Biserica Adventista de Ziua a Saptea, organizata oficial in anul 1863, inca de la inceputurile ei a abordat problematica folosirii alcoolului si tutunului. Biserica a condamnat folosirea lor ca fiind distructiva pentru viata, familie si spiritualitate. In mod practic, ea a adoptat o definitie a temperantei, care indeamna la “ abstinenta totala de la tot ce este vatamator si folosirea cu atentie si intelepciune a ceea ce este bun.”
Pozitia Bisericii cu privire la folosirea alcoolului si tutunului nu s-a schimbat. In ultimii ani, Biserica a promovat intr-un mod activ in cadrul ei educatia impotriva alcoolului si a drogurilor si s-a unit cu alte organizatii in scopul educarii societatii in vederea prevenirii alcoolismului si a dependentei de droguri. La inceputul anilor 1960, Biserica a realizat un program “ anti – fumat “, care a ajutat zeci de mii de fumatori din intreaga lume sa renunte la fumat. Cunoscut mai intai ca “ Planul de cinci zile “, acesta poate fi considerat programul de renuntare la fumat cu cel mai mare succes dintre cele existente.
Crearea de sute de noi substante chimice in laboratoare, precum si redescoperirea vechilor droguri naturale, asa cum sunt marijuana si cocaina, au complicat grav o problema care era relativ simpla pe vremuri si aduc tot mai mari provocari, atat pentru Biserica, dar si pentru societate. Intr-o societate care tolereaza si chiar incurajeaza folosirea drogurilor, dependenta este o amenintare in crestere.
Intensificand eforturile in domeniul prevenirii dependentei, Biserica dezvolta un nou plan de invatamant pentru scolile ei si sprijina programe, care sa-i ajute pe tineri sa ramana abstinenti.
De asemenea, Biserica urmareste sa fie o voce influenta, care sa atraga atentia presei, oficialitatilor publice si legiuitorilor asupra degradarii pe care o sufera societatea din cauza continuei promovari si raspandiri a alcoolului si a tutunului.
Biserica crede in continuare ca sfatul apostolului Pavel din 1 Corinteni 19:20 este aplicabil si astazi si anume ca “ trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfant” si noi “ trebuie sa-l proslavim pe Dumnezeu “ in trupurile noastre. Noi apartinem lui Dumnezeu si suntem martori ai harului Sau. Noi trebuie sa ne straduim sa urmarim binele fizic si mental, astfel incat sa ne putem bucura de prezenta Lui si sa-I glorificam numele.
Aceasta declaratie publica a fost autorizata de presedintele Conferintei Generale, Neal Wilson, dupa consultari cu 16 vicepresedinti ai Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, la sesiunea Conferintei Generale de la Indianapolis, Indiana, desfasurata in data de 5 iulie 1990.
Sursa: www.adventist.ro