Haran
Important centru comercial, orasul Haran a fost primul loc de popas al lui Avraam in drumul sau spre Canaan (Gen. 11:31). Haran era situat pe malul raului Balikh, la aproximativ 80 km est de Carchemis, pe un important drum comercial circulat frecvent de caravane si armate. De asemenea, Haran se afla la o distanta de 960 km nord-vest de orasul Ur, din Haldea, si la aproximativ 650 km nord-est de Canaan.
Tablitele de la Mari, precum si alte izvoare istorice cuneiforme, vorbesc frecvent despre Haran ca fiind un oras infloritor pe vremea cand Avraam, Rebeca, Nahor si Iacov locuiau in zona. In secolul al VIII-a i.Hr., Haran s-a rasculat impotriva Asiriei. Drept raspuns, Asiria a ras Haranul de pe fata pamantului, pentru ca si alte orase sa stie care sunt consecintele razvratirii impotriva dominatiei asiriene (2 Imp. 19:11-12; Isa. 37:11-12)
Dupa caderea orasului Ninive (612 i.Hr), asirienii s-au retras in Haran, care a devenit capitala Asiriei pana in anul 609 i.Hr., cand a fost cucerita de babilonieni.
Sapaturile arheologice restranse efectuate in anul 1950 in aceasta zona au confirmat faptul ca orasul Haran a fost locuit din aproximativ 2000 i.Hr. pana in perioada islamica. In timpul dominatiei asiriene si babiloniene, in oras exista un templu urias dedicat lui Sin, zeul Lunii. Majoritatea ruinelor neexcavate dateaza din vremea dominatiei romane si islamice.