Lucrarea carturarilor iudei cu privire la scrierile biblice si nebiblice nu a incetat odata cu terminarea Talmudului. Numeroase comentarii ale Talmudului au fost produse in cursul secolelor urmatoare, ca si comentarii la Biblia ebraica. Pana in secolul al X-lea toata interpretarea iudaica a Vechiului Testament a fost facuta fie cu ajutorul al Haggadei sau al alegoriei, care, de asemenea, era foarte preferata de parintii bisericesti. Totusi influenta ulterioara a eruditiei arabe a adus o schimbare, care a indemnat pe carturarii iudei la studii prin care s-a realizat o abordare gramaticala si lexicala mai temeinica si o intelegere mai rationala a Bibliei ebraice. Cei mai timpurii comentatori care sa merite numele acesta au fost Saadia ben Joseph (m. 942), Samuel ben Hophni (m. 1043) si Moses ibn Gikatilla, care a trait in ultima parte a secolului al X-lea. Totusi, cei mai luminati printre comentatorii iudei au lucrat in secolul al XII-lea si al XIII-lea, ca de pilda Rashi, Ibn Ezra, David Kimchi si Maimonides, ale caror lucrari au influentat nu numai gandirea religioasa iudaica pana in timpul de fata dar intr-o masura mai mica si pe aceea a comentatorilor crestini.
Rashi (1040-1105), un rabin francez, a scris comentarii la Biblie si la Talmud. Comentariul sau biblic a fost tiparit in cele mai multe Biblii rabinice si comentariul sau la Pentateuc este inca mult folosit de iudei. Ibn Ezra (1092-1167) a fost un iudeu spaniol care a calatorit mult in regiunea Mediteranei si a adunat astfel cunostinte enciclopedice incat comentariile sale asupra cartilor biblice erau valoroase surse de informatie.
David Kimchi (1160-1235) apartinea unei familii de carturari iudei din Franta. Cea mai mare lucrare exegetica a lui este un comentariu la cartile profetice ale Vechiului Testament. Totusi, el a fost mai cu influenta ca gramatic si lexicograf; vestita lui gramatica ebraica, continand o lista de cuvinte radacina ebraice, a format timp de secole baza scrierii gramaticale atat a iudeilor cat si a crestinilor.
Maimonides (1135-1204) a fost cel mai remarcabil dintre toti carturarii si filosofii iudei din Evul Mediu. Nascut in Spania, a ajuns la faima in calitatea de capetenie a iudaimii din Egipt. Comentariul sau arab la Misna a dat pentru intaia data sens multor expresii obscure ale vechilor rabini, si a extras din ele valori etice si dogmatice. Lucrarile lui au influentat pe savantii crestini ca si pe filosofii musulmani. Thomas Aquinas, Meister Eckhart si chiar si filosoful Leibnitz a luat idei filosofice fundamentale de la Maimonides.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania