PRINCIPII :
1. Lucrarea Domnului Hristos s-a adresat intregii persoane. Urmand exemplul sau, misiunea Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea include o lucrare de vindecare a intregii persoane – trup, minte si spirit. Aceasta lucrare cuprinde grija si compasiune pentru cei bolnavi si suferinzi. De asemenea, include mentinerea starii de sanatate. In lucrarea de vindecare se integreaza si alte aspecte : educarea cu privire la urmarile pozitive pe care le are pastrarea legilor sanatatii, legaturile care exista intre legile spirituale si cele ale naturii, responsabilitatea umana fata de aceste legi, precum si harul lui Hristos care ne asigura o viata de biruinta.
2. Institutiile de ingrijire a sanatatii ( spitale, clinici medicale/dentare, sanatorii si case de batrani, centre de reabilitare, etc ) functioneaza ca parte integranta a lucrarii Bisericii si urmeaza standardele acesteia, inclusiv pastrarea sfinteniei Sabatului prin promovarea unei atmosfere corespunzatoare pentru personal si pacienti, evitarea muncii obisnuite si a alegerii unor servicii de diagnostic si terapie in Sabat. Aceste standarde mai includ promovarea unei diete ovo-lacto-vegetariene, fara stimulenti si alcool, ca si asigurarea unui mediu lipsit de fum de tutun. Trebuie promovat un control al apetitului, folosirea medicamentelor cu potential de abuz trebuie tinuta sub control, iar tehnicile care includ controlul mintii de catre alte persoane nu trebuie permise. Institutiile sunt conduse ca functie a Bisericii, prin activitati si practici care sunt clar identificate ca fiind o marturie unica a adventistilor de ziua a saptea.
3. In armonie cu recunosterea demnitatii umane pe care a facut-o Domnul Hristos si cu demonstrarea iubirii Sale, care ofera iertare si compasiune, indiferent de trecutul cuiva si da dreptul la o alegere personala pentru viitor, institutiile de sanatate ale Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea pun un deosebit accent pe demnitatea personala si pe relatiile umane. Acest lucru include diagnosticarea corecta si tratament oferit de personal competent; o atmosfera sigura, plina de atentie, care sa conduca la sanatatea mintii, trupului si spiritului; educatia cu privire la obiceiuri de viata sanatoasa. De asemenea, se include aici sprijinul fata de familie si pacient in cazul in care acesta se afla pe moarte.
4. Procedeele medicale si strategia de lucru in acest domeniu trebuie sa reflecte totdeauna o inalta consideratie si grija fata de valoarea vietii umane, ca si pentru demnitatea personala.
5. Institutiile de sanatate ale Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea opereaza ca parte integranta a comunitatii si natiunii in care functioneaza. Pentru ca ele sunt reprezentante ale iubirii lui Hristos fata de aceste comunitati umane, sanatatea comunitatii si a natiunii reprezinta grija fiecarei institutii. Sunt respectate legile in vigoare,ca si regulamentele cu privire la functionarea institutiilor si autorizarea personalului.
6. Institutiile sunt deschise clericilor tuturor confesiunilor pentru a-si vizita enoriasii.
7. Misiunea institutiilor de a-L reperezenta pe Hristos fata de societate si mai ales fata de aceia care folosesc serviciile lor, se realizeaza printr-un personal plin de grija si competenta, care sustine practicile si standardele Bisericii Adventiste. Pentru dezvoltarea profesionala a personalului, institutiile trebuie sa programeze in mod regulat cursuri care sa asigure personalului o instruire la zi, o crestere in cunoasterea si in modul de impartasire a iubirii lui Dumnezeu. Planurile pe termen lung cu privire la personal vor sprijini educatia pentru un viitor personal si pentru modul de a folosi o institutie pentru practica clinica a studentilor.
8. Institutiile trebuie sa lucreze intr-un mod responsabil din punct de vedere financiar si in armonie cu strategia de lucru a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea.
9. Prevenirea primara si educatia sanitara trebuie sa fie parte integranta a activitatii din institutiile de ingrijire a sanatatii
10. Administrarea si functionarea fiecarei institutii medicale trebuie facuta in colaborare cu Departamentul Sanatate si Temperanta, in mod regulat si constant. Comunicarea trebuie sa includa Departamentele Sanatate si Temperanta de la Conferinta, Uniune, Diviziune si Conferinta Generala, dupa cum o cer circumstantele si ocaziile.
INFIINTAREA SI INCHIDEREA INSTITUTIILOR DE INGRIJIRE A SANATATII :
1. Cand se ia in consideratie deschiderea unei noi institutii, construirea de anexe sau evaluarea continuarii activitatii institutiei existente deja, trebuie sa se tina seama de urmatoarele aspecte:
a) Planurile pe termen lung ale Bisericii din zona si daca institutia faciliteaza misiunea Bisericii.
b) Nevoile medicale ale zonei.
c) Resursele disponibile, in special financiare, de personal si echipament cu care sa functioneze institutia.
d) Reglementarile guvernamentale cu privire la functionarea institutiei.
e) Reglementarile guvernamentale cu privire la inchiderea institutiei.
f) Impactul pe care il are deschiderea sau inchiderea unei institutii asupra Bisericii din zona si a comunitatii in ansamblu.
g) Nevoile educationale ale Bisericii.
Aceasta declaratie a fost autorizata de catre Comitetul Executiv al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, la Consiliul anual desfasurat la Nairobi, Kenya, octombrie 1988.
Sursa: www.adventist.ro