Ce argumente biblice puteți să ne oferiți, în afară de cele menționate în postarea anterioară, cu privire la Trinitate? Există versete clare, în Sfânta Scriptură, care să ne lumineze în această privință?
Cel mai ușor mi-ar fi să fac o înșiruire a versetelor din Biblie unde se vorbește despre Tatăl, unde se vorbește despre Fiul și unde se vorbește despre Duhul Sfânt.
Oricine are un PC (calculator) ar putea face treaba asta foarte ușor. Voi încerca să abordez această temă nu doar printr-o înșiruire de versete. În apologetică se folosesc argumentele dar și contra-argumentele. Există și metoda reducerii la absurd.
Isus uneori nu răspundea direct la întrebările adversarilor, ci le răspundea cu o contraîntrebare.
Să începem argumentarea:
1. Cifra trei în Sfânta Scriptură:
Geneza 18:2 ”Avraam a ridicat ochii și s-a uitat: și iată că trei bărbați stăteau în picioare lângă el. Când i-a văzut, a alergat înaintea lor de la ușa cortului și s-a aplecat până la pământ”. De de trei și nu doi sau patru?
Exodul 34:23 ”De trei ori pe an, toți cei de parte bărbătească să se înfățișeze înaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel”. De ce de trei ori și nu de două ori sau de patru ori
Leviticul 19:23 ”Când veți intra în țară, și veți sădi tot felul de pomi roditori, roadele lor să le priviți ca netăiate împrejur; timp de trei ani să fie netăiate împrejur pentru voi; să nu mâncați din ele.” De ce nu mai puțin?
Numeri 24:10 ”Balac s-a aprins de mânie împotriva lui Balaam; a bătut din mâni și i-a zis lui Balaam: „Eu te-am chemat să-mi blestemi vrăjmașii, și iată că de trei ori tu i-ai binecuvântat!” Binecuvântat de trei ori. De ce?
1 Samuel 10:3 ”De acolo vei merge mai departe, și vei ajunge la stejarul din Tabor, unde vei fi întâmpinat de trei oameni suindu-se la Dumnezeu, în Betel, și ducând unul trei iezi, altul trei turte de pâine, iar altul un burduf cu vin.” Oare de ce nu șapte?
Eclesiastul 4:12 Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor.
Ezechiel 14:14 ”chiar de ar fi în mijlocul ei acești trei oameni: Noe, Daniel și Iov, ei nu și-ar mântui decât sufletul lor prin neprihănirea lor, zice Domnul, Dumnezeu.” Nu putea fi și Enoh sau Iosif?
Iona 1:17 ”Domnul a trimis un pește mare să înghită pe Iona, și Iona a stat în pântecele peștelui trei zile și trei nopți.”
Matei 12:40 ”Căci, după cum Iona a stat trei zile și trei nopți în pântecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta trei zile și trei nopți în inima pământului.”
Faptele Apostolilor 10:15-18 ”Și glasul i-a zis iarăși a doua oară: „Ce a curățit Dumnezeu, să nu numești spurcat.” Lucrul acesta s-a făcut de trei ori, și îndată după aceea vasul a fost ridicat iarăși la cer. Pe când Petru nu știa ce să creadă despre înțelesul vedeniei pe care o avusese, iată că, oamenii trimeși de Corneliu, întrebînd de casa lui Simon, au stat la poartă, și au întrebat cu glas tare dacă Simon, zis și Petru, găzduiește acolo.”
1 Corinteni 13:13 ”Acum, deci, rămân aceste trei: credința, nădejdea și dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”
2 Corinteni 12:7-9 ”Și ca să nu mă umflu de mândrie, din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un țepuș în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască, și să mă împiedice să mă îngîmf. De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Și El mi-a zis: „Harul Meu îți este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită.” Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine.”
1 Ioan 5:8 ”Și trei sunt care mărturisesc (pe pământ): Duhul, apa și sângele, și acești trei sunt una în mărturisirea lor”.
Apocalipsa 14:6-12 ”Și am văzut un alt înger care sbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie veșnică, pentru ca s-o vestească locuitorilor pământului, oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și ori cărui norod. El zicea cu glas tare: „Temeți-vă de Dumnezeu, și dați-I slavă, căci a venit ceasul judecății Lui; și închinați-vă Celui ce a făcut cerul și pământul, marea și izvoarele apelor!” Apoi a urmat un alt înger, al doilea și a zis: „A căzut, a căzut Babilonul, cetatea cea mare, care a adăpat toate neamurile din vinul mâniei curviei ei!” Apoi a urmat un alt înger, al treilea și a zis cu glas tare: „Dacă se închină cineva fiarei și icoanei ei, și primește semnul ei pe frunte sau pe mână, va bea și el din vinul mâniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat în paharul mâniei Lui; și va fi chinuit în foc și în pucioasă, înaintea sfinților îngeri și înaintea Mielului. Și fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor. Și nici ziua, nici noaptea n-au odihnă cei ce se închină fiarei și icoanei ei, și oricine primește semnul numelui ei! Aici este răbdarea sfinților, care păzesc poruncile lui Dumnezeu și credința lui Isus.” Oare nu puteau fi doar doi îngeri.
Eu am citat foarte puține versete, însă cifra trei (sau numeralele compuse cu ea) este cea mai răspândită în Biblie. Așa cum cifra șapte sau cifra patru au o însemnătate deosebită în Sfânta Scriptură, tot așa și cifra trei are o semnificație importantă: cifra șapte – desăvârșire, cifra patru – universalitate, cifra trei… de la ce vine oare și unde ar vrea să ne ducă cu gândul?
2. Contra-argumentul dușmanului:
Apocalipsa 13:1-2 Apoi am stătut pe nisipul mării. Și am văzut ridicându-se din mare o fiară cu zece coarne și șapte capete; pe coarne avea zece cununi împărătești, și pe capete avea nume de hulă. Fiara pe care am văzut-o, semăna cu un leopard; avea labe ca de urs, și gură ca o gură de leu. Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie și o stăpânire mare.
Apocalipsa 19:20 Și fiara a fost prinsă. Și împreună cu ea, a fost prins proorocul mincinos, care făcuse înaintea ei semnele, cu care amăgise pe cei ce primiseră semnul fiarei, și se închinaseră icoanei ei. Amândoi aceștia au fost aruncați de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă.
Apocalipsa 20:10 Și diavolul, care-i înșela, a fost aruncat în iazul de foc și de pucioasă, unde este fiara și proorocul mincinos. Și vor fi munciți zi și noapte în vecii vecilor.
Știm că Satan este un măscărici care vrea să imite cât mai mult pe Dumnezeu:
– Tatăl cere ca închinarea să-i fie adresată – Satan pretinde închinare
– Dumnezeu crează – Satan dă impresia că si el ar face-o (la plăgile din Egipt)
– Dumnezeu are îngeri ce-L slujesc – Satan are și el demonii lui (o treime din îngerii din cer)
– Dumnezeu și-a pus pecetea pe o zi de închinare, a șaptea, Sabatul – Satan a făcut și el o zi de închinare, a soarelui, ziua întâi.
– Dumnezeu are un popor și o Biserică – Satan are și el ucenicii săi direcți (sataniștii)
– Dumnezeu face minuni – Satan face și el minuni (chiar foc din cer sau contrafacerea venirii lui Isus)
Și acum ATENÅ¢IE, este argumentul cel mai TARE:
Dumnezeu este triunic. Satan are și el trimitatea sa. Cum sună contrafacerea?
1. DUMNEZEU TATĂ‚L – (versus) BALAURUL, șarpele cel vechi numit Diavolul sau Satana.
2. FIUL LUI DUMNEZEU – (versus) FIARA, cel care se numește “locțiitorul Fiului lui Dumnezeu” sau ”VICARIVS FILII DEI” (5+1+100+1+5+1+50+1+1+500 +1 = 666).
3. DUHUL SFÂNT – (versus) PROOROCUL MINCINOS reprezentat prin bisericile apostaziate.
Dacă în Dumnezeire ar fi fost doar două persoane, SIGUR și Satan s-ar fi mulțumit doar cu alianța făcută doar cu Fiara.
Lupta nevăzută este între Dumnezeul TRIUNIC și trioul diavolesc.
Pentru mine e foarte clar. Sper să fie și pentru alții.
Viorel Dascalu
Sursa: www.intrebariimportante.ro