Raportul Comitetului de organizare al Conferintelor Internationale pentru Credinta si Stiinta, 2002-2004, prezentat Comitetului Executiv al Conferintei Generale prin intemediul biroului Presedintelui Conferintei Generale, 10 septembrie 2004
Introducere
Primele cuvinte ale Bibliei asigura temelia pentru tot ceea ce urmeaza: „La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul …” Genesa 1:1. In intreaga Scriptura Creatiunea este celebrata ca venind din mana lui Dumnezeu, Acesta fiind laudat si adorat ca si Creator si Sustinator a tot ceea ce exista. „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor lui.” – Psalmul 19:1.
Din aceasta perspectiva asupra lumii reies o serie de doctrine inter-relationate care formeaza nucleul mesajului adventist de ziua a saptea pentru lume: nu cu mult timp in urma a fost creata o lume perfecta, fara pacat si moarte; Sabatul; caderea primilor nostri parinti; raspandirea pacatului, decaderii si mortii in intreaga creatie; venirea lui Isus Hristos, Dumnezeu intrupat, pentru a trai printre noi si pentru a ne salva din pacat prin moartea si invierea Sa; a doua venire a lui Isus, Creatorul si Rascumparatorul nostru; refacerea finala a tot ceea ce a fost pierdut prin Cadere.
Ca si crestini care iau Biblia in serios si incearca sa traiasca potrivit perceptelor sale, adventistii de ziua a saptea au o conceptie inalta cu privire la natura. Credem ca, chiar si in stare prezenta de decadere, natura descopera puterea eterna a lui Dumnezeu (Romani :20), ca „’Dumnezeu este dragoste’ este scris pe fiecare boboc de floare ce sta sa infloreasca, pe fiecare fir de iarba ce se ridica.” – Ellen G. White, Calea catre Hristos, p. 10
Pentru noi, toata Scriptura este inspirata si verifica toate celelalte cai prin care Dumnezeu se descopera pe Sine, inclusiv natura. Avem un deosebit respect pentru stiinta, si apreciem importanta care se acorda departamentelor stiintifice in cadrul universitatilor si centrelor noastre medicale. De asemenea, apreciem munca oamenilor de stiinta si cercetatorilor adventisti de ziua a saptea care nu sunt angajati ai Bisericii. Noi ii instruim pe studentii din colegiile si universitatile noastre cu privire la folosirea riguroasa a metodelor stiintifice. In acelasi timp, refuzam sa restrictionam cautarea adevarului prin constrangerile impuse de folosirea doar a metodelor stiintifice.
Problema originilor
Timp de secole, cel putin in lumea crestina, relatarea bilica a creatiunii a fost explicatia standard oferita intrebarilor despre origini. In timpul secolelor XVIII si XIX metodologiile utilizate de stiinta au inceput sa ofere o intelegere mai complexa a modului in care functionau lucrurile. Astazi nimeni nu poate nega faptul ca stiinta a avut un impact remarcabil asupra vietilor noastre datorita progresului in agricultura, comunicare, ecologie, inginerie, genetica, sanatate si explorarea Universului.
In multe domenii ale vietii, cunoasterea derivata din natura si cunoasterea prin revelatia oferita de Scriptura sunt in armonie. Avansarea cunoasterii stiintifice deseori confirma si valideaza opinia credintei. In orice caz, in ceea ce priveste originea Universului, a Pamantului si a vietii si istoria ei, exista conceptii diferite. Afirmatiile bazate pe studiul Scripturii sunt deseori in contrast cu presupozitiile stiintifice si metodologiile folosite in studierea naturii. Aceasta tensiune are un impact direct asupra vietii Bisericii, a mesajului si marturiei sale.
Noi serbam trairea prin credinta. Noi sustinem o viata de invatare. Atat in studiul Scripturii cat si in procesele ordonate ale naturii vedem indicii ale mintii minunate a Creatorului. De la inceputurile sale Biserica Adventista de Ziua a Saptea a incurajat dezvoltatea mintii si intelegerii prin inchinare, educatie si observatie.
In secolele trecute dezbaterile cu privire la teoriile originilor au avut loc, in primul rand, in mediul academic. In orice caz, naturalismul filosofic (proces in intregime natural, intamplator si nedirectionat de-a lungul timpului) a fost larg acceptat in mediul educational, formand asumptiile fundamentale pentru cea mai mare parte a cuntinutului stiintelor naturale si sociale. Membrii si studentii adventisti de ziua a saptea intalnesc aceasta perspectiva si implicatiile sale in multe domenii ale vietii de fiecare zi.
In declararea credintelor sale fundamentale, Biserica Adventista afirma o creatiune divina, dupa cum este descrisa in relatarea biblica a Genesei 1. „Dumnezeu este creatorul tuturor lucrurilor si El a asezat in Scriptura raportul autentic al activitatii Sale creatoare. In sase zile Dumnezeu „a facut cerurile si pamantul” si toate fiintele vii de pe pamant si S-a odihnit in ziua a saptea a acelei prime saptamani. In acest fel, El a stabilit Sabatul ca un monument permanent al incheierii lucrarii Sale creatoare. Primul barbat si prima femeie au fost facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, ca o incoronare a lucrarii creatiunii, dandu-li-se stapanire peste pamantul intreg si fiind insarcinati cu raspunderea de a se ingriji de el. Cand lucrarea de creare a lumii a fost terminata, ea era „foarte buna”, declarand slava lui Dumnezeu.” – Genesa 1:2; Exod 20:8-11; Psalmul 19:1-6; 33:6, 9; 104; Evrei 11:3
Motive pentru organizarea Conferintelor pentru Credinta si Stiinta
Datorita influentei tot mai mari a teoriei evolutiei, Comitetul Executiv al Conferintei Generale (in cadrul Consiliului anual din 2001) a initiat organizarea de conferinte despre credinta si religie pe parcursul a trei ani. Aceste conferinte nu au avut scopul de a modifica pozitia Bisericii cu privire la creationism, cu de a revedea contributiile si limitele credintei si stiintei la intelegerea noaastea cu privire la origini.
Printre principalele motive care au dus la organizarea acestor conferinte se numara:
1. Intrebari filosofice: Exista o provocare permanenta in definirea relatiei dintre teologie si stiinta, dintre credinta si ratiune. Aceste doua izvoare de cunoastere sunt asociate, sau in conflict? Ar trebui vazute ca fiina interrelationate sau independente, sfere ale cunoasterii care nu se intersecteaza? Conceptia despre lume si viata dominanta in majoritatea societatilor moderne interpreteaza viata, realitatea fizica si comportamentul in moduri care sunt foarte diferite de conceptia crestina. Cum ar trebui sa se raporteze un crestin la aceste lucruri?
2. Intrebari teologice: Cum trebuie interpretata Biblia? Ce anume cere citirea textului de la un credincios? In ce masura cunoasterea oferita de stiinta ar trebui sa modeleze intelegerea Scripturii si vice-versa?
3. Intrebari stiintifice: Aceleasi informatii oferite de natura sunt disponibile tuturor observatorilor. Ce spun si ce inseamna informatiile acestea? Cum sa ajungem la interpretari si concluzii corecte? Stiinta este un instrument sau p filozofie? Cum diferentiem stiinta buna de cea rea?
4. Problema dezvoltarii si educarii membrilor bisericii: Cum se va raporta un membru al Bisericii diferitelor interpretari ale relatarii Genesei? Ce are de spus Biserica celor care gasesc in curriculum lor educational idei care sunt in conflict cu credinta lor? Pastrarea tacerii cu privire la aceste subiecte transmite semnale amestecate; creaza incertitudine si furnizeaza un teren fertil pentru opinii nefondate si dogmatice.
5. Dezvoltarea unei credinte vii: Clarificarea si reafirmarea unei teologii biblice a originilor va oferi membrilor suportul necesar in confruntarea cu provocarile legate de acest subiect. Conferintele despre Credinta si Stiinta nu au fost organizate pentru simpla stimulare intelectuala a participantilor, ci pentru a oferi orientare si calauzire practica membrilor bisericii. Biserica nu poate pretinde ca isi pastreaza credintele intr-un loc sigur, departe de toate indoielile. Facand astfel, incurand va deveni o relicva. Invataturile Bisericii trebuie sa aboedeze problemele cotidiene astfel incat sa ramana o credinta vie; altfel, ele vor fi doar dogma moarta.
Conferintele despre Credinta si Stiinta
S-au desfasurat doua Conferinte Internationale despre Credinta si Stiinta – in Ogden, Utah, 2002, si in Denver, Colorado, 2004 – cu participare internationala a teologilor, oamenilor de stiinta si administratorilor Bisericii. In plus, sapte dintre cele 13 diviziuni ale Bisericii au organizat conferinte la nivelul diviziunii sau regionale ce au abordat interactiunea dintre credinta si stiinta in explicarea originilor. Comitetul de organizare isi exprima aprecierea fata de participantii la aceste conferinte pentru contributia la acest raport.
Programul conferintei de la Ogden a fost conceput astfel incat sa familiarizeze participantii cu modurile in care teologia si stiinta explica originea pamantului si a vietii. Programele conferintelor organizate l nivelul diviziunilor a fost stabilit de organizatori, desi majoritatea au inclus cateva dintre subiectele abordate in Ogden. Conferinta desfasurata in Denver a incheiat seria de trei ani a conferintelor. Programul sau a inceput cu prezentarea succinta a problemelor din punctul de vedere al teologiei si stiintei, dupa care s-au abordat cateva intrebari referitoare la problema credintei si stiintei in viata bisericii. Dintre aceste intrebari amintim:
• Locul cunoasterii stiintifice in biserica: Cum mentine Biserica natura confesionala a inataturilor sale, fiind in acelasi timp deschisa dezvoltarii viitoare a intelegerii adevarului?
• Modele educationale pentru abordarea subiectelor controversate si problemele etice ale profesorilor si liderilor Bisericii: Cum ar trebui sa predam stiintele in scolile noastre astfel incat sa imbogateasca, nu sa erodeze, stiinta?
• Ce probleme etice apar atunci cand convingerile personale sunt diferite de invatatura denominationala? Cum realationeaza libertatea de constiinta cu rolul public de lider al Bisericii? Cu alte cuvinte, care sunt principiile responsabilitatii personale si etica dezacordului?
• Care sunt responsabilitatile administrative si procesele care au loc in rezolvarea variatiilor si reformularilor conceptiilor doctrinale?
In cadrul tuturor conferintelor au fost prezentate si discutate comunicari stiintifice de catre teologi, oameni de stiinta si profesori (Institutul de Cercetare Geoscience pastreaza o inregistrare a tuturor lucrarilor prezentate in cadrul conferintelor). La conferintele din Ogden si Denver a participat cel putin cate un reprezentant al fiecarei diviziuni. In timpul celor trei ani au participat la conferinte mai mult de 200 de persoane. La intalnirea din Denver au asistat mai mult de 130 de persoane, majoritatea participand la cel putin inca o conferinta despre credinta si stiinta.
Observatii generale:
1. Apreciem seriozitatea si demnitatea care au caracterizt conferintele.
2. Am observat ca a prevalat o puternica dedicare si loialitate fata de Biserica.
3. Am observat ca desi uneori s-au manifesta tensiuni, au fost mentinute relatiile cordiale printre participanti, depasind diferentele de opinie.
4. Am fost martorii unui nivel inalt al acordului in ceea ce priveste intelegerea, in principal a rolului normativ al Scripturii, sustinuta de scrierile lui Ellen G. White, si credinta tuturor in Dumnezeu ca un Creator generos.
5. Nu a existat sustinere sau aparare a naturalismului filosofic, a ideii ca universul si-a inceput existante fara implicarea unui Creator.
6. Constientizam faptul ca acest conflict dintre cosmoviziunea biblica si cea contemporana au impact atat asupra oamenilor de stiinta cat si asupra teologilor.
7. Recunoastem faptul ca tensiunea dintre credinta si intelegere este un element al vietii cu care credinciosul trebuie sa invete sa traiasca.
8. Remarcam faptul ca respingerea interpretarilor stiintifice cu privire la origini in conflict cu relatarea biblica nu implica desconsiderarea stiintei sau a omului de stiinta.
9. In timp ce prevaleaza acordul cu intelegerea Bisericii cu privire la viata pe pamant, recunoastem faptul ca exista printre noi persoane care interpreteaza relatarea biblica in moduri care conduc la concluzii diferite.
10. Acceptam faptul ca atat teologia cat si stiinta contribuie la intelegerea realitatii.
Descoperiri:
1. Nivelul tensiunilor existente cu privire la intelegerea noastra cu privire la origini variaza. In zonele in care stiinta a progresat cel mai mult in societate sunt mai frecvente intrebarile membrilor Bisericii. Odata cu avansarea stiintei in toate societatile si sistemele educationale, va avea loc o crestere a intrebarilor membrilor cu privire la modul de conciliere a invatatuilor Bisericii cu teoriile naturale cu privire la origini. Un mare numar de studenti adventisti de ziua a saptea frecventeaza scoli publice in care este predata si promovata evolutia, fara a se oferi materiale si argumente in favoarea relatarii biblice asupra originilor.
2. Este puternic sustinuta reafirmarea credintei fundamentale a Bisericii cu privire la creatiune. Credinta adventista de ziua a saptea intr-o creatiune literala, si istorica ce a avut loc in sase zile este stabila din punct de vedere teologic si in concordanta cu invataturile Bibliei.
3. Creatiunea este un pilon fundamental al intregului sistem al doctrinei adventiste de ziua a saptea – este in relatie directa cu multe, daca nu cu toate, celelalte credinte fundamentale. Orice alta interpretare a relatarii creatiunii trebuie sai fie examinata in lumina impactului asupra tuturor celorlalte credinte. Unele dintre conferintele despre credinta si stiinta au revizuit toate interpretarile alternative ale Genesei 1, inclusiv idea evolutionismului teist. Acestor interpretari le lipseste coerenta teologica cu intreaga Scriptura si nu sunt in armonie cu celelalte elemente ale doctrinei adventiste de ziua a saptea.
4. Au fost exprimata ingrijorare cu privire la ceea ce uni vad ca fiind ambiguitatea expresiei „in sase zile” prezenta in marturisirea de credinta despre creatiune deoarece nu este mentionata semnificatia dorita (creatiunea descrisa in Genesa a avut loc intr-o saptamana literala si istorica). Aceasta situatie permite existenta unei anumite nesigurante cu privire la ceea ce crede in realitate Biserica. In plus, lasa loc pentru alte explicatii cu privire la creatiune. Se doreste ca vocea Biserici sa se faca auzita in clarificarea celei de-a sasea credinte fundamentale.
5. Desi unele date stiintifice pot fi interpretate in armonie cu conceptia bilica a creatiunii, am analizat si date interpretate astfel incat pun la indoiala credinta Bisericii intr-o creatiune recenta. Puterea acestor interpretari nu poate fi trecuta cu vederea. Respectam concluziile stiintei, le studiem si dorim o rezolvare a problemei. Aceasta nu exclude o reexaminare a Scripturii pentru a ne asigura ca a fost inteleasa corect. In orice caz, atunci cand nu este posibila interpretarea armonioasa cu desoperirile stiintei, nu acordam stiintei o pozitie privilegiata in care ea dicteaza rezultatul, ci recunoastem faptul ca nu este justificabila ingradirea invataturlor clare ale Scriturii de interpretarile stiintifice curente ale datelor.
6. Recunoastem faptul ca printre noi exista diferite interpretari teologice cu privire la Genesa 1-11. In contextul existentei diferitelor interpretari, exista o preocupare cu privire la etica si integritatea cu care isi desfasoara munca cei implicati in lucrarea de invatare – potrivit standardelor profesiei lor, invataturilor Scripturii si intelegerii fundamentale a corpului de credinciosi. Deoarece adventistii de ziua a saptea recunosc faptul ca intelegerea adevarului este treptata, exista o nevoie permanenta de a continua studiul Scripturii, teologiei si stiintei pentru ca adevarul pe care il detinem sa se constituie intr-o credinta vie, capabila sa raspunda teoriilor si filosofiilor contemporane.
7. Recunoastem si sustinem importanta dialogului international si inter-disciplinar intre teologii, oamenii de stiinta, profesorii si administratorii adventisti de ziua a saptea.
Afirmatii
Ca rezultat al celor doua conferinte internationale si a celor sapte conferinte organizate la nivelul diviziunilor, Comitetul de organizare raporteaza urmatoarele:
1. Afirmam primatul Scripturii in intelegerea adventista de ziua a saptea cu privire la origini.
2. Afirmam intelegerea istorica adventista de ziua a saptea a Genesei 1 cum ca viata pe pamant a fost creata in sase zile literale si este de origine recenta.
3. Afirmam relatarea biblica a Caderii ce a avut ca urmari moartea si raul.
4. Afirmam relatarea biblica a unui Potop catastrofal, o actiune a judecatii lui Dumnezeu care a afectat intreaga planta, ca un element important in intelegerea istoriei Pamantului.
5. Afirmam ca intelegerea noastra limitata cu privire la origini necesita umilinta si ca o cercetare mai aprofundata a acestor intrebari ne apropie de mistere profunde si minunate.
6. Afirmam ca doctrina despre creatiune se impleteste cu alte doctrine adventiste de ziua a saptea.
7. Afirmam ca in ciuda denaturarii sale, natura este un martor al Creatorului.
8. Afirmam ca oamenii de stiinta adventisti de ziua a saptea incearca sa inteleaga lucrarea Creatorului prin intermediul metodologiilor specifice disciplinelor lor.
9. Afirmam ca teologii adventisti de ziua a saptea depun eforturi pentru a explora si clarifica continutul revelatiei.
10. Afirmam ca educatorii adventisti de ziua a saptea realizeaza o lucrare esentiala de slujire a copiilor si tinerilor Bisericii.
11. Afirmam ca misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea identificata in Apocalips 14: 6,7 include un apel la venerarea lui Dumnezeu ca si Creator al tuturor lucrurilor.
Recomandari
Comitetul de organizare al Conferintelor Internationale despre Credinta si Stiinta recomanda:
1. Pentru a raspunde la ceea ce unii interpreteaza ca fiind o lipsa de claritate in ce-a de-a sasea credinta fundamentala cu privire la intelegerea istorica a Genesei a adventistilor de ziua a saptea, aceasta sa fie afirmata mai explicit.
2. Incurajarea liderilor Bisericii de la toate nivelurile sa evalueze si sa monitorizeze eficienta cu care sistemele si programele denominationale reusesc sa transmita tinerilor, inclusiv celor care frecventeaza scoli neadventiste, o intelegere biblica despre origini si sa ii constientizeze de provocarile cu care se pot confrunta cu privire la aceasta intelegere.
3. Oferirea oportunitatilor de dialog interdisciplinar si cercetare, intr-un mediu sigur, pentru oamenii de stiinta adventisti de ziua a saptea din toata lumea.
Concluzie
Biblia se deschide cu relatarea creatiunii; Biblia se incheie cu relatarea recrearii. Tot ceea ce s-a pierdut prin Caderea primilor nostri parinti este restaurat. Cel care la inceput a facut toate lucrurile prin Cuvantul gurii Sale incheie lunga lupta cu pacatul, raul si moartea intr-un mod triumfator si glorios. El este Cel care a trait printre noi si a murit in locul nostru pe Calvar. Dupa cum fiintele ceresti au cantat de bucurie la prima creatiune, cei rascumparati de pe pamant proclama: „Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile, si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute! … Vrednic este Mielul care a fost jungheat …” – Apocalips 4:11; 5:12
1 Diviziunea Africa Centrala si de Est, Diviziunea Euro-Africa, Diviziunea Nord Americana, Diviziunea Pacificului de Sud, Diviziunea Africa de Sud – Oceanul Indian, Diviziunea Asia de Sud, Diviziunea Africa Centrala si de Vest.
Acest document, pregatit de Comitetul de organizare al Conferintelor Internationale pentru Credinta si Stiinta, 2002-2004, a fost prezentat si primit de Comitetul Executiv al Conferintei Generale in cadrul Condiliului Anual desfasurat in Silver Spring, Maryland, in 11 octombrie 2004.
Sursa: www.adventist.ro