Biserica Adventista de ziua a saptea saluta interesul aratat pentru rolul celor “10 Porunci” in viata publica. Decalogul, asa cum a fost dat pe Muntele Sinai, este o reflectare a caracterului lui Dumnezeu. Contine principiile universale si neschimbatoare ale moralitatii si descrie relatia noastra fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri
Pentru adventistii de ziua a saptea, ascultarea de cele 10 Porunci, reprezinta expresia fundamentala a dragostei si recunostintei fata de Dumnezeu pentru darul mantuirii. Noi pazim legea, nu pentru a fi mantuiti, ci ca un raspuns la harul lui Dumnezeu demonstrat convingator prin moartea lui Isus Hristos in locul nostru.
Cele 10 porunci asigura un reper moral intr-o era a relativismului. Prin Legea lui Dumnezeu, Duhul Sfant ne convinge de pacat si ne constientizeaza de totala noastra neputinta. Legea lui Dumnezeu este instrumentul prin care Duhul Sfant ne cheama la pocainta. De asemenea are si o functie de educatie, descoperind principiile eterne ale neprihanirii, care contribuie la dezvoltarea caracterului nostru dupa asemanarea cu Mantuitorul nostru. Prin urmare, intelegem mult mai clar cum sa slujim celor din jur si lui Dumnezeu.
Adventistii de ziua a saptea vad intruparea legii lui Dumnezeu in viata si misiunea lui Isus Hristos. Ei respecta, onoreaza si i se supun, ca fiind vointa lui Dumnezeu pentru toti oamenii. Preocupandu-se de gandurile, dorintele si motivatiile noastre, cele 10 Porunci nu se aplica doar la un comportament exterior. Ele ne provoaca la o puritate morala , spirituala si etica.
Adventistii de ziua a saptea cred ca legea lui Dumnezeu este implicata in mod special in controversa dintre Hristos si Satana. In atacul final al lui Satana impotriva lui Dumnezeu, chiar inaintea celei de a doua veniri a Domnului Hristos, ascultarea credinciosului de legea lui Dumnezeu va fi cea mai buna dovada a angajamentului fata de Hristos.
Guvernele stabilesc legi care sa pastreze si sa protejeze binele cetatenilor lor. In timp ce legea civila defineste ce este legal, legea lui Dumnezeu defineste ce este moral. Primele 4 porunci se refera la relatia noastra cu Dumnezeu. Orice tentativa de a impune prin lege aceste porunci, va cere din partea statului interpretarea si aplicarea vointei lui Dumnezeu – un act care este dincolo de sfera competentei si jurisdictiei sale. Ultimile 6 porunci se refera la relatia cu celalalt. Exista legi care pastreaza aceste principii de conduita umana si sunt intalnite in orice societate civila. Este datoria crestinilor sa asculte de aceste legi, atata timp cat sunt in acord cu legea lui Dumnezeu, si sa sustina activ eforturile de le imbunatati.
Adventistii de ziua a saptea au cea mai mare apreciere fata de Decalog si fac apel la toti barbatii si femeile din toate societatile sa traiasca in armonie cu principiile Sale, ca fundament al vietii in serviciul umanitatii. In acelasi timp, ei recunosc nevoia pentru toleranta, umilinta crestina, si respect pentru drepturile altora, ca o aplicare a acestor principii. In consecinta, adventistii de ziua a saptea sustin principiile fundamentale ale libertatii religioase si separarea bisericii de stat.
Aceasta declaratie a fost votata cu ocazia Comitetului de Primavara al Comitetului Executiv al Conferintei Generale, pe data de 12 aprilie 2006, in Loma Linda, California.
Nota: declaratia a aparut in contextul inmultirii dezbaterilor si a evenimentelor prilejuite de adoptarea in SUA a Zilei Celor 10 Porunci, serbata pe 7 mai 2006.
Sursa: www.adventist.ro