Date in Ieremia si Ezechiel. – Profetul Ieremia si-a inceput lucrarea in anul al 13-lea al lui Iosia, aprox. la 626 i.Hr. (Ier 25,3), cu putin timp inainte de urcare pe tron a lui Nabopolasar, tatal lui Nebucadnetar, care avea sa castige curand independenta fata de Asiria, sa se uneasca cu mezii si scitii pentru a birui Asiria si apoi sa dezvolte un imperiu al lui propriu (cunoscut ca Imperiul neo-babilonian). In cursul acestor framantari internationale, Ieremia a avertizat ca Iuda trebuie sa se pocaiasca. In caz contrar, avea sa cadea prada puterilor straine. In anul al 4-lea al lui Ioiachim, "anul intai al lui Nebucadnetar", el a prezis robia de 70 de ani, si multe dintre soliile lui sunt datate cu luna, ziua, si anul de domnie ale lui Ioiachim sau Zedechia (vezi Ieremia 25,1; 26,1; 45,1; 36,9.10; 28,1; 51,59; 39,1; 32.1). Lucrarea lui pentru Iuda s-a sfarsit odata cu a treia faza principala a captivitatii, la caderea Ierusalimului in anul 586.
Ezechiel a fost luat in Babilon impreuna cu regele sau, Ioiachin, in al 8-lea an al lui Nebucadnetar (vezi 2 Regi 24,12; de asemenea 2 Cronici 36,9.10), in a doua faza a captivitatii, in primavara sau vara anului 597 i.Hr. Apoi a primit chemare ca profet in anul al 5-lea al robiei lui Ioiachin (Ezechiel 1,2) si a transmis soliile sale profetice in ani socotiti in stilul vremii de la deportarea lui (vezi Ezechiel 1,1.2; 8,1; 20,1; 24,1; 29,1; 26,1; 30,20; 31,1; 33,21; 32,1; 40,1; 29,17). Calculul lui cronologic trebuie sa fie analizat in legatura cu cel al lui Ieremia, care s-a ocupat de unele dintre aceleasi evenimente. In tabelul de mai jos sunt cuprinse sapte evenimente principale, datate in ani de robie ai lui Ioiachin si de domnie ai lui Zedechia (cu date i.Hr., la care s-a ajuns ca in paragrafele precedente).
Ziua Luna Anul robiei lui Ier. Anul robiei lui Ez. Eveniment Text Data i.Hr.
1 10 10 9 Inceputul asediului (Ez.) Ez. 24,1.2 ian. 588
2 10 10 9 Inceputul asediului (Ier.) Ier. 39,1; 52,4 ian. 588
3 9 4 11 Caderea cetatii Ier. 39,2 iul. 588
4 10 5 11 Cetatea si templul distruse Ier.1,3; 52,12 aug.586
5 5 10 12 Solia ajunge la Ezechiel Ez. 33,21 ian. 585
6 10 1? 7? 25 Al 14-lea an de la caderea cetatii Ez. 40,1 573/72
7 25 12 37 Ioiachin eliberat Ier. 52,31 martie 561
Evenimentele mentionate anterior din cartile lui Ieremia si Ezechiel trebuie sa fie datate in concordanta unele cu altele si cu afirmatia lui Ieremia (cap. 32,1), sincronizand anul al 10-lea al lui Zedechia si al 18-lea al lui Nebucadnetar, si cu acestea (Ieremia 52,5.12; 2 Regi 25,2.8) plasand caderea si distrugerea Ierusalimului in vara anului al 11-lea al lui Zedechia si al 19-lea al lui Nebucadnetar. Ultimul an de domnie, fixat astronomic in calendarul babilonian (din toamna in tomna), ar urma sa inceapa cu o jumatate de an mai devreme in calendar iudaic (primavara-primavara) civil ; prin urmare, aceasta data din vara, la jumatatea anului in timpul careia primavara si toamna se suprapun, ar fi in anul 19 in oricare calendar, adica in 586 i.Hr.
6) (Unii experti moderni spun 587, considerand ca fie (1) scriitorii Bibliei (cu exceptia textului din Ieremia 52,28.29) numara anii de domnie ai lui Nebucadnetar cu un an mai tarziu decat a facut-o el insusi in raportul babilonian oficial, fie (2) anul al 19-lea (2 Regi 25,8 si Ieremia 52,12) este gresit si trebuie corectat cu anul al 18-lea conform Ieremia 52,59. 29. Dar acest verset se refera doar la luarea catorva robi si nu la caderea Ierusalimului; intrucat v. 12 al aceluiasi capitol ii arata pe babilonieni intrand in cetate in al 19-lea an, in armonie cu 2 Regi. De aceea nu e, in fapt, nici o nepotrivire, iar anul 586 poate fi considerat valabil. Intrebarea daca Ieremia intentioneaza sa puna semnul egal intre anul al 4-lea al lui Ioiachim si anul de urcare pe tron sau cu anul intai al lui Nebucadnetar (Ieremia 25,1; vezi Vol. II, p. 161) nu este importanta pentru concomitentele Zedechia-Nebucadnetar.)
Dar capturarea lui Ioiachin, pe care o cronica babiloniana o dateaza in 2 Adar a anului al 7-lea al lui Nebucadnetar (aprox. 16 martie 597 i.Hr.), cade in anul al 8-lea al sau, dupa datarea evreiasca (fiind in partea nesuprapusa a anului).
Examinarea posibilitatilor. – Opiniile difera in doua chestiuni: (a) daca Ieremia si Ezechiel socoteau anul de domniei din primavara sau din toamna, si (b) daca ei au socotit ca prim an al robiei lui Ioiachin anul in care acesta a fost luat prizonier sau urmatorul an, dar se poate admite ca (1) ambii scriitori sunt de acord asupra datei inceperii asediului, (2) vestile despre caderea cetatii trebuie sa fi ajuns la cunostinta lui Ezechiel intr-un timp rezonabil de scurt (mai degraba in 6 luni decat in 18 luni), si (3) eliberarea lui Ioiachin trebuie sa fi cazut fie in anul de urcare la tron, fie in anul intai al lui Amel-Marduc sau Evil-Merodac . Evaluarea tuturor combinatiilor variabilelor (a) sau (b), pe langa specificatiile anterioare, pare sa ofere doua alternative mai probabile.
Datarile i.Hr. ale cartilor Ieremia si Ezechiel. – Metodele precise de calculare folosite de Ieremia si de Ezechiel nu pot fi demonstrate la modul absolut pe baza probabilitatii, intrucat nu intotdeauna ceea ce este cel mai probabil se si intampla. Dar cele mai bune combinatii posibile duc la concluzia probabila ca Ieremia a folosit anul de toamna, iar Ezechiel pe cel de primavara, desi la fel de probabil ca Ezechiel sa fi socotit toamna-toamna, ca si Ieremia. In oricare caz, "anul intai de captivitate" al lui Ezechiel urma sa inceapa in primavara sau toamna anului 597, iar "anul intai al lui Zedechia" pomenit de Ieremia, in toamna acelui an.
7) (Unii sustin ca atat Ieremia cat si Ezechiel au folosit inceputul de an in primavara, dar ca cartile Regi, Daniel si Ezra-Neemia l-au folosit pe cel inceput toamna. Exista o diferenta considerabila de opinie despre Ieremia.
Parerea conform careia Ieremia a folosit anul-toamna intampina trei obiectii: o numaratoare de aniversare in anul al 23-lea al lucrarii sale, o neconcludenta expresie "acest an" care se extinde pana in luna a 7-a si o nepotrivire aparenta, dar nu neaparat reala cu data bataliei de la Carchemis (vezi cap. 25,3; 28,12.16.17; 46,2).
Totusi, un sistem de calcul care are ca baza anul-primavara pentru Ieremia ridica obiectii si mai serioase: daca el socoteste anul intai al lui Zedechia din primavara anului 597, cu o jumatate de ani mai devreme decat in 2 Regi, caderea finala a Ierusalimului a avut loc cu un an mai devreme (587); aceasta necesita numararea anului al 18-lea al lui Nebucadnetar ca al 19-lea si presupunerea ca fie vestile despre caderea cetatii au ajuns la Ezechiel, in Babilon, dupa 18 luni, fie, in cazul in care datele lui Ezechiel sunt mutate un an mai devreme, ca viziunea despre asediu a avut loc un an mai devreme. Daca anul intai al lui Zedechia a inceput in primavara 596, asediul a inceput un an mai tarziu decat este spus in Regi, cu exceptia cazului ca profetul a adaptat sistemul an-toamna (cap. 39,1) si apoi a revenit la cel an-primavara.
Ieremia 52, un apendice separat cu atentie de "cuvintele lui Ieremia" (vezi cap. 51,64) nu indica neaparat sistemul de numarare adoptat de Ieremia. Aproape cuvant cu cuvant ca unele parti din 2 Regi 51,64), el socoteste, asemenea cartii Regi, de la anul caderii lui Iuda. El numara anii robiei lui Ioiachin inclusiv, asa cum era de asteptat, de la 598/97, asa cum cere sincronismul anului al 37-lea.
Fie dupa calculul an-primavara, fie dupa cel an-toamna, Ezechiel socoteste robia lui Ioiachin de la anul 597/97 – neinclusiv, daca incepe cu data cunoscuta a luarii sale in robie, 2 Adar, dar inclusiv, daca punctul de plecare este deportarea sa "anul urmator" (vezi la 2 Cronici 36,10), pe sau dupa 1 Nisan. O explicatie numaratorii neinclusive ar putea fi teoria, bazata pe descoperiri arheologice, ca Ioiachin era inca un rege in exil si ca pentru Ezechiel, in Babilon, "anii robiei" inseamna ani de domnie ai lui Ioiachin, cu anul intai al domniei sale la urmatorul An Nou dupa urcarea sa pe tron. )
Pe baza aceasta, datele din tabelul de evenimente sunt intr-un acord remarcabil.
Daca Ezechiel, scriind in Babilonia, a folosit anul calendaristic babilonian, folosirea de catre el a anului de primavara n-ar avea influenta asupra subiectului calendarului iudaic. Dar pare extrem de putin probabil ca Ieremia, traind si scriind in capitala lui Iuda, sa fi folosit altceva decat vechiul calendar civil iudaic din tomna in toamna, indeosebi intrucat pare sa fie demonstrat in cazul lui Iosia, sub care Ieremia si-a inceput lucrarea. Unii au indreptat atentia si spre faptul ca Ieremia si-a scris solia in anul al 4-lea al lui Ioiachim si ca sulul a fost citit inaintea poporului in luna a 9-a a anului al 5-lea (Ieremia 36,1-9), indicand mai degraba un interval de doua luni in plus (ca in cazul unui an de primavara incepand cu luna intai). Mai mult, anul din-tomna-in toamna si calcularea inclusiva nu numai ca concorda cu sincronismul din Regi, dar armonizeaza cel mai bine profetia lui Ieremia despre robia de 70 de ani cu faptele istorice ale domniile lui Nebucadnetar si Cirus, la inceputul si sfarsitul acelei perioade.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania