Beer-Seba
Orasul Beer-Seba ("fantana juramantului") a fost centrul vietii patriarhilor. Numele localitatii vine de la legamantul incheiat intre Avraam si Abimelec, imparatul orasului Gherar. Orasul era un important loc de stationare de pe principala ruta comerciala inspre Egipt, ceea ce i-a determinat pe anumiti cercetatori sa presupuna ca Avraam si-ar fi castigat existenta ca negustor. Zona este presarata cu mai multe fantani, dintre care doua dateaza din vremuri stravechi. Fantanile sunt circulare, iar cele mai multe au si astazi diametrul de aproape 4 metrii si o adancime de 12 metrii. Multe turme de camile, vite si oi se adapa inca din jgheaburile ei cioplite in piatra si intarite in ciment. Orasul Beerseba, situat la 77 km sud-vest de Ierusalim, marca granita de sud a teritoriului israelit din vremea Vechiului Testament (Jud. 20:1; 1 Samuel 3:20). Inaltimile din Beerseba inchinate idolilor au fost distruse de imparatul Iosia (2 Imp. 23:8).
Se pare ca stravechiul oras si-a schimbat vatra de cel putin cinci ori de-a lungul istoriei, fapt care a generat serioase neintelegeri intre arheologi referitor la relatia dintre diferitele straturi excavate ale celor cinci vetre. Datand din Epoca Fierului, adica din perioada monarhiei in Israel (1000-586 i.Hr.), cele mai vechi dovezi arheologice reprezentate un set de cladiri bine organizate inauntrul zidurilor orasului si noua niveluri excavate in vatra principala, actualul Tell es-Seba.
Arheologii sunt de parere ca schimbarile in structura orasului si dovezile unor devastari pe arii extinse se datoreaza modului de guvernare a diferitor regi israeliti.