Adventistii de ziua a saptea sustin dreptul fiecarui copil de a avea un camin fericit si stabil, ca si libertatea si sprijinul pentru a se dezvolta ca persoana, asa cum a intentionat Dumnezeu. In 1989, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a recunoscut importanta fundamentala pe care o au copiii, votand “ Conventia drepturilor copilului “. In armonie cu multe din aceste principii inalte si avand in vedere valoarea pe care Isus a dat-o copiilor atunci cand a spus “ Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci Imparatia cerurilor este a unora ca ei “( Matei 19:14 ), noi cautam sa-i ajutam pe copiii care sufera din cauza urmatoarelor influente distructive:
Saracie – Saracia influenteaza dezvoltarea copiilor, lipsindu-i de hrana, imbracaminte, adapost si afecteaza sanatatea si educatia lor.
Analfabetism – Analfabetismul face dificila castigarea veniturilor prin care parintii sa-si ingrijeasca familia si astfel este greu pentru copil sa se dezvolte.
Slaba ingrijre medicala – Milioane de copii nu au acces la ingrijire medicala din cauza lipsei de asigurari medicale, sau pentru ca traiesc in locuri unde ingrijirea medicala nu exista.
Exploatare si vulnerabilitate – Copiii sunt corupti si exploatati in cazul in care sunt folositi la munca ieftina, actiuni de corvoada, conflicte armate si in cazul in care sunt supusi placerilor sexuale pervertite ale violatorilor adulti si sunt expusi la materiale pornografice din mass media si de pe Internet.
Violenta – In fiecare an multi copii mor in mod violent. Marea majoritate a persoanelor care au de suferit in urma conflictelor armate sunt femeile si copiii. Copiii raman cu rani fizice si psihice adanci chiar si dupa incheierea conflictelor.
Ca raspuns la problematica si la nevoile prezentate mai sus, Adventistii de ziua a saptea sustin urmatoarele drepturi ale copiilor:
1. Dreptul la un camin iubitor si stabil, unde sa se simta sigur si ferit de abuzuri.
2. Dreptul la hrana, imbracaminte si adapost adecvate.
3. Dreptul la ingrijire medicala corecta.
4. Dreptul la o educatie care sa ofere copiilor un rol pozitiv in societate, prin dezvoltarea potentialului personal si prin posibilitatea de a castiga.
5. Dreptul la o educatie religioasa si morala in camin si Biserica
6. Dreptul de a fi liber fata de discriminare si exploatare
7. Dreptul la personalitate, respect si dezvoltarea unei imagini de sine pozitive.
Aceasta declaratie a fost votata de Comitetul admnistrativ al Conferintei Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, la sesiunea Conferintei Generale, desfasurata la Toronto, Canada, 29 iunie – 9 iulie 2000.
Sursa: www.adventist.ro