită unirii sale cu Domnul Hristos cel viu, fiecare credincios este o piatră vie. Fără o legătură vie cu El, nimeni nu poate trăi o viață sfântă și nici nu se poate aștepta să primească viața veșnică .
“ Si voi ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca…”
"Zidiți" – este folosit același verb pe care l-a folosit și Domnul Hristos când a anunțat întemeierea bisericii creștine :” Tu esti Petru, si pe aceasta Piatra voi zidi Biserica Mea, si portile locuintei mortilor nu o vor birui.” Mat. 16,18.
În calitate de Constructor Șef, Domnul Hristos îl modelează și îl pune pe fiecare credincios sincer la locul potrivit în biserica celor răscumpărați.
“Si prin El si voi sunteti ziditi impreuna, ca sa fiti un locas al lui Dumnezeu prin Duhul.”Efes. 2,22. Aici se subliniază supunerea creștinului față de Dumnezeu, Marele Constructor. Numai cei care își devotează viața slavei lui Dumnezeu vor intra în templul celor răscumpărați.Si Pavel si Petru prezintă biserica ca o grupare organizată, ființe umane unite prin consacrare reprezentand Templu lui Dumnezeu.(1Cor. 3,16; Efeseni 2,20–22).
Ps.127,1p.p.”Daca nu zideste Domnul o casa,degeaba lucreaza cei ce o zidesc…”
III – PROIECTUL CONSTRUCTIEI
Diferenta intre constructii este data, in afara de temelie, si de materialul din care este realizata constructia, dar si de proiectul dupa care se ridica o constructie.
Astazi exista constructii ce intrec orice imaginatie a unei persoane care nu a studiat arhitectura; cladiri ce vor sa sfideze chiar legile gravitatiei, dar si legile arhitecturii clasice: casa care danseaza –una din cele mai controversate cladiri din Praga; cladirea Robot – Banca Asiei la Bangkok; cladirea Ripley – daca ati vedea-o ati zice ca a fost lovita de un cutremur devastator; cladirea la 135 grade – cladirea este rasturnata intr-o parte sau cladirea minune – cladirea rasturnata cu acoperisul pe pamant –Florida.
“Cand era pe punctual de a ridica sanctuarul in pustie, Moise a fost atentionat:”Ia seama sa faci totul dupa chipul care ti-a fost aratat pe munte.” Ev.8,5
“Dumnezeu ne-a lasat modelul in Legea Sa.Zidirea caracterului nostru trebuie sa urmeze “chipul care a fost aratat pe munte”.Legea este marele standard al neprihanirii. Ea reprezinta caracterul lui Dumnezeu si este testul loialitatii fata de guvernarea Sa, fiindu-ne descoperita in toata frumusetea si perfectiunea ei, in viata lui Hristos… Este nevoie de multa grija pentru a reusi in lucrarea de zidire a caracterului. Respectarea planului Mesterului ziditor trebuie sa fie o preocupare serioasa.” Sfaturi pentru parinti,educatori si elevi, cap.8 – Cladirea caracterului
In lucrarea noastra de constructie a caracterului nostru respectam planul pe care Dumne-zeu ni l-a lasat in Cuvantul Sau? Respectam cu rigurozitate cerintele Legii lui Dumnezeu in viata noastra? Se oglindeste caracterul lui Dumnezeu in caracterul nostru? El reflecta iubire, este sfant, adevarat, dasavarsit si neschimbator. Cum arata cladirea caracterului nostru ca o anomalie arhitecturala ce sfideaza orice lege si la care oamenii se uita ca la ceva iesit din comun? Dar Templul lui Dumnezeu care este reprezentat atat de fiecare individual cat si de noi toti la un loc? Este constructia noastra Templul lui Dumnezeu… sau templul lui mamona sau al atator idoli ce sunt in jurul nostru?
Fiecare constructie trebuie sa treaca proba testului ca sa fie avizata.Domnul Hristos in parabola Sa ne spune ca zidirea fiecaruia va suporta proba dezlantuirii fortelor naturii: ”A dat ploaia, au venit sivoaiele, au suflat vanturile si au batut in casa aceea,dar ea nu s-a prabusit,pentru ca avea temelia zidita pe stanca,”Mat 7,25
“A dat ploaia, au venit sivoaiele, au suflat vanturile si au izbit in casa aceea,dar ea s-a prabusit, si prabusirea i-a fost mare”Mat 7,27
1 Cor. 3,13-15” …lucrarea fiecaruia va fi data pe fata: ziua Domnului o va face cunoscut, caci se va dovedi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia.Daca lucrarea zidita de cineva pe temelia aceea ramane in picioare, el va primi o rasplata. Daca lucrarea lui va fi arsa,isi va pierde rasplata.”
Astazi toti trecem printr-o criza: criza nasterii din nou.Viata noastra nu ne apartine , ea este imprumutata de la Dumnezeu debitorul vietii tuturor.Creditul nostru se intinde pe ani sau zeci de ani. La data scadentei constructia templului nostru ,caracterul fiecaruia dintre noi va fi terminat, va trece proba testului si va fi avizat de Marele Arhitect? Vom ramane in picioare la dezlantuirea naturii infuriate, “a apelor muginde din jurul nostru”,adica a oamenilor care ne vor persecuta ca nu suntem ca ei si nu ne inchinam si noi fiarei si icoanei ei? Vom rezista probei focului sau vom arde asemenea lemnului, fanului si trestiei, sau ne vom prabusi la primul val asemenea unui castel de nisip?
Ce am facut cu creditul ce l-am luat de la Creatorul nostru? L-am irosit in placeri si desfatari sau am profitat de orice oportunitate? Suntem pietre vii zidite in Templul lui Dumnezeu? Ne-am zidit unii pe altii in Hristos sau ne-am demolat unii pe altii, acum fiind pietre aruncate in marele grohotis al acestei lumi? Va recunoaste Dumnezeu in noi Templul Lui?
1 Cor.3,17 “Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; caci Templul lui Dumnezeu este sfant si asa sunteti si voi.”
Fie ca recesiunea economica ce devasteaza lumea datorita poftei, lacomiei si risipei ce caracterizeaza societatea actuala sa nu se reflecte si in viata noastra spirituala, iar Templul lui Dumnezeu – fie individual sau ca membrii in ansamblu – sa fie zidit pe stanca veacurilor – ISUS HRISTOS – si el sa fie conform cu standardul proiectului ce ne-a fost prezentat de Investitorul si Arhitectul nostru Dumnezeu.
Efes.2,21.22.” In El, toata cladirea bine inchegata creste ca sa fie un templu sfant in Domnul. Si prin El si voi sunteti ziditi impreuna ca sa fiti un locas al lui Dumnezeu prin Duhul.”
Mihaela Balogh