Deseori se aud intrebari – “Ce spune Biserica Adventista de Ziua a Saptea despre…?” Intrebarile acestea vin chiar de la credinciosii adventisti, sau de la pastorii bisericilor si de asemenea de la publicul larg, sau presa.
Referindu-ne la dezvoltarea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea intre anii 1980 si 1990, noi recunoastem un interes viu, manifestat in multe cercuri, pentru afirmarea si publicarea declaratiilor oficiale ale Bisericii pe diferite subiecte, sau probleme. Deseori, aceste declaratii sunt o reactie la preocupari de interes public, care se desfasoara fara ca sa se astepte din partea Bisericii, ca forta morala in societate, o clarificare, exprimarea unei pozitii, sau manifestarea unei ingrijorari.
Adventistii, ca membri ai societatii, reflecta adesea provocarile si nevoile celor din jurul lor. Unele din aceste probleme nu sunt noi, dar ele probabil ca suscita un interes mai mare astazi. Documentele puse la dispozitie aici reprezinta un intreg spectru al acestor probleme si preocupari.
Istoria Bisericii ne trimite catre anii 1860, cand organizatia a fost stabilita oficial. Din primii ani si de-a lungul istoriei ei, Biserica Adventista de Ziua a Saptea a fost recunoscuta ca un grup de crestini sinceri, care s-au exprimat si au luat pozitie pentru anumite preocupari. Lista acestora este chiar impresionanta – drepturile civile, anti-sclavagismul, libertatea religioasa, reforma sanatatii si temperanta , prevenirea alcoolismului si a dependentei de droguri, campania anti -fumat, educatie, bunastare, ajutorare si dezvoltare si asa mai departe.
Cu toate ca mostenirea trecutului ii arata pe adventisti ca fiind reformatori, ea mai arata si faptul ca liderii Bisericii au sovait uneori in luarea unor pozitii publice. Exceptiile includ preocupari cum ar fi libertatea religioasa si temperanta. In mod specific, adventistii scot in evidenta faptul ca schimbarile din societate au cel mai mare efect prin schimbarea vietii personale. Declaratiile publice sau actiunea publica nu au fost abordarile preferate in influentarea problemelor sociale.
In timp ce adventistii au folosit cu succes amvonul bisericii si salile de clasa pentru a vorbi impotriva relelor din societate, sau pentru a promova valorile crestine, ei nu si-au oficializat pana de curand pozitiile prin declaratii publice. La inceput, abordarea nu s-a bazat pe alcatuirea unui crez , iar “punctele fundamentale de credinta” au fost formulate sub forma unei “declaratii de doctrina” abia prin anii 1930.
Aceasta pagina prezinta declaratii si reglementari discutate, aprobate si votate de catre conducatorii Bisericii incepand din 1980. Acestea au fost redactate pentru publicul larg, dar unele dintre ele reflecta anumite subiecte de ordin intern ale Bisericii. Veti gasi aici documente adoptate de Conferinta Generala in sesiune, de Comitetului Administrativ al Conferintei Generale, sau de Biroul Presedintelui Conferintei Generale. Documentele accesibile aici sunt impartite in trei categorii:
1. Declaratii de pozitie, incluzand Declaratia de misiune a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea;
2. Reglementari;
3. Alte documente, cum ar fi un studiu despre SIDA, sau un document care explica conceptia Bisericii asupra relatiilor inter – confesionale si asa numita miscare ecumenica.
Rolul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea in societate cere ca adevarul si conceptiile sustinute sa fie cunoscute. Acest lucru va continua sa fie o cerinta din partea societatii si va duce la nevoia de a defini relevanta adventismului pentru cei care pun intrebari si cauta raspunsuri la dilemele si problemele lor.
Documentele prezentate aici nu sunt un raspuns final in sine, ci sunt o imagine a unei miscari sensibile fata de chemarea facuta si fata de poporul care “sa stie cum trebuie sa raspunda fiecaruia” (Col. 4:6). Importanta acestor documente ar putea fi rezumata astfel – actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele.
Ray Dabrowski, director al Departamentului Comunicatii al Conferintei Generale
NOTE:
Unele dintre declaratiile afisate pe aceasta pagina au fost adoptate de Biserica Adventista din Romania si se refera la situatii specifice romanesti
Cei care doresc sa consulte forma originala pot accesa aceasta pagina web www.adventist.org
Sursa: www.adventist.ro