Sursa: www.vioreldascalu.ro
Faceti-va rost de pungi, care nu se invechesc, o comoara nesecata in ceruri, unde nu se apropie hotul, si unde nu roade molia. (Luca 12:33)
Fiecaruia dintre noi ne place sa facem cumparaturi. Unii prefera piata de legume, altii – Metro, iar altii se simt in largul lor printre articolele tehnice.
Inainte sa citesti mai departe, trebuie sa te supui unui mic test. Rezultatul il vei vedea la sfarsit.
Deci: care sunt metodele tale de a face cumparaturi? (piata, ABC, Supermarket) Cum iti place sa-ti cumperi orez? ( la pungi, la sac sau varsat). Ce fel de baterii de lanterna folosesti? (ieftine, ce gasesti, de calitate) In ce pui cumparaturile? (pungi de plastic, pungi de hartie, sacose).
John E. Young, ecologist si cercetator, a facut un studiu pentru a vedea care sunt acele programe prin care populatia ar putea fi indemnata sa-si schimbe modul de trai, care este tot o problema ecologica.
Eseistul Wendel Berry argumenteaza ca la baza problemei noastre de reducere a deseurilor se afla o serie de valori prost intelese: “Economia este in asa fel construita, incat nu ne putem permite sa avem grija de lucruri. Munca este scumpa, timpul este scump, dar materialele, care constituie rodul creatiei noastre, sunt atat de ieftine incat nu ne putem permite sa avem grija de ele.”
Cateva reguli generale de bun simt gospodaresc ii pot ajuta pe oameni sa-si schimbe viata. Iata cateva din regulile care conduc la evitarea deseurilor si ne pot usura viata:
1. Sa cumperi cat mai putin.
2. Sa eviti bunurile superambalate (de exemplu, cumparand zahar sau orez varsat se reduce cantitatea de ambalaje aruncate la gunoi)
3. Sa cumperi lucruri de calitate (in cazul unor bunuri durabile, cumparatorii ar trebui sa compare ofertele durabilitatii chiar daca sunt mai scumpe.)
4. Sa eviti cumparaturile inutile (pentru a duce cumparaturile acasa, cea mai buna solutie este o sacosa solida si nu pungi de hartie sau de material plastic, care dupa o singura folosire se rup si se arunca).
Aceste “strategii usoare” de utilizare a materialelor contribuie nu numai la micsorarea cantitatii finale de deseuri, dar mai ales la realizarea unor economii viabile, mai flexibile, sustinute prin forte proprii.
Cum ai raspuns la intrebarile testului? A sosit timpul sa faci anumite schimbari in modul tau de viata. Ce ar fi daca ar trebui sa incepi cu schimbarile chiar de astazi?
P.S. Si daca ai de gand sa mergi astazi la cumparaturi, nu uita sa iei cu tine o sacosa rezistenta!
© Viorel Dascalu 2011