Tara noastra s-a dovedit dintotdeauna a fi un taram binecuvantat al tolerantei, bunavointei si libertatii. Totusi, in ciuda multor greutati cu care se confrunta societatea romaneasca, pot fi identificate unele surse de discordie intre care un rol important il ocupa deosebirile religioase. Astfel, suntem martori la manifestari si initiative contrare spiritului crestin, cum ar fi: raspandirea de zvonuri neadevarate, evocarea unor pericole imaginare, criticarea altor confesiuni religioase, chemarea populatiei la acte de intoleranta si chiar de violenta.
Credinta crestina se dezvolta in mod autentic si sincer in climatul libertatii de constiinta si de religie. Fiecare fiinta umana are dreptul dat de Dumnezeu sa aleaga modul in care sa-I raspunda si sa I se inchine. In cele mai solemne intalniri ale lui Dumnezeu cu omenirea, El ne spune:” Alegeti astazi cui vreti sa slujiti “ ( Iosua 24:15 ).
Un intelept iudeu a spus astfel despre urmasii Domnului Hristos: “ Nu mai necajiti pe oamenii acestia si lasati-i in pace! Daca incercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar daca este de la Dumnezeu, n-o veti putea nimici. Sa nu va pomeniti ca luptati impotriva lui Dumnezeu ( Fapte 5:38.39 ). Acest principiu este valabil si astazi.
Trebuie sa invatam sa constatam acordul sau dezacordul, dar fara resentimente si ura. Dialogul si conlucrarea sunt intotdeauna preferabile acuzatiilor violente. Aceasta nu inseamna pierderea identitatii, nici pasivitate injositoare, ci parteneriat si respect pentru drepturile egale ale celorlalti. Fiecare persoana are dreptul si responsabilitatea sa-si exprime drepturile si convingerile cu vigoare si pasiune, prin cuvant si prin practici, dar aceasta nu justifica agresivitatea si violenta.
Noi dezaprobam recurgerea la orice mijloace straine spiritului crestin pentru a determina pe cineva fie sa accepte, fie sa refuze anumite convingeri si practici religioase. Este adevarat ca, la fel ca si valorile democratiei si ale libertatii sociale, libertatea religioasa pare a fi insotita de unele riscuri pe termen scurt. Dar, pe termen lung, cea mai buna contributie pe care o putem aduce pentru o viata religioasa autentica si viguroasa este sa educam constiinta oamenilor in vederea unor decizii personale libere si responsabile. Fortarea unor decizii, chiar in folosul unei cauze considerate juste, dauneaza in ultima instanta chiar acestei cauze si stirbeste demnitatea si libertatea, cele mai pretioase daruri ale lui Dumnezeu pentru om.
Crestinii adventisti de ziua a saptea doresc sa participe activ si responsabil la viata religioasa si sociala a natiunii noastre si sa exemplifice, in familiile si bisericile lor, ca si in comunitatile umane in care vietuiesc, valoarea libertatii de constiinta si de religie ca o conditie esentiala a spiritualitatii autentice si viguroase care sa ne conduca spre realizarea idealului divin.
Declaratie adoptata de catre delegatii la cea de-a 14-a Adunare Generala a Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea din Romania, Cernica, 26 aprilie 2000.
Sursa: www.adventist.ro