Este banul radacina tuturor relelor?
Banul nu este radacina tuturor relelor, caci Biblia spune: "Iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, ravnind dupa bani, au ratacit de la credinta si s-au strapuns cu o multime de chinuri." (1 Timotei 6:10). Intrebuintarea corecta a banilor poate fi vrednica de toata cinstea, de pilda, pentru construirea de orfelinate si spitale, pentru hranirea saracilor, predicarea Evangheliei, cladirea de scoli, universitati, educarea oamenilor in neprihanire, infiintarea de biserici si propagarea Evangheliei pe calea undelor. Ca sa tiparesti Biblii ai nevoie de bani. Tot asa, costa bani sa publici carti religioase, sa faci reclama la radio si TV pentru campanii evanghelistice. Asa dar, banii in sine nu constituie un rau.
Intrebarea pe care trebuie s-o punem este urmatoarea: In ce scop folosesti banii pe care-i posezi? Ii folosesti pentru slava lui Dumnezeu, sau doar pentru satisfacerea placerilor? Ii folosesti pentru hranirea orgoliului tau personal, pentru sustinerea la putere a dictatorilor, pentru cumpararea de arme cu care sa fie omorate atatea fiinte umane, sau pentru un scop nobil, util omenirii?
Iubirea de bani – iata unde e adevarata radacina a raului, deoarece unii oameni iubesc banul mai mult decat Il iubesc pe Dumnezeu. Isus a spus ca un om nu poate sluji si lui Dumnezeu si Mamonei (adica zeului fals al bogatiilor si avaritiei). (Matei 6:24).
Salariatul trebuie sa-si primeasca salariul, din care traieste. Numim aceasta "castigarea existentei". In trecut, daca un om nu primea salar, realmente murea de foame. Plata salarului sau era in alimente, care ii alungau frica de moarte prin inanitie. Mai tarziu o anumita suma de bani a inlocuit mancarea si imbracamintea, ca forma de salar. Curand cei care au primit mai multi bani au uitat motivul pentru care au agonisit atata avere. Goana dupa bani a devenit un scop in sine – un statut social – etalonul dupa care se masura succesul lor. Intrebarea "Cat valoreaza el?" se refera intotdeauna la bani, nu la talentul muzical al cuiva sau la spiritualitatea sa.
Bogatul incepe sa se simta superior fatza de cei care trebuie sa "roboteasca" pentru castigarea zilnica a existentei. De pe acum el poate sa se bucure de o viata de huzur, care ii este inaccesibila omului de rand. De asemenea el acumuleaza o mare putere, caci prin intermediul banilor poate sa domine si sa manipuleze pe altii. Banii au devenit atat de importanti, incat oamenii fac orice ca sa-i castige: mint, insala, mituiesc, calomniaza si ucid. Iubirea de bani este forma suprema de idolatrie. Nu e de mirare ca Pavel a zis: "Iubirea de bani este radacina tuturor relelor."