Ur
Cunoscut astazi ca Tell Muqqa-yyar ("movila de bitum"), orasul Ur (din Haldeea) se afla la 224 km sud de locul stravechiului Babilon si la 240 km nord-vest de Golful Persic. Ruinele orasului Ur se intind pe o suprafata de 60 ha.
Arheologii au descoperit portiuni dintr-un urias templu-turn zigurat, construit pe trei nivele cu o inaltime de 21 de metri. In fiecare dintre cele patru colturi ale sale se afla o firida in care s-au gasit inscriptii cu numele orasului, al intemeietorului acestuia si al celor care, la rastimpuri, au reconstruit templul. Intr-una dintre incaperile unui templu invecinat s-au gasit o multime de tablite inscriptionate cu litere cuneiforme. Una dintre ele arata ca regele Nabonidus (556-536 i.Hr.) poruncise ca marele templu zigurat sa fie construit si reparat. Aceeasi tablita contine rugaciunea regelui adresata lui Naanar, zeul Lunii, atat pentru sine, cat si pentru primul sau nascut, Belsatar, ca acesta "sa fie pazit de pacate" si "sa fie multumit de belsugul vietii." Aceste inscriptii, precum si altele, confirma relatarea biblica despre Belsatar.
Sapaturile arheologice din imprejurimile marelui templu zigurat si ale templelor invecinate au continuat pana cand orasul din vremea lui Avraam a fost dat la iveala pe o suprafata de 6,4 km2. Zonele locuite ale orasului Ur erau impanzite de locuri destinate inchinarii. Inscriptiile din temple au dezvaluit faptul ca slujbele erau platite din zeciuiala oamenilor si din veniturile de pe urma comertului.